Zobacz pełną wersję : Chrom :(
Art Erie
17-03-2010, 23:16
W jaki sposób można pozbyć się takich przepałów na chromowanych elementach ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/dscf5395.jpg)
ja się nie znam na samochodach, gdzie tu jest chrom???
jeśli chodzi o logo VW to albo namalować, albo warstwę 2 rawów, albo dać sobie spokój.
odbicie w szybce spokojnie stemplem
microbot
17-03-2010, 23:31
Masz zajefajną fure i komóre - ja bym się nie czepiał fotek, ale jak chcesz mieć coś lepszego to zrób minimum dwie różne ekspozycje. Taką jak teraz i drugą jakieś -2EV. Potem to trzeba pożenić w PS'ie lub GIMP'ie lun innym sofcie gdzie pracujesz na warstwach.
Art Erie
17-03-2010, 23:44
Hmm.. chodziło mi o chromowane elementy lewarka zmiany biegów i tą obwódkę pod nim
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/dscf5392.jpg)
Passat niestety nie jest moją własnością :( , zresztą wolałbym kilka fajnych szkieł zamiast...
Wracając do tematu, takie sztuczki, to jedynie w kompie? Póki co świadomie nie obrabiam zdjęć, starając się nauczyć fotografować i świecić.
problemem raczej nie jest chrom a złe oświetlenie wnętrza samochodu do tego typu zdjęcia :) miało wyjść katalogowo tak ? czy ładnie do ogłoszenia o sprzedaży ? :)
Rafał_Sz
18-03-2010, 07:59
Filtr polaryzacyjny + światło zastane. Jeśli z lampą, to tylko z odbicia - bardziej od "chromu" widać cienie, zwłaszcza od kierownicy.
Filtr polaryzacyjny + światło zastane. Jeśli z lampą, to tylko z odbicia - bardziej od "chromu" widać cienie, zwłaszcza od kierownicy.
Filtr polaryzacyjny powiadasz? Nowe zasady fizyki wprowadzono?
Moim zdaniem autor zdjęcia martwi się nie o te sprawy co powinien. Odblaski na lewarku są małe i ledwo widoczne, można je uznać za naturalne a ostatecznie PS. Bardziej w tym zdjęciu przeszkadza cień od kierownicy.
ups...o kierownicy już napisano :)
postaw dwa zrodla miekkiego swiatla po bokach i przy tym kadrze zalatwi sprawe
Art Erie
18-03-2010, 11:09
problemem raczej nie jest chrom a złe oświetlenie wnętrza samochodu do tego typu zdjęcia :) miało wyjść katalogowo tak ? czy ładnie do ogłoszenia o sprzedaży ? :)
Zdjęcia do Allegro już potrafię zrobić, a może tylko tak sądzę :); na katalogowe się nie porywam; po prostu się uczę. Świadomie fotografując w .jpg, żeby sobie nie wmawiać, że „poprawi się w PS”
(na to przyjdzie czas póżniej).
Światło zastane jest niewystarczające w tej sytuacji, było: FujiS5 + T17-50f2,8 + Marumi CPL + SB 800 + Stofen na sankach 45 stopni w sufit.
Polarek jest bardzo pomocny, pomaga zebrać odbicia z podszybia od światła zastanego i/lub dużego LCD.
Moim zdaniem autor zdjęcia martwi się nie o te sprawy co powinien. Odblaski na lewarku są małe i ledwo widoczne, można je uznać za naturalne a ostatecznie PS. Bardziej w tym zdjęciu przeszkadza cień od kierownicy.
ups...o kierownicy już napisano :)
postaw dwa zrodla miekkiego swiatla po bokach i przy tym kadrze zalatwi sprawe
W tej chwili mam tylko jedną Sabinkę, czy SB 800 w CLS i wbudowana w body mogą dać wystarczający efekt? Stofen jest mały i wygodny, ale średnio rozprasza, jaki rozpraszacz będzie lepszy od Stofena, a mniejszy od softboxa na lampę systemową?
jaki rozpraszacz będzie lepszy od Stofena, a mniejszy od softboxa na lampę systemową?
parasolka
choć ja zapewne zastosowałbym rozpraszacz uwagi - inteligentna i oczytana koleżanka w samochodzie skutecznie odwróci uwagę od każdego przepału, chyba, że jej dekolt przepalisz :)
Rafał_Sz
18-03-2010, 14:42
Tak, można posłuchać o tym na lekcjach religii. :)
A poważnie to odpowiednio ustawione lampy plus odpowiednio ustawiony kąt filtra znacznie pomaga wygasić wszelkiego rodzaju świecidełka w kadrze. Bajer stary jak świat.
Bajer stary jak świat.
tyle tylko ze strasznie "splaszcza" rysunek. odbicie swiatla rzezbi nam zdjecie - jak ma byc ciekawie to musi byc. wazne by bylo pod odpowiednim katem.
Art Erie
18-03-2010, 15:19
tyle tylko ze strasznie "splaszcza" rysunek. odbicie swiatla rzezbi nam zdjecie - jak ma byc ciekawie to musi byc. wazne by bylo pod odpowiednim katem.
Ale to chyba jedynie w przypadku gdy mamy pełną kontrolę na oświetleniem (studio), w plenerze jest dużo trudniej zapanować nad światłem wpadającym przez szyby, głownie przez szybę przednią. Do tego dochodzą różne kąty nachylenia płaszczyzn odbijających światło. Jak pisałem wyżej polara używam do niwelowania odbicia na podszybiu (głównie); zależy od modelu auta, ale przeważnie niewiele jest powierzchni o podobnym nachyleniu, więc działanie filtra jest chyba mocno ograniczone.
Ale to chyba jedynie w przypadku gdy mamy pełną kontrolę na oświetleniem (studio), w plenerze jest dużo trudniej zapanować nad światłem wpadającym przez szyby, głownie przez szybę przednią.
a ja myslalem ze umiejetnosc fotografii polega wlasnie w duzej mierze na zapanowaniu nad swiatlem :D
plener czy studio - kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca przysloniecia za jasnych czesci i doswietlenai za ciemnych
Do tego dochodzą różne kąty nachylenia płaszczyzn odbijających światło. Jak pisałem wyżej polara używam do niwelowania odbicia na podszybiu (głównie); zależy od modelu auta, ale przeważnie niewiele jest powierzchni o podobnym nachyleniu, więc działanie filtra jest chyba mocno ograniczone.
skoro wiesz to po co pytasz? :) wg mnie polar bardzo niechetnie ale kazdy ma inne metody pracy. skoro masz doswiadczenie z roznymi modelakmi aut jak mozna wywnioskowac z tego c piszesz to nie powienienes miec problemu z uniknieciem niechcianych blikow na chromie.
z drugiej storny - jak nie bedziesz miec bliku na chromie to odbije ci sie w nim cale otoczenie.
Rafał_Sz
18-03-2010, 16:05
Masz rację, ale coś za coś. Do tego bliki na chromie, jeśli tylko są podane umiejętnie i z umiarem mają swój urok, więc nie ma co rozpaczać, że się chrom "świeci".
Art Erie
18-03-2010, 16:17
[...]skoro wiesz to po co pytasz? :) .[...]
Bo pomiędzy moim i Twoim "wiem", nie można postawić znaku "=" :)
Zdjęcia do Allegro już potrafię zrobić, a może tylko tak sądzę
nie napisałem tego żeby ci dogryzać bo chyba tak mnie zrozumiałeś :) pytałem o jakie zdjęcie ci chodzi żeby może coś doradzić ;) jak nie masz lamp to oklej szyby czymś białym dyfuzyjnym jakiś cienki materiał papier itd i nawet światło słoneczne itd będzie robiło za lampy, a szyby za ścianki namiotu bezcieniowego ;) drugą fotke zrób bez oklejenia i miejsce szyb zasłoniętych wymazać tak żeby było widać lusterka widok za szybą i już ;)
Art Erie
19-03-2010, 01:29
nie napisałem tego żeby ci dogryzać bo chyba tak mnie zrozumiałeś :) pytałem o jakie zdjęcie ci chodzi żeby może coś doradzić ;) jak nie masz lamp to oklej szyby czymś białym dyfuzyjnym jakiś cienki materiał papier itd i nawet światło słoneczne itd będzie robiło za lampy, a szyby za ścianki namiotu bezcieniowego ;) drugą fotke zrób bez oklejenia i miejsce szyb zasłoniętych wymazać tak żeby było widać lusterka widok za szybą i już ;)
Spoko, przyjąłem to jako żart, a o moje poczucie humoru nie musisz się obawiać :)
Oklejanie szyb tkanina dyfuzyjną, to jest pewne rozwiązanie; jednak wymaga ingerencji w zdjęcie przy pomocy komputera i odpowiedniego softu. Póki co staram się nie ingerować w zdjęcia jakie robię, by nauczyć się je robić poprawnie przy pomocy aparatu i światła. Może trochę ascetyczne podejście na dzisiejsze czasy, ale z natury jako człowiek leniwy szybko zacząłbym pstrykać bezmyślnie, licząc na poprawianie błędów w PS-sie :) Więc póki co ograniczam się do minimalnych korekt w Gimpie...
Oczywiście można by taki materiał o odpowiednio większej powierzchni rozpiąć wokół samochodu, ale taki żagiel byłby wysoce problematyczny...
Może trochę ascetyczne podejście na dzisiejsze czasy
podejsice jak najbardizej sluszne i godne pochwaly
Oczywiście można by taki materiał o odpowiednio większej powierzchni rozpiąć wokół samochodu, ale taki żagiel byłby wysoce problematyczny...
chalupniczym sposobem - jak powiesisz gesta firane na 2 statywach to bedize w miare stabilnie. jak troceh pofruwa to najwyzej bedziesz mial ciekawszy efekt za oknem. glebia ostrosci ladnie ci to co za oknem rozmyje o ile nie postawisz zbyt blisko.
z zaawansowanych - stawiasz bardzo duze zastawki czarne biale lub transparentne , ale to rozwaiazanie dosc kosztowne.
jak bedziesz mial wiecej pytan zawsze mozesz zagadac na privie
Art Erie
19-03-2010, 08:34
O ile jest taka możliwość (niestety nie zawsze), staram się robić wnętrze w średnio ocienionym miejscu; co do cieni rzucanych przez mój błyskograf, to chyba nie pozostaje mi nic innego jak dokupić dodatkową lampę i potrenować świecenie z 2-punktów :) Dziękuję wszystkim za uwagę.
Moim zdaniem nie zwróciliście uwagi na główny problem tego rodzaju zdjęć, mianowicie dużą (za dużą) rozpiętość tonalną. Błyszczące elementy w środku planu znajdują się pomiędzy "ciemnymi dziurami" miejsc na nogi. Dobre oświetlenie wnętrza auta nie polega na równym zalaniu światłem, tylko na doświetleniu miejsc za ciemnych bez rozświetlania tych za jasnych. Niestety trzeba się nagimnastykować i nie ma jednej recepty.
Na początku lat 90 robiłem bardzo dużo zdjęć motoryzacyjnych i rzeźba była to niezła. Przypomnę tylko, że to oczywiście czasy kliszowe. Niedościgłym wzorem były dla nas ówczesne zdjęcia fabryczne, do których jakości usiłowaliśmy się zbliżyć. Okazało się, ze większość koncernów do zdjęć wnętrza używa aranżacji - specjalnie przygotowanych fragmentów aut :) (częste wówczas zdjęcia wnętrz z góry), co skutecznie sprowadziło nas na ziemię.
Teraz mamy cyfrę i PS - należy oczywiście dążyć do jak najlepszego naświetlenia, jednak możliwości są nieporównywalnie większe.
Art Erie
19-03-2010, 17:14
Moim zdaniem nie zwróciliście uwagi na główny problem tego rodzaju zdjęć, mianowicie dużą (za dużą) rozpiętość tonalną. [...]
Czytałem o jakiejś sesji, gdzie na potrzeby odpowiedniego doświetlenia przecięto auto na pół :)
Wracając do tematu, to używam S5Pro i jestem z zakresu tonalnego bardzo zadowolony. Jak już pisałem wcześniej na tym etapie nie chcę jeszcze skupiać się na obróbce, a właśnie na oświetleniu. Zwróciłeś uwagę na bardzo ważny aspekt; muszę poszerzyć swój asortyment błyskotek i poeksperymentować :)