PDA

Zobacz pełną wersję : Mały spór...

grzesiu26
17-03-2010, 13:31
Mam pytanie...

Zrobiłem kiedyś kilka zdjęć koleżance, które ona wystawiła sobie potem na jednym ze znanych portali społecznościowych.
Oczywiście jeszcze wtedy "wszystko grało" i nawet zdjęcia te wysłałem do niej - pisząc "wystaw sobie je na ....(nazwa portalu)".

Teraz sytuacja się trochę zmieniła i chciałbym aby usunęła zdjęcia wykonane przeze mnie.
Jestem w posiadaniu oryginałów w *.Jpeg-ach.

Ona tych zdjęć nie chce usunąć.

Jakie mam szanse dochodzić swoich praw jako ?autora? i ?właściciela? tych zdjęć ?

Zdjęcia przedstawiają tylko ją i w różny sposób zostały przeze mnie obrobione.

Pzdr

Meggido
17-03-2010, 14:58
Ale czemu ma usunąć? Przeszkadza Ci to? Denerwuje? Pytam z ciekawości.

grzesiu26
17-03-2010, 14:59
Ale czemu ma usunąć? Przeszkadza Ci to? Denerwuje? Pytam z ciekawości.

Tak - przeszkadza mi to, że publikuje zdjęcia wykonane przeze mnie bez mojej zgody.

Meggido
17-03-2010, 15:02
No cóż, jedyne wyjście, to pozwać do sądu, ale chyba nie o to chodzi. A chociaż podaje info kto jest autorem?

grzesiu26
17-03-2010, 15:07
Nie - nie podaje.

Zaproponowałem jej umieszczenie na zdjęciach napisu "Copyright (c) moje nazwisko" ale nie zgodziła się...

Jeśli sąd to jedyne wyjście - to może ktoś mi podpowie jakie mam szanse, że usunie te zdjęcia...
Jak będzie trzeba to i tam się skieruję...
Bo jak na razie prośby z mojej strony i próba polubownego załatwienia sprawy nie udaje mi się...

koniksk
17-03-2010, 15:15
Jeśli dobrze zrozumiałem, to najpierw się zgodziłeś a teraz się rozmyśliłeś i chcesz aby je usunęła. Dziwna sprawa, ja bym nie usunął na jej miejscu...

grzesiu26
17-03-2010, 15:17
No tak - najpierw się zgodziłem wysyłając jej te zdjęcia mailem.

Teraz nie chcę, żeby bez mojej zgody publikowała gdziekolwiek te zdjęcia.

Nic więcej...

TataOliwki
17-03-2010, 15:21
Zrobiłem kiedyś kilka zdjęć koleżance

No to może załatw to po koleżeńsku, a nie zastanawiaj się nad sprawą w sądzie...

Meggido
17-03-2010, 15:24
W sumie mnie by przeszkadzało, gdyby publikowała jako własne. Sprawę komplikuje to, że się wcześniej zgodziłeś.

ArtX
17-03-2010, 15:29
Jeśli sąd to jedyne wyjście - to może ktoś mi podpowie jakie mam szanse, że usunie te zdjęcia...
Jak będzie trzeba to i tam się skieruję...

no chyba zartujesz, chcesz sie sadzic o jakies zdjecia na naszej klasie, ktore sam udostepniles? nawet jesli rozchodzi sie tylko o brak podpisu? przeciez to dziecinada jakas...

grzesiu26
17-03-2010, 15:32
No rzecz w tym, że już dwa razy ładnie prosiłem mailowo o usunięcie tych zdjęć. Nie dało efektu.
Potem jeszcze jeden raz prosiłem, żeby ewentualnie umieściła je jeszcze raz ale z napisem "Copyright itd.... Twierdzi mi, że bardzo jej na nich zależy... Ale to też bez efektu... Na to też się chce zgodzić...

A że mi bardzo zależy na tym, żeby te zdjęcia zniknęły (najlepiej całkiem) to w ostateczności chyba jednak pójdę do tego sądu - choć na pewno dam jej jeszcze trochę czasu na ich usunięcie...

stachu321
17-03-2010, 15:48
Że tak wprost napiszę, pogrzało Cię z lekka, co nie? Jedyne wyjaśnienie jakie mi się nasuwa, to takie, że po kilku miesiącach uderzyła Ci woda sodowa do głowy, uznałeś siebie za wielkiego fotografa i teraz każesz wszystkim przy zdjęciach swojego autorstwa dawać podpis Copyright pod groźbą procesu sądowego. Stary, w mailu napisałeś do tej dziewczyny że może sobie umieścić tu i tu zdjęcia, to się nazywa udostępnienie praw do publikacji niekomercyjnej. Posłużę się nawet stwierdzeniem: skróconej umowy. Sam jesteś sobie winien. Oczywiście, możesz złożyć wniosek do sądu. Ale uwierz mi, będą mieli tam z Ciebie niezły ubaw, a koszta procesu przerosną Twoją/Twoich rodziców miesięczną pensję - bo przegrasz i będziesz cierpiał finansowo. Potrzebne Ci to dla "usunięcia zdjęcia" czy podpisu "copyright"? Nie sądzę. Trochę pokory.

arturs
17-03-2010, 15:53
No rzecz w tym, że już dwa razy ładnie prosiłem mailowo o usunięcie tych zdjęć. Nie dało efektu.
Potem jeszcze jeden raz prosiłem, żeby ewentualnie umieściła je jeszcze raz ale z napisem "Copyright itd.... Twierdzi mi, że bardzo jej na nich zależy... Ale to też bez efektu... Na to też się chce zgodzić...

A że mi bardzo zależy na tym, żeby te zdjęcia zniknęły (najlepiej całkiem) to w ostateczności chyba jednak pójdę do tego sądu - choć na pewno dam jej jeszcze trochę czasu na ich usunięcie...

napisz do administratora portalu - z informacją że jak nie usunie to masz zamiar do sądu iść i wtedy będzie musiał udostępniać dane, pisać pisma itp. itd. a tego nikt nie lubi - w większości przypadków powinno zadziałać..

TataOliwki
17-03-2010, 15:54
w ostateczności chyba jednak pójdę do tego sądu

Może najpierw na spacer? Świeżego powietrza nigdy dość:p

napisz do administratora portalu - z informacją że jak nie usunie to masz zamiar do sądu iść i wtedy będzie musiał udostępniać dane, pisać pisma itp. itd. a tego nikt nie lubi - w większości przypadków powinno zadziałać..

Przestańmy już żartować, ok?

Serdeczności!

grzesiu26
17-03-2010, 15:55
Nie chcę i nie robię z siebie żadnego wielkiego fotografa.

Mi chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby te zdjęcia zostały całkowicie usunięte - to jest mój cel.

Jako ostateczność zaproponowałem jej podpisanie zdjęć.

Boghol
17-03-2010, 15:56
Zapytam z ciekawości. Sam piszesz, że jak wysyłałeś zdjęcia to wszystko grało i mogła (Twoja koleżanka) wystawić sobie zdjęcia na jakimś tam portalu. Co się odmieniło, że chcesz chodzić po sądach, żeby zdjęła te zdjęcia?

grzesiu26
17-03-2010, 15:59
Zapytam z ciekawości. Sam piszesz, że jak wysyłałeś zdjęcia to wszystko grało i mogła (Twoja koleżanka) wystawić sobie zdjęcia na jakimś tam portalu. Co się odmieniło, że chcesz chodzić po sądach, żeby zdjęła te zdjęcia?

Co się stało - raczej nic nie wniesie do tematu wątku...

PODSUMOWUJĄC:

Co mogę zrobić żeby usunęła te zdjęcia ?
Na tym, zależy mi najbardziej...

stachu321
17-03-2010, 15:59
Boghol, wstał rano i stwierdził, że koleżanka ma usunąć zdjęcia, a jak nie to pójdzie do sądu. Tak sobie, bez powodu. Nigdy nie miewasz takich stanów? :mrgreen:

Edit. Informacja wniesie dużo do wątku. Grześ, Oczekujesz od nas pomocy nie podając pełnych informacji na ten temat. Oczekujesz, że będziemy Cie traktować poważnie, jak sam tego nie robisz? To było pytanie retoryczne.

grycon
17-03-2010, 16:01
wiecej luzu, jesli jestes czlowiekiem myslacym i dopiero zaczynasz swoja przygode z fotografia, to zycze Ci, abys za kilka miesiecy sam stwierdzil, iz dobrze ze przy tych zdjeciach nie bylo Twojego nazwisko, bo bylaby to dla Ciebie tylko antryreklama
i tego Ci zycze, tego postępu

miron19j
17-03-2010, 16:01
Stary, w mailu napisałeś do tej dziewczyny że może sobie umieścić tu i tu zdjęcia, to się nazywa udostępnienie praw do publikacji niekomercyjnej. Posłużę się nawet stwierdzeniem: skróconej umowy
a czy przypadkiem nie jest tak, że skoro nie było to szczegółowo ustalone, to teraz ma prawo cofnąć tą zgodę? Tez mailowo?
To tylko tak gwoli ścisłości. Też uważam, że sprawa jest niepoważna. Skoro na zdjęciach jest tylko dziewczyna,to może chodzić o urażoną ambicję fotografa. Dziewczyna go zostawiła, to on teraz zabierze jej zdjęcia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

grzesiu26
17-03-2010, 16:06
a czy przypadkiem nie jest tak, że skoro nie było to szczegółowo ustalone, to teraz ma prawo cofnąć tą zgodę? Tez mailowo?
To tylko tak gwoli ścisłości. Też uważam, że sprawa jest niepoważna. Skoro na zdjęciach jest tylko dziewczyna,to może chodzić o urażoną ambicję fotografa. Dziewczyna go zostawiła, to on teraz zabierze jej zdjęcia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

No właśnie - nic nie było szczegółowo ustalone... To raz...

A dwa... Ja nie chcę jej zabierać zdjęć - niech je ma, niech pokazuje komu chce itd itp - tylko nie publikuje...

carac
17-03-2010, 16:11
(...) niech je ma, niech pokazuje komu chce itd itp - tylko nie publikuje... skoro tylko ona jest na zdjęciu, skoro nie ma tam Twojego podpisu.. to co za różnica, czy publikuje czy pokazuje?

dylus
17-03-2010, 16:19
skoro tylko ona jest na zdjęciu, skoro nie ma tam Twojego podpisu.. to co za różnica, czy publikuje czy pokazuje?

Masz rację, ah i nie opłaca się iść z tym do sądu, więcej Cię to nerwów będzie kosztowało niż dostaniesz tej kasy. Umowa z tego co ja widzę była tylko słowna więc ciężko...
Jedyną deską ratunku to napisz do administratorów portalu z prośbą wykasowania danego zdjęcia.

grzesiu26
17-03-2010, 16:20
skoro tylko ona jest na zdjęciu, skoro nie ma tam Twojego podpisu.. to co za różnica, czy publikuje czy pokazuje?

Taka że mi zależy tylko na tym, żeby nie publikowała nigdzie w internecie tych zdjęć - tylko taka...

Masz rację, ah i nie opłaca się iść z tym do sądu, więcej Cię to nerwów będzie kosztowało niż dostaniesz tej kasy. Umowa z tego co ja widzę była tylko słowna więc ciężko...
Jedyną deską ratunku to napisz do administratorów portalu z prośbą wykasowania danego zdjęcia.

Źle mnie zrozumieliście - ja nie chcę za te zdjęcia pieniędzy ! Nic chcę za nie nic.

Tylko i wyłącznie chcę ich usunięcia.

Boghol
17-03-2010, 16:26
Taka że mi zależy tylko na tym, żeby nie publikowała nigdzie w internecie tych zdjęć - tylko taka...

Czyli zdjęcia są kiepskie i nie chcesz żeby ktoś je widział czy z czystej ludzkiej (polskiej?) złośliwości mają zostać usunięte? Trochę to dla mnie dziwne, bo najpierw się zgadzasz a później jednak nie. A sąd może nawet tak lichej sprawy nie rozpatrywać, bo wygląda to póki co na kłótnie między dziećmi w piaskownicy. Sorry, że tak piszę, ale tak to odbieram.

marszull
17-03-2010, 16:28
Nie wnikajac czy to madre posuniecei i czym jest spowodowane ;-)
to dziewczyna na Twoja prosbe MUSI zdjecia przestac publikowac (jak ktos juz zauwazyl zgoda zostala wczesniej wydana, teraz zostala cofnieta)
mozna tez uderzyc do wlasciciela portalu ze zdjecia twego autorstwa sa prezentowane bez twojej zgody na ich portalu i jest ich nie zdejma to podejmiesz inne czynnosci
(tez powinno zadzialac)
ps pamietaj ze dziala to tez w druga strone - Ty nie mozesz publikowac zdjec bez jej zgody na wykorzystanie wizerunku, chyba ze zaplaciles za pozowanie i masz na to papierek

Plessis
17-03-2010, 16:37
Ja zaś mam pytanie takie: czy na tych zdjęciach jest jeszcze ktoś?
G.

grzesiu26
17-03-2010, 16:39
Nie wnikajac czy to madre posuniecei i czym jest spowodowane ;-)
to dziewczyna na Twoja prosbe MUSI zdjecia przestac publikowac (jak ktos juz zauwazyl zgoda zostala wczesniej wydana, teraz zostala cofnieta)
mozna tez uderzyc do wlasciciela portalu ze zdjecia twego autorstwa sa prezentowane bez twojej zgody na ich portalu i jest ich nie zdejma to podejmiesz inne czynnosci
(tez powinno zadzialac)
ps pamietaj ze dziala to tez w druga strone - Ty nie mozesz publikowac zdjec bez jej zgody na wykorzystanie wizerunku, chyba ze zaplaciles za pozowanie i masz na to papierek

Dziękuję za bardzo konkretną odpowiedź.

Choć wiem teraz na czym stoję.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie mam prawa bez jej zgody wykorzystywać jej wizerunku.
Nie robiłem i nie robię tego...

Jeszcze raz wielkie podziękowania.

dylus
17-03-2010, 16:44
Naprawdę sądowo będzie baaaardzo ciężko. Dogadać też się nie umiesz... Sam miałem przypadek, że dziewczyna ukradła moje zdjęcia i 2 innym fotografów, podszywając się pod naszą modelkę. (sprawa wygrana na banka). Daliśmy sobie spokój .... Każdy wysłał po jednej wiadomości do administratora portalu. Dwa dni i po sprawie... Jedyne wyjście to poprosić admina. Jak się nie uda, daj sobie lepiej siana...

Ghq
17-03-2010, 16:46
Źle mnie zrozumieliście - ja nie chcę za te zdjęcia pieniędzy ! Nic chcę za nie nic.

Tylko i wyłącznie chcę ich usunięcia.

Było wszystko dobrze, zdjęcia mogła zamieszczać, było ok. Pokłóciłeś się z nią, teraz chcesz, żeby zdjęć nie umieszczała, pomimo wcześniejszej zgody.

Jedna rada. Dorośnij!

rewddd
17-03-2010, 17:29
zabierz grabki i idz do innej piaskownicy;) jesli jej napisales ze moze zamiescic tu i tam to jest to pisemna umowa w em@ilu i tyle.
bicie piany przez 4 strony o wszystkim i niczym;D

fumio
17-03-2010, 17:38
Co Ty fochy stroisz - baba jesteś? Najpierw się zgadzasz później nie ????

TataOliwki
17-03-2010, 18:34
Co Ty fochy stroisz - baba jesteś?

Oooo, a to ciekawa filozofia:???: Brawo ten Pan!

T.Z.
17-03-2010, 19:37
Może ta koleżanka była jego dziewczyną , ale rozstania bywają bolesne więc kolega chce usunięcia fotek ;)

Boghol
17-03-2010, 20:11
Może ta koleżanka była jego dziewczyną , ale rozstania bywają bolesne więc kolega chce usunięcia fotek ;)

mam tą samą teorię na ten temat ;)

rewddd
17-03-2010, 20:20
i jak zwykle kolejne nabijanie postow:D moze odbila mu faceta kto wie;> jest tyle opcji ilu userow:D

Piotrek Charchuła
17-03-2010, 20:48
Proponuje żebyś do sądu podał cały portal nasza-klasa :-D

grzesiu26
17-03-2010, 21:12
Proponuje żebyś do sądu podał cały portal nasza-klasa :-D

Tak ? A po co ?
To te zdjęcia są umieszczone na naszej-klasie
Aleś Ty domyślny jesteś... Gratuluję bystrości i informuję, że jesteś w błędzie...

I bądź tak miły i daruj sobie takie odpowiedzi i propozycje - może Tobie się kiedyś przydadzą...

Jeśli szukasz skandalów dramatyczno-obyczajowych to nie to forum...

A jeśli nie stać Cię na poważną odpowiedź na temat wątku - to choć nie nabijaj sobie postów - próbuj w innych tematach gdzie Twoja błyskotliwość może przypadnie komuś do gustu...

prz3mo
17-03-2010, 21:39
OK, chyba wystarczy, bo zaczyna się dym ;)

Grzesiu, usatysfakcjonowały Cię odpowiedzi ? Mogę zamknąć temat?

stachu321
17-03-2010, 22:15
prz3mo nie zabieraj nam tej zabawy :mrgreen: Sorry za off top, ale nie mogłem trzymać jęzora na wodzy :D

teh_14m3
18-03-2010, 00:15
zamknijcie, naprawde jest to żałosne. Niedługo będą się żalić, że nie dostali pięciu gwiazdek i dlatego teraz nagle jest to przywłaszczenie praw autorskich...

sea21
18-03-2010, 02:31
Pewnie ktoś w komentarzu zjechał te zdjęcia i stąd ta afera :p

grycon
18-03-2010, 02:55
nie trafiłeś, wtedy autor nie chciałby zamieszczać swojego podpisu pod takimi / więc może pochwały

prz3mo
18-03-2010, 08:21
OK, chyba temat wyczerpany.