PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić sprężynę do pantografu.

Michał Jędrak
16-03-2010, 23:06
Niestety moje pantografy mają swoje lata i same w sobie są w super stanie, ale padły w nich te takie sprężyny/kołowrotki. Teraz dwa z pantografów nie utrzymują lamp, tylko lecą na ziemię. Wszędzie widzę gotowe pantografy, ale gdzie mogę kupić do nich części zamienne, a dokładniej linki na kołowrotku czy też sprężynę taśmową?

drhardware
17-03-2010, 00:08
Witam,

co do stricte części zamiennych to nie wiem, moze Łodzkie Elfo?
Co do elementów zastepczych, można poszukać:
podtrzymywacze narzędzi ręcznych przy montażu,mają ustawiany udźwig, serwis maszyn do pisania (linka na bębnie ze spręzyną cofa wałek), naciągi do żaluzji, tasmy miernicze 5 i 10 m, wreszcie zegarmistrz.

r_m
17-03-2010, 01:41
Może u producenta?
http://www.mefo.com.pl/
http://www.ventis.com.pl/
Była kiedyś na allegro firma (chyba z okolicy Łodzi), która oferowała modernizacje pantografów "sznurkowych" na sprężynowe, tylko (kilka lat temu) koszt modernizacji wynosił tyle, ile dziś kosztuje nowy chiński pantograf sznurkowy

Bartek - NinoVeron
17-03-2010, 03:26
z częściami zamiennymi może być problem bo większość polskich firm sprowadza tylko gotowe zestawy lub pojedyncze elementy z azji
dlatego np. ciężko jest kupić palniki do lamp studyjnych, różne śruby czy mocowania do statywów albo np. przeróżne sprężyny ...

moim zdaniem najlepiej będzie pojechać na targi foto do łodzi (już za 8 dni) i tam porozmawiać z polskimi producentami czy importerami osprzętu studyjnego (np. quantuum, elfo, foto7, fomei, ventis, abitus, afe, funsports, fripers, markoflash itp...)

Meggido
17-03-2010, 08:51
W Łodzi firma Sawit dorobi każdą sprężynę, albo wg. rysunku, albo po trzymaniu pierwowzoru.

drhardware
17-03-2010, 12:12
Ale z tego co pamiętam to Sawit robił sprężyny śrubowe z drutów, a koledze chodziło o kołowrotek, czyli zwijarkę ze spręzyną tasmową. Takie są między innymi w żaluzjach.

Michał Jędrak
18-03-2010, 00:00
Czyli polska rzeźba... No takie są realia w kraju, gdzie się nic nie produkuje... Myślałem, że jest jakiś prostu sposób w stylu 'sprowadzamy te pantografy i mamy części zamienne'. Niestety podane powyżej firmy raczej tanio tego nie sprzedadzą, zwłaszcza że metr szyny do studia kosztuje około 5zł a ich ceny są od 70zł. Pewnie podobnie będzie z tymi sprężynami. Cały pantograf za 400zł a sprężyna za 300zł. Właśnie jakąś dekadę temu miałem taką sytuację... Chciałem podwieszane oświetlenie na szynach i przejrzałem oferty firm i wychodziło mi grubo ponad 4000zł. Popatrzyłem na elementy składowe i stwierdziłem, że ja to wszystko kupię w odpowiednich hurtowniach z artykułami metalowymi. Wyszło mnie 10 razy taniej. Niedawno też widziałem jakąś rurę aluminiową na tło za kilkaset złotych, a jej rzeczywisty koszt to 30zł.

Oczywiście po tylu latach padły tylko pantografy, bo nie ja je robiłem :-)

j_szczygiel
18-03-2010, 00:08
Michal, a w Markoflashu pytales?

Ja wczoraj zobaczylem ile kosztuje akumulator do PowerStar2 i malo z krzesla nie zlecialem ;)

Meggido
18-03-2010, 11:08
A jakaś "polska rzeźba" ze sprężynami śrubowymi właśnie? Nie wiem jak to działa dokładnie, ale może by się coś dało zaradzić w inny niż oryginalny sposób.

Michał Jędrak
18-03-2010, 17:51
'Polska rzeźba' nie stanowi dla mnie problemu. Najpierw rsunek poglądowy, potem wrzucam co trzeba na tokarnię i potem kupuję odpowiednią sprężynę. Problem w tym, że tm razem chciałem coś zrobić jak człowiek, czyli po prostu kupić i przykręcić.

drhardware
18-03-2010, 18:57
Czy to są zwijacze podobne do tych na zdjęciu?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/964/54/59/964545915)

Mi to wygląda na takie używane w lampach i żyrandolach o regulowanej wysokości.

Michał Jędrak
18-03-2010, 21:04
tak, to są takie zwijacze. Nie ma to w sumie znaczenia, bo nawet jakby były po 5zł za sztukę to ich nie kupię, bo to masakra.

drhardware
05-04-2010, 11:05
Pamiętaj o jednym - sprężyna ma charakaterystykę liniową, czyli im bardziej ją rozciągniesz, tym większa siła będzie potrzebna. A zwijacze mają charakterystykę w miarę płaską, niezależnie od wyciągnięcia działąją z taką samą siłą. W końcu ciężar pantografu nie zmienia się .

darsedz
09-04-2010, 12:34
a może zwykła lampa kuchenna - też sporo modeli można opuszczać - coś z tego dopasować może będzie łatwiej - bo o sklep z lampami łatwiej ?