PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Na kaloryferku

Pedro100
16-03-2010, 21:53
Moja kicia:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/1439/csc0119a.jpg)

Karbulot
16-03-2010, 22:19
Przykro mi pisac, ale fotka jest slabiutka. Nieostra, poruszona. I bardzo slabe warunki? ISO 1000, f1.8 i 1/15s.

darek_d
17-03-2010, 00:16
Przykro mi pisac, ale fotka jest slabiutka. Nieostra, poruszona. I bardzo slabe warunki? ISO 1000, f1.8 i 1/15s.

podpiszę się poczytaj trochę, bo pierwszy raz widze takie nastawy, iso góra, a czas?

lukaszlipski
17-03-2010, 00:25
dla mnie samo kadrowanie jest ok tylko ta ostrość/porusznie ... podobnie jak przedmówcy myślę, że przy dłuższym czasie wyglądało by to ładniej i napewno można było by powalczyć nad zmniejszeniem ISO mimo, że i tak zdjęcie nie wygląda na mocno zaszumione (przynajmniej nie rzuca się to tak w oczy) chyba, że likwidowałeś szumy w jakimś programie...

PS.: pozdrów kotka :)

Pedro100
17-03-2010, 09:03
Dziękuję za Wasze uwagi. Chciałbym teraz przekuć je na praktyczne wskazówki.
Lukasz, czy wydłużenie czasu naświetlania nie spowodowałoby większego poruszenia? Po jeden robiłem z ręki, po dwa kot sie rusza.
Karbulot, warunki były rzeczywiście słabe bo było bez lampy, między kaloryferem a parapetem w pochmurny dzień.
Darku, jak byś się nastawił do takiej fotki i gdzie konkretnie moge o tym poczytać.

Karbulot
17-03-2010, 09:43
dla mnie samo kadrowanie jest ok tylko ta ostrość/porusznie ... podobnie jak przedmówcy myślę, że przy dłuższym czasie wyglądało by to ładniej
Cos tu namieszales. Nikt z przedmowcow nie pisal, ze przy dluzszym czasie wygladaloby to ladniej. Chyba krotszym czasie?

Zacznijmy ods tego, ze 1/15 sekundy to za dlugi czas zeby robic zdjecie z reki. czas powinien minimum byc dziesiec razy krotszy. I tutaj nie ma znaczenia, ze kot sie nie rusza. Bo kot sie rusza (oddycha), a wiec delikatnie faluja mu wloski siersci. Inna sprawa, ze jesli warunki sa nieodpowiednie i jest za ciemno, wlacza sie lampe. Podbijanie ISO i ustawianie najwiekszej dziury w przyslonie wplywa negatywnie na samo jakosc zdjecia.

Inna sprawa, ze zdjecie jest... No powiedzmy ze jest to pstryk. Kot wcisniety na kaloryfer moze w foto-zarcie... Ale z pewnoscia tutaj nie ma wartosci artystycznej. Widze kota, kaloryfer, parapet i sciane. Na dokladke wszystko w jednym kolorze.

lukaszlipski
17-03-2010, 09:51
dla mnie samo kadrowanie jest ok tylko ta ostrość/porusznie ... podobnie jak przedmówcy myślę, że przy dłuższym czasie wyglądało by to ładniej i napewno można było by powalczyć nad zmniejszeniem ISO mimo, że i tak zdjęcie nie wygląda na mocno zaszumione (przynajmniej nie rzuca się to tak w oczy) chyba, że likwidowałeś szumy w jakimś programie...

PS.: pozdrów kotka :)

Karbulot masz racje namieszałem, zgodzę się z Tobą w 100% ... chciałem napisać, że przy KRÓTSZYM CZASIE!!! ... sorki za wprowadzenie w błąd Pedro100 ... no i dzięki czujnemu Karbulatowi za wyłapanie blędu :) - czy Ty przypadkiem nie pracujesz w KGB lub ABW :P

Pedro100
17-03-2010, 16:32
Spróbuję następnym razem zaczynać od F 2.0. Czy czas 1/150 można przyjąć jako ogólną granicę dla robienia fot z ręki? W innych wątkach nikoniarze pisali, że używają ISO do 1600. Czemu uważasz, że 1000 to za dużo?

Jeżeli chodzi o kolorki to specjalnie je wyprałem żeby tylko oczy się wyróżniały i tylko one miały być ostre. Nie wiem czy walory artystyczne, o których piszesz, można rozstrzygnąć "z pewnością" ale rzeczywiście miłość do kota mogła mi je przesłonić.

Karbulot
17-03-2010, 18:47
Nie uwazam, ze ISO 1000 to za duzo. Jak jest ciemnawo, to ISO mozna podniesc. Ale u Ciebie panuja calkowicie skrajne wartosci. Wysokie ISO, olbrzymia dziura i dlugi czas. Jak sie ma takie slabe warunki do focenia, to sie uzywa lampy jak obiekt ruchomy, albo wydluza czas jak obiekt nieruchomy. Ale Ty ustawiles najniozsze (najwyzsze) wartosci, aby tylko zrobic fotke bez lampy. Gwozdziem do trumny jest tutaj zbyt dlugi czas naswietlania. Z reki przy krotkich ogniskowych nie zjezdzaj ponizej 1/60, a 1/125 bylaby jeszcze lepsza. Przy dluzszych sa jeszcze ciasniejsze normy, wiadomo dluga ogniskowa bardziej uwypukla drganie reki. Ty masz 50 mm (pewnie robiles ta slynna staleczka 50 1/8), a wiec nie jest to zbyt krotka ogniskowa. Krotka, to 16-20 mm. Przy 50 nie zjezdzalbym ponizej 1/125. No i na koniec dziura. Unika sie najwiekszych dziur, bo szkla wtedy lubia mydlic. Unika sie takze skrajnych (zwykle tych dluzszych) ogniskowych z tego samego powodu (tutaj akurat nie ma to miejsca bo robione stalka).

Co do kolorkow, to nie ma znaczenia czy wyprales. Sciana na pewno jest biala, taka samo kaloryfer i parapet. A co za tym idzie, wszystko zlewa sie z kotem. Poza tym kaloryfer i parapet nie stanowia artystycznego tla do zdjecia. A juz na pewno nie sposob, jaki pokazales. Po prostu jak pisalem, taki pstryczek.

A kot bardzo ladny.

Pedro100
17-03-2010, 21:01
Dzięki to była cenna lekcja i jeszcze będe wracał do tego wątku żeby to przyswoić.

p.s.
parapet był drewniany w kolorze drewnianym ;-)