PDA

Zobacz pełną wersję : Fabryczne ustawienia WB w D90

jurekgie
16-03-2010, 17:33
Podczas zabawy z aparatem uległy przestawieniu /tzn. ktoś przestawił ;-)/ fabryczne predefiniowane parametry poszczególnych opcji ustawień balansu bieli. Chciałbym je przywrócić, lecz nie mogę nigdzie znaleźć /w instrukcji również nie ma/. Proszę o pomoc.

mateo912
16-03-2010, 17:41
przytrzymaj chwile 2 przyciski przy których są zielone kropki.
Zresetuje CI to ustawienia do fabrycznych.

jurekgie
16-03-2010, 19:22
Tak, to wiem - ale wtedy stracę też moje "świadomie" zrobione ustawienia.
Może ktoś z użytkowników D90 odczyta parametry poszczególnych ustawień A-B i G-M, jakie ma fabrycznie ustawione w poszczególnych programach WB.
Ale dzięki za pomoc.

Zen
16-03-2010, 19:27
Tak, to wiem - ale wtedy stracę też moje "świadomie" zrobione ustawienia.
Może ktoś z użytkowników D90 odczyta parametry poszczególnych ustawień A-B i G-M, jakie ma fabrycznie ustawione w poszczególnych programach WB.
Ale dzięki za pomoc.

Parametry o których piszesz ustaw na zero i będzie OK.

jurekgie
16-03-2010, 19:33
Parametry o których piszesz ustaw na zero i będzie OK.
A czy nie będzie to oznaczać, że wszystkie "programy" balansu bieli będą takie same?

Jarkod
16-03-2010, 19:50
Jako nowo przybyły witam nikoniarzy.

A czy nie będzie to oznaczać, że wszystkie "programy" balansu bieli będą takie same?

Sprawdziłem ustawienia i za każdym razem są na 0.

TWRafi
16-03-2010, 22:27
Ja także sprawdzałem ustawienia i są na 0

Zen
16-03-2010, 22:44

Nie, nie będą. Ustawienia WB są stałe, za wyjątkiem PRE. Użytkownik ma jednak możliwość korekty za pomocą osi kolorów od bursztynowego A do niebieskiego B i od G do M. Również przy ustawieniu WB na PRE można korygować odcień.