Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wypiętrzanie
Witam i zapraszam do komentowania :-)!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Bartekkw
16-03-2010, 17:54
Kadr fajny, ale troszkę brakuje mi "pazura" ;) Może to kwestia kolorów ??
Zasadniczą zaletą tego dobrego kadru jest naturalność :smile:.
Fakt, że nie ma tutaj jakiegoś super motywu, powalającego sztafażu czy choćby ptaka lub innej owieczki ;):-).
Ale czy zawsze muszą być takie mocne kompozycyjne elementy w kadrze. Niejednokrotnie o dobrym odbiorze zdjęcia decyduje jego naturalność i to jest moim zdaniem największa zaleta tej pracy.
Dodatkowo fajnie prowadząca wzrok dolinka z ciekawym akcentem na końcu w postaci cienia. Do tego dobra, delikatna kolorystyka powoduje, że moim zdaniem bardzo przyjemnie się ogląda to dobre zdjęcie :smile:.
Dla mnie za mało kontrastu/tudziez brak plastyki, ale kadr sie podoba.
fajne, mi się podoba ;) chociaż ~locter ma rację, troszkę kontrastu by się przydało
Pablo 77
16-03-2010, 18:55
Kadrowo bardzo dobrze ,ale również chciałbym więcej kontrastu:)
Tak, trochę płasko to wyszło, słońce musiało być wysoko, a sam kadr fajny
borregaard
16-03-2010, 20:00
Bardzo fajny widoczek.
wasilewk
16-03-2010, 20:04
Podoba się.
krzysztofz24
16-03-2010, 20:11
Kadr i kolory swietne, kawal ladnego widoczku;-)...zgodze sie z przedmowcami, ze przydaloby sie deczko wiecej kontrastu.
igusiek21
16-03-2010, 20:11
przyjemne. kolory przyjemne. naturalnie, że naturalne :)
Warto chyba ożywić góry, proporcjonalnie do tego ślicznego nieba. Niebo, mimo to, że śliczne, zbytnio odcina się od reszty. Widoczek przedni :-)
Nikonozaur
16-03-2010, 22:14
Ładny widoczek, mi pasuje tak jak jest.
Uwielbiam takie widoczki :smile:
ostrytux
16-03-2010, 23:06
Ładny widoczek, mi pasuje tak jak jest.
Dokładnie, chociaż może by spróbować z czernią i bielą :twisted:
<| MICHAŁ |>
16-03-2010, 23:11
Dla mnie za mało kontrastu/tudziez brak plastyki, ale kadr sie podoba.
w pełni popieram
pojechałeś za mocno z wyciąganiem cieni - nie można tego robić tak mocno, aż zatraca się różnica pomiędzy cieniami a światłami.
Niestety zdjęcie jest płaskie - brakuje przestrzeni i trójwymiarowości.
Grzegorz WO
17-03-2010, 01:00
"Zazdroszczę" miejscówki; gratuluję kadru - bardzo dobra i ciekawa fotografia niezwykle efektownego krajobrazu.
GUINNESSts
17-03-2010, 02:07
Zasadniczą zaletą tego dobrego kadru jest naturalność :smile:.
Fakt, że nie ma tutaj jakiegoś super motywu, powalającego sztafażu czy choćby ptaka lub innej owieczki ;):-).
Ale czy zawsze muszą być takie mocne kompozycyjne elementy w kadrze. Niejednokrotnie o dobrym odbiorze zdjęcia decyduje jego naturalność i to jest moim zdaniem największa zaleta tej pracy.
Dodatkowo fajnie prowadząca wzrok dolinka z ciekawym akcentem na końcu w postaci cienia. Do tego dobra, delikatna kolorystyka powoduje, że moim zdaniem bardzo przyjemnie się ogląda to dobre zdjęcie :smile:.
Posilkuje sie...
Dodam jednak, ze kadrowo mimo rozleglego kadru wydaje mi sie nieco ciasnawo. Ale ja na gorkach to sie nieznam.
Bardzo fajna fotografia,..jak dla mnie ilość kontrastu jest wystarczająca. Pozdrawiam.
Na wstępie, bardzo wszystkim dziękuję za komentarze!
Muszę powiedzieć, że trochę zaskoczył mnie zarzut zbyt małego kontrastu, a to dlatego, że już dawno tak z kontrastem nie "pojechałem" jak w przypadku tej foty :) Spodziewałem się zatem usłyszeć, że przegiąłem, a tu taka niespodzianka ;)
Warto chyba ożywić góry, proporcjonalnie do tego ślicznego nieba. Niebo, mimo to, że śliczne, zbytnio odcina się od reszty. Widoczek przedni :-)
Tak, trochę płasko to wyszło, słońce musiało być wysoko, a sam kadr fajny
(...) pojechałeś za mocno z wyciąganiem cieni - nie można tego robić tak mocno, aż zatraca się różnica pomiędzy cieniami a światłami.
Niestety zdjęcie jest płaskie - brakuje przestrzeni i trójwymiarowości.
Prawda to... Zagalopowałem się trochę podczas obróbki, a potem zafiksowany już nie potrafiłem sam ze sobą dojść do porozumienia "co jest nie tak?". A że coś było to czułem, toteż wstawiłem licząc na Was :) No i teraz to widzę.
Co do samego słońca - faktycznie było bardzo wysoko, co też, delikatnie rzecz ujmując, nie pomogło...
Mądrzejszy o Wasze uwagi wrzucam wersję poprawioną, ciut mocniej kontrastową, żywszą i z pogłębionym cieniem:
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
(...) chociaż może by spróbować z czernią i bielą :twisted:
Jeszcze nie potrafię... Ale pracuję nad tym ;)
(...) Dodam jednak, ze kadrowo mimo rozleglego kadru wydaje mi sie nieco ciasnawo. Ale ja na gorkach to sie nieznam.
To chyba dobrze, że tak Ci się wydaje bo stosunek wysokości tych gór do ich odległości od siebie powodował powstanie wrażenia "ciasnoty" również tam na miejscu ;)