PDA

Zobacz pełną wersję : SB-600 i D90 - ekspozycja

leon388
16-03-2010, 15:13
Witam !
Moja prośba i pytanie przede wszystkim do użytkowników SB-600 (najlepiej z Nikonem D90):
- czy używając lampy SB-600 spotykacie się z problemem niedoświetlenia kadru ?

Mój zestaw SB-600 i D90 boryka taka przypadłość:
- mam niedoświetlone zdjęcia o około 1EV - zwłaszcza dla ogniskowych 24-50 mm. (aby nie komplikować pomijam aspekt ogniskowych mniejszych od 24 mm)

Ustawienia aparatu: preselekcja przysłony A, przysłona np. f=8, czas synchronizacji z lampą 1/60 sek, Auto ISO
Ustawienia lampy: TTL BL, AutoZoom

Fotografowany obiekt to np. grupa osób (2,3) w pomieszczeniu - z odległości 2-4 m.

W takiej konfiguracji zdjęcia są niedoświetlone o około 1 EV.

Już wbudowana lampa D90 sprawuje się o wiele lepiej i wystawia poprawną ekspozycję - jeśli braknie jej mocy - aparat podnosi ISO i w konsekwencji naświetlenie jest OK.

Lampa jest nowa, aparat już trochę używany.

Czy moja NOWA lampa jest uszkodzona czy też nie ?

ozi1024
16-03-2010, 19:47
Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale zdaje się, że tryb lampy TTL BL służy do delikatnego doświetlenia, a nie stricte oświetlenia kadru. Spróbuj przestawić lampę w TTL.

andrstac
16-03-2010, 19:52
Po pierwsze: piszczy lampa po wykonaniu zdjęcia? Jeśli nie to znaczy że ekspozycja jest taka jaka była zadana.

Poza tym ważne jest jakie jest tło: Tryb BL ma za zadanie równoważenie ekspozycji i w pewnych przypadkach może nie doświetlić, np ciemne tło i bliżej jasny obiekt. Generalnie polecam poczytać linkowany tu już na forum bardzo ciekawy blog o nikonowskim CLS - jak znalazł dla Ciebie: link (http://tadgawin.blogspot.com/)

Art Erie
16-03-2010, 20:29
Witam !
Moja prośba i pytanie przede wszystkim do użytkowników SB-600 (najlepiej z Nikonem D90):
- czy używając lampy SB-600 spotykacie się z problemem niedoświetlenia kadru ?

Mój zestaw SB-600 i D90 boryka taka przypadłość:
- mam niedoświetlone zdjęcia o około 1EV - zwłaszcza dla ogniskowych 24-50 mm. (aby nie komplikować pomijam aspekt ogniskowych mniejszych od 24 mm)

Ustawienia aparatu: preselekcja przysłony A, przysłona np. f=8, czas synchronizacji z lampą 1/60 sek, Auto ISO
Ustawienia lampy: TTL BL, AutoZoom

Fotografowany obiekt to np. grupa osób (2,3) w pomieszczeniu - z odległości 2-4 m.

W takiej konfiguracji zdjęcia są niedoświetlone o około 1 EV.

Już wbudowana lampa D90 sprawuje się o wiele lepiej i wystawia poprawną ekspozycję - jeśli braknie jej mocy - aparat podnosi ISO i w konsekwencji naświetlenie jest OK.

Lampa jest nowa, aparat już trochę używany.

Czy moja NOWA lampa jest uszkodzona czy też nie ?

Tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136649

EDIT

Tryb BL nadaje się do doświetlania kadru, ustaw samo TTL i nie korzystaj z Auto ISO

borrows123
25-05-2010, 14:15
Nie jestem prawie pewien, że ...