leon388
16-03-2010, 15:13
Witam !
Moja prośba i pytanie przede wszystkim do użytkowników SB-600 (najlepiej z Nikonem D90):
- czy używając lampy SB-600 spotykacie się z problemem niedoświetlenia kadru ?
Mój zestaw SB-600 i D90 boryka taka przypadłość:
- mam niedoświetlone zdjęcia o około 1EV - zwłaszcza dla ogniskowych 24-50 mm. (aby nie komplikować pomijam aspekt ogniskowych mniejszych od 24 mm)
Ustawienia aparatu: preselekcja przysłony A, przysłona np. f=8, czas synchronizacji z lampą 1/60 sek, Auto ISO
Ustawienia lampy: TTL BL, AutoZoom
Fotografowany obiekt to np. grupa osób (2,3) w pomieszczeniu - z odległości 2-4 m.
W takiej konfiguracji zdjęcia są niedoświetlone o około 1 EV.
Już wbudowana lampa D90 sprawuje się o wiele lepiej i wystawia poprawną ekspozycję - jeśli braknie jej mocy - aparat podnosi ISO i w konsekwencji naświetlenie jest OK.
Lampa jest nowa, aparat już trochę używany.
Czy moja NOWA lampa jest uszkodzona czy też nie ?
Moja prośba i pytanie przede wszystkim do użytkowników SB-600 (najlepiej z Nikonem D90):
- czy używając lampy SB-600 spotykacie się z problemem niedoświetlenia kadru ?
Mój zestaw SB-600 i D90 boryka taka przypadłość:
- mam niedoświetlone zdjęcia o około 1EV - zwłaszcza dla ogniskowych 24-50 mm. (aby nie komplikować pomijam aspekt ogniskowych mniejszych od 24 mm)
Ustawienia aparatu: preselekcja przysłony A, przysłona np. f=8, czas synchronizacji z lampą 1/60 sek, Auto ISO
Ustawienia lampy: TTL BL, AutoZoom
Fotografowany obiekt to np. grupa osób (2,3) w pomieszczeniu - z odległości 2-4 m.
W takiej konfiguracji zdjęcia są niedoświetlone o około 1 EV.
Już wbudowana lampa D90 sprawuje się o wiele lepiej i wystawia poprawną ekspozycję - jeśli braknie jej mocy - aparat podnosi ISO i w konsekwencji naświetlenie jest OK.
Lampa jest nowa, aparat już trochę używany.
Czy moja NOWA lampa jest uszkodzona czy też nie ?