Zobacz pełną wersję : Odtwarzacz BluRay
Zapragnąłem kupić taki odtwarzacz, lecz zupełnie nie wiem na co zwrócić uwagę. Myślę o jakimś dobrym stosunku jakości do ceny. Miałby być podłączony do kina Bose Lifestyle V20 i rzutnika sufitowego.
Wśród nas jest wielu, którzy są na bieżąco, więc myślę, że pomożecie mi w moich poszukiwaniach :).
Rafał_Sz
16-03-2010, 14:20
Ps 3
LG BD350V czyta NTFS najniższa cena 399 zł.
LG BD370 nie radzi sobie z NTFS
LG DB390 ma wszystko, czyta wszystko- 900 zł. - lepszej oferty chyba nie ma.
zresztą sam poczytaj
http://hdtvmania.pl/2010/03/15/promocje-blu-ray-gdzie-i-co-kupic-tanio/
Ps 3
PS 3 mam i polecam, oprócz BR można korzystać z HDD, internet i takie tam :)
Rafał_Sz
16-03-2010, 15:05
PS 3 mam i polecam, oprócz BR można korzystać z HDD, internet i takie tam :)
I pięknie interpoluje obraz z DVD do HD 1080p. Do tego chyba żaden odtwarzacz stacjonarny nie ma takiej mnogości ustawień obrazu i dźwięku. Trzeba tylko sobie dokupić pilota, bo sterowanie padem PS3 jako odtwarzacz jest takie sobie. Wadą konsoli jest jej głośnia praca, a raczej głośnie chłodzenie.
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Może wiecie jak taki odtwarzacz podłączyć do rzutnika Benq MP620p. Wejścia VGA/coposite/S-Video. Czy można taki rzutnik "przerobić" , żeby miał wejście HDMI ?
Rafał_Sz
16-03-2010, 15:46
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Może wiecie jak taki odtwarzacz podłączyć do rzutnika Benq MP620p. Wejścia VGA/coposite/S-Video. Czy można taki rzutnik "przerobić" , żeby miał wejście HDMI ?
Z tego co kojarzę to ten projektor służy raczej do prezentacji niż do kina. Jego natywna rozdzielczośc to XGA (1024 x 760 ) . Do HD jest przeznaczona seria W, np. W6000 ma rozdzielczość 1080p. Sygnał HD można przesłać oprócz HDMI przez composite lub DVI. O F HD jako takim możesz zapomnieć. Jakość BR i HDMI nie zostaną w tym przypadku wykorzystane. No chyba, że coś pokręciłem (nie znam osobiście tego modelu).
Masz rację - to projektor do prezentacji. Kupiłem go już ze 3 lata temu i wisi nieużywany. Chciałbym go w końcu odpalić ( ma "wyświecone" 20 godzin!!! ).
poprzez konwerter
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Hama_Konwerter_VGAHDMI-24914.html
cena powalająca
Dzięki. Ale z ceną to chłopaki trochę "pojechały". Może konkurencja coś wymyśli za jakiś czas.
Kwiatek111
17-03-2010, 00:05
polecam ps3
spiritwood
17-03-2010, 00:50
124miko, akurat w tym wypadku częstotliwość polecenia maszyny w tym wątku jest wprost proporcjonalna do jej jakości i stosunku możliwości/cena.
PS3
Nie ma co kombinować. Za 800-900PLN kupujesz najtańszy odtwarzacz BlueRay Sony czy SamsungoLG... Za 1300 PLN kupujesz odtwarzacz BlueRay, konsolę do gier (którą Ty albo Twoje dzieci wykorzystają), centrum rozrywkowe (internet na TV, przeglądarka/slideshow zdjęć) i parę innych dodatków.
Pilot raczej niezbędny (99PLN)
Ramki cenowe nie podane, więc oppo bdp-83.
Dzięki. Ale z ceną to chłopaki trochę "pojechały". Może konkurencja coś wymyśli za jakiś czas.
Konkurencja nic specjalnie nie wymysli w tej materii, bo po VGA jest przesylany sygnal analogowy, a po HDMI cyfrowy, wiec taka przejsciowka (a raczej konwerter cyfrowo-analogowy) nie jest taka prosta.
Jesli chodzi o sam odtwarzacz, to wydaje mi sie, ze PS3 jednak bedzie najlepsze. Co prawda kiepsko sie komponuje z reszta sprzetu i ma tego cholernego pilota na Bluetootha, ale stosunek ceny do mozliwosci ma swietny. No chyba, ze wolisz cos prostego, a nie pelne centrum multimedialne. ;)
A jesli nie chcesz wydawac az tyle, to kup cos, co ma zlacze HDMI 1.3 i opcje przesylania bitstreamu przez to zlacze.
Polsar74
17-03-2010, 10:44
Ps 3
póki co tylko - PS3 - gdyż :
- jest to bodajże jeden z nielicznych odtwarzaczy który da się "upgrejdować" z netu w przypadku gdyby nagle (niektórzy twierdzą że to naprawdę niedługi okres czasu) stała się popularna telewizja 3D;
- jest wyposażona (za niewielką dopłatą) w pilot oparty na technologii Bluetooth;
- przy okazji jest odtwarzaczem dvd z interpolowanym do rozdzielczosci Full-HD obrazem;
- przy okazji jest też ... konsolą :-)
- najmniej traci na wartosci :-)
Minusem jest :
- stosunkowo wysoka głosność - bo ma wiatreczek (moze nie głosność co bardziej ... szum)
- pobór pradu odpowiedni dla konsoli a nie odtwarzacza.
I teraz chodzi o to czy minusy przysłonią Ci te plusy... :)
PS3 kosztuje 300 eurasow.
a goly odtwarzacz BD tylko 120. dodatkowa zaleta: to nie jest Sony! a to ogromna zaleta
osobiscie mam jakiegos Samsunga. gra i przy tym calkiem szybko laduje plyty, co tu mozna wiecej wymagac?
EDIT: zdaje sie ze dokladnie ten model: http://allegro.pl/item945536906_samsung_bd_p1500_wyprzedaz.html. jedyne 360 PLN vs. 1200 PLN na dodatek dziadoskiego Sony... ;) dla mnie oczywisty wybor :D
Rafał_Sz
17-03-2010, 12:47
a goly odtwarzacz BD tylko 120. dodatkowa zaleta: to nie jest Sony! a to ogromna zaleta
osobiscie mam jakiegos Samsunga. gra i przy tym calkiem szybko laduje plyty, co tu mozna wiecej wymagac?
EDIT: zdaje sie ze dokladnie ten model: http://allegro.pl/item945536906_samsung_bd_p1500_wyprzedaz.html. jedyne 360 PLN vs. 1200 PLN na dodatek dziadoskiego Sony... ;) dla mnie oczywisty wybor :D
Tak samo kiedyś myślałem, dodatkowo uważałem konsole za zło. Dopiero jak kupiłem dla syna PS3 i sam zacząłem się tym "bawić" otwarłem oczy. Jest to bodaj jedyny produkt Sony który swoimi możliwościami połączonymi z dobrym ekranem Full HD i systemem dźwięku przestrzennego jest w stanie urwać łeb przy samej d... .
Polsar74
17-03-2010, 15:00
dodatkowa zaleta: to nie jest Sony! a to ogromna zaleta
o ! Sony koledze przeszkadza - a w czym ?
o ! Sony koledze przeszkadza - a w czym ?
w tym, ze jakakolwiek naprawa po uplywie gwarancji jest kompletnie nieoplacalna, bo znacznie taniej kupic nowe. a z bezawaryjnoscia u Sony to tez zbyt rozowo nie wyglada.
konsoli za zlo nie uwazam, niewykluczone, ze kiedys sam nabede (mam potomka w wieku lat 4), ale pytanie bylo o naped BluRay. nie zaprzeczam, ze fajnie jest miec combo: BD + suszarka + frytkownica + toster + czytnik kart + kamera internetowa + sex-lalka + skaner + fax. tylko jesli takie combo jest drozsze od golego urzadzenia to pojawia sie rachunek zyskow i strat.
inna kwestia jest, ze cenowo BD Player + Wii/XboX = PS3. wiec nie trzeba od razu kupowac PS3, zeby miec i to i to.
Jeśli chcesz cieszyć ucho najnowszymi formatami dźwięku w HD to PS3 nie bierz pod uwagę bo ich nie rozkoduje.
jedyne 360 PLN vs. 1200 PLN na dodatek dziadoskiego Sony... ;) dla mnie oczywisty wybor :D
masz jakiś osobisty uraz do firmy na eS ???
czy kierujesz się kryterium pt. cena ??
jakieś porównanie dla autora wątku
http://www.idoblu.co.uk/page2%20Blu-ray%20Players.html
masz jakiś osobisty uraz do firmy na eS ???
urazu nie mam. po prostu uwazam, ze to droga i ryzykowna firma. kropka.
czy kierujesz się kryterium pt. cena ??
jak rozumiem w bogatej Polsce na cene sie nie patrzy?
Polsar74
17-03-2010, 16:24
a ja kiedyś pracowałem w serwisie Sony - raptem 5 lat temu. Z doświadczenia (ówczesnego) Wam powiem - to jedyna firma na rynku elektroniki użytkowej która tak dba o klienta. Jestem więcej niż przekonany że jesteś w stanie kupić część zamienną do sprzętu z połowy lat '90-tych zeszłego stulecia, co w przypadku innych firm nie jest juz takie oczywiste. Oczywiście obecna globalizacja doprowadziła zapewne w niektórych przypadkach do takich sytuacji że niektórych sprzętów nie opłaca się naprawiać...ale zobaczycie - już niedługo tak będzie np. i z samochodami, a od dawna tak jest np z butami :)
Sony odwala kawał dobrej roboty ... w tym co robi. Na razie (tfuuu - odpukać) nie miałem okazji się przekonać że jest inaczej.
Nie bardzo się zgodzę. Parę lat temu miałem zestaw kina Sony, drogi z wyższej półki. Tuż po gwarancji zaciął się napęd płyty. Nowy kosztował tyle, że zrezygnowałem z naprawy i kupiłem innej marki, bezawaryjne do dziś.
A ja pozwole sobie podpiąć coś takiego http://www.wykop.pl/ramka/171187/rtv-uwaga-na-odtwarzacze-blu-ray/, wg. mnie to najbardziej opłaca się kupować PS3 i basta :)
Jeśli chcesz cieszyć ucho najnowszymi formatami dźwięku w HD to PS3 nie bierz pod uwagę bo ich nie rozkoduje.
PS3 nie musi tego rozkodowac - wystarczy, ze wysle bitstream do amplitunera, ktory sobie to rozgryzie. A to juz zdaje sie wreszcie potrafi.
- jest wyposażona (za niewielką dopłatą) w pilot oparty na technologii Bluetooth;
To jest wada, a nie zaleta, bo przy okazji robienia pilota na BT Sony "zapomnialo" o odbiorniku podczerwieni, wiec wszelkimi pilotami uniwersalnymi (poza wynalazkami kosztujacymi tyle, co samo PS3) mozna sie podetrzec...
I zanim ktos mi wystrzeli z nowoczesnoscia i postepem: pchanie BT do pilota jest moim zdaniem niczym wiecej, niz robieniem ludziom na zlosc, bo w przypadku pilota zdalnego sterowania standardem, bardzo dobrze zreszta dopasowanym do specyfiki pracy urzadzenia, jest podczerwien. BT w przypadku tego typu urzadzen ma praktycznie same wady i zadnych zalet w porownaniu z IR.
przemo1978
17-03-2010, 21:38
Ja mam Ps3 od prawie 2 lat i eksploatuję dość mocno. Żadnych problemów nigdy nie miałem. Nie zapominajmy że sony jest pionierem jeśli chodzi o BD i wygrało wyścig z Toshibą i jej Hd Dvd. Co do jakości innych sprzętów zgodzę się co do jednego nigdy nic innego bym nie kupił ani kina domowego bo brzmi plastikowo, ani lustrzanki z wiadomych względów ;) .
Co do ps 3 jestem jak najbardziej za bo sprzęt jako konsola i multimedialny kombajn wyprzedził swoją epokę dokładając BD. MZ warto jest dołożyć i kupić PS3 i nawet pozbyć się PC bo można nawet zainstalować system i też korzystać z netu i innych.
Jedynym mankamentem jest cena gier i samej konsoli - ale myślę że radość z korzystania , łatwość (intuicyjność obsługi) rekompensują wszystko. Do tego wymienny dysk twardy nie powodujący utraty gwarancji też ma znaczenie na +.
Polecam i tyle
Nie zapominajmy że sony jest pionierem jeśli chodzi o BD i wygrało wyścig z Toshibą i jej Hd Dvd.
Sony nie jest pionierem, tylko de facto tworca standardu ;) Dodajmy, z punktu widzenia filmomaniaka gorszego niz HD-DVD (HD-DVD nie mial blokady reginalnej, a plyte mozna bylo zmasterowac tak, ze na pierwszej warstwie znajdowal sie material, ktory mozna bylo odtworzyc w zwyklym playerze DVD).
Co do ps 3 jestem jak najbardziej za bo sprzęt jako konsola i multimedialny kombajn wyprzedził swoją epokę dokładając BD.
Jako kombajn - moze tak, tyle ze glownie dzieki PS3 Media Server, ktorego Sony sie nawet nie dotknelo. ;) Zreszta, po ktorejs akutualizacji Live mozliwosci obu konsol w tym wzgledzie bardzo sie zblizyly (oczywiscie pomijam BD, bo tego w X360 raczej nie zobaczymy). Za to jako konsola jest nadal do tylu za Microsoftem, a to glownie dzieki ulomnej w porownaniu z Xbox Live usludze sieciowej. Co prawda i tak jest lepiej, niz na poczatku, ale i tak sa wciaz duzo z tylu.
Swoja droga, jak ktos chce multimedialnego kombajnu, to IMHO droga jest tylko jedna: HTPC z XBMC jako interfejsem. W komplecie naped combo DVD/HD-DVD/BD i kazdy inny sprzet odpada w przedbiegach. Koszt nie jest duzy, jak sie dobrze zakrecic to w tysiacu sie czlowiek spokojnie zmiesci, a mozna na tym odpalic wszystko, co ludzkosc wymyslila (ze nie wspomne o podlaczeniu np. tunera sat czy DVB-T), majac jednczesnie nieograniczne mozliwosci upgrade'u.
nawet pozbyć się PC bo można nawet zainstalować system i też korzystać z netu i innych.
Juz nie... Sony, zgodnie z nowa swiecka tradycja zubazania produktu w miare kolejnych jego "aktualizacji", wycielo z PS3 Slim mozliwosc zainstalowania Linuksa. Takze jak ktos chce isc w ta strone, to niech poluje na "grubasa".
urazu nie mam. po prostu uwazam, ze to droga i ryzykowna firma. kropka.
jak rozumiem w bogatej Polsce na cene sie nie patrzy?
w holandii jest inaczej ???
imho kupując sprzęt grający patrzy się na inne parametry, cena nie powinna być jedynym wyznacznikiem
mówi się że "tanie mięso, psy jedzą"
kupując sprzęt foto nikon, kierowałeś się ceną ???
przemo1978
17-03-2010, 22:17
Juz nie... Sony, zgodnie z nowa swiecka tradycja zubazania produktu w miare kolejnych jego "aktualizacji", wycielo z PS3 Slim mozliwosc zainstalowania Linuksa. Takze jak ktos chce isc w ta strone, to niech poluje na "grubasa".
zgodzę się co do większości argumentów, co nie zmienia faktu że warto .
A co do linuxa ja mogę go mieć bo mam staruszkę 80 gb ;)
Wiesz, na co sie patrzy przy zakupie to sprawa czysto indywidualna. Ja na ten przyklad w zyciu nie kupie Denona czy Marantza, bo za polowe ich ceny dostane to samo pod nazwa Onkyo czy Yamaha ;) No chyba, ze owy Marantz (Denona nie kupie tez dlatego, ze o ergonomii ta firma nawet nie slyszala, Marantz zreszta tez przespal wyklady ;) ) bedzie przeceniony o 50% ;)
EDIT: @przemo1978 - jesli kogos gry nie interesuja, to IMHO HTPC jest lepszym wyborem jako kombajn do odtwarzania. Inna rzecz, ze trzeba chwilke usiasc nad zlozeniem tego (zmontowac, postawic system, kodeki itp.), zas PS3 czy player BD dziala "out of the box", wystarczy podlaczyc i ustawic kilka opcji.
przemo1978
17-03-2010, 22:27
Wiesz, na co sie patrzy przy zakupie to sprawa czysto indywidualna. Ja na ten przyklad w zyciu nie kupie Denona czy Marantza, bo za polowe ich ceny dostane to samo pod nazwa Onkyo czy Yamaha ;) No chyba, ze owy Marantz (Denona nie kupie tez dlatego, ze o ergonomii ta firma nawet nie slyszala, Marantz zreszta tez przespal wyklady ;) ) bedzie przeceniony o 50% ;)
W pełni się z kolegą zgadzam. Sam do Ps3 posiadam Onkyo i głośniki Magnat i uważam że jest to odpowiednia jakość/cena, a długo szukałem .........
PS3 nie musi tego rozkodowac - wystarczy, ze wysle bitstream do amplitunera, ktory sobie to rozgryzie. A to juz zdaje sie wreszcie potrafi.
Nie do końca jest tak jak piszesz,poniżej cytat z testu PS3 z forum hdtvpolska:
"Nie wiem jake ma HDMI (najprawdopodobniej v1.2) ale na pewno nie przesyła po HDMI bitstreamu nowych formatów. Potrafi na pokładzie zdekodować i przesłać w LPCM ścieżki w Dolby TrueHD (nawet 7.1). Niestety nie ma jak sprawdzić dokładnie co robi ze ścieżką DD+, jest ona przesyłana w postaci LPCM, choć nie wiadomo co i jak PS3 dekoduje. Ścieżki w DTS HD HR i MA nie są dekodowane, dekodowana jest część DTS "core" i przesyłana w postaci LPCM. Oczywiście PS3 potrafi przesłać przez HDMI ścieżki filmów przygotowanych w PCM5.1 oraz przesłać wielokanałowe i dwukanałowe SACD."
To ja podłączę się do pytania autora tego wątku i powiem z góry że PS3 mnie nie interesuje ( nie mylić z Photoshopem ;-) )
Niech mi proszę ktoś odpowie, tylko tak łopatologicznie jak małemu dziecku, bo się na tym kompletnie nie znam
czym różnią się odtwarzacze LG BD370 od LG BD390 ?
Czy warto płacić dwukrotnie więcej za tego drugiego ?
Ja bym sie zastanawiał raczej nad DB350V to najnowszy model w cenie 370tki.
Różnice są takie
DB 370 nie dekoduje Dolby digital i DTS, brak Wi-Fi. Minusem, o którym nie wolno zapomnieć, jest brak obsługi
dysków sformatowanych w systemie NTFS, a co za tym idzie także dużych plików powyżej 4 GB (z USB)
DB 390 ma wszystko
DB 350V dekoduje Dolby Digital oraz DTS, czyta NTFS brak Wi-fi.
Co najistotniejsze wszystkie BD radzą sobie z MKV czyli czytają filmy zapisane w nowych lekkich formatach HD,
z kamer video czy aparatów foto., bezpośrednio z USB, no i oczywiście czytają DivX i Xvid.
No i nowsze modele będą miały lepsze wsparcie.
Nie do końca jest tak jak piszesz,poniżej cytat z testu PS3 z forum hdtvpolska:
"Nie wiem jake ma HDMI (najprawdopodobniej v1.2) ale na pewno nie przesyła po HDMI bitstreamu nowych formatów. Potrafi na pokładzie zdekodować i przesłać w LPCM ścieżki w Dolby TrueHD (nawet 7.1). Niestety nie ma jak sprawdzić dokładnie co robi ze ścieżką DD+, jest ona przesyłana w postaci LPCM, choć nie wiadomo co i jak PS3 dekoduje. Ścieżki w DTS HD HR i MA nie są dekodowane, dekodowana jest część DTS "core" i przesyłana w postaci LPCM. Oczywiście PS3 potrafi przesłać przez HDMI ścieżki filmów przygotowanych w PCM5.1 oraz przesłać wielokanałowe i dwukanałowe SACD."
Czyli cudowny i wspanialy player Sony ("it also plays games" ;) ) jest jednak ulomny... w takim razie cofam to, co napisalem odnosnie oplacalnosci zakupu PS3 jako playera BD.
Wydawalo mi sie, ze w jakiejs niedawnej aktualizacji softu w koncu to wyprostowali, ale widac uznali, ze musi byc jakies uzasadnienie ich samodzielnych playerow...
Prawda jest taka, że ostatnią grą, której używałem był "Prince" na 486 ( z 15 lat temu ). Poza tym obejrzałem sobie to PS3 i chyba nie chcę go mieć.
Co polecacie ze "zwykłych" odtwarzaczy o rozsądnej cenie ( tak do 1k PLN ), żeby nie kupić czegoś, co nie odtwarza "wszystkiego".
Może lepiej kupić coś taniego i w razie zmian podarować dzieciom lub babci?
No przcież Ci proponuję Lg i nie ma na naszym rynku na chwilę obecną lepszej oferty.
Wydawalo mi sie, ze w jakiejs niedawnej aktualizacji softu w koncu to wyprostowali...
Tego to nie wiem, być może coś się zmieniło w tym temacie od niedawna.
124miko - poczytaj o tym LG o którym pisze wonito.
Tu masz sporo lektury:
http://www.hdtv.com.pl/forum/lg/40643-lg-bd390-wszystko-o-odtwarzaczu.html
Czy z tego LG 390 z Wi Fi można bezprzewodowo przesłać dźwięk do wzmacniacza ? Myślałem o zamontowaniu odtwarzacza przy rzutniku sufitowym ( jest zasilanie i krótka ścieżka sygnału video - bez kucia ścian ), ale nie mogę wymyślić jak przesłać dźwięk na drugi koniec pokoju :).
Czy z tego LG 390 z Wi Fi można bezprzewodowo przesłać dźwięk do wzmacniacza ? Myślałem o zamontowaniu odtwarzacza przy rzutniku sufitowym ( jest zasilanie i krótka ścieżka sygnału video - bez kucia ścian ), ale nie mogę wymyślić jak przesłać dźwięk na drugi koniec pokoju :).
Ciekawe czy twój wzmacniacz ma Wi-fi ?
Wi-fi w DB nie służy do przenoszenia dżwięku tylko do łączenia z internetem
Z rozkodowanym dżwiękiem nie kombinuj bo basu bezprzewodowo nie przeniesiesz.
Na dzień dzisiejszy masz opcję DB przy wzmacniaczu i długim kablem HDMI do projektora, podłączanym okazyjnie.
Na jutro
http://hdtvmania.pl/2010/03/02/netgear-wnhdb3004-wireless-n-hd-bezprzewodowe-kino-domowe/
Rafał_Sz
18-03-2010, 14:25
(...)
Z rozkodowanym dżwiękiem nie kombinuj bo basu bezprzewodowo nie przeniesiesz.
Jak nie, jak tak.
http://www.sklep.jbl.pl/index.php?p485,infinity-classia-psw310-subwoofer-bezprzewodowy
lub
http://www.jbl.com/EN-US/Products/Pages/ProductDetails.aspx?PID=ES250PWBK
Czemu ma basu nie przeniesc? Dane jak dane (zakladajac suba czy amplituner, ktory to lyknie) ;) Tylko ciekawe jak jest z korygowaniem opoznien w takim systemie, czy sie obraz z dzwiekiem nie rozjedzie?
BTW. po co wlasciwie Wifi w odtwarzaczu BD?
Widać już wszystko można :smile:
Pytanie jak samopoczucie w pokoju w którym system głośników 7.1 wszystko bez kabla :wink:
i ile będę zajmować miejsca odbiornik nadajnik, no i trzeba pamietać ,że bezprzewodowo to dzwięk bo do prądu trzeba się jeszcze podłączać :?:
Chyba ,że już kto coś na to zaradził :D
Napisał costi
po co wlasciwie Wifi w odtwarzaczu BD?
Po co nośniki, łączysz się przez internet ze stroną z filmami i oglądasz bezpośrednio z internetu
Na jutro postaram się przygotować t tych linków, które podesłaliście - dzięki :).
Rafał_Sz
18-03-2010, 16:09
(...) bezprzewodowo to dzwięk bo do prądu trzeba się jeszcze podłączać :?:
Tesla coś tam kiedyś kombinował, ale wtedy nie było jeszcze 7.1 i nic z tego nie wyszło. :)
Widać już wszystko można :smile:
Pytanie jak samopoczucie w pokoju w którym system głośników 7.1 wszystko bez kabla :wink:
i ile będę zajmować miejsca odbiornik nadajnik, no i trzeba pamietać ,że bezprzewodowo to dzwięk bo do prądu trzeba się jeszcze podłączać :?:
Ile miejsca? Tyle, co wystajaca antenka, choc pewnie ktos wymysli jak i to zabudowac ;) Przypominam, ze nie jestesmy w czasach analogowych i caly nadajnik to pare scalakow na krzyz (vide: karty Wifi na USB).
Samopoczucie? Normalnie, tak jak i wszedzie indziej. Na tak krotkich odleglosciach nie ma potrzeby stosowania duzej mocy, wiec straszenie skutkami zdrowotnymi jest czysta demagogia.
A odtwarzacz czy amplituner i tak trzeba do pradu podlaczyc, wiec nie rozumiem tej uwagi o zasilaniu...
Po co nośniki, łączysz się przez internet ze stroną z filmami i oglądasz bezpośrednio z internetu
Wifi ledwo wyrabia przy 720p z fonia 384 kbit/s... a teraz wyobraz sobie Bluraya 1080p z dzwiekiem LPCM 7.1 ;) No chyba, ze najpierw sie bedzie sciagac na dysk odtwarzacza, a potem ogladanie.
Wifi ledwo wyrabia przy 720p z fonia 384 kbit/s... a teraz wyobraz sobie Bluraya 1080p z dzwiekiem LPCM 7.1 ;) No chyba, ze najpierw sie bedzie sciagac na dysk odtwarzacza, a potem ogladanie.
Otóż właśnie nie, ostatnio czytałem o nowym standardzie wifi do full HD to kwestia dni. ;)
uwaga z prądem jest taka ,że każdy głośnik mimo że jest bezprzewodowy musi być podłączony do gniazdka z prądem, każdy z ośmiu
Ale skad sie tu wziely glosniki? ;)
Czy z tego LG 390 z Wi Fi można bezprzewodowo przesłać dźwięk do wzmacniacza ?
Otóż właśnie nie, ostatnio czytałem o nowym standardzie wifi do full HD to kwestia dni.
Chyba nowym standardzie transmisji bezprzewodowej (Wifi poki co nie przewiduje nowych rewizji, nawet 802.11n chyba jeszcze nie jest zamrozony). Czepiam sie, ale to jest roznica (wybacz, zboczenie zawodowe).
A abstrahujac od tego: masz jakiegos linka moze? Pierwsze slysze, a mnie tym zaciekawiles.
Czytałem gdzieś na HDTVMania ,że będzie można oglądać full hd z sieci.
W opisie DB390 znalazłem tyle
Odbiornik sieci bezprzewodowej jest zgodny z najnowszym standardem 802.11n (plus oczywiście 802.11b/g). Oznacza to, że jeśli dysponujemy odpowiednim bezprzewodowym routerem, to nie tylko uzyskamy dostęp do wspomnianego już wcześniej BD-Live, YouTube i aktualizacji oprogramowania, ale będziemy mogli również odtwarzać strumieniowo wideo HD z podłączonego do sieci komputera.
nic nie piszą o full HD, ale wydaje się to nieuniknione.
Rafał_Sz
18-03-2010, 17:44
Bez kabelków cacy, ale o jednym należy pamiętać. Nie po to ładuje się przetworniki CA z ciężki szmalec do porządnych skrzynek, nie po to używa się transformatorów wielkoprądowych i nie po to dba się o każdy niuans na torze audio żeby zdać się potem na chińskie scalaczki obsługujące bezprzewodową transmisję dźwięku do kolumn. Jeszcze jestem w stanie przełknąć transmisję bezprzewodową do suba, niskie częstotliwości nie wymagają wielkiego strumienia danych. Ale fronty? Za żadne skarby. To musi być spięte odpowiednimi kabelkami.
bloodcrawler
18-03-2010, 17:54
Czyli trochę zbaczając z tematu, głośniki bluetooth do normalnego słuchania muzyki się nie nadają i już lepiej rozplątywać kable? Bo myślałem nad czymś takim http://allegro.pl/item953301929.html Mam teraz w mieszkaniu głównie laptopa i to on służy za sprzęt grający, więc miło by było móc przemieszczać się bez kabla gdy chcę posłuchać głośno muzyki.
A czy ktoś z Was orientuje się może które odtwarzacze (ze szczególnym ukierunkowaniem na Samsunga) radzą sobie bezproblemowo z plikami mkv z podłączonego przez USB dysku ?
coach_lodz
18-03-2010, 23:06
Strus np: odtwarzacz telewizyjny Samsung B650 :)
Ja bym sie zastanawiał raczej nad DB350V to najnowszy model w cenie 370tki.
Różnice są takie
DB 370 nie dekoduje Dolby digital i DTS, brak Wi-Fi. Minusem, o którym nie wolno zapomnieć, jest brak obsługi
dysków sformatowanych w systemie NTFS, a co za tym idzie także dużych plików powyżej 4 GB (z USB)
DB 390 ma wszystko
DB 350V dekoduje Dolby Digital oraz DTS, czyta NTFS brak Wi-fi.
Co najistotniejsze wszystkie BD radzą sobie z MKV czyli czytają filmy zapisane w nowych lekkich formatach HD,
z kamer video czy aparatów foto., bezpośrednio z USB, no i oczywiście czytają DivX i Xvid.
No i nowsze modele będą miały lepsze wsparcie.
Dzięki za odpowiedż. Wprawdzie nie wszystko z tego zrozumiałem ;-/ , w każdym razie zamówiłem DB350V. Głębiej w te dane nie wnikam bo to i tak na prezent dla szwagra.
Dla mnie te wszystkie skróty to czarna magia
Strus np: odtwarzacz telewizyjny Samsung B650 :)
A tak ze 2 słowa więcej ? Przeciez to oznaczenie serii telewizorów w której skład wchodzą bodajże 4 modele
Rafał_Sz
19-03-2010, 08:02
A tak ze 2 słowa więcej ? Przeciez to oznaczenie serii telewizorów w której skład wchodzą bodajże 4 modele
Mój (seria 7) czyta z pendrive filmy, ale jakie formaty dokładnie, tego nie wiem bo nie miałem czasu sprawdzić. AVI poszło. Na marginesie, umieszczać w TV książkę kucharską albo umilacz czasu dla gości to już chyba przegięcie, chociaż slideshow w FullHD robi wrażenie. :)
coach_lodz
21-03-2010, 00:14
2 słowa ode mnie :) tak oznaczenie jest tv... można podpiąć pena lub dysk lub internet i oglądać wszelakie divxy oraz mkv :)
Czyli trochę zbaczając z tematu, głośniki bluetooth do normalnego słuchania muzyki się nie nadają i już lepiej rozplątywać kable? Bo myślałem nad czymś takim http://allegro.pl/item953301929.html Mam teraz w mieszkaniu głównie laptopa i to on służy za sprzęt grający, więc miło by było móc przemieszczać się bez kabla gdy chcę posłuchać głośno muzyki.
Jak to mowia: nie dajmy sie zwariowac. Jakosc dzwieku po BT jest bardzo dobra, choc oczywiscie trzeba byc swiadomym, ze nie dorowna to porzadnemu, stacjonarnemu zestawowi. Tym niemniej do sluchania muzyki z laptopa (w ktorych uklady dzwiekowe nie sa wybitne) spokojnie sie nada i IMHO nie bedzie slychac roznicy w porownaniu z glosnikami kablowymi.
Nire wiem, jak glosniczki z tego zestawu, ale samego BT nie ma sie co bac.
Bez kabelków cacy, ale o jednym należy pamiętać. Nie po to ładuje się przetworniki CA z ciężki szmalec do porządnych skrzynek, nie po to używa się transformatorów wielkoprądowych i nie po to dba się o każdy niuans na torze audio żeby zdać się potem na chińskie scalaczki obsługujące bezprzewodową transmisję dźwięku do kolumn. Jeszcze jestem w stanie przełknąć transmisję bezprzewodową do suba, niskie częstotliwości nie wymagają wielkiego strumienia danych. Ale fronty? Za żadne skarby. To musi być spięte odpowiednimi kabelkami.
Jezeli ktos dba itd. to oczywiscie na takie rozwiazanie nie pojdzie. Ale wiele osob (stawiam, ze porazajaca wiekszosc) nie dba az tak o jakosc brzmienia i takie rozwiazanie bedzie dla nich dobre, ze wzgledu na wygode.
Poza tym co maja czestotliwosci do strumienia danych? Pamietaj, ze takie glosniki maja wlasne przetworniki C/A, a sygnal do nich dociera w postaci cyfrowej - nikt normalny nie pchalby sygnalu analogowego, bo raz, ze wyszlaby z tego sieczka a dwa, ze mocowo to bylaby masakra. ;)
2 słowa ode mnie :) tak oznaczenie jest tv... można podpiąć pena lub dysk lub internet i oglądać wszelakie divxy oraz mkv :)
Ale pod co , bo się zgubiłem :( Są telewizory, które z pena lub raczej z zewnętrznego dysku odtworzą po USB kombajn .mkv ?? Byłaby to kolejna oszczędność w domowych finansach
Samsungi z serii 6 i 7 wlasnie chyba maja mozliwosc odtwarzania MKV.
A jesli nie, to najtanszym urzadzeniem, ktore to odtworzy, jest WD TV HD (koszt ok. 370zl)
adamski1971
23-03-2010, 19:21
LG BD370 super przystępna cena (390 zł)i bardzo dobre recenzje za obraz.
Czyta pliki mkv, kabel hdmi w zestawie możliwość podłączenia internetu.
Polecam.
Samsungi z serii 6 i 7 wlasnie chyba maja mozliwosc odtwarzania MKV.
A jesli nie, to najtanszym urzadzeniem, ktore to odtworzy, jest WD TV HD (koszt ok. 370zl)
Sprawdziłem. Fakt. Odtwarzają .mkv :D Zdecydowanie mnie to pasi
A WDeka można nabyć już za 320zł. Tylko w tej sytuacji sens takowego zakupu jest w zasadzie żaden. Dysk zewnętrzny w ładnej obudowie i TV załatwiają sprawę całkowicie
LG BD370 super przystępna cena (390 zł)i bardzo dobre recenzje za obraz.
Czyta pliki mkv, kabel hdmi w zestawie możliwość podłączenia internetu.
Polecam.
Sprawdziłem bo zaciekawiła mnie ta informacja... i nigdzie nie jest podane, że w.w. model odtwarza pliki .mkv.
Sprawdziłem bo zaciekawiła mnie ta informacja... i nigdzie nie jest podane, że w.w. model odtwarza pliki .mkv.
np. na stronie producenta w specyfikacjach/ format adio-video ;-)
http://www.lge.com/pl/tv-audio-video/video/LG-odtwarzacze-blu-ray-BD370.jsp
Rafał_Sz
24-03-2010, 11:17
Sprawdziłem. Fakt. Odtwarzają .mkv :D Zdecydowanie mnie to pasi
A WDeka można nabyć już za 320zł. Tylko w tej sytuacji sens takowego zakupu jest w zasadzie żaden. Dysk zewnętrzny w ładnej obudowie i TV załatwiają sprawę całkowicie
To sobie jeszcze zobacz obraz z serii 7, zwłaszcza LED.... ;)
fakt... przeleciałem pierwszych kilka pozycji z ceneo i w żadnym z ich opisów nie ma słowa o mkv, dziwne. jeśli to obsługuje .mkv to za 380zł kupuję już dziś. chyba, że ktoś ma ciekawsze rozwiązania?
Poczytaj o LG DB 350V nowszy model na początku tematu opisałem podstawowe różnice.
To sobie jeszcze zobacz obraz z serii 7, zwłaszcza LED.... ;)
Widziałem. Znajomy ma już dość długo LEDa. Jakośc mnie powaliła
Rafał_Sz
24-03-2010, 14:08
Widziałem. Znajomy ma już dość długo LEDa. Jakośc mnie powaliła
To ja przepraszam. ;)
Czy w takim razie uważasz że LCD ma lepszą jakość ?
Się OT robi..... ;)
Rafał_Sz
24-03-2010, 14:20
Czy w takim razie uważasz że LCD ma lepszą jakość ?
Pytasz LCD/plazma/monitor? Ilu posiadaczy, tyle opinii. Jak to mówili kiedyś w reklamie Frugo, nie dojdziesz. :)
Mi LCD Samsunga serii 7 pasi. Głęboka czerń, sporo bajerów, jednym słowem może być. ;)
w holandii jest inaczej ???
imho kupując sprzęt grający patrzy się na inne parametry, cena nie powinna być jedynym wyznacznikiem
mówi się że "tanie mięso, psy jedzą" ?
w Polsce, Belgii, Francji, Austrii czy innych krajach zakochanych w "zastaw sie a postaw" to na pewno to przyslowie jest najwazniejsze :) w trzezwo myslacych i szanujacych pieniadz krajach kalwinistycznych absolutnie nagannym jest wydawanie wiecej niz jest to konieczne. tzn. nie zaklada sie minimalnych kryteriow jakosciowych/wydajnosciowych, ale dla zalozonego poziomu wybiera sie najtansza opcje.
chcesz przyklad? z mojej bylej firmy, zatrudniajacej moze 30 osob i naprawde nie stojacej zle finansowo, jakies 6 osob lecialo na spotkanie uzytkownikow softu na Majorce. z 4-miesiecznym wyprzedzeniem sekretarka zarezerwowala 6 biletow Ryanaira i wydala jeszcze 2 platne wolne osobodniowki dla dodatkowych pracownikow, zeby przewiezc i przywiezc z lotniska (w Weeze w Niemczech kolo granicy NL). bo tak po prostu taniej niz rezerwowac KLM. a dla szefostwa "taniej" jest znacznie wazniejsze niz to, ze przez te 2 godziny lotu im stewardesy darmowej kawy nie dadza.
tak realnie, to mysle, ze roznica miedzy tym kalwinistycznym liczeniem dutkow a polska szlachecka fantazja jest na tyle ogromna, ze dopoki sie nie zobaczy w praktyce jak to dziala, to to jest nie do wyobrazenia. po prostu dla Holendra cnota jest wydac mniej a karygodnym szastanie kasa.
kupując sprzęt foto nikon, kierowałeś się ceną ???
nie mam Nikona, jesli juz o to pytasz ;) i tak, jak najbardziej kierowalem sie cena kupujac swoj sprzet.
konkretnie to zasadnoscia wydania okreslonej kwoty pod katem moich potrzeb. zawsze
miron19j
24-03-2010, 15:16
w Polsce, Belgii, Francji, Austrii czy innych krajach zakochanych w "zastaw sie a postaw" to na pewno to przyslowie jest najwazniejsze :)
jest jeszcze jedno: "jesteśmy za biedni, żeby kupować byle co"
w trzezwo myslacych i szanujacych pieniadz krajach kalwinistycznych absolutnie nagannym jest wydawanie wiecej niz jest to konieczne. tzn. nie zaklada sie minimalnych kryteriow jakosciowych/wydajnosciowych, ale dla zalozonego poziomu wybiera sie najtansza opcje.tzn. że co? Kupujesz wzmacniacz audio taki, żeby było najtaniej? Nie patrząc jakie ma parametry?:shock:
chcesz przyklad? z mojej bylej firmy, zatrudniajacej moze 30 osob i naprawde nie stojacej zle finansowo, jakies 6 osob lecialo na spotkanie uzytkownikow softu na Majorce. z 4-miesiecznym wyprzedzeniem sekretarka zarezerwowala 6 biletow Ryanaira i wydala jeszcze 2 platne wolne osobodniowki dla dodatkowych pracownikow, zeby przewiezc i przywiezc z lotniska (w Weeze w Niemczech kolo granicy NL). bo tak po prostu taniej niz rezerwowac KLM. a dla szefostwa "taniej" jest znacznie wazniejsze niz to, ze przez te 2 godziny lotu im stewardesy darmowej kawy nie dadza.ale co to ma wspólnego z kupowaniem sprzętu audio? Jest to normalne postępowanie mające na celu redukcję kosztów. I jest typowe nie tylko dla Kalwinistycznego kraju.
tak realnie, to mysle, ze roznica miedzy tym kalwinistycznym liczeniem dutkow a polska szlachecka fantazja jest na tyle ogromna, ze dopoki sie nie zobaczy w praktyce jak to dziala, to to jest nie do wyobrazenia. po prostu dla Holendra cnota jest wydac mniej a karygodnym szastanie kasa.widzę, że mylisz pojęcia. Przecież nikt nie mówi o tym, żeby kupować sprzęt najdroższy. Tylko, żeby sprawdzić parametry, a przede wszystkim określić swoje oczekiwania i wymagania. I do tego dobrać odpowiedni sprzęt.
Czy do słuchania muzyki operowej kupiłbyś sobie głośniczki komputerowe? Przecież to najtańsza opcja.
dla zalozonego poziomu wybiera sie najtansza opcje.
Kupujesz wzmacniacz audio taki, żeby było najtaniej? Nie patrząc jakie ma parametry?
Myślę, że przeoczyłeś "dla założonego poziomu".
miron19j
24-03-2010, 18:47
Myślę, że przeoczyłeś "dla założonego poziomu".
OK, zgoda. Rozumiem, że w Holandii sprzedaje się tylko jeden model telewizora 14', jeden 21' ... wzmacniacz stereo też tylko jeden model, kino domowe też tylko jeden model? Po jednym modelu w każdej grupie sprzętu (popularny, klasy średniej, wyższej, audiofilski)? Te najtańsze?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
w Polsce, Belgii, Francji, Austrii czy innych krajach zakochanych w "zastaw sie a postaw" to na pewno to przyslowie jest najwazniejsze :) w trzezwo myslacych i szanujacych pieniadz krajach kalwinistycznych absolutnie nagannym jest wydawanie wiecej niz jest to konieczne. tzn. nie zaklada sie minimalnych kryteriow jakosciowych/wydajnosciowych, ale dla zalozonego poziomu wybiera sie najtansza opcje.
tak realnie, to mysle, ze roznica miedzy tym kalwinistycznym liczeniem dutkow a polska szlachecka fantazja jest na tyle ogromna, ze dopoki sie nie zobaczy w praktyce jak to dziala, to to jest nie do wyobrazenia. po prostu dla Holendra cnota jest wydac mniej a karygodnym szastanie kasa.
trochę się w tym pogubiłem :)
staram się trzeźwo myśleć, szanować pieniądze i nie szastać nimi,
ale nie zawsze kupuję najtańsze.
holender to brat szkota ? :P
pozdrawiam serdecznie
Rafał_Sz
24-03-2010, 21:12
OK, zgoda. Rozumiem, że w Holandii sprzedaje się tylko jeden model telewizora 14', jeden 21' ... wzmacniacz stereo też tylko jeden model, kino domowe też tylko jeden model? Po jednym modelu w każdej grupie sprzętu (popularny, klasy średniej, wyższej, audiofilski)? Te najtańsze?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Nie. Stereo to jest dobre dla Belgów. Holendrom wystarczy mono, i to przez słuchawki. :mrgreen:
O BR poczytajcie tutaj:
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=15944
wychodzi że Funai albo Oppo, jeśli ktoś nie chce PS3.
trochę się w tym pogubiłem :)
holender to brat szkota ? :P
szkoci to przy wiatrakach cienkie bolki ;)
jest nawet taki dowcip, ze kabel miedziany to jest wspolny wynalazek szkocko-holenderski. bo powstal podczas klotni holendra ze szkotem o 5-centowego miedziaka ;)
a tak zupelnie powaznie... cnota kalwinisty jest oszczedzanie. podam taka anegdotke: moja malzonka zapisywala
sie do naszej biblioteki gminnej (miasto Voorburg, czesc aglomeracji haskiej (Den Haag) ale poniekad niezalezna gmina)
i po zalatwieniu formalnosci i zaplaceniu rocznego abonamentu (chyba 20 EUR) przyszlo jej do glowy zapytac, czy moze
tytulem posiadania abonamentu w bibliotece haskiej jest jakas znizka. reakcja pani holenderki bylo, ze oczywiscie,
ze to jest 4 EUR mniej i ze tego tak nie mozna zostawic. i kobiecina 15 minut latala po zapleczach i wydzwaniala do Hagi,
bo przeciez klient bylby ciezko zarobione 4 EUR w plecy (przy miesiecznej sredniej netto w regionie na poziomie 1800 EUR!!!).
w rezultacie zona dostala znizke po 5 EUR na kolejne 2 lata na abonament w Hadze. co ja sam, bedac do cna przesiakniety
wiatrakowym liczeniem dutek, bez dluzszego namyslania sie skwitowalem: to jestes do przodu! 2 razy po 5 EUR to dycha,
minus 4 to 6 EUR. na inwestycji wynoszacej 20 EUR, czyli jest 30% zysk, gdzie stopa procentowa w NL jest na poziomie 5%.
czysty zysk ;)
w Polsce, moza poze centusiami z Galicji i Pyrlandii, to na takie 5~10 PLN (skaluje do zarobkow/kosztow realnych)
to by kazdy machnal reka. a wiatrak 10 minut zycia poswieci na ich wywalczenie. bo to sa pieniadze a wiatrak pieniadze
szanuje!
i o ile mozemy sie smiac, ja zreszta tez bardzo chetnie, o tyle sam znajac podejscie do sprawy polskie
i holenderskie, jestem w tej kwestii wierzacym i praktykujacym wiatrakiem ;) i tak jak autochtonii, moge sobie
pozartowac, ale jak jutro przyjdzie mi kupic np. dysk zewnetrzny do kompa, to wybiore opcje najtansza
po dokladnym przejrzeniu lokalnego skapiec.pl, 10 sklepow i przeliczeniu kosztow przesylki lub ew. paliwa na dojazd ;)
jackrabbit
25-03-2010, 00:06
otoz to, na wyspie nikt nie machnie reka na godzinny zarobek, ba, a w Polsce? bardzo czesto slysze "pfff, 5zl, 10zl.. co to jest" od osob ktore zarabiaja 1000-2000zl miesiecznie
miron19j
25-03-2010, 00:13
ale jak jutro przyjdzie mi kupic np. dysk zewnetrzny do kompa, to wybiore opcje najtansza
po dokladnym przejrzeniu lokalnego skapiec.pl, 10 sklepow i przeliczeniu kosztow przesylki lub ew. paliwa na dojazd ;)
a ja zanim kupiłbym taki dysk, wszedłbym na przykład na elektroda.pl, zapytał na u nas forum i jeszcze zadzwonił do kumpla, który obraca w pracy dużą ilością twardych dysków. I wybrałbym taki, który cieszy się najlepszą opinią i ma najmniejszą awaryjność. Wiem, że każdy może się popsuć, ale będę spał spokojnie wiedząc, że zrobiłem wszystko, co w mojej mocy, żeby tego uniknąć.
A spokojny sen wart jest każdych pieniędzy :-D
a ja zanim kupiłbym taki dysk, wszedłbym na przykład na elektroda.pl, zapytał na u nas forum i jeszcze zadzwonił do kumpla, który obraca w pracy dużą ilością twardych dysków. I wybrałbym taki, który cieszy się najlepszą opinią i ma najmniejszą awaryjność.
A po ustaleniu marki i modelu szukałbyś, gdzie można najtaniej i najdogodniej go kupić. Proste. :)
miron19j
25-03-2010, 00:34
A po ustaleniu marki i modelu szukałbyś, gdzie można najtaniej i najdogodniej go kupić. Proste. :)
z naciskiem na najdogodniej. :-D
Nie kupiłbym dysku twardego przez internet. Nie chodzi o ewentualne przekręty, tylko o to, co kurierzy robią z paczkami. Zdaję sobie sprawę, że w sklepie też może im spaść, czy mogą nim rzucać. Ale w ten sposób likwiduję jedno z możliwych miejsc, gdzie mogą go popsuć.
Tak naprawde to wylaczonemu dyskowi z zaparkowana glowica trudno zrobic krzywde. Ale oczywiscie lepiej dmuchac na zimne ;)
miron19j
25-03-2010, 12:30
Tak naprawde to wylaczonemu dyskowi z zaparkowana glowica trudno zrobic krzywde. Ale oczywiscie lepiej dmuchac na zimne ;)
wiem, mam taki przenośny, bodajże Toshiby. Kilka razy mi upadł i nic się nie stało. Ale nie mam pewności, czy nie na pewno. I czy nie skróciłem mu życia przez to?
A tak w ogóle to jestem trochę staroświecki, lubię pomacać towar przed zakupem. A rzeczy drogawe to już koniecznie. :-D
Wieksza krzywde mozna zrobic dyskowi przenosnemu nie korzystjac z "bezpiecznego usuwania sprzetu", tylko po prostu wyciagajac wtyczke z USB ;)
a ja zanim kupiłbym taki dysk, wszedłbym na przykład na elektroda.pl, zapytał na u nas forum i jeszcze zadzwonił do kumpla, który obraca w pracy dużą ilością twardych dysków. I wybrałbym taki, który cieszy się najlepszą opinią i ma najmniejszą awaryjność. Wiem, że każdy może się popsuć, ale będę spał spokojnie wiedząc, że zrobiłem wszystko, co w mojej mocy, żeby tego uniknąć.
A spokojny sen wart jest każdych pieniędzy :-D
model to ja juz mam dawno wybrany. rozchodzi sie teraz wlasnie o to gdzie go kupic ;)
miron19j
25-03-2010, 23:50
Wieksza krzywde mozna zrobic dyskowi przenosnemu nie korzystjac z "bezpiecznego usuwania sprzetu", tylko po prostu wyciagajac wtyczke z USB ;)
tak posadziłem pendrive'a. Po podłączeniu do drugiego komputera został wykryty jako dysk wymienny. Ale gdy chciałem go otworzyć, przeczytałem: "włóż dysk do napędu G:" Nic nie pomogło. Na szczęście nie miałem na nim nic ważnego.
Długo co prawda myślałem, ale zdecydowałem się ( za Waszą radą ) na LG BD 350V.
Pytanie na koniec : zamawiać, czy może w międzyczasie coś ciekawszego się pojawiło w podobnych pieniądzach ?
jackrabbit
27-06-2010, 19:15
Długo co prawda myślałem, ale zdecydowałem się ( za Waszą radą ) na LG BD 350V.
Pytanie na koniec : zamawiać, czy może w międzyczasie coś ciekawszego się pojawiło w podobnych pieniądzach ?
co Ci da odpowiedz? bedziesz znowu tak dlugo myslal to niedlugo nowy standard wejdzie :mrgreen:
Boryszuk
27-06-2010, 19:43
dobrze, że o porady kulinarne kolega nie prosi bo by z głodu nam tu wzion i zeszedł ;)
dobrze, że o porady kulinarne kolega nie prosi bo by z głodu nam tu wzion i zeszedł ;)
Na swoje szczęście na kulinariach nie znam się kompletnie ( jajecznica i woda na herbatę ).
No to co z tym Blue Ray ?
No to co z tym Blue Ray ?
Podepnij kompa pod TV, odpal VideoLanem pliczek mkv, usiadz na kanapie i to co miales wydac na odtwarzacz BR przeznacz na piwko i pizze do filmu :D Ja tak zrobilem i nie mam na co narzekac. Jedna rzecz do kurzenia sie mniej
Zamiast VideoLana mozna tez uzyc dowolnego innego odtwarzacza. Ja polecam Media Player Classic HomeCinema, bo korzysta z mocy obliczeniowej karty graficznej.
Ja polecam Media Player Classic HomeCinema, bo korzysta z mocy obliczeniowej karty graficznej.
...i mimo to daje gorsze efekty od VLC -->> http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1889276&postcount=31
A bawiles sie shaderami w MPC? sharpen complex 2 + 16-235->0-255 i obraz od razu wyglada zupelnie inaczej ;) A pzy tym zero obciazenia CPU, bo shadery liczy karta graficzna.
A co do gorszych efektow - VLC rozklada sie na bardziej skomplikowanym formatowaniu napisow, co jak dla mnie jest duza wada. Nie wiem, czy juz pokazywalem to porownanie:
MPC + CCCP:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/th_IMG_2516-1.jpg
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v649/costipl/IMG_2516.jpg)
VLC:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/th_IMG_2517-1.jpg
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v649/costipl/IMG_2517.jpg)
Kwiatek111
28-06-2010, 13:55
ja akurat mam podpiete ps3 i laptopa przez hdmi, jezeli ktos mysli ze mkv wyglada tak samo jak blue ray prosto z czytnika ps3 to jest w bledzie
mozna powiedziec ze jakosc jest prawie taka sama ale np dla mnie prawie robi zbyt duza roznice
To wszystko zalezy od tego jak jest ten mkv zakodowany (a konkretnie od bitrate i profilu). Kodeki uzywane w mkv i BD sa takie same, wiec to tylko kwestia kompresji. NA BD, z racji pojemnosci nosnika, z reguly bitrate jest wysoki, ale dobrze zrobione mkv wcale nie wyglada gorzej.
Zreszta, mkv to tylko kontener, a w srodku moze siedziec cokolwiek.
Kwiatek111
28-06-2010, 15:25
to wszystko zalezy od tego jak jest ten mkv zakodowany (a konkretnie od bitrate i profilu). Kodeki uzywane w mkv i bd sa takie same, wiec to tylko kwestia kompresji. Na bd, z racji pojemnosci nosnika, z reguly bitrate jest wysoki, ale dobrze zrobione mkv wcale nie wyglada gorzej.
Zreszta, mkv to tylko kontener, a w srodku moze siedziec cokolwiek.
tak ale sciagajac na darmo film 10gb mozna sie troszke zdenerwowac
chyba wiesz ze czasami dane sa wyssane z palca
Tzn. jakie dane? Bitrate ciezko oszukac, jak jest odpowiednio duzy, to i niski profil da rade.
Widzialem tez film zrobiony w druga strone: 1080i/50, AC35.1 640kbit/s, rozmiar pliku 4.3GB (miescil sie na plycie DVD), format .m2ts. Sredni bitrate wideo ponizej 5 Mbit/s. Jakosc obrazu: zyletka, bez zadnych zastrzezen. No, ale kompresowal sie cala noc na profesjonalnych urzadzeniach emisyjnych.
Kwiatek111
28-06-2010, 16:57
Chodzilo mi o to ze ludzie nie pisza prawdy, nie raz masz podpisane super jakosc bla bla bla... A tu kinowka z kamery schowanej w gaciach
Chodzilo mi o to ze ludzie nie pisza prawdy, nie raz masz podpisane super jakosc bla bla bla... A tu kinowka z kamery schowanej w gaciach
Przy mkv jeszcze nigdy się z tym nie spotkałem. Sprawdza się kiedy będzie release i po sprawie. Poza tym chyba ciężko jest rozepchać taką kinówkę do 13GB
Kwiatek111
28-06-2010, 17:42
przy mkv jeszcze nigdy się z tym nie spotkałem. Sprawdza się kiedy będzie release i po sprawie. Poza tym chyba ciężko jest rozepchać taką kinówkę do 13gb
wlasnie mi sie trafila taka 9-cio gigowa kinowka
Rafał_Sz
28-06-2010, 18:01
wlasnie mi sie trafila taka 9-cio gigowa kinowka
To napisz skargę do dystrybutora!
:lol:
Kwiatek111
28-06-2010, 22:22
teraz juz tylko ebay i orgyginaly
nie mam czasu i checi na mkv