Zobacz pełną wersję : Kto mi doradzi jakie programy?
Boguslaw
19-11-2006, 03:24
Do mojego D70s nigdy nie uzywalem czegos innego jak Photoshop:) Moze ktos da mi liste co musze/powinienem zainstalowac dodatkowo?
Do mojego D70s nigdy nie uzywalem czegos innego jak Photoshop:) Moze ktos da mi liste co musze/powinienem zainstalowac dodatkowo?
Jesli Ci wystarcza, to na cholere chcesz jeszcze cos instalowac? Za duzo czasu masz czy jak? :)
"Moze ktos da mi liste co musze/powinienem zainstalowac dodatkowo?"
Zeby co?
Koniecznie jakieś akcje, co to same przekształcą zwykłe foty w dzieła mistrza:)
Radzę zacząć od Photoshop Elements 4.0. Są w miarę dostępne cenowo i jest bardzo dużo książek i kursów online na jego temat. Bardzo dużo można przy pomocy tego programu zrobić. Niestety nic nie wiem na temat dostępności tego programu i ilości książek na jego temat w języku polskim.
A zniechęcającymi i ironicznymi odpowiedziami się nie przejmuj. Taki ten nasz naród - ludzie lubią się wywyższać...
Radzę zacząć od Photoshop Elements 4.0. Boguslaw uzywa PhotoShopa. Po co wiec dodatkowo ma uzywac jeszcze PhotoShop Elements? Uwazasz, ze PSE da mu wiecej mozliwosci niz pelny PhotoShop?? :)
A zniechęcającymi i ironicznymi odpowiedziami się nie przejmuj. Taki ten nasz naród - ludzie lubią się wywyższać... Przeczytaj dokladnie jeszcze raz pytanie, a potem odpowiedz mi, na jakiej podstawie twierdzisz, ze ktos z odpowiadajacych sie "wywyzsza"?
Boguslaw uzywa PhotoShopa. Po co wiec dodatkowo ma uzywac jeszcze PhotoShop Elements? Uwazasz, ze PSE da mu wiecej mozliwosci niz pelny PhotoShop?? :)
Rzeczywiście nie zauważyłem że napisał o Photoshopie. Myślałem że nic nie używał i pyta się o byle jaki program...
Boguslaw
23-11-2006, 21:50
uzywam photoshopa i pod wzgledem graficznym mi starcza, ja bardziej bym chciał jakiś programi co mi pokaże jakieś magiczne informacj o moim aparacie itp:) + może jakiś magiczny program co robi super ramki bo tego jednak nie potrafie jakoś zrobić:P
uzywam photoshopa i pod wzgledem graficznym mi starcza, ja bardziej bym chciał jakiś programi co mi pokaże jakieś magiczne informacj o moim aparacie itp:) + może jakiś magiczny program co robi super ramki bo tego jednak nie potrafie jakoś zrobić:P
Wiesz co... Zamiast kolejnego programu, to ja bym Ci raczej ksiazke jakas polecil kupic...
Albo nie -- bo to strata pieniedzy bedzie -- i tak bedzie sie kurzyla.
Mogles sie nie przyznawac do tego, ze uzywasz PhotoShopa, a nie potrafisz nawet ramek zrobic. I to juz nawet nie kwestia tego czy potrafisz czy nie... Po prostu zasmierdzialo mi tu... :( Lenistwem. W internecie od zaje...nia lezy tutoriali na temat tych glupich ramek...
Wstyd.
Boguslaw
23-11-2006, 23:17
Wiesz co... Zamiast kolejnego programu, to ja bym Ci raczej ksiazke jakas polecil kupic...
Albo nie -- bo to strata pieniedzy bedzie -- i tak bedzie sie kurzyla.
Mogles sie nie przyznawac do tego, ze uzywasz PhotoShopa, a nie potrafisz nawet ramek zrobic. I to juz nawet nie kwestia tego czy potrafisz czy nie... Po prostu zasmierdzialo mi tu... :( Lenistwem. W internecie od zaje...nia lezy tutoriali na temat tych glupich ramek...
Wstyd.
Nie wiem jak Ty, ale ja pracuje 7 dni w tyodniu: 4 w pracy 3 na uniwerku i czasmi nie mam czasu iśc do WC;/ a obiady domowe jadam jak się moja dziewczna nade mną zlituje;/ Tak wiec na moje hobby pozostaje mi tyle czasu ile ile pomiędzy przystankami;/ Darój sobie "lenistwa" swojego aby mi poprosty napisać że magicznym programem może być: Opanda. Teraz już wiem ile zrobiłęm zdjęć:)
Boguslaw
25-11-2006, 06:07
I tutaj masz własna odpowiedź:
- wypalić płytkę DVD ze slideshow
- wyszukanie zdublowanych zdjęc
- plugin, który robi zdjęcia bl&wh z koloru
- wycina exify z jpgów
- skatalogować zdjęcia
- zrobić panoramę
- dodać hurtowo podpisy
- animowane gify
Popatrz jaka lista, gotowa:) Teraz tylko uzupełnić o nazwy konkretnych programów, ażeby zawstydzić coniektórych, ja jako "fresher" sam to zrobie, nie wiem czy one są jakieś fajowskie ale powinny działać:)
- wypalić płytkę DVD ze slideshow (IrfanView, Pictures To Exe, ACDSee w wersji 6, JAlbum, fotooffice2, MEDIA SHOW, Pinnacle InstantPhotoalbum + każdy nowszy soft do nagrywania CD/DVD)
- wyszukanie zdublowanych zdjęc (Dup Detector 3.101 (http://www.centrumxp.pl/Programy/1648,16,Dup_Detector_3101.aspx))
- plugin, który robi zdjęcia bl&wh z koloru
- wycina exify z jpgów (w PS zapisujemy do Web albo: http://www.maniooo.pl/exifer.php)
- skatalogować zdjęcia (pierwsza pozycja, wiekszość też kataloguje:)
- zrobić panoramę (W PS cs: Files->Automate->Photomerge ...)
- dodać hurtowo podpisy (http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm)
- animowane gify (ja uzywam Flasha albo Gif Animator:)
BTW. Tak wiem co to 286, kiedyś instalowałem Win 3.1 na czymś takim i to miało chyba z 40 dyskietek:D
ja pytałem o jakiś fajny programik i ten post jest 26 w tym temacie i nikt mi nie odpowiedział. Kiedy zrozumiesz, ze "fajnych programikow" jest multum? Oczkiwales, ze ktos wymieni wszystkie kategorie aplikacji graficznych a pozniej do kazdej z nich bedzie wypisywal ich nazwy? Jesli tak wlasnie myslales, to jestes w bledzie! Nikt sie nie bedzie produkowal tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz zrobic podstawowej rzeczy -- sprecyzowac pytania.
Boguslaw
25-11-2006, 11:15
Kiedy zrozumiesz, ze "fajnych programikow" jest multum? Oczkiwales, ze ktos wymieni wszystkie kategorie aplikacji graficznych a pozniej do kazdej z nich bedzie wypisywal ich nazwy? Jesli tak wlasnie myslales, to jestes w bledzie! Nikt sie nie bedzie produkowal tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz zrobic podstawowej rzeczy -- sprecyzowac pytania.
Wyżej wymieniłem 8 kategorii i 15 programów, faktycznie straszna masa:D
Wielu ludziom tutaj pomoglem.
Stig pomaga nawet nie wiedząc, że pomaga - przez czytanie jego postow i przeglądanie zdjęć jego autorstwa można się wiele nauczyć, ale trzeba... chcieć - przepraszam za dokładanie się do offtopicu.
Aby nie być wrednym dodam fajne programy z których korzystam:
- Corel Draw X3 do grafiki wektorowej oraz szybkiego i wygodnego projektowania folderków.
- Drugi fajny program to Matlab 7 służący mi do projektowania i testowania filtrów graficznych - bardzo szybkie i wydajne narzędzie (choć nie w sensie szybkości liczenia bo to Java).
- Kolenym jest wtyczka HumanSoft Squizz - do korekcji geometrii
Mam wymieniać dalej? Pytanie tylko czy stać Cię aby te wszytkie programy zakupić, a potem nauczyć się je obsługiwać i korzystać z nich?
Pozdrawiam
Erie
pozamiatałem...i bardzo proszę aby prywatne uwagi załatwiać via PW albo emilkami