PDA

Zobacz pełną wersję : Kto mi doradzi jakie programy?

Boguslaw
19-11-2006, 03:24
Do mojego D70s nigdy nie uzywalem czegos innego jak Photoshop:) Moze ktos da mi liste co musze/powinienem zainstalowac dodatkowo?

stig
19-11-2006, 21:19
Do mojego D70s nigdy nie uzywalem czegos innego jak Photoshop:) Moze ktos da mi liste co musze/powinienem zainstalowac dodatkowo?

Jesli Ci wystarcza, to na cholere chcesz jeszcze cos instalowac? Za duzo czasu masz czy jak? :)

Seeker
20-11-2006, 12:25
"Moze ktos da mi liste co musze/powinienem zainstalowac dodatkowo?"

Zeby co?

jjjkkk
21-11-2006, 14:40
Koniecznie jakieś akcje, co to same przekształcą zwykłe foty w dzieła mistrza:)

swiatlo
21-11-2006, 21:25
Radzę zacząć od Photoshop Elements 4.0. Są w miarę dostępne cenowo i jest bardzo dużo książek i kursów online na jego temat. Bardzo dużo można przy pomocy tego programu zrobić. Niestety nic nie wiem na temat dostępności tego programu i ilości książek na jego temat w języku polskim.
A zniechęcającymi i ironicznymi odpowiedziami się nie przejmuj. Taki ten nasz naród - ludzie lubią się wywyższać...

stig
22-11-2006, 07:03
Radzę zacząć od Photoshop Elements 4.0. Boguslaw uzywa PhotoShopa. Po co wiec dodatkowo ma uzywac jeszcze PhotoShop Elements? Uwazasz, ze PSE da mu wiecej mozliwosci niz pelny PhotoShop?? :)

A zniechęcającymi i ironicznymi odpowiedziami się nie przejmuj. Taki ten nasz naród - ludzie lubią się wywyższać... Przeczytaj dokladnie jeszcze raz pytanie, a potem odpowiedz mi, na jakiej podstawie twierdzisz, ze ktos z odpowiadajacych sie "wywyzsza"?

swiatlo
22-11-2006, 07:37
Boguslaw uzywa PhotoShopa. Po co wiec dodatkowo ma uzywac jeszcze PhotoShop Elements? Uwazasz, ze PSE da mu wiecej mozliwosci niz pelny PhotoShop?? :)

Rzeczywiście nie zauważyłem że napisał o Photoshopie. Myślałem że nic nie używał i pyta się o byle jaki program...

Boguslaw
23-11-2006, 21:50
uzywam photoshopa i pod wzgledem graficznym mi starcza, ja bardziej bym chciał jakiś programi co mi pokaże jakieś magiczne informacj o moim aparacie itp:) + może jakiś magiczny program co robi super ramki bo tego jednak nie potrafie jakoś zrobić:P

stig
23-11-2006, 22:12
uzywam photoshopa i pod wzgledem graficznym mi starcza, ja bardziej bym chciał jakiś programi co mi pokaże jakieś magiczne informacj o moim aparacie itp:) + może jakiś magiczny program co robi super ramki bo tego jednak nie potrafie jakoś zrobić:P

Wiesz co... Zamiast kolejnego programu, to ja bym Ci raczej ksiazke jakas polecil kupic...
Albo nie -- bo to strata pieniedzy bedzie -- i tak bedzie sie kurzyla.
Mogles sie nie przyznawac do tego, ze uzywasz PhotoShopa, a nie potrafisz nawet ramek zrobic. I to juz nawet nie kwestia tego czy potrafisz czy nie... Po prostu zasmierdzialo mi tu... :( Lenistwem. W internecie od zaje...nia lezy tutoriali na temat tych glupich ramek...
Wstyd.

Boguslaw
23-11-2006, 23:17
Wiesz co... Zamiast kolejnego programu, to ja bym Ci raczej ksiazke jakas polecil kupic...
Albo nie -- bo to strata pieniedzy bedzie -- i tak bedzie sie kurzyla.
Mogles sie nie przyznawac do tego, ze uzywasz PhotoShopa, a nie potrafisz nawet ramek zrobic. I to juz nawet nie kwestia tego czy potrafisz czy nie... Po prostu zasmierdzialo mi tu... :( Lenistwem. W internecie od zaje...nia lezy tutoriali na temat tych glupich ramek...
Wstyd.

Nie wiem jak Ty, ale ja pracuje 7 dni w tyodniu: 4 w pracy 3 na uniwerku i czasmi nie mam czasu iśc do WC;/ a obiady domowe jadam jak się moja dziewczna nade mną zlituje;/ Tak wiec na moje hobby pozostaje mi tyle czasu ile ile pomiędzy przystankami;/ Darój sobie "lenistwa" swojego aby mi poprosty napisać że magicznym programem może być: Opanda. Teraz już wiem ile zrobiłęm zdjęć:)

Boguslaw
25-11-2006, 06:07
I tutaj masz własna odpowiedź:
- wypalić płytkę DVD ze slideshow
- wyszukanie zdublowanych zdjęc
- plugin, który robi zdjęcia bl&wh z koloru
- wycina exify z jpgów
- skatalogować zdjęcia
- zrobić panoramę
- dodać hurtowo podpisy
- animowane gify

Popatrz jaka lista, gotowa:) Teraz tylko uzupełnić o nazwy konkretnych programów, ażeby zawstydzić coniektórych, ja jako "fresher" sam to zrobie, nie wiem czy one są jakieś fajowskie ale powinny działać:)

- wypalić płytkę DVD ze slideshow (IrfanView, Pictures To Exe, ACDSee w wersji 6, JAlbum, fotooffice2, MEDIA SHOW, Pinnacle InstantPhotoalbum + każdy nowszy soft do nagrywania CD/DVD)
- wyszukanie zdublowanych zdjęc (Dup Detector 3.101 (http://www.centrumxp.pl/Programy/1648,16,Dup_Detector_3101.aspx))
- plugin, który robi zdjęcia bl&wh z koloru
- wycina exify z jpgów (w PS zapisujemy do Web albo: http://www.maniooo.pl/exifer.php)
- skatalogować zdjęcia (pierwsza pozycja, wiekszość też kataloguje:)
- zrobić panoramę (W PS cs: Files->Automate->Photomerge ...)
- dodać hurtowo podpisy (http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm)
- animowane gify (ja uzywam Flasha albo Gif Animator:)

BTW. Tak wiem co to 286, kiedyś instalowałem Win 3.1 na czymś takim i to miało chyba z 40 dyskietek:D

stig
25-11-2006, 09:05
ja pytałem o jakiś fajny programik i ten post jest 26 w tym temacie i nikt mi nie odpowiedział. Kiedy zrozumiesz, ze "fajnych programikow" jest multum? Oczkiwales, ze ktos wymieni wszystkie kategorie aplikacji graficznych a pozniej do kazdej z nich bedzie wypisywal ich nazwy? Jesli tak wlasnie myslales, to jestes w bledzie! Nikt sie nie bedzie produkowal tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz zrobic podstawowej rzeczy -- sprecyzowac pytania.

Boguslaw
25-11-2006, 11:15
Kiedy zrozumiesz, ze "fajnych programikow" jest multum? Oczkiwales, ze ktos wymieni wszystkie kategorie aplikacji graficznych a pozniej do kazdej z nich bedzie wypisywal ich nazwy? Jesli tak wlasnie myslales, to jestes w bledzie! Nikt sie nie bedzie produkowal tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz zrobic podstawowej rzeczy -- sprecyzowac pytania.

Wyżej wymieniłem 8 kategorii i 15 programów, faktycznie straszna masa:D

Erie
25-11-2006, 21:15
Wielu ludziom tutaj pomoglem.

Stig pomaga nawet nie wiedząc, że pomaga - przez czytanie jego postow i przeglądanie zdjęć jego autorstwa można się wiele nauczyć, ale trzeba... chcieć - przepraszam za dokładanie się do offtopicu.

Aby nie być wrednym dodam fajne programy z których korzystam:
- Corel Draw X3 do grafiki wektorowej oraz szybkiego i wygodnego projektowania folderków.
- Drugi fajny program to Matlab 7 służący mi do projektowania i testowania filtrów graficznych - bardzo szybkie i wydajne narzędzie (choć nie w sensie szybkości liczenia bo to Java).
- Kolenym jest wtyczka HumanSoft Squizz - do korekcji geometrii

Mam wymieniać dalej? Pytanie tylko czy stać Cię aby te wszytkie programy zakupić, a potem nauczyć się je obsługiwać i korzystać z nich?

Pozdrawiam
Erie

ALF
26-11-2006, 13:08
pozamiatałem...i bardzo proszę aby prywatne uwagi załatwiać via PW albo emilkami