PDA

Zobacz pełną wersję : Rozterki dotyczące sprzetu - potrzebna pomoc!

StewieG
15-03-2010, 18:08
Witam, proszę Was o pomoc ponieważ nie moge sobie poradzić z pewnym problemem...

Ze wzgledu na moje zainteresowania, studia oraz prace dyplomową potrzebuje kupić w miare przyzwoitą kamere, wybór padł na Sony HDR-XR550 (niestety na w pełni profesjonalny sprzęt mnie nie stać), którą udało mi sie upolować za 4600zł. No i teraz nasuwa się pytanie czy jest to dobry wybór?

Sprzedając swojego D300 (przebieg ok 4.5 tys zdjęć!) i dokładając te 4 tys spokojnie moge kupić Canona 5DMkII a po sprzedaży Nikkorów 50 1.4 oraz 24 2.8 i nowiutkiej Lampy MB900 stać mnie bedzie jeszcze na jakieś fajne szkiełko. Tylko czy warto? Canon mnie nie przekonuje, ale na Nikona D700 z nagrywaniem filmów jak w C czekać nie moge, bo sprawa jest pilna. Jak myślicie co powinienem zrobić?

Dodam że pojawił sie pomysł zostawienia sobie D300 i dokupienia zamiast kamery Canona 550D + jakieś kitowe szkiełko, ale to chyba bez sensu.

Co byście zrobili na moim miejscu? Błagam o jakieś sugestie gdyż nie potrafię sie uporać z tym dylematem, a jak każdy wie ze sprzedawaniem puszki i szkiełek jest troche zachodu.

fafniak
15-03-2010, 18:12
Jedyne ale za to bardzo podstawowe pytanie jaką formę ruchomych obrazków będziesz realizował?

StewieG
15-03-2010, 18:17
Nie wiem dokładnie co masz na mysli pytając o forme ruchomych obrazów? Przede wszystkim, na początku zajmę się wideoklipem na dyplom.

Od razu napisze ze do tego wszystkiego kupuje Steadicam.

Goku
15-03-2010, 18:23
Jeśli do swoich filmów:
- nie potrzebujesz AF i możesz ostrzyć ręcznie
- nie robisz naprawdę dynamicznych scen, gdzie może przeszkadzać efekt 'rolling shutter'
- nie kręcisz ciągłych ujęć po kilkadziesiąt minut
To canon 5D mk II zostawi daleko w tyle tę kamerę sony którą wybrałeś jak i wszystkie pozostałe w cenie 5D ze szkłami włącznie.
Canon 550D również może się dobrze spisać.
Jeśli jednak któryś z tych podpunktów jest nie do przyjęcia, bierz kamerę.

Jeśli zdecydujesz się na canona 550d, to możesz zaopatrzyć się w adapter do szkieł nikona. Na filmach i tak ostrzy się manualnie, a w canonie zarówno szkła nikona czy m42 działają z ostrzeniem na nieskończoność i z pomiarem światła.

StewieG
15-03-2010, 18:32
wychodzę z założenia że po prostu bede musiał sie dostosować do sprzętu który posiadam, najbardziej boli mnie brak AF ale jak parze na to jak niektórzy sobie radzą (tak wiem, mają ogromne doświadczenie) wydaje mi sie ze jest to do ogarnięcia.

tylko jeszcze nie wiem jak sobie poradzić z ostrzeniem na steadicamie?

fafniak
15-03-2010, 18:41
Czyli z tego co widzę masz zerowe pojecie o pracy kamera i formach filmowych/video.
A jakie to studia i praca dyplomowa?

StewieG
15-03-2010, 18:55
owszem:( Studia to ogólnie "grafika komputerowa", z filmami nie mieliśmy nic do czynienia poza obróbką w afterze. A na prace dyplomową wymyśliłem sobie wideoklip. Dopiero ogarniam temat więc od razu proszę o wyrozumiałość, każdy kiedyś zaczynał.

fafniak
15-03-2010, 18:59
spoko
O AF w kamerze zapomnij - to sprawia tylko problemy
szkła od aparatu sa lepsze bo maja uatalony "poczatek" i "koniec" ostrości
prowadzenie ostrości na steadycamie to jest funkcja ostrzyciela i bezprzewodowe streowanie.
Pokaż wyrób to postaram się podpowiedzieć czy będziesz mógł sam ostrzyć, ale steady cam to raczej szerokie szkło i ostrość ustawiona np. na 1,5m

andrzejek
15-03-2010, 19:01
Jeśli sam obraz z Canona 5D jest lepszy, niż z amatorskiej kamery, to fakt.Natomiast ergonomia krecenia z 5D nijak sie nie ma do kamerki, gdzie można kręcic z ręki, mamy stabilizację, autofocus, power focus itp..5D niestety trzeba ustawic na statywie i obsluga tego jest zupelnie nieporownywalna do kamery.Może warto pomyslec o Panasonicu GH1, gdzie mamy jakosc filmu zbliżoną do canona a jednoczesnie takie miłe "dodatki" jak autofocus, elektroniczny wizjer oraz odchylany lcd i dedykowany obiektyw 14-140mm/4-5,6, w ktorym plynnie i cicho pracuje przyslona.(W obiektywach "fotograficznych" przyslona pracuje skokowo) a tu panasonic stworzyl obiektyw do filmowania.

StewieG
15-03-2010, 19:10
no i właśnie tak myślałem ze na steadicamie nie bede kombinował z ostrością, tylko jak bedzie na statywie.

Co do steadicamu to o tym jeszcze nie myslalem (tyle tylko ze do samego dyplomu bede zmuszony kupic) bo w tej chwili pilnie musze zadecydować co z kamreą/aparatem.

kolego "fafniak" jeżeli mógłbyś mi polecić jakaś literaturę, portale etc od których mógłbym zacząć poszerzać swoją wiedzę byłbym strasznie wdzięczny :)

"andrzejek" z tego co kojarze samyang zapowiedzaił obiektywy dla "filmowców" :)

fafniak
15-03-2010, 19:28
acha - jezeli masz zamiar robic klip to musisz zapoznac sie z tym :
może przeszkadzać efekt 'rolling shutter' - nie wiem na ile wystepuje w tym canonie , ale dynamiczne zmiany kadru/w kadrze moga sprawic problem w takim wypadku
portali i literatury ci nei polece bo wiedze mam ze szkoly i doswiadczenia nie z internetu - to nie złośliwość po prostu nie wiem co ci polecić. Robienei ruchomych obrazków to nie jest tylko trzymanie kamery i złapanie ostrosci to jest takze zaplanowanie ujęć (story board) ustawienei planu/swiatla itd. itd. Temat rzeka...

StewieG
15-03-2010, 19:45
Ok, nie ma problemu, samemu jakoś ogarne :) story boardy akurat ćwiczymy w szkole, światłem tez sie trochę bawimy ale pod kątem foto. Zdaje sobie z tego sprawę że nie jest to proste, ale mam czas żeby to ogarniać, nie jest to również kwestia taka że od razu chce być operatorem czy bóg wie kim jeszcze, po prostu chce powoli zacząć zgłębiać temat a moze po skończeniu tej uczelni pójde do jakieś filmówki? :) Po co mam robić dyplom z typografi, rysunku czy malarstwa jak mogę zrobić coś co mnie interesuje i przy czym świetnie będę sie bawił :)

Goku
15-03-2010, 20:06
Jeśli sam obraz z Canona 5D jest lepszy, niż z amatorskiej kamery, to fakt.
Natomiast ergonomia krecenia z 5D nijak sie nie ma do kamerki, gdzie można kręcic z ręki, mamy stabilizację, autofocus, power focus itp..5D niestety trzeba ustawic na statywie i obsluga tego jest zupelnie nieporownywalna do kamery.
Co do AF, z jednej strony tak, a z drugiej, przy dużej głębi ostrości bez AF można się obejść, a przy małej i tak trzeba robić na MF, bo AF się do tego nie nadaje. No i amatorskie kamery w ogóle nie dają takiej możliwości jak bardzo mała głębia ostrości.

Może warto pomyslec o Panasonicu GH1, gdzie mamy jakosc filmu zbliżoną do canona a jednoczesnie takie miłe "dodatki" jak autofocus, elektroniczny wizjer oraz odchylany lcd i dedykowany obiektyw 14-140mm/4-5,6, w ktorym plynnie i cicho pracuje przyslona.(W obiektywach "fotograficznych" przyslona pracuje skokowo) a tu panasonic stworzyl obiektyw do filmowania.
Można znaleźć obiektywy manualne, w których przysłona zmienia się płynnie.

Doktor_V
15-03-2010, 20:26
Co do szkieł to polecam m42, poważnie, w większości przerobienie przysłony ze skokowej na "płynną" to dwie minuty, w pozostałych taka jest od początku, a dodatkowo kosztują grosze, więc jak jeden zepsujesz to nawet nie jest bardzo szkoda (własne doświadczenie). Teraz jeszcze co z dźwiękiem i wybrać aparat. Aparat, bo daje duuużo większe możliwości od kamery. Osobiście polecił bym Ci Nikona d5000, ewentualnie Pentaxa k-x (ostatniego zdania możesz nie czytać;))

Doktor_V
15-03-2010, 20:27
Przedstawiłem opcje najkorzystniejszą pod względem cena/jakość (w moim mniemaniu)

StewieG
15-03-2010, 20:37
cena/jakość to w tej chwili bardziej canon 550D przynajmniej mi sie tak wydaje. W środe ide na warsztaty wideo gdzie ponoć ma być przedstawiciel Canona z aparatami, więc zobaczę z czym to sie je. Na razie nagrywałem tylko chwile Nikonem D90 i byłem raczej zawiedziony jakością, i jestem ciekawy jak to wyglada w praktyce z canonami.

Doktor_V
15-03-2010, 20:48
Canon ma zdecydowanie większe możliwości, ale również zdecydowanie większą cenę, jakieś 1000zł więcej, dlatego go nie wymieniłem. Ale jeśli jesteś w stanie tyle wydać to daje zdecydowanie większe możliwości: rozdzielczość, fps, wyjście mikrofonowe. Jeśli chodzi o jakość filmów niech wypowie się ktoś bardziej kompetentny, bo nie chcę w błąd wprowadzać.

bufi
15-03-2010, 21:18
Teledysk to nie reportaż, tutaj możesz spokojnie zaplanować i wyreżyserować każde ujęcie, nie ma problemu z dźwiękiem, problemy z focusem też można obejść (choćby followfocusem czy dobrym manualnym obiektywem i wizjerem).
Polecam lekturkę tego bloga: http://inspiredbylife.pl/ . Gość jest może bardziej gadżeciarzem niż filmowcem, ale zrobił spory research dot. filmowania DSLrami i warto się z tym zapoznać.
W tej chwili nawet "najwięksi" robią klipy DSLRami. Wystarczy poszukać trochę na vimeo lub na forum http://cinema5d.com/.
Różnica między D90 a 550D (nie wspomnę o 5dMk2) jest gigantyczna, Nikon dopiero raczkuje w segmencie video, a canon jest w nim od zawsze i to widać. Również polecam vimeo.

Z drugiej strony nie widzę sensu kupowania 5dMk2 i całej szklarnii na potrzeby filmu na zaliczenie. Sprzęt można wypożyczyć, weź jakiegoś XDcama, nakręć to z głową, a pozostałe pieniądze przeznacz na porządne studia :)

StewieG
15-03-2010, 21:58
no właśnie "najwięksi"... ja sie troche boje ze nia dam rady tego ogarnac. Studia mam porządne, po prostu nie zajmujemy sie filmami ;) No i tu nie do konca chodzi o sam film na zaliczenie, poprostu chciałbym sie w to "bawic" :) aczkolwiek mysle teraz nad 550 + adapter i szkła od nikona. Wydam połowe tego co na tą kamere sonego.

tylko nie potrzebne mi 2 aparaty, więc jak kupie jakiegoś canona spokojnie moge sprzedac D300 (chociaż z żalem)...

andrzejek
16-03-2010, 11:34
Dalej podtrzymuje zdanie, że oprócz lepszego obrazu niż kamera, aparat fotograficzny (canon 5D) jest niezbyt wygodnym narzedziem do krecenia klipów.Manualny obiektyw, fajnie, manualny focus też, ale ....jesi ujecie nie jest statyczne, tylko obiekkt sie przemieszcza, zmieniaja sie takze warunki oswietlenia.I teraz majac Canona 5D trzeba jednoczesnie ustawiac ostrosc ( na lcd lub dołączonym ) oraz bawic sie przesloną, bo zakladam, że usawisz sobie czas na 1/30 lub 1/60s.Można to zrobic, jak pokazują nakrecone już klipy, ale czy to jest wygodne, śmiem watpic.Na razie funkcja video w aparatach jest czymś niejako dodatkowym i dopiero raczkujacym i ergonomia jest czymś nieistniejacym.Wystarczy wziac kamerkę czy nawet dobrego kompakta z funkcją video by docenic wygodę jaka dają, Ja czekam na to, by np. Canon zrobil obiektyw podobny do panasonikowego 14-140mm,(stabilizacja, cicha i bezstopniowa przyslona-niekoniecznie ten zakres ogniskowej) by zrobil wizjer podobny do olympusowego w PEN EP2, ktory mozna wsunac na saneczki i przez niego manualnie ostrzyc i wtedy owszem, krecenie aparatem bedzie o wiele wygodniejsze i przyjemniejsze.Dlatego polecam poczytanie trochę o panasonicu GH1, ktory zostal zaprojektowany już pod kątem nie tylko zdjęć, ale także video.

StewieG
16-03-2010, 18:04
na razie stanęło na Canonie 550D + konwerter i szkła od mojego Nikona... A dalej sie zobaczy :)

JAH_MALL
17-03-2010, 14:56
Ok, nie ma problemu, samemu jakoś ogarne :) story boardy akurat ćwiczymy w szkole, światłem tez sie trochę bawimy ale pod kątem foto. Zdaje sobie z tego sprawę że nie jest to proste, ale mam czas żeby to ogarniać, nie jest to również kwestia taka że od razu chce być operatorem czy bóg wie kim jeszcze, po prostu chce powoli zacząć zgłębiać temat a moze po skończeniu tej uczelni pójde do jakieś filmówki? :) Po co mam robić dyplom z typografi, rysunku czy malarstwa jak mogę zrobić coś co mnie interesuje i przy czym świetnie będę sie bawił :)

Witam

StewieG mam dokladnie tan sam problem co ty wiec wiem co sie dzieje w twojej glowie. Naprawde lubie fotografie i naprawde lubie moj sprzet Nikona/Fuji , ale ostatno bardzo meczy mnie potrzeba sprawdzenia sie w filmowaniu. Wydaje mi sie to byc nowa jak dla mnie forma kreatywnosci, a byc moze (jesli niebiosa w tym pomoga) marzenie na przyszlosc. Aby miec prace ktora bedzie ciekawa, pozwoli podrozowac, i pozwoli mi sie spelniac. Marze zeby wstajac rano do pracy miec usmiech na twarzy i checi i nie myslec o tym ze ide zarabiac kasa, ale po to bo chce, bo mi sie podoba, bo jest cikawie. I mam nadzieje ze bedzie ta praca polegac na uwiecznianiu chwil, kadrow stalych, badz ruchomych.
Sory, ale musialem to napisac bo mi z tym jest ciezko.

Ciezko (finanse) przekonac siebie samego ze zakup Canona bedzie dobrym posunieciem. Wiem ze kupujac 5d2 nie bede robil lepszych zdjec, ale nie znaczy ze bede robil gorsze, a da mi on mozliwosci video.
Jezeli zakupie 5d2 to z 24-105L , bo mam dobra oferte i chyba warto. Da mi to jeden, dosyc uniwersalny obiektyw z AF, a pozostale bede podpinal Nikonowskie poprzez przejsciowke i MF. Taki mam plan. Cos zupelnie niepotrzebnego sprzedam (jakies obiektywy i D70s moze sb600), aby odzyskac troche kasy, ale raczej S5pro zostanie.
Fotografuje glownie landscape i portret (studio i plener), czasmi trafi sie slub. Nie chce pozucic fotografii, ale chce sproboac video.
Tak naprawde jestem ciekaw jak beda wygladac:pelna klatka, canonowska kolorystyka, rozdzielczosc (chyba sie przyda w tym co robie), ISO 100, filmy, ergonomia, budowa, wysokie uzywalne iso itd

Wybaczcie ze zameczam was moja wypowiedzia ale musze sie z kims podzielic bo emocjonalnie nie wyrobie:D
Co jak co, ale to spory wydatek dla mnie i jesli kupie 5d2 to mam nadzieje ze nie pozaluje.

I tu upezejmie prosze o komentarze do mojej wypowiedzi - poprostu potrzebuje opini innych. Z gory dzieki.

Wracajac do sedna to ciesze sie ze nie jestem osamotniony w moim mysleniu i ze sa ludzie na tym forum z podobnym problemem ( StewieG), mam nadzieje ze bedziemy mogli sobie wzajemnie pomoc.

Mysle ze d550 ma niezla puszka pod katem video. Stosunek jakosci i mozliwosci video jest bardzo dobry. Budowa (nie macalem) spodziewam sie ze canonowska wiec jesli bedziesz delikatny i ostrozny to powinno byc OK, ale to nie d300.

Cyba juz zakupiles puche wiec chetnie poczytam o twoich wrazeniach.

Pozdrawiam
Marcin

bufi
21-03-2010, 00:30
jak juz pisałem, podobny dylemat rozwiązałem dość szybko. Ograniczeniem był budżet, miałem spore opory żeby sprzedać d80 i kilka obiektywów, za które dostałbym może tyle co za body 7D (nie wspomnę o pełnej klatce). Po wyjściu 550D nie czekałem ani chwili, sprzedałem Nikona i kupiłem nowego canona + 2 obiektywy. Nie żałuję. Ten model jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o stosunek możliwości do ceny. Wiadomo, nie jest to pancerna pucha i ma swoje wady, ale mając do wyboru świetne szkło i przyzwoite body VS świetne body i przyzwoite szkło, zawsze wybiorę to pierwsze.