Zobacz pełną wersję : Używany monitor
antos777
15-03-2010, 13:31
Padł mi monitor i przyszła pora na zakup nowego. Przeczytałem kilka wątków na forum (również z listą polecanych monitorów). Niestety nie mam budżetu na żaden nowy monitor wymieniony w temacie. Znalazłem na allegro kilka aukcji z monitorami używanymi. No i np taki NEC 2170NX z przebiegiem niby 400h jest za 850zł. Jest możliwość odbioru osobistego (przetestowania). No właśnie czy warto? Czy są osoby na forum, które kupowały już używane monitory na allegro? Jeżeli tak to proszę o wrażenia.
No i np taki NEC 2170NX z przebiegiem niby 400h
Tyle że seria 70 zdaje się nie ma licznika. Nie mam pod ręką 2170, ale inny z tej serii i nie ma, więc znów jest to prawdopodobnie bujda handlarza.
A tak przy okazji spytam,. jaką ilość godzin pracy monitora należy uznać za dużą (Eizo L768). Może mało precyzyjne pytanie, ale chodzi mi o szacunkową ilość godzin pracy, którą ten monitor jest w stanie wytrzymać bez pogorszenia parametrów wyświetlania.
A tak przy okazji spytam,. jaką ilość godzin pracy monitora należy uznać za dużą (Eizo L768). Może mało precyzyjne pytanie, ale chodzi mi o szacunkową ilość godzin pracy, którą ten monitor jest w stanie wytrzymać bez pogorszenia parametrów wyświetlania.
Trwałość podświetlenia EIZO szacowana jest przez producenta na 30 tys godzin, przy czym zakładana jaskrawość robocza panelu to ok 120nitów. Zużycie nie jest funkcją liniową. Jeśli monitor był użytkowany w domu/pracowni z niskimi jaskrawościami, może mieć 10 tys godzin i ledwo rozgrzany. I odwrotnie, działający na pełny gwizdek, za dnia w jasnym biurze po takim samym przebiegu może wykazywać wyraźny spadek jasności.
MARS CooL
15-03-2010, 16:53
Mam 2080UX+ ma ok 5 lat i po średnim przeliczeniu wychodzi na to ze może miec zrobione ok 18-20k godzin. Czy to nadaje sie jeszcze do kalibrowania? Czy dać sobie spokój i mysleć o czymś nowym?
Mam 2080UX+ ma ok 5 lat i po średnim przeliczeniu wychodzi na to ze może miec zrobione ok 18-20k godzin. Czy to nadaje sie jeszcze do kalibrowania? Czy dać sobie spokój i mysleć o czymś nowym?
W KRK ma Pan pod bokiem P.Marcina (Czornego). Proponuję go zaprosić, pomierzy i wystawi świadectwo, a jak będzie co (pewnie będzie) to od razu ustawi.
MARS CooL
15-03-2010, 17:18
Wiem ;)
pisałem juz do niego jakiś czas temu tylko zawrotne tempo ostatnio nie pozwalało się umówić. Teraz bedzie i monitor i drukarka do kalibracji
maniek750
18-03-2010, 15:18
Moj brat chce zakupic monitorek do swojego laptopa, powiedzcie czy uzywane Eizo L887 (licznik godzin niecale 7000) za cene 1100zl bedzie dobrym wyborem? Na co ma glownie zwrocic uwage przy takim zakupie? Czy moze cos z Dell'a polecacie ? Kwota jaka ma na wydanie to 1500zl i min. 20' musi byc ;-). Z gory dzieki za pomoc ;-)
Aha i zastosowanie glownie fotografia/obrobka.
NEC P221W (1500 zł) + kalibracja sprzętowa.
maniek750
18-03-2010, 18:56
NEC P221W (1500 zł) + kalibracja sprzętowa.
A jak on wypada w porownaniu do Eizo L887? Tz chodzi mi o odwzorowanie barw/kolorow.