Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sisters bw ;)
Co Wy na to? ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/9938/sistersbw.jpg)
Jak mocno możemy się czepiać? ;)
Nie no, żartuję. Zdjęcie bardzo fajne ogólnie, z pomysłem (no dobra, nie nowym w sensie ogólnoświatowym, ale zawsze) i sensowną realizacją. Podoba się.
Co do naprawdę nieistotnych *drobiazgów*:
- nie lubię jak winieta zachodzi na kończyny - robią się wtedy jakby sine, martwe
- nierówna "podłoga" między kadrami, czyli ściana, czyli... no ta część na której mają stopy ;)
- czernie i biel pozbawione faktury (na moim nędznym monitorze przynajmniej); przydałoby się te plamy troszkę zbezcześcić; ale jeśli efekt jest gorszy niż teraz, to może i lepiej jak jest
- usunąłbym plamkę na szczycie czoła jeśli można - zbyt charakterystyczna
- lekko przeczyściłbym brudną stopę po prawej
mOSAd - przy...asz się wybitnie na siłę. Gdyby to zdjęcie wstawił Irving Penn, pisałbyś tak samo? Jeżeli tak, to może lepiej zająć się krytyką fotografii zawodowo a nie na forum? Wiem, że stawiłeś uśmieszki a całą krytykę napisałeś w lekkim tonie, ale mimo to zajmuje większość twojego posta. Gdzie miejsce na pochwały? Gdzie wyrazy uznania da autora? Zdaję sobie sprawę, że praca ma pewne niedostatki, ale kompozycja i ogólny odbiór przewyższa wszystkie drobne niedociągnięcia. Ja wiem, że każde forum ma swojego Miclesa, ale czy to ma sens? Czy autor na pewno sucho potraktuje krytykę, czy poprawi i czy wniesie to o wiele więcej do danej pracy? Sailor napisał kiedyś, że być może nie ma zdjęć idealnych, ale na pewno są skończone. To jest jednym z nich, szczególnie jeżeli pamiętamy, że znajdujemy się na amatorskim forum miłośników aparatów.
Zdjęcie przednie, kompozycja wyśmienita. Przykuwa wzrok na długo.
Gdyby to zdjęcie wstawił Irving Penn, pisałbyś tak samo?
Tak.
mOSAd - Gdzie miejsce na pochwały? Gdzie wyrazy uznania da autora?
tu:
Zdjęcie bardzo fajne ogólnie, z pomysłem (...) i sensowną realizacją. Podoba się.
A ja lubie czytac jego opinie na temat zdjec:)
Czesto jest to obszerna i rzeczowa krytyka. Mysle, ze warto zwracac uwage takze na szczegoly.
Moze na niektore rzeczy nie zwrocilbym uwagi (i chwala za ich wskazanie przez mOSAda), ale brak tych wad z pewnoscia wyszedlby na dobre omawianemu zdjeciu - moim zdaniem oczywiscie:)
Sa takie zdjecia, w ktorych detale nie sa tak wazne, ale akurat sterylnosc powyzszej pracy powoduje, ze staja sie bardziej widoczne. Tez zwrocilem uwage na nierowna nierowna podloge, a przeciez na pierwszy rzut oka wydaje sie, ze zdjecie jest symetryczne w formie (prawie lustrzane odbicie), a w dodatku takze symetryczne w kolorze - dlatego ta podloga moglaby byc poprawiona.
Pozdrawiam,
Jarek
mOSAd - przy...asz się wybitnie na siłę. Gdyby to zdjęcie wstawił Irving Penn, pisałbyś tak samo? Jeżeli tak, to może lepiej zająć się krytyką fotografii zawodowo a nie na forum? Wiem, że stawiłeś uśmieszki a całą krytykę napisałeś w lekkim tonie, ale mimo to zajmuje większość twojego posta. Gdzie miejsce na pochwały? Gdzie wyrazy uznania da autora? Zdaję sobie sprawę, że praca ma pewne niedostatki, ale kompozycja i ogólny odbiór przewyższa wszystkie drobne niedociągnięcia. Ja wiem, że każde forum ma swojego Miclesa, ale czy to ma sens? Czy autor na pewno sucho potraktuje krytykę, czy poprawi i czy wniesie to o wiele więcej do danej pracy? Sailor napisał kiedyś, że być może nie ma zdjęć idealnych, ale na pewno są skończone. To jest jednym z nich, szczególnie jeżeli pamiętamy, że znajdujemy się na amatorskim forum miłośników aparatów.
Zdjęcie przednie, kompozycja wyśmienita. Przykuwa wzrok na długo.