Zobacz pełną wersję : Sprzęt do robienia zdjęć obrazom na ścianie
Witam, mam kolegę malarza, on sprzedaje w Internecie swoje obrazy, i potrzebuje bardziej fachowego sprzętu do robienia zdjęć na ścianie. Potrzebny jest nowy aparat i dwie synchronizowane lampy zewnętrzne, czy ktoś mógłby mi doradzić co mu zaproponować, jaki aparat obiektyw, oświetlenie,?:) Nie znam się osobiści na tyle by to wiedzieć.
Najtansze rozwiazanie to budzetowy dSLR na statywie, i z wykorzystaniem swiatla z okna. Korekcje ewentualnych beczek, czy nierownomiernego oswietlenia, balansu, itp. przypadlosci takiego low-endowego rozwiazania, mozna spokojnie rozwiazac na etapie obrobki, ktora dla jednej sztuki winna sie zamknac w okolo minucie. Do publikacji probek w sieci, naprawde nie potrzeba nic lepszego. Mozna oczywiscie swiecic dwiema czy czterema duzymi lampami, focic jakims MF ze szklem dedykowanym do reprodukcji, ale to chyba nie jest archiwizacja XVIII wiecznych dziel mistrzow... ;)
Dziękuje, myślę to mu doradzę, bo jednak lampy z synchronizacją to już spory wydatek.
Marcin_gda
15-03-2010, 12:17
Jeżeli to gwasz, to zrobisz zdjęcie wszędzie, gdzie będzie równe oświetlenie.
Do olejów - będzie gorzej, bo trudniej zapanować nad blikami.
Do oświetlenia spokojnie powinny wystarczyć obudowy halogenowe, po 20zł/sztuka. Jeżeli da 4 sztuki, dostatecznie "płasko", to i oświetlenie powinno być równomierne, i z odblaskami nie powinno być problemów.
Aha, reprodukcje rób zawsze z większego dystansu (3-4 przekątne obrazu) - to także ułatwia zapanowanie nad "blikami".
witam, robię reprodukcje kilka lat i jeśli mogę to kilka uwag. Ze wzglądu na "materię" fotografowanego obiektu kategorycznie odradzam fotografowanie w świetle żarowym. Jeśli nie ma budżetu to światło słoneczne w cieniu na neutralnym najlepiej szarym tle ( pochmurny lub zachmurzony dzień). najlepsze jest jakieś zacienione podwórko - jeśli masz światłomierz to pomierzyć światło padające na całym obiekcie różnica nie może być większa niż 1/3 -1/5 przesłony - przy różnicach doświetlić blendą , styropianem lub bialą kartką (przy małych obiektach). Dobrze jest zrobić wcześniej pomiar lub fotkę wzorcową WB (za pomocą szarek karty Kodaka - lub jakiegoś zamiennika) - oczywiście zdjęcia w RAWie. Odradzam robienie w pokoju "przy oknie" (duża różnica EV i WB między prawą i lewą stroną fotografowanego obiektu). Fotografowanie dzieł sztuki zwłaszcza obrazów olejnych malowanych specyfinymi typami farb na nowoczesnych guntach (na bazie silikonu i akrylu) to niełatwe zadanie - trzeba mieć dużo doświadczenia. Łatwiejsze są grafiki, akryle itp. Używać TYLKO stałek bez lub z małą dystorsją, polecam 35/1,4 , AF50/1,8 , AF85/1,8 - robić na przesłonach 5,6 , 8 , 11 , jeśli zamierzasz robić na lampach - mogę też coś doradzić jednak liczyć się trzeba z większym wydatkiem - efekt jednak nieporównywalny z opisanym powyżej
witam,
moja narzeczona maluje i ostatnio robiłem reprodukcje właśnie na potrzeby publikacji w necie. Do zdjęć używałem nikona d50 + kitowego obiektywu 18-55mm. Światło z okna (średnio pochmurny dzień) przepuszczone przez białą zasłonę. Efekty możesz zobaczyć na www.joannagolab.com . Tak jak pisał Stig, z niektórymi obrazami musiałem pobawić się w ACR lub w PS. Były to jednak niewielkie i szybkie poprawki (balans bieli, beczka, nierównomierne oświetlenie). Największy sfotografowany obraz miał wymiar 170x60 i 170x100.
pozdrawiam
adam
witam,
moja narzeczona maluje i ostatnio robiłem reprodukcje właśnie na potrzeby publikacji w necie. Do zdjęć używałem nikona d50 + kitowego obiektywu 18-55mm. Światło z okna (średnio pochmurny dzień) przepuszczone przez białą zasłonę. adam
przeglądałem te zdjęcia i do celów poglądowych w necie jeśli się podobają autorce prac to ok. Do publikacji w druku są jednak nie do przyjęcia, światło naturalne nawet najlepiej rozczepione zawsze da poblask czerni który jak widać na nie da się usunąć nie niszcząc stuktury płótna, poza tym jedno źródło światła uwydatnia wszelkie "brudy" płótna które dają mikrocienie, a posunięć pędzla nie widać, z grafikami, akwarelą czy tuszem na papierze jest inaczej,
ps. na twojej www bardzo ładne portrety - czy to też zestw kitowy D50/18-55? coś nie chce mi się wierzyć
przeglądałem te zdjęcia i do celów poglądowych w necie jeśli się podobają autorce prac to ok. Do publikacji w druku są jednak nie do przyjęcia, światło naturalne nawet najlepiej rozczepione zawsze da poblask czerni który jak widać na nie da się usunąć nie niszcząc stuktury płótna, poza tym jedno źródło światła uwydatnia wszelkie "brudy" płótna które dają mikrocienie, a posunięć pędzla nie widać, z grafikami, akwarelą czy tuszem na papierze jest inaczej,
ps. na twojej www bardzo ładne portrety - czy to też zestw kitowy D50/18-55? coś nie chce mi się wierzyć
Oczywiście gdyby prace miałyby być drukowane lub publikowane postarałbym się żeby zrobić to tak jak należy. Chociaż widziałem już publikacje z reprodukcjami dużo gorzej wykonanymi. Mam świadomość tego, że można to zrobić dużo lepiej, niemniej jednak, wg mnie, na potrzeby prezentacji na www wystarczy.
ps. dziękuję :) cieszę się, że coś z moich pstryków się podoba. Z pokazanych zdjęć to z baletnicą było wykonane takim zestawem. Reszta albo D50 + 50 1.8 albo C5D + 24-70 2.8.
Oczywiście gdyby prace miałyby być drukowane lub publikowane postarałbym się żeby zrobić to tak jak należy. Chociaż widziałem już publikacje z reprodukcjami dużo gorzej wykonanymi. Mam świadomość tego, że można to zrobić dużo lepiej, niemniej jednak, wg mnie, na potrzeby prezentacji na www wystarczy.
ps. dziękuję :) cieszę się, że coś z moich pstryków się podoba. Z pokazanych zdjęć to z baletnicą było wykonane takim zestawem. Reszta albo D50 + 50 1.8 albo C5D + 24-70 2.8.
podziwiam
ps. wysłałem wiadomość na pw w sprawie www