PDA

Zobacz pełną wersję : Bardzo słabe podświetlenie LCD w Nikon d40

pawel998
14-03-2010, 20:31
Witam serdecznie wszystkich. Mam problem nie wiem o co chodzi. W mojej d40 coś się stało z podświetleniem ekranu LCD generalnie w dzień nie można nic zobaczyć na ekranie aparatu jest tak bardzo słabo podświetlony w nocy gdy jest ciemno jakoś ujdzie ale co mi po tym. Podpowiedzcie co się mogło stać i czy da radę to jakoś naprawić. Jestem świeżakiem w tych sprawach i dopiero zaczynam się uczyć wszystkiego. Bym był bardzo wdzięczny za podpowiedź i pomoc. Pozdrawiam.

jackrabbit
14-03-2010, 20:34
oczywiscie zdajesz sobie sprawe ze jasnosc LCD regulujesz sobie w menu? czy moze pies zezarl ten fragment instrukcji? ;)

dzej
14-03-2010, 22:51
Generalnie ekrany lcd maja to do siebie, ze malo co na sloncu widac.

Eu07
14-03-2010, 23:17
Jeśli kolega mówi że coś się stało to pewnie wcześniej było inaczej... nie? :)

jackrabbit
14-03-2010, 23:33
Jeśli kolega mówi że coś się stało to pewnie wcześniej było inaczej... nie? :)

no oczywiscie, byla zima a teraz juz jest prawie wiosna, inny kat padania promieni slonecznych

pawel998
15-03-2010, 15:01
Koledzy nie jestem jakiś upośledzony. Jeżeli na LCD prawie nic nie widzę nawet w pochmurny dzień i muszę aparat chować np. pod kurtkę no to chyba podświetlenie jest chyba do bani co?. Co do regulowania jasności LCD w Menu to wiem o tym dokładnie i ustawione jest na +2 i generalnie różnicy żadnej nie widać leciuteńko tylko ekran się rozjaśnia i to wszystko. A co do słonecznego dnia i robienia fotek na zewnątrz i spojrzenie na LCD żeby zobaczyć jak wyszło zdjęcie to nawet nie ma mowy praktycznie nic nie widać. Nie wiem czy to jest aż tak stary typ aparatu i lipny LCD moim zdaniem raczej nie. A i jeszcze jedno na Youtube oglądałem filmiki odnośnie tego aparatu i nieszczęsnego LCD i tam wszystko widać znakomicie na ekranie. Gdybym ja swój aparat w tych warunkach w których są nakręcane owe filmiki( pokój czy studio dobrze oświetlone) włączył swój aparat i miał coś pokazać na LCD to nic by nie było widać. Coś musi być nie tak ale co? Czy podświetlenie LCD mogło by sobie tak o paść?.

Antonioo
15-03-2010, 15:09
a wyślij w serwis albo idź do jakiegoś zakładu niech sprawdzą, co tu są jasnowidze?? napisali to co im przyszło do głowy
spodziewałeś sie, że dostaniesz odpowiedź typu....

"przerwał się najprawdopodobniej kabelek na 3 cm ,zielony łączący ekran lcd....tzn nie przerwał się, ale lekko naderwał, tak że drucik wystaje....również śrubka wewnatrz korpusu łącząca układ ekranu wygląda ne lekko poluzowaną-diagnoza.....dokręć i wymień kabelek"

też bym tak chciał a tak to napiszę Koledzę jedno magiczne słowo---- S E R W I S
i pozdrawiam

Rafał_Sz
15-03-2010, 15:48
(...)Czy podświetlenie LCD mogło by sobie tak o paść?.
A dlaczego by nie? Mi kiedyś wyświetlacz w D80 zdechł po kilku tygodniach od zakupu. Oddaj do naprawy, poczekaj i się nie zadręczaj.