PDA

Zobacz pełną wersję : Cokin P do D5000+18-55

Maciekdaf
14-03-2010, 19:10
Witam wszystkich, mam do was znawców kilka pytań związanych z systemem Cokin P. Sporo czytałem nt. tego systemu, jednak kilku odpowiedzi na nurtujące mnie pytania nie znalazłem.

Czy taki zestaw jak w linku będzie odpowiedni do mojego sprzętu ( D5000+ Kit 18-55 ) :
http://allegro.pl/item953079555_uchwyt_holder_cokin_p_adapter_52_mm_ 52mm.html
Na allegro można znaleźć tańsze zestawy, ale jak się domyślam gorszej jakości która przełoży się na późniejszą jakość użytkowania, oraz zdjęć. Ten zestaw co podałem wydaje mi się dosyć sensowny bo w końcu oryginalny Cokin Made in France, oraz posiada adapter 52 mm pod mój obiektyw. Czytałem o winietowaniu i chcę się upewnić że nie będzie ono występować w takim zestawieniu.

Do zestawu na początek chciałbym dokupić szarą połówkę Hitecha ND 0.6 taką jak poniżej :
http://allegro.pl/item947971455_filtr_pol_szary_hitech_nd_0_6_soft_d la_cokin_p.html
I moje kolejne pytanie brzmi czy wszystkie filtry z sektoru P będą pasować do P czy są jakieś grubsze, cieńsze, wyższe niższe itd. ? Może moje pytania mogą wydawać się głupie, ale kto pyta nie błądzi.

Pozdrawiam Maciek

Grzybu
14-03-2010, 19:31
Witaj!
Moim zdaniem, nie ma sensu przepłacać za ring i holder. Tańsze zamienniki spisują się równie dobrze. Od kilku lat używam i nie mam z nimi problemu. Holdery mam 2 jeden Cokin drugi jakiś tańszy. Różnią się trochę materiałem, ale na prawdę nie ma to wpływu na użytkowanie. Co do filtrów to do Twojego obiektywu polecam jednak mocniejszy 0.9 Przy takiej średnicy filtra nie zauważyłbyś za bardzo działania takiego 0.6 No może w pionowych kadrach. Jeśli chodzi o winietowanie, to nie powinno być problemu, nie przy takim obiektywie.

Maciekdaf
14-03-2010, 22:54
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przeglądałem inne aukcje i przeliczyłem sobie wszystko to różnica wyszłaby 10zł gdybym brał wszystko z osobna, także dopłacę te parę groszy i wezmę u jednego sprzedawcy i będę miał oryginalnego Cokina. Wezmę jednak 0,9 . Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam Maciek