PDA

Zobacz pełną wersję : lampa wbudowana jako master

Chilon
14-03-2010, 17:56
Z powodzeniem fotografuję moim D70s wyzwalając lampą wbudowaną postawiona gdzieś z boku lampę SB-800. Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, iż w takiej konfiguracji lampa wbudowana nie oświetla a jedynie wyzwala błysk lampy zdalnej. Jak to zmienić? Jak sprawić aby ona też - w miarę swoich skromnych możliwości - rzuciła jakieś światło?

jackrabbit
14-03-2010, 18:01
a sprawdz przed lustrem bo wg mnie to po prostu jest duzo slabsza od zewnetrznej i tego blysku nie widzisz

Chilon
14-03-2010, 18:45
Co do faktu, że błyska nie mam wątpliwości. Chodzi raczej o to, że ten błysk nie ma mocy.
A przy okazji - która lampą steruję ustawiając korektę błysku na aparacie?

Maciek R
14-03-2010, 20:46
W ustawieniach lampy błyskowej, tam gdzie ustawiasz wbudowaną w tryb commander nie masz czasem wbudowanej ustawionej na [--]? Nie pamiętam jak to było w d70s, czy tam jest ta możliwość.

Chilon
14-03-2010, 22:23
W menu aparatu, tam gdzie ustawiam wbudowaną w tryb commander mam dalej trzy opcje: TTL, AA i Full M.
Czy ta lampa działa jako źródło światła czy tylko jako wyzwalacz błysku lampy zdalnej?

overaid
15-03-2010, 08:55
Jeżeli ustawisz lampę wbudowaną jako sterującą to błysk służy tylko do wyzwolenia lampy zdalnej. Udział błysku lampy wbudowanej w kompozycji sceny jest minimalny. Proponuje przeprowadzić mały test. Nie włączaj lampy zdalnej i zrób zdjęcie na czasie naświetlania 200 tylko z lampą wbudowaną – wtedy zobaczysz jaki udział ma twoja lampa w kompozycji.