Zobacz pełną wersję : lampa wbudowana jako master
Z powodzeniem fotografuję moim D70s wyzwalając lampą wbudowaną postawiona gdzieś z boku lampę SB-800. Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, iż w takiej konfiguracji lampa wbudowana nie oświetla a jedynie wyzwala błysk lampy zdalnej. Jak to zmienić? Jak sprawić aby ona też - w miarę swoich skromnych możliwości - rzuciła jakieś światło?
jackrabbit
14-03-2010, 18:01
a sprawdz przed lustrem bo wg mnie to po prostu jest duzo slabsza od zewnetrznej i tego blysku nie widzisz
Co do faktu, że błyska nie mam wątpliwości. Chodzi raczej o to, że ten błysk nie ma mocy.
A przy okazji - która lampą steruję ustawiając korektę błysku na aparacie?
Maciek R
14-03-2010, 20:46
W ustawieniach lampy błyskowej, tam gdzie ustawiasz wbudowaną w tryb commander nie masz czasem wbudowanej ustawionej na [--]? Nie pamiętam jak to było w d70s, czy tam jest ta możliwość.
W menu aparatu, tam gdzie ustawiam wbudowaną w tryb commander mam dalej trzy opcje: TTL, AA i Full M.
Czy ta lampa działa jako źródło światła czy tylko jako wyzwalacz błysku lampy zdalnej?
Jeżeli ustawisz lampę wbudowaną jako sterującą to błysk służy tylko do wyzwolenia lampy zdalnej. Udział błysku lampy wbudowanej w kompozycji sceny jest minimalny. Proponuje przeprowadzić mały test. Nie włączaj lampy zdalnej i zrób zdjęcie na czasie naświetlania 200 tylko z lampą wbudowaną – wtedy zobaczysz jaki udział ma twoja lampa w kompozycji.