PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + Nissin Di622 a zdalne wyzwalanie

Aeon88
14-03-2010, 16:17
Witam,

Jak w temacie, mam aparat Nikon D80 i do niego lampę Nissin Di622, chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość wyzwalania tej lampy bezprzewodowo żebym sobie mógł ją postawić w dowolnym miejscu a nie na stopce od body? :)

lazik_s
14-03-2010, 16:53
W lampie masz fotocelę więc nie powinno być problemu.

Krzysi3k
14-03-2010, 16:54
Witam,

Jak w temacie, mam aparat Nikon D80 i do niego lampę Nissin Di622, chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość wyzwalania tej lampy bezprzewodowo żebym sobie mógł ją postawić w dowolnym miejscu a nie na stopce od body? :)

jesli D80 ma tak samo jak D40 to stawiasz lampę na podstawce, włączasz w niej tryb "slave" działający tylko jako manualny i wyzwalasz wbudowaną w TTL (koniecznie, bo wbudowana w manualu nie wyzwoli Nissina)

coroner
14-03-2010, 22:17
To już teraz przeczytanie instrukcji nawet formie jednej kartki (w tym z obrazkami) to za dużo ??

Aeon88
15-03-2010, 02:11
tak sie składa że instrukcje przejżałem i nic tam nie było o wyzwalaniu zewnetrznych lamp bezprzewodowo :/ ...

może mi ktoś powiedzieć jak ustawić lampę zewnętrzną nissin di622 jako slave w nikonie D80?

aikidudi
15-03-2010, 09:54
tak sie składa że instrukcje przejżałem i nic tam nie było o wyzwalaniu zewnetrznych lamp bezprzewodowo :/ ...

może mi ktoś powiedzieć jak ustawić lampę zewnętrzną nissin di622 jako slave w nikonie D80?

to przeczytaj instrukcję lampy i aparatu. W d80 pewnie jest podobnie jak w 90 i na bank masz taką informację w instrukcji. Przejrzyj dokładnie instrukcje i znajdź coś o wbudowanej lampie.
Powodzenia :)

Aeon88
15-03-2010, 11:04
tu jest instrukcja do D80: http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D80_noprint.pdf

podpowiem że o lampie piszą na stronie 40 i 41 ale nic tam nie ma o wyzwalaniu zdalnym :( jeszcze przejżę manual nissina popołudniu i dam znać.

coroner
15-03-2010, 11:15
Podpowiedź: Jeśli chodzi o Nissina Di622 to body ma tu najmniej do gadania. Przejrzyj karteczkę, którą dali Ci do Nissina, tam jest wszystko ładnie napisane.

adolfik9501
15-03-2010, 11:23

Dziwne. Bo ja właśnie przeczytałem (dodam, że ze zrozumieniem) instrukcję do Di622 i tam jest napisane co i jak...

Aeon88
15-03-2010, 11:26
czytałem instrukcje od body narazie, do nissina jeszcze nie, będę popołudniu w domu to przeglądne :)

PS. umiem czytać ze zrozumieniem :P

adolfik9501
15-03-2010, 11:34
czytałem instrukcje od body narazie, do nissina jeszcze nie, będę popołudniu w domu to przeglądne :)

Znowu to samo. Zamiast zasięgnąć info u źródła (instrukcja) to wali się od razu na net. Najpierw się czyta (nie przegląda) instrukcje do sprzętu, a potem w razie jakiś wątpliwości pyta. Nie każdy jest Alfą i Romeo więc może się zdarzyć, że coś pozostanie w strefie ciemnej strony mocy, wówczas to wskazane jest udanie się po pomoc na forum do mistrzów Jedi ;)

PS. umiem czytać ze zrozumieniem :P

To co, możemy zamykać wątek? :mrgreen:

Aeon88
15-03-2010, 18:39
no przepraszam że zawracam głowie wielkim mistrzom Jedi, byłem na wyjeździe, chciałem zrobić kilka fotek lampą bezprzewodowo a nie wożę ze sobą instrukcji obsługi na każdy wyjazd, byłem ciekaw czy sie da tak wyzwolić lampę to spytałem, bo korzystałem z neta w miejscu gdzie nie mogłem nic ściągnąc z neta (np. instrukcji) a jedyna od nissina jaką znalazłem on-line była po francusku... no ale już jestem w domu więc sobie to przepatrze żeby na przyszłość wiedzieć..

można zamknąć temat, pozdrawiam

PS. chociaż możecie poczekać z tym zamykaniem to jak obczaje jak sie podłącza tą lampe bezprzewodowo to tu napisze dla innych z tym sprzętem którzy będą tej informacji szukać.