PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] [wizja] Surfer 10cm nad ziemią

wizja
14-03-2010, 14:43
portret surfera

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (HTTP://www.strzelecki.org/tmp/surfer.jpg)

Tworas
14-03-2010, 14:52
gdyby surfer nie był na środku to wyszło by przyjemnie... i może trochę jaśniej mogło by być.

;)

wizja
14-03-2010, 15:10
gdyby surfer nie był na środku to wyszło by przyjemnie... i może trochę jaśniej mogło by być.

;)

dzięki za sugestię - przekadrowałem i podmieniłem :) jasność mz jest ok, o to mi chodziło.

dylus
14-03-2010, 15:40
podoba mi się, klimat jest genialny

mOSAd
14-03-2010, 17:52
Ogólnie fajnie, ale... co mu się stało z biodrem? Wygląda jakby noga była ucięta i przeklejona niedokładnie w inne miejsce. Morze wdarło się w udo surfera.

wizja
14-03-2010, 18:00
Ogólnie fajnie, ale... co mu się stało z biodrem? Wygląda jakby noga była ucięta i przeklejona niedokładnie w inne miejsce. Morze wdarło się w udo surfera.

z nogami wszystko ok, on jest po prostu chudszy niż imaginujesz :) za biodrem zwisa mu (pardon ;)) linka od deski z uchwytem :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.strzelecki.org/tmp/surfer_biodro.jpg)

stig
14-03-2010, 18:08
Mamy tu sytuacje podobna do tej, kiedy forumowiczka wystawila zdjecie DJa, z twarza skryta w cieniu, pochyle glowy i czapce. Generalnie jest twarzy nie widac nic a nic, to to --IMHO rzecz jasna -- nie jest portret. Zdjecie fajne, ale zalalbym jakims jasnym kolorem te biel miedzy nogami.

wizja
14-03-2010, 18:28
Mamy tu sytuacje podobna do tej, kiedy forumowiczka wystawila zdjecie DJa, z twarza skryta w cieniu, pochyle glowy i czapce. Generalnie jest twarzy nie widac nic a nic, to to --IMHO rzecz jasna -- nie jest portret. Zdjecie fajne, ale zalalbym jakims jasnym kolorem te biel miedzy nogami.

kolor - zgoda, portret - mniej.

Portret to przecież pokazanie głównie charakteru, niekoniecznie z twarzą (mogą być np. same ręce). MZ to jest portret surfera jako takiego, nie jakiegoś konkretnego. Chociaż przyznaję się, że miałem problem z zakwalifikowaniem tego obrazka.

stig
14-03-2010, 18:40
Portret to przecież pokazanie głównie charakteru, niekoniecznie z twarzą (mogą być np. same ręce).A od kiedy to same rece moglyby zdradzac charakter czlowieka? :) Np. zniszczone dlonie moga nalezec do rolnika, gornika, slusarza, mechanika, budowlanca, czy kazdej innej osoby, ktora wykonuje nimi trudne fizycznie zajecia. Jak po takich dloniach odroznisz, czyj to jest portret? O ile charakteru nie da sie ukazac na zdjeciu (charakter jest przeciez cecha niezalezna od wygladu), to jednak portret to przede wszystkim twarz. Zeby nie kopiowac definicji, przeczytaj sobie to (http://pl.wikipedia.org/wiki/Portret). Oczywiscie to jest sucha regulka, a wylamywanie sie z regul jest jak najbardziej wskazane. Nie jednak w tak drastyczny sposob. Obojetnie jak abstrakcyjny ten portret bedzie, jakies cechy osobnicze winny byc dostrzegalne. A tu niestety jest jedynie sylwetka.

MZ to jest portret surfera jako takiego, nie jakiegoś konkretnego.Wlasnie o to chodzi, ze portret winien pokazywac konkretna osobe. "Portret surfera jako takiego", na ktorym nie mozna dojrzec twarzy, a jedynie sylwetke (podobna do milionow innych ludzi) nie jest portretem. To jest po prostu zdjecie czlowieka z deska pod pacha. :)

hanibal
14-03-2010, 19:46
A od kiedy to same rece moglyby zdradzac charakter czlowieka? :) Np. zniszczone dlonie moga nalezec do rolnika, gornika, slusarza, mechanika, budowlanca, czy kazdej innej osoby, ktora wykonuje nimi trudne fizycznie zajecia. Jak po takich dloniach odroznisz, czyj to jest portret? O ile charakteru nie da sie ukazac na zdjeciu (charakter jest przeciez cecha niezalezna od wygladu)

ALLELUJAAAAA dłonie pokazuja pracze człowieka na podstawie dłoni mzesz scharakteryzowac człowieka....

a nie POKAZAC JEGO CHARAKTER...

ciesze sie STIG ze zauwazyłes to :)

Magda.K
14-03-2010, 20:10
Mnie się to zdjęcie cholernie podoba, bo ma klimat i zwróciło moją uwagę w przeciwieństwie do wielu beznamiętnych zdjęć które zbierają na tym forum same ochy i achy.

filozzof
15-03-2010, 09:25
Dla mnie nie koniecznie portret (ale o tym już było wcześniej), zdjęcie mi się podoba, + za kolory i złapanie ciekawego momentu. No i co trochę później rzuca się w oczy a jest równie istotne cień na piasku.... wszystko dobrze ze sobą współgra.
Pozdrawiam

onia
15-03-2010, 10:10
Mnie się to zdjęcie cholernie podoba, bo ma klimat i zwróciło moją uwagę w przeciwieństwie do wielu beznamiętnych zdjęć które zbierają na tym forum same ochy i achy.

Amen :)

=iwona=