Zobacz pełną wersję : Rawy w ACR czy w CNX2
łysyxmv6
14-03-2010, 13:57
Witam..
Mam takie pytanie i prośbę
Zaczyna wywoływać zdjęcia w RAWACH i próbowałem już w ACR i CNX2
I co zauważyłem: po wywołaniu w ACR i zrobieniu na jpg zdjęcie zajmuje około 2,2MB..
A po wywołaniu w CNX2 i na jpg zdjęcie ma około 7 a 8MB
W czym tu tkwi problem i dlaczego się tak dzieje,oczywiście robię to na tym samym zdjęciu
Zdjęcie wywołane w ACR ma mniej danych niż w CNX2.
Pozdrawiam
zobacz w jakieś jakości zapisujesz pliki jpg w ACR. Nie pamiętam ale domyślnie jest chyba 8, a możesz podnieść do 12, stedy na pewno będzie zajmować koło 8MB.
łysyxmv6
15-03-2010, 16:32
jpg zapisuję w 16bitach i dalej jest tak samo,może ktoś z kolgów spotkał taki problem
jpg zapisuję w 16bitach i dalej jest tak samo,może ktoś z kolgów spotkał taki problem
A jakim cudem? JPG jest 8bitowy. Masz różnie ustawioną kompresję i stąd ta różnica.
łysyxmv6
15-03-2010, 18:47
Wróć....źle napisałem.. jak obrabiam zdjęcia w Camera Raw to jest 16 bitowe i po zapisaniu na jpg-a własnie wtedy ma około 2,2MB
A w CNX2 jak robie Rawa to po zapisaniu na jpg-a ma miedzy 7 a 8 MB
Mylisz zupełnie pojęcia. Jak będziesz zapisywać jpg w ACR ustaw jakość zapisu na 12 (quality - jeżeli masz wersje po angielsku) i Jpg-i będą miały 8MB. Głebia bitowa to jest zupełnie inna rzecz.
Słusznie prawisz.
OT. Ostatnio zapisywałem sobie zdjątko 2m x1m .tif Zajęło bagatela 1.3Gb ;-)
Ja mam pytanie z innej paczki: w czym lepiej wywoływać rawy ? ACR czy w CNX2 ? Nigdy nie miałem do czynienia z CNX2.
Ja mam pytanie z innej paczki: w czym lepiej wywoływać rawy ? ACR czy w CNX2 ? Nigdy nie miałem do czynienia z CNX2.
W czym kto lubi ;). Ja używam ACR bo szybciej u mnie działa, praca w CNX to była dla mnie katorga i dlatego przerzuciłem się na ACR. Chodził tak wolno, że odechciewało mi sie w ogóle RAWów. Najlepiej sprawdź sam oba programy i zdecyduj, który jest dla Ciebie lepszy.