Zobacz pełną wersję : Cypr Wschodni - rejon Ayia Napa
Witam wszystkich forumowiczów , w Maju wybieram się na 7 dniową wycieczkę na Cypr w rejon Ayia Napa , przeszukałem forum ale nie znalazłem żadnych relacji z podróży i tu kieruję swoje pytanie czy ktoś z forumowiczów był ktoś na Cyprze poleca jakiś region ? miasto ? co warto zwiedzić na pewno na 3 dni wynajmiemy auto więc będziemy mobilni czekam na jakieś propozycję pozdrawiam
Pojedz do stolicy - Nikozji (nadal podzielona murem) i w gory Troodos. W tureckiej czesci mozesz zobaczyc Famaguste. Jak masz samochod to mozesz zjechac cala wyspe.
robsonzbydzi
14-03-2010, 09:09
Po greckiej stronie powinieneś zobaczyć koniecznie Paphos, klasztory w górach, np. kykkos, starówkę po części tureckiej w nikozji, ruiny na półwyspie akrotiri,
generalnie po cyprze podróżuje sie przyjemnie, drogi są dobre, oznaczenia czytelne. Kup dobrą mapę to nie zbłądzisz, my w 6 dni objechaliśmy całą wyspę ale bez problemu zobaczysz najciekawsze miejsca w 3 dni. Samochody z wypożyczalnie są w dobrym stanie i całkiem niedrogo, policji na drogach prawie nie spotkałem. Fotoradary sa w kilku miejscach głównych miast.
tu masz zdjęcia z mojego wyjazdu (http://voyages.com.pl/Gallery/cypr/album/index.html)
robsonzbydzi i [rK] dziękuję za pomoc :) na pewno zastosuję się do waszych rad ,skoro byliście to na pewno wiecie jak wygląda przekraczanie granicy z strony greckiej na turecka ? można to robić bez problemu autem z wypożyczalni czy jest jakiś problem ? (bo w necie są dosyć sprzeczne informacje na ten temat ) Robson dzięki za link do ekstra galerii :) pozdrawiam
robsonzbydzi
14-03-2010, 20:21
Co do przekraczania granicy: nasza wypożyczalnia w umowie zastrzegła że ubezpieczenie samochodu nie obowiązuje po stronie tureckiej. Można jednak wykupić na granicy ubezpieczenie dodatkowe ok 25USD. Przejście jest jedno w centrum nikozji. Generalnie można przejechać samochodem i nie powinno być problemów. W necie rzeczywiście nie jest to do końca wyjaśnione.