Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wyższe sfery...
...
* Zapraszam *
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
* Dziękuję *
Jest świetnie i nie mam uwag chyba, że mam być ultra czepialski :D .
Fota OK, troszkę pierwsza sosna zbytnio świeci.
Nie nooo... rewelaja... Swietny kadr, obrobka... dla mnie miooodzio :D
Widać troszkę rozjaśniane drzewa, przyciąłbym trochę dołu, a poza tym może być :mrgreen:
jast bardzo ladnie , bardzo naturalne kolory
kaderek tez fajne wypatrzony
Piekne! Swiatlo bylo rewelacja. Ktora to godzinka?
...Swiatlo bylo rewelacja. Ktora to godzinka?
13:30. Trochę zbyt wczesna jak widać, bo ze światłem lekko przegrałem ;-).
Podoba się całość, tylko u mnie jakoś cienie śniegu tak wyglądają...ruszone
jurek1906
13-03-2010, 23:40
Ładny kadr,super światło.Przyjemnie się ogląda :)
ostrytux
13-03-2010, 23:59
Nie będąc ultra czepialskim jak to napisał Kulten - ale powiem tak od siebie szczerze co widzę tj. drzewa wyglądają jak wklejone a śnieg jak wygenerowany komputerowo. Jak dla mnie bardzo sztucznie to wygląda, niemniej to moje subiektywne odczucie.
Pablo 77
14-03-2010, 00:04
Podoba się:)
Nikonozaur
14-03-2010, 00:40
Kadr i kolory super, ale widać nieco "przeobróbkowanie".
krzysztofz24
14-03-2010, 00:44
W kadrze swietnie poukladane i bardzo fajny dol zdjecia, te zaspy sniegu i cienie...wszystko gra;-)
Jest gicior i wiecej nic nie napisze.
ładnie wykorzystałeś grę światła i cienia, podoba mi się to zdjęcie :)
Prawe drzewko, a w zasadzie chyba wszystkie trochę za bardzo świecą, ....... ale bardzo podoba mi się to falowanie na śniegu, tak na pierwszym jak i na drugim planie. W sumie OK.
borregaard
14-03-2010, 11:34
Dół jest super.
wojtek6308
14-03-2010, 12:52
Kolejny udany kadr z tego miejsca :-) .
Bardzo przyjemne zdjęcie, ale...
Prawe drzewko, a w zasadzie chyba wszystkie trochę za bardzo świecą, .......
;)
igusiek21
14-03-2010, 13:33
masz chlopie to cos! nic dodac nic ujac!
malasana
14-03-2010, 13:36
Piekny cien na sniegu wyszedl. Bardzo ladny kadr.
pietrobas
14-03-2010, 13:53
co za kadr!
GUINNESSts
14-03-2010, 14:57
Masz juz sporo pieknie i umiejetnie wypatrzonych kadrow z tymi modelkami.
"PABLOOK STUDIO" niemal;) Gratuluje zaciecia:)
Proac150
14-03-2010, 18:28
Super i... tyle
Dziękuję serdecznie Wszystkim za wszelkie komentarze i uwagi :smile:.
Z góry uprzedrzając, że nie zamierzam się tłumaczyć z pewnych zarzutów stawianych głównie co do rzekomego świecenia drzewców, pragnę nadmienić że:
- fota robiona była z dość mocnym bocznym światłem, co nie omieszkałem nadmienić na pierwszej stronie
- obróbki w tej pracy jest naprawdę niewiele, a uwagi o komputerowym śniegu uważam za zbyt mocno pojechane
- prezentowałem wcześniej na forum pracę z tego samego miejsca z tym samym mocnym światłem, tyle, że za pleców. Wtedy sosny były jeszcze bardziej rozświetlone, ale wtedy tego nikt nie wytknął, zauważył... .
Nie stawiam absolutnie nikomu zarzutów, ale fajnie by było gdyby posty pisane przez kogokolwiek były wyłącznie jego osobistymi refleksjami na temat komentowanej pracy. Przecież wszelkie uwagi są mile widziane. Szczególnie te krytyczne, ale krytyczne w sposób konstruktywny. Tak, aby ta krytyka pozwoliła autorowi zdjęcia zrozumieć, gdzie popełnił błąd, co ma poprawić, na co zwracać w przyszłości uwagę. Forum, to moim zdaniem, wielka skarbnica wiedzy i bardzo dużo się tu nauczyłem. Także zachęcam Wszystkich do większego zaangażowania się w pisanie komentarzy. Pewnie, że miło jest przeczytać pod swoją pracą: podoba się, fajne itp... . Ale dlaczego, bo kadr fajny, bo światło, ..., lub jeszcze lepiej nie, bo kadr nie taki i ja bym to widział tak i tak... . Wiem, że czasmi czasu brak, ale najważniejsze by chęci się znalazły :smile:.
Jak już i tak pewnie zostanę sponiewierany, to jeszcze jedna uwaga na dobicie.
Ostatnio zauważyłem, że z krajobrazu robi się straszny śmietnik. Ląduje tu wszystko, począwszy od starej ruiny z słupem elektrycznym, po portret łabędzia ze sztafażem w roli dwóch ptasich szyi. Ja wiem, że krajobraz ma chyba największą oglądalność i można liczyś tu na dużą ilość wpisów, ale zanim wystawimy zdjęcie zastanówmy się przez chwilę... . Może inne, przyroda, reportaż, architektura. Naprawdę warto, aby nie zaśmiecać tego działu pracami znacząco odbiegającymi od kategorii.
Zastanawiałem się czy pisać tego posta, ale uważam, że kilka słów wypada napisać dla dobra forum.
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i przepraszam za OT.
P.S. Wątek ten dał mi wiele do myślenia i dlatego musiałem kliknąć tych kilka słów. Dziękuję :smile:.
Bartekkw
15-03-2010, 10:49
Śnieg wyszedł fantastycznie, ale coś zrobiłeś z sosnami bo wyglądają na wklejone. Kadr ok, ale miałeś już lepsze :)
<| MICHAŁ |>
15-03-2010, 13:32
dobra - sam chciales....
zartowalem :)
snieg jest super - koniec kropka
góra - w swietle tego co napisales... ciezko mi cokolwiek powiedziec
specjalnie sprawdzilem to zdjecie na 4 roznych displajach - o ile na zwyklym displaju z laptoka oraz na dwoch panelach pva nie swieci, to na displaju troche bardziej zaawansowanym - swici i to to mocno - w szczegolnosci korona po prawej.
Zauwaz,ze nie napisalem, ze to Ty grzebales.... ciekawi mnie jak masz ustawiony dlighting... moze on Ci cos wywija (to samo mialem u siebie i wylaczylem dziada). temat do rozmyslan.
A w temacie reszty.... wyluzuj. Bez sensu. Nikomu nie zalezy, aby wprowadzac tu rygor i porzadek. Myslisz, ze raz ktos mnie opier.... gdy zwracalem uwage, ze zdjecia sa nie z tej kategorii.... Natomiast przestrzegam Cie przed probami gonienia z forum / tego dzialu "mlodych". Niech sie ucza - jesli nie maja gdzie, to niech tu to robia.... Kazdy zaczynal od ziobry, a nie kazdy ma w realu osobe bardziej doswiadczona, od kotrej moze sie uczyc.
Świetne. Gratulacje. Naprawdę mi się wszystko na tym zdjęciu podoba
Dzięki Michał za opinię :smile:.
Ja się nie chcę upierać czy te drzewka świecą czy nie. Nie o to chodzi. Każdy sam to oceni i tyle. A chodzi mi opinię takie ja Twoja. D-lighting mam ustawiony na auto i może właśnie tam należy pogrzebać. I już jakaś wskazówka jest :smile:. Gdzie szukać, gdzie grzebać.
Co do młodych i niedoświadczonych jak najbardziej masz rację. Sam czuję się początkującym i niedoświadczonym, i właśnie na tym forum szukam nauki. Mi nie chodzi tylko o to, żeby bardziej kierować się kategoriami działów wystawiając włąsne prace. A same zdjęcia wystawiać i to jak najwięcej. Przecież z każdej pracy i komentarza można się czegoś nauczyć.
Co do wyluzowania. Nie chciałem, żeby moja wypowiedź zabrzmiała jak post jakiegoś bufona. Nie jestem nim i nigdy nie byłem. Staram się zachować we wszystkim umiar, sens, a przede wszystkim przyjemność. Dawka humoru zawsze wskazana. Myślę, że niejednokrotnie dałem temu dowód komentując prace i pisząc wątki z "lekkim przymrużeniem oka". Najważniejsze mieć do wszystkiego zdrowe podejście i pewien dystans, a największy do siebie ;-).
Chciałbym abyście wiedzieli, że forum to, a przede wszystkim ludzi tu angażujących się bardzo cenie i uważam, że atmosfera tu panująca rzadko kiedy gości na podobnych forach.
Także jestem wyluzowany i pozdrawiam Ciebie i Wszystkich z osobna :smile:.
wczoraj oglądałem na lapku podobało mi się od pierwszego kontaktu, WB, światło, wreszcie kadr jego prostota generalnie super zdjęcie, jednak pojawiło się kilka krytycznych komentarzy więc mówię sobie obejrzę dzisiaj na monitorze - więc na monitorze jest dwa razy lepiej
Pawle jeżeli nie chcesz się pogubić słuchaj się intuicji a że ją masz udowodniłeś już wielokrotnie bardzo dobrymi pracami
pozdrawiam :)
Dla mnie ta fotografia jest wyjątkowo piękna.
Oświetlenie pni drzew, połączenie lini drzew z liniami na śniegu, kolory, delikatność i prostota. Nie ma nic co by przeszkadzało, nie ma nic zbędnego, wszystko odgrywa zasadniczą rolę. Piękna kompozycja.
Jakby można dać gwiazdki tak jak kiedyś, to bym dał maksimum plus jeden.
Dla takich fotografii warto zaglądać tutaj na forum...
P.S. Żeby nie było jednak za słodko, to powiem że zdjęcie tak mi się podoba że nieustannie się jemu przypatruję. I w związku z tym zaczynam dostrzegać drobne niedoskonałości. To znaczy tylko jedną na razie. Otóż wydaje mi się że ten oświetlony lasek po prawej został ciut wąsko ucięty. On został tak trochę niefortunnie ucięty. Wolałbym jakieś dwa centymetry szerzej.
Ale nie umniejsza to pięknu tej fotografii ani trochę...