Zobacz pełną wersję : sb-600/800 i manualne obiektywy?
niekrasz
18-11-2006, 18:50
mam d70, wiadomo iz z manualnymi obiektywami nie mierzy swiatla, ale na histogram daje rade robic
ale pytanie o co innego
czy sb600/800 bedzie dziala w swojej automatyce A (Non-TTL Auto Flash?) jak podlacze jakies manualne szklo?
abc55555
18-11-2006, 20:40
Jak zakleisz styki poza centralnym, albo zastosujesz prostą kostkę, która standardowo jest do podnoszenia wysokości lampy i przenosi tylko centralny styk wyzwalania, to sabinka powinna spokojnie działać w swojej automatyce.
Ale czy przy podłączonych wszystkich stykach czyli standardowo założonej lampie będzie to działać to już nie wiem bo niby wtedy lampa otrzymuje informację o przesłonie z body ale z manualami body nie wie jaka jest przysłona.
Nie mam manuali więc nie mam jak sprawdzić ale napewno ktoś ci pomoże.
Pozdrawiam.
niekrasz
18-11-2006, 20:48
w trybie A chyba nie otrzymuje informacji o przyslonie i innych danych?
chodzi mi o tryb w ktorym przyslon, iso wprowadzam w lampie, i lampa mi mierzy swoja automatyka sile blysku
tryb A nie potrzebuje nic z body, nie trzeba zaklejac styków. Moga byc manualne obiektywy.
Mówie o tych lampach których tryb A jest ustawiany na lampie, a nie na body.
Czujnik jest w lampie, a nie w body. Mozna to używac nawet na synchro, bez podłączenia z body.
Lampę nie interesuje jaka jest użyta przysłona jeśli masz obiektywy manualne - musisz się martwic by ustawić taką sama przysłonę w body i lampie (nie musisz, w ten sposób zrobisz sobie nawet korekcje)