Zetec
13-03-2010, 19:31
No więc tak:
Do aparatu miałem włożone dwie karty. Na CF były NEF-y a na SD jpg-i.
W pewnym momencie musiałem wyciągnąć oby dwie i włożyć jedną inną SD.
Na moje nieszczęście była to karta używana w D90 i takiej małej kamerce Toshiba.
Na niej były dwa katalogi:
100NCD90 z plikami z max numerem DSC_4375 (JPG i NEF),
101MEDIA z plikami z max numerem FILE0010 (JPG), ale to chyba nie ma znaczenie choć nie do końca,
aparat stworzył sobie nowy katalog
102D 300S i zaczął numerować zdjęcia od ... DSC_4376, a na tamtych kartach ostatni plik to DSC_0975.
Dlaczego aparat zmienił numerację?
Teraz w exif-ie mam nr zdjęcia 4375 i Total Number of Shutter Releases for Camera = 1198
Ciekawe nie? Zawsze myślałem, że numeracja siedzi w puszce a tu jednak Zonk.
Włożyłem z powrotem tamte dwie karty i aparat robi już numerację z tej SD czyli powyżej 4514 (bo tak się skończyła na niej numeracja)
Czy ktoś mi podpowie jak wrócić do poprzedniej numeracji plików?
A jeśli chodzi o katalogi to jednak uwzględnił katalog Toshiby i stworzył następny w kolejności.
Pzdr
Do aparatu miałem włożone dwie karty. Na CF były NEF-y a na SD jpg-i.
W pewnym momencie musiałem wyciągnąć oby dwie i włożyć jedną inną SD.
Na moje nieszczęście była to karta używana w D90 i takiej małej kamerce Toshiba.
Na niej były dwa katalogi:
100NCD90 z plikami z max numerem DSC_4375 (JPG i NEF),
101MEDIA z plikami z max numerem FILE0010 (JPG), ale to chyba nie ma znaczenie choć nie do końca,
aparat stworzył sobie nowy katalog
102D 300S i zaczął numerować zdjęcia od ... DSC_4376, a na tamtych kartach ostatni plik to DSC_0975.
Dlaczego aparat zmienił numerację?
Teraz w exif-ie mam nr zdjęcia 4375 i Total Number of Shutter Releases for Camera = 1198
Ciekawe nie? Zawsze myślałem, że numeracja siedzi w puszce a tu jednak Zonk.
Włożyłem z powrotem tamte dwie karty i aparat robi już numerację z tej SD czyli powyżej 4514 (bo tak się skończyła na niej numeracja)
Czy ktoś mi podpowie jak wrócić do poprzedniej numeracji plików?
A jeśli chodzi o katalogi to jednak uwzględnił katalog Toshiby i stworzył następny w kolejności.
Pzdr