PDA

Zobacz pełną wersję : D300s i numeracja zdjęć

Zetec
13-03-2010, 19:31
No więc tak:
Do aparatu miałem włożone dwie karty. Na CF były NEF-y a na SD jpg-i.
W pewnym momencie musiałem wyciągnąć oby dwie i włożyć jedną inną SD.
Na moje nieszczęście była to karta używana w D90 i takiej małej kamerce Toshiba.
Na niej były dwa katalogi:
100NCD90 z plikami z max numerem DSC_4375 (JPG i NEF),
101MEDIA z plikami z max numerem FILE0010 (JPG), ale to chyba nie ma znaczenie choć nie do końca,

aparat stworzył sobie nowy katalog
102D 300S i zaczął numerować zdjęcia od ... DSC_4376, a na tamtych kartach ostatni plik to DSC_0975.
Dlaczego aparat zmienił numerację?
Teraz w exif-ie mam nr zdjęcia 4375 i Total Number of Shutter Releases for Camera = 1198
Ciekawe nie? Zawsze myślałem, że numeracja siedzi w puszce a tu jednak Zonk.

Włożyłem z powrotem tamte dwie karty i aparat robi już numerację z tej SD czyli powyżej 4514 (bo tak się skończyła na niej numeracja)

Czy ktoś mi podpowie jak wrócić do poprzedniej numeracji plików?

A jeśli chodzi o katalogi to jednak uwzględnił katalog Toshiby i stworzył następny w kolejności.

Pzdr

aTomek
13-03-2010, 22:55
No więc tak:
...Czy ktoś mi podpowie jak wrócić do poprzedniej numeracji plików?...

Nie znam menu D300s ale w D700 masz tak:
Wciskasz "MENU", następnie wybierasz ołówek, kredkę czy coś w tym stylu czyli "MENU USTAWIEŃ OSOBISTYCH", następnie "d Fotografowanie/wyświetl." i ostatecznie "d6 Numer. kolejne plików".

Tam możesz zdecydować czy aparat ma zachowywać kolejność numeracji, czy też nie.
Nie próbowałem nigdy czy da się ustawić aby aparat zaczął numerować od numeru powiedzmy 1234 ale po mojemu takiej opcji brak.

Schlag
14-03-2010, 09:39
Spróbuj wsadzić karty jak przy zmianie nr, ale wcześniej ustaw właściwy nr pliku.
zmień nazwę pliku w komputerze np.
z
100NCD90 z plikami z max numerem DSC_4375
na
100NCD90 z plikami z max numerem DSC_1198

może się "nawróci" na właściwą drogę ...

Ja zapisuję zdjęcia direkt na karcie, bez podkatalogów.
Po każdej "sesji" zgrywam do kompa i kasuję na karcie.
Licznik automatycznie nadaje następne, kolejne numery.
Może jak podpowiada kolega aTomek, masz niewłaściwe ustawienie w zarządzaniu numeracją?

Zetec
14-03-2010, 09:58
Spróbuj wsadzić karty jak przy zmianie nr, ale wcześniej ustaw właściwy nr pliku.
zmień nazwę pliku w komputerze np. ...
Próbowałem, nie idzie w drugą stronę.

Ja zapisuję zdjęcia direkt na karcie, bez podkatalogów.
Po każdej "sesji" zgrywam do kompa i kasuję na karcie....
Ja też tak robię, ale tu miałem wyjątkowa sytuację.

Może jak podpowiada kolega aTomek, masz niewłaściwe ustawienie w zarządzaniu numeracją?
Tu tez mam dobrze ustawione, aby nadawać kolejne numery.

Schlag
14-03-2010, 10:06
A zresetuj ustawienia w body. -(nie wiem czy coś da)

stachmuszel
14-03-2010, 11:28
Sformatuj kartę w body. Następnie zmień ustawienie w menu aby numerował od początku, wykonaj fotkę. Powinien nazwać DSC_0001. Wyjmij kartę i wgraj na nią w czytniku pc plik z numerkiem który Cię interesuje (tym mniejszym np. DSC_0978 ). Włóż kartę do body i przywróć ustawienie w menu, aby numerował kolejno. Wykonaj fotkę. Powinien nadać nazwę o numerze kolejnym czyli DSC_0979.
Ja nauczyłem się używać do danego body tylko wyznaczonych kart, mieszając karty wychodzą niestety takie "kwiatki".
Pozdr.

Zetec
14-03-2010, 13:55
Następnie zmień ustawienie w menu aby numerował od początku,
Pozdr.

Dzięki! Działa! Z jednym tylko dodatkiem, kiedy wyłączałem numeracje po kolei musiałem jeszcze zrestartować licznik.

Pzdr

stachmuszel
14-03-2010, 16:30
Masz rację. Oto gotowy "przepis" :-)

Sformatuj kartę w body. Następnie zmień ustawienie w menu aby numerował od początku, zresetuj licznik, wykonaj fotkę. Powinien nazwać DSC_0001. Wyjmij kartę i wgraj na nią w czytniku pc plik z numerkiem który Cię interesuje (tym mniejszym np. DSC_0978 ). Włóż kartę do body i przywróć ustawienie w menu, aby numerował kolejno. Wykonaj fotkę. Powinien nadać nazwę o numerze kolejnym czyli DSC_0979.
Ja nauczyłem się używać do danego body tylko wyznaczonych kart, mieszając karty wychodzą niestety takie "kwiatki".
Pozdr.