Zobacz pełną wersję : Rozebranie obiektywu 50mm
tomtytus
13-03-2010, 19:23
Witam.
Nuda, do której zmusza mnie angina, doprowadziła mnie do pomysłu rozebrania i przedmuchania 50tki. Jest tam kilka ziarenek piasku, które trzeszczą podczas łapania ostrości. Tragedii nie ma, ale jakby wyczyścił to byłoby lepiej.
I teraz pytanie do majsterkowiczów: czy to skomplikowany proces? Czy trzeba później oddawać szkło do jakiejś kalibracji?
Na pytanie, czy warto samemu to robić odpowiedzi poniekąd udzieliłem sobie sam: oddanie takiego szkła do czyszczenia do koszt rzędu 200-300zł a wartość obiektywu - ok 500...
Z góry dzięki za sugestie.
Nie rozbieraj. Ja rozebrałem i uszkodziłem taśmę, wyleciała jakaś blaszka, którą nie wiedziałem gdzie potem włożyć itd.. w efekcie kupiłem nowy obiektyw. A tamten sprzedałem komuś kto miał chyba większe pojęcie niż ja... czy złożył ? - tego nie wiem.
Wszystko zależy od twoich umiejętności, ja np. nie mam z tym problemów, nie jedno szkło rozkręciłem i skręciłem, 50 to prosty obiektyw więc jak ma się odrobinę zdolności manualnych to z powodzeniem można taką operację wykonać.
Ostatnio rozbieralem N 35-70 f/2.8. Nie dosc, ze zoom to jeszcze pompka. Udalo mi sie zlozyc i wszystko dziala. 50tka jak napisal deep skomplikowana raczej nie jest. Nie wiem, jak to w srodku wyglada, ale nie rozbieraj grup soczewek. Zreszta to na pewno nie tam sa te ziarenka piasku. Powodzenia
Ja rozbierałem 50-tkę (1.8 D), a w zasadzie tylko zdjąłem bagnet, żeby się dostać do przekładni ostrości. Nie jest to strasznie skomplikowane, ale trzeba uważać na małe śrubki (żeby ich nie pogubić :)). No i trzeba mieć odpowiedni śrubokręt, żeby odkręcić te małe śrubki. I tak, jak napisał Rogass: nie rozbieraj bloku soczewek, bo rozkalibrujesz obiektyw (a raczej ziarenka się tam nie dostały).
mateo912
16-03-2010, 09:34
mi jakieś pół roku temu udało się rozłożyć i złożyć (i działało:D) S70-300 APO :)
rozbierałem też MIRa 20/3,5(taki stary manual pod m42) ale coś źle złożyłem i przysłona działa odwrotnie niż normalnie :mrgreen: gdy jest ustawiona na f 16(max domknięta) to jest całkowicie otwarta a jak ustawie 3,5 to się przymyka do f16 ;)
ale coś źle złożyłem i przysłona działa odwrotnie niż normalnie
To jest dobry patent na zrobienie komuś wrednego kawału :-D
Lepiej samemu nie naprawiać.Polecam Pana Szczepana Kostrzewskiego z Poznania jest najlepszy i niedrogi.Robiłem u niego czyszczenie całego obiektywu N 80-200 2,8D ED łącznie z myciem soczewek i smarowaniem cena 350zł Obiektyw pracuje jak nowy . Telefon do niego 061 862 63 23
tomtytus
19-03-2010, 12:54
Dzięki za sugestie.
Widzę, że jak zwykle, ilu wypowiadających się tyle opinii i zdań ;)
Zdolności manualne raczej nie kuleja, więc wydaje mi się, że powinienem dać sobie radę.
slavo71, na początku właśnie pisałem, że przy obiektywie kosztującym 500zł nie opłaca się moim zdaniem czyszczenie kosztujące 350zł - tym bardziej, że da się z tym żyć.