Zobacz pełną wersję : Parę pytań początkującego
Od tygodnia posiadam D90+18-105 i po przeczytaniu instrukcji około 3 razy a niektóre miejsca jeszcze więcej mam dalej z kilkoma rzeczami problem, dlatego pozwoliłem sobie o nie spytać fachowców. Jest to moja pierwsza lustrzanka a wcześniej posługiwałem się małpką canona dlatego proszę o wyrozumiałość.
1. Jak ostrzyć na nieskończoność, bo gdy robi to AF nie widzę żadnej ikonki informującej o ostrzeniu na dal, może da się tylko manualnie. W moim canonie jak łapałem ostrość to pisało 1m, 5m... i nieskończoność.
2. Na stronie 265 jest napisane „Czasy otwarcia migawki dostępne dla wbudowanej lampy błyskowej” i pisze tam że przy wyłączonym VR można używać większych czasów otwarcia migawki czyli aż 1/200s dla różnych trybów. W ustawieniach osobistych e1 mam ustawione 1/60s dla błysku. I po wyłączeniu przełącznika VR na obiektywie i włączeniu lampy w trybie A pokazuje mi czas 1/60s. Czy coś źle robię lub może tego nie rozumiem ? A w ogóle jeśli to działa tylko jeszcze nie wiem jak, to czy 1/200s bez VR nie będzie rozmazywać zdjęć, może 1/60s z VR będzie lepsza?
3. Jeśli robię zdjęcie osobie lub jakiemuś przedmiotowi który nie znajduje się w centrum kadru. To najpierw łapię ostrość (centralny punkt) na jego oczy i blokuje ją spustem a potem przesuwam aparat. Ale czy przypadkiem nie powinienem robić także tego z ekspozycją ?
Ad. 1 Chyba tylko przełączenie na MF i pierścień ostrości pomogą ?
Ad. 3 A nie prościej wybrać punkt ostrości bez przesuwania aparatu?
catintheflat
13-03-2010, 10:37
Ad. 2 Wydaje mi się, że czasy 1/200 działają tylko w trybie M natomiast w pozostałych jest to max 1/60
Ad. 2 Wydaje mi się, że czasy 1/200 działają tylko w trybie M natomiast w pozostałych jest to max 1/60
Oraz w trybie S.
wasilewk
13-03-2010, 11:25
...
1. Jak ostrzyć na nieskończoność, bo gdy robi to AF nie widzę żadnej ikonki informującej o ostrzeniu na dal, może da się tylko manualnie. W moim canonie jak łapałem ostrość to pisało 1m, 5m... i nieskończoność.
Ja ustawiam punkt ostrzenia (zazwyczaj używam środkowego) na przedmiot na końcu krajobrazu i po naciśnięciu przycisku do połowy, zielona kropka (i sygnał) potwierdzają wyostrzenie. Dodatkowo obiektyw pokazuje odległość.
2. Na stronie 265 jest napisane „Czasy otwarcia migawki dostępne dla wbudowanej lampy błyskowej” i pisze tam że przy wyłączonym VR można używać większych czasów otwarcia migawki czyli aż 1/200s dla różnych trybów. W ustawieniach osobistych e1 mam ustawione 1/60s dla błysku. I po wyłączeniu przełącznika VR na obiektywie i włączeniu lampy w trybie A pokazuje mi czas 1/60s. Czy coś źle robię lub może tego nie rozumiem ? A w ogóle jeśli to działa tylko jeszcze nie wiem jak, to czy 1/200s bez VR nie będzie rozmazywać zdjęć, może 1/60s z VR będzie lepsza?
Musi być tryb FP, który jest dostępny z lampą zewnętrzną (chyba).
3. Jeśli robię zdjęcie osobie lub jakiemuś przedmiotowi który nie znajduje się w centrum kadru. To najpierw łapię ostrość (centralny punkt) na jego oczy i blokuje ją spustem a potem przesuwam aparat. Ale czy przypadkiem nie powinienem robić także tego z ekspozycją ?
To zależy jak masz ustawiony pomiar. Na matrixie to nie ma znaczenia.
Pzdr.
PhotoIan
13-03-2010, 12:52
Zlitujcie się najpierw sprawdźcie, a dopiero potem piszcie.
Czytasz i nie wiesz co czytasz. Zatem czytaj uważnie Czasy otwarcia migawki powyżej 1/200 jak i tryb FP
= (synchronizacja z krótkimi czasami migawki) dostępne są tylko dla lampy zewnętrznej W trybie manualnym możesz jedynie regulować moc błysku
Ja ustawiam punkt ostrzenia (zazwyczaj używam środkowego) na przedmiot na końcu krajobrazu i po naciśnięciu przycisku do połowy, zielona kropka (i sygnał) potwierdzają wyostrzenie. Dodatkowo obiektyw pokazuje odległość.
Ale 18-105 nic takiego nie pokazuje.
Zlitujcie się najpierw sprawdźcie, a dopiero potem piszcie.
Czytasz i nie wiesz co czytasz. Zatem czytaj uważnie Czasy otwarcia migawki powyżej 1/200 jak i tryb FP
= (synchronizacja z krótkimi czasami migawki) dostępne są tylko dla lampy zewnętrznej W trybie manualnym możesz jedynie regulować moc błysku
Na stronie 265 jest napisane dużymi literami i podkreślone,
Czasy otwarcia migawki dostępne dla wbudowanej lampy błyskowej
więc gdzie tu piszą o zewnętrznej lampie, FP faktycznie jest tylko dla lampy dodatkowej.
Ad. 3 A nie prościej wybrać punkt ostrości bez przesuwania aparatu?
Podobno centralny punkt jest krzyżowy i najlepiej łapie ostrość.
Na stronie 265 napisane jest że działa to prawie we wszystkich trybach nie tylko M.
catintheflat
13-03-2010, 14:07
Podobno centralny punkt jest krzyżowy i najlepiej łapie ostrość.
Tak ale gdy robisz zdjęcia przy małej GO to celując środkowym i przekadrowując zmienia się płaszczyzna ostrości i wtedy będzie lipa z krzyżaka. Nie bój się używać bocznych one też nieźle celują ;-)
Na stronie 265 napisane jest że działa to prawie we wszystkich trybach nie tylko M.
Wyświetl sobie podpowiedź ekranową dla pozycji e1 w menu to myślę, że Twoje wątpliwości zostaną rozwiane.
Wyświetl sobie podpowiedź ekranową dla pozycji e1 w menu to myślę, że Twoje wątpliwości zostaną rozwiane.
Tak, tam pisze max 1/60s ale w tej instrukcji pisze że po wyłączeniu VR da się uzyskać większe czasy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/2747/instrukcja.jpg)
Może jako początkujący czegoś nie rozumiem, dlatego proszę o dokładne wytłumaczenie tego co tu napisali.
wasilewk
13-03-2010, 14:51
Tak, tam pisze max 1/60s ale w tej instrukcji pisze że po wyłączeniu VR da się uzyskać większe czasy.
"większe" czyli dłuższe a nie krótsze.
"większe" czyli dłuższe a nie krótsze.chodziło mi o krótsze czasy 1/200s, sory źle napisałem
I dalej też nie wiem jak jest z tym mierzeniem na nieskończoność.
Wesoły_pstrykacz
13-03-2010, 17:15
We wszystkich trybach (M,A,S,P) można uzyskać synchronizacje z lampą 1/200s. W trybach M i S możesz ustawić to ręcznie, w trybach P i A jest to ustawiane automatycznie w zalezności od warunków oświetleniowych.
We wszystkich trybach (M,A,S,P) można uzyskać synchronizacje z lampą 1/200s. W trybach M i S możesz ustawić to ręcznie, w trybach P i A jest to ustawiane automatycznie w zalezności od warunków oświetleniowych.Ale nawet dzisiaj testowałem ten czas z wyłączonym VR na trybie A i przy dużym dziennym oświetleniu minimalny czas przy ISO 200 osiągałem 1/60s a w trybie M to czas 1/200s osiągam przy włączonym i wyłączonym VR. Więc dalej tego nie rozumiem co napisali w instrukcji.
Wesoły_pstrykacz
14-03-2010, 00:16
Co znaczy że osiągasz czas 1/200 w trybie M? ;) W tym trybie sam to ustawiasz. W trybach A i P aparat robi to automatycznie - czyli jest to zależne od różnych czynników które aparat sobie przelicza , miedzy innymi zależy to od przysłony. Widze że masz 18-105 czyli zaczynasz od przysłony 3,5 - taka przysłona może automatyce nie pozwalać na użycie krótszego czasu. U mnie przy przysłonie 1.4 - 1,8 czasy krótsze od 1/60 pojawiają dość często i to w normalnych warunkach oświetleniowych, przy mocnym oświetleniu bez problemu dobija do 1/500 (D70)
Żebyś wiedział jak to działa ustaw tryb A lub P, podnieś lampę i wyceluj obiektyw w jakąś żarówkę / niebo - czas powinien się zmienić.
Czasy krótsze niż 1/200s osiągniesz tylko przy zewnętrznej lamipe. Natomiast w trybie A jeszcze nigdy nie udao mi się zejść z czasem poniżej 1/60s i nie wiem czy jest to możliwe.
catintheflat
14-03-2010, 10:42
Przypuszczam, że D90 w trybie A i P nie oferuje takie możliwości.
catintheflat
14-03-2010, 15:51
Nie mogę już edytować więc piszę nowego posta.
Pobawiłem się trochę dziś z tą lampą i to ustawienie 1/60 jest jakby to powiedzieć "umowne". Zmieniając tą wartość ustawiamy najdłuższy czas jaki będzie dostępny z lampą błyskową i aparat będzie dążyć do uzyskania tego czasu. Natomiast jeśli jest jaśniej to czas automatycznie skraca się aż do 1/200(czyli max dostępne z lampą) aby utrzymać prawidłową ekspozycję. Działa to we wszystkich trybach PSAM.
Czasy krótsze niż 1/200s osiągniesz tylko przy zewnętrznej lamipe. Natomiast w trybie A jeszcze nigdy nie udao mi się zejść z czasem poniżej 1/60s i nie wiem czy jest to możliwe.
Zrób zdjęcie zapalonej żarówki :D