Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zbudzisyn
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/2522/dsc0170ma.jpg)
ładnie wyszły te kapliczki na tle tego nieba, dobry kadr i kolory :)
Wg. mnie jest bardzo dobrze, kadr jest fajny a ekspozycja wzorowa.
Pablo 77
13-03-2010, 00:30
ładnie wyszły te kapliczki na tle tego nieba, dobry kadr i kolory :)
Podpinam się:)
Bardzo ciekawy kadr w bogatej kolorystyce, która moim zdaniem bardzo tutaj pasuje.
Także, jestem na duże tak :smile:.
Przepraszam autora ale jestem na nie i to duże. Ekspozycja jest daleka od wzorowej niestety, do tego pasteryzacja na niebie. Ziesko wokół figurki z lewej wyszło hdrowo :) a sama figurka dziwnie jest za ciemna kontrastując tym samym z dołem. Figurka z prawej jest jeszcze ciemniejsza. Gałęzie kadrowo średnio i dodatkowo co świadczy o złej ekskpozycji są czarne. Reasumując: przegiąłeś z obróbką i to mocno :D . Ale jak widać się podoba więc ja mogę się mylić.
Przepraszam autora ale jestem na nie i to duże. Ekspozycja jest daleka od wzorowej niestety, do tego pasteryzacja na niebie. Ziesko wokół figurki z lewej wyszło hdrowo :) a sama figurka dziwnie jest za ciemna kontrastując tym samym z dołem. Figurka z prawej jest jeszcze ciemniejsza. Gałęzie kadrowo średnio i dodatkowo co świadczy o złej ekskpozycji są czarne. Reasumując: przegiąłeś z obróbką i to mocno :D . Ale jak widać się podoba więc ja mogę się mylić.
Za Kultenem. Dodam od siebie że dodatkowo to zdjęcie przybiła biała ramka. Na czarnym tle mogłoby wyglądać lepiej a tak stworzyłeś białą otoczkę dla ciemnego zdjęcia.
Kurde to jeszcze dluga droga przede mna ;p
Dla mnie niebo i ekspozycja sa bardzo ok.
martinez
13-03-2010, 00:52
Aż tak źle nie jest... mnie się nawet podoba... no może faktycznie troszkę za ciemne i za bardzo pojechane obróbka :)
Za Kultenen i Sea. To już jest nas trzech :)
Coś mi tu wygląda na jakiś efekt. Nie nazwę tego "hdr", ale światło wygląda na mocno photoshopowe, a nie naturalne. To znaczy nie ma nic złego w photoshopowym świetle, tak samo jak nie ma nic złego w efektach, ale pod warunkiem że tego efektu nie widać. A tutaj widać.
Ale zapomnialem dodac ze jedna jest jedna rzecz bardzo na plus: a mianowicie tytul :) .
Ja dostrzegam błędy w maskowaniu szczególnie wokół figórek oraz na horyzoncie po lewej
borregaard
13-03-2010, 09:15
Ja dostrzegam błędy w maskowaniu szczególnie wokół figórek oraz na horyzoncie po lewej
Ja dostrzegam też błędy dotyczące figurek......;)
do tego pasteryzacja na niebie..no właśnie..
W niebie też nie wiedzą,że bez pasteryzacji piwo lepsze,a bez posteryzacji ..niebo :mrgreen:
borregaard
13-03-2010, 09:21
Ups :-P
UPS nie zdążył dowieżć....no tak ..;):mrgreen: :mrgreen:
UPS nie pomoże fotce. Może inny kurier pomoże ? :D
No jasne, za długo pasteryzowałem niebo, jak bym wybrał UHT wyszłoby lepiej.
Może, rzeczywiście przesadziłem z obróbką, ale akurat wczoraj miałem taki humor by zrobić to w ten sposób. Chciałem nadać fotce nutę dramatyzmu zatem pobawiłem się trochę warstwami (m.in. przyciemniłem zdjęcie stąd gałęzie i niebo tak wyszły). Jak widać znów światło było z przodu więc musiałem trochę pokombinować a expozycja w RAWie jest OK. A błędy w maskowaniu, no rzeczywiście trochę się pośpieszyłem. :)
PS. Nikt nie mówił że miało być naturalnie ;)
galezie ciemne mi nie przeszkadzaja ale figurki chcialbym zobaczyc jasniejsze