PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr UV IR? Pytanie.

Kwiatus
12-03-2010, 22:25
Witam wszystkich po długiej nieobecności (mojej, nie wszystkich ;) ).
Planuję zakup obiektywu Nikkor 17-55 f/2.8 i w związku z tym poszukuję filtru ochronnego na ten właśnie obiektyw. Z uwagi na to iż wszystkie filtry jakie posiadam są marki Heliopan i jestem z nich zadowolony wymyśliłem sobie, że na ten obiektyw również zakupię Heliopana i tu pojawił się dylemat a właściwie pytanie wynikające zapewne z mojej niewiedzy ;).
Znalazłem dwa rodzaje fitrów UV, pozwolę sobie posłużyć się linkami:

Pierwszy zwykły filtr UV Heliopan:
http://transit.waw.pl/filtr-heliopan-sh-pmc-77mm-16-powlokowy.html

oraz drugi oznaczony jako UV/IR:
http://transit.waw.pl/foto-video/filtry-foto-video/ochronne-i-uv/filtr-heliopan-digital-uv-ir-77mm.html

I tu moje pytanie: czy wystarczy mi ten pierwszy filtr, czyli zwykły UV czy ten drugi UV/IR? Czy jest on lepszy od zwykłego filtra UV? Oto cytat z opisu na stronie:

"... Z filtrem Digital UV/IR wzrasta czystość zapisu każdego kanału koloru, dzięki czemu przy wrażliwych na ilość światła, oraz bliki bocznego świtała obiektywach aparatów cyfrowych uzyskuje się klarowne, czyste barwy. ..."

Czy zauważę różnicę na plus? Czy filtr IR nie ma przypadkiem coś wspólnego z fotografią w podczerwieni :), i przypadkiem nie do tego się je stosuje? Bo tylko takie tematy znalazłem na forum wpisując w wyszukiwarce "filtr IR"
, a może to jest inny typ filtru?
Przypuszczam, iż w moim przypadku zdecydowanie powinienem wybrać filtr pierwszy, tego typu filrty posiadam na pozostałych obiektywach.

Z góry przepraszam za:
A - moją niewiedzę :)
B - jeśli ten temat był już poruszany a mi nie udało się tego znaleźć.

Proszę o wasze porady/opinie w tej materii bo naprawdę nie wiem co zrobić, który filtr wybrać, a może polecacie mi jakiś inny filtr w sensie innej marki?

Art Erie
12-03-2010, 22:39
W tym wypadku filtr UV/IR odcina światło UV i IR, w odróżnieniu od filtrów IR, które odcinają pasmo widzialne i przepuszczają IR.
Było o tym na forum niedawno przy okazji zafarbów szarych połówek typu Cokin. Osobiście też używam UV Heliopana, jednak są to UV, nie UV/IR.

HYPER
12-03-2010, 22:41
roznice zauwazysz. pytanie czy Cie stac na taki filtr. ja mam kilka takich zarowno heliopany jak i B+W. Polecam Heliopany.

Kwiatus
12-03-2010, 23:00
Fakt, ten UV/IR jest prawie dwa razy droższy ale nie w tym jest problem, jestem w stanie zapłacić więcej, pytanie tylko czy jest sens i który w moim przypadku będzie lepszy?

Kwiatus
15-03-2010, 08:08
Czy ktoś jeszcze miał doświadczenie z filtrami UV/IR? Czy warto zapłacić prawie dwa razy więcej za taki filtr czy raczej SH-PMC 16-to powłokowy mi wystarczy? IR występuje tylko w wersji dwupowłokowej.

fafniak
15-03-2010, 09:59
a po cholere ci UV-ka ?

Kwiatus
15-03-2010, 21:54
Głównie jako ochrona obiektywu, na wszystkich pozostałych obiektywach mam UV-ki. Sugerujesz, że powinienem zakupić inny filtr ocghronny?

fafniak
17-03-2010, 19:35
nie kupować - obiektyw nie jest tak "kruchy" ;)

Kwiatus
18-03-2010, 03:12
Wiesz, niby tak ale wole dmuchac na zimne. Przy obiektywie za 4 tysiace pln taki filtr nie zaszkodzi, a w skrajnej sytuacji moze pomoc uchronic obiektyw przed na przyklad porysowaniem soczewki. Wole miec i zeby nic nie dal niz nie miec i potem zalowac, ze nie mialem ;).
Decyzje juz podjalem, kupuje Heliopana UV SH-PMC 77mm, za malo w sieci znalazlem na temat faktycznej skutecznosci tej UV/IR-ki i za malo ludzi posiada takie filtry wiec nie bede sie rzucal na niego :) tylko kupie sprawdzony PMC.