PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm f/1.4

zielony1996
12-03-2010, 22:23
Cześć. Mam do was pytanko - może zabrzmi głupio dla niektórych. Nie przepadam za wszystkimi ustawieniami manualnymi. Zazwyczaj ustawiam by do jednego parametru aparat dobierał drugi. Jutro, na chrzcinach oprócz mojego sprzętu (Nikon D40, 18-55, 55-200VR) dostanę na "wypożyczeniu" Nikkora 50mm f/1.4 oraz lampę SB-800. I tu moje pytanie. Kościół nie jest bardzo ciemny, ani wyjątkowo jasny. Jakie ustawienia dobierać do stałki, by czas skrócić do minimum, i nie uzyskać jakichś niepożądanych efektów :) I jeszcze jedno. Czy do tele opłaca się zakładać lampę, czy sięgnie ona z doświetleniem np. przy 120 mm?

karolt
12-03-2010, 23:16
Nie tak łatwo coś doradzić bez dłuższego "wykładu" (bo nie wiem co umiesz, a czego nie umiesz), ale ja bym doradzał tak:
Jeśli z lampą, to albo w trybie S (Ty wybierasz czas), albo w manualu.
Jeśli bez lampy - to w trybie A (Ty wybierasz przysłonę).
ISO: albo AUTO i niech aparat sam kombinuje, albo spróbuj dobrać ręcznie.
Jeśli będziesz używać trybu M lub ręcznego ISO, pamiętaj, żeby zweryfikować te ustawienia przy przejściu z kościoła na zewnątrz i odwrotnie, bo można się zdziwić :-)

zielony1996
12-03-2010, 23:23
W przysłonie jestem ciut zielony :) Jaka by była najoptymalniejsza w kościele?

burz
13-03-2010, 01:40
taka, byś sobie poradził z głębią ostrości tam gdzie trzeba.

sorry, ale musiałem:)

tonacja
13-03-2010, 07:58
Szczerze - jakbym się nie znała to bym się do fotografowania chrzcin nie zabierała. Nie boisz się, że możesz zawieść rodziców marnymi zdjęciami? Chyba, że oprócz Ciebie jest jeszcze jeden fotograf...wtedy możesz się bawić w eksperymenty i naukę na ich przykładzie.

zielony1996
13-03-2010, 10:29
Nigdy bym się nie podjął ryzyka robienia zdjęć samemu. Oczywiście będzie fotograf z "zewnątrz". Zawsze próbuję ustawienia dobrać tak, by to wyglądało. W tamtym roku na ślubie w tym samym kościele stwierdzono, że bardzo ładnie mi to wyszło, więc dzisiaj spróbuję to powtórzyć :) Dzięki wszystkim za jakiekolwiek informacje. Temat do zamknięcia.

karolt
13-03-2010, 12:46
W przysłonie jestem ciut zielony :) Jaka by była najoptymalniejsza w kościele?
Zacznij od dowolnej (np. 2.8 ) i się zorientuj, jakie czasy/jakie ISO dobiera aparat. Jeśli są OK, to OK :-) Jeśli czas będzie za długi lub ISO za duże, próbuj zmniejszać przysłonę, nawet do 1.4 jak trzeba.
Pamiętając, że poniżej 2.8 głębia ostrości może być "za mała" (nie obejmie zbyt wiele z twarzy, jeśli w kadrze umieścisz samą głowę).

morzon
13-03-2010, 19:06
Która wersja 50 1.4? D czy G ? Bo jak D to nie będziesz miał AF z D40, a manualne ustawianie ostrości na małym wizjerku nie należy do łatwych zadań..

kh29228
14-03-2010, 23:04
skoro piszesz że kościół niezbyt jasny to ustaw na manualu f/1.4 (jeśli ilość światła pozwoli to zwiększ np. do 2.0, żeby GO nie była zbyt mała), czas 1/60 lub 1/80 i Auto ISO