Zobacz pełną wersję : Szkiełko na LCD marki GGS - jak zdjać ?
Polsar74
12-03-2010, 19:30
witam
aparat który mam kupiłem od kolegi z zaklejonym LCD tym szkiełkiem (pancernym ;-)) firmy GGS, ale ponieważ za często zostają na tym cholerstwie ślady paluchów i inne chciałbym to zdjąć bo posiadam oryginalne szkiełko Nikona na LCD.
Podpowie ktoś jak to usunąć bezstresowo ?
witam
w tym wątku znajdziesz kilka porad jak zdemontować to cudo, metody różne od młotka przez sznurek aż do suszarki do włosów :) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=68450
bo posiadam oryginalne szkiełko Nikona na LCD.
GGSa zosta o to oryginalne cholerstwo wywal lub zostaw w szafie. Dlaczego? Otóż:
Oryginlane nikonowskie jest z kiepskiego plasiku i szybko sie rysuje.
Nie przylega szczlelnie więc dostaje sie pod nie kurz, paprochy czasem ziarenka piasku
Syf pod szkiełkiem potrafi porysować LCD gdy aparat dyndając na szyji będzie sie obijał o nas podczas wędrówki
Gdy przyłozysz wizjer do oka bardzo łatwo zaparować LCD pod szkiełkiem i troche trwa nim odparuje...
Szkiełko na krawędziach posiada ramke która to przekazuje wszlkie siły na ramke wokół LCDka... umnie niefortunnie przekazała całą się naroznikiem na obudowe w taki sposób że LCDek pod obudową pękł w wyniku nacisku na mocowanie.
Ogólnie oryginału nie polecam:P
PanomeiK
13-03-2010, 08:04
Jeśli już to http://www.systembank.pl/produkt,940,1039,2321.html
Mają mniej kleju na pasku wokół ramki przez co lepiej jest osłonkę odkleić.
Polsar74
13-03-2010, 10:01
to może inaczej - są jakieś środki chemiczne które potrafią wyczyścić z tłuszczu (ludzkiego) taką szybkę i zapewnić taki stan na jakiś czas (nawet niezbyt długi) ???
Kup sciereczke z mikrofibry. Przy czym polecam kupić taka do czyszczenia mebli a nie optyki...
Dlaczego?
Bo to jedno i to samo... ale te do mebli są większe i mozna je sobie pociać na kilka mniejszych. Natomiast dedykowane do optyki zwykle są malutkie a kosztują tyle co te do mebli.
Ja kupiłem "Jan niezbędny";) I doskonale sprawdza sie przy usuwaniu tłuszczu z ekranu dotykowego w telefonie jak i filtrów.
Natomiast środków które by trwale chroniły ekran chyba nie ma.
pzdr
to może inaczej - są jakieś środki chemiczne które potrafią wyczyścić z tłuszczu (ludzkiego) taką szybkę i zapewnić taki stan na jakiś czas (nawet niezbyt długi) ???
Używam tego już na drugim korpusie czyszczę chuchem i podkoszukiem albo husteczką higieniczną problemów żadnych - czyszczę nie martwię się że coś porysuję, jak porysuję to będzie porysowne (ale moje doświadzenie mówi że tą szybę trudno porysować), wymienię jak uznam że mi rysy przeszkadzają lub wywalę jak będę korpus sprzedawał, przy odklejaniu rozpada się na drobne kawałki (widziałem).
A propos usuwania GGSa - widac, kto czytuje instrukcje obslugi, bo wlasnie w instrukcji od szybki jest napisane, zeby jej nie odrywac na chama, bo sie polamie ;) Tylko wlasnie uzyc karty kredytowej albo czegos w tym stylu.
stachmuszel
14-03-2010, 11:40
Wystarczy podważyć paznokciem w rogu i powolutku, aczkolwiek dosyć zdecydowanie unieść ku górze. Powtarzam, powolutku. Napewno się odklei bez szwanku dla body i osłonki. Resztki kleju bezproblemowo wyczyścić spirytusem.
Pozdr.
Wlasnie takiej metody producent nie poleca, bo szkielko moze sie zlamac ;)
stachmuszel
14-03-2010, 12:02
Wlasnie takiej metody producent nie poleca, bo szkielko moze sie zlamac ;)
A to ciekawe, bo robiłem tak dwa razy w moim D200 (wpadły mi paproszki pod szkiełko) i bez problemów. To szkło jest naprawdę bardzo mocne.
A propos usuwania GGSa - widac, kto czytuje instrukcje obslugi, bo wlasnie w instrukcji od szybki jest napisane, zeby jej nie odrywac na chama, bo sie polamie ;) Tylko wlasnie uzyc karty kredytowej albo czegos w tym stylu.
Zawsze się znajdzie ktoś kto daleko idące wnioski wyciąga instrukcje obsługi czytuję (jak są do czegoś konkretnego np. korpus) nawet kilka razy najlepiej jak są po angielsku bo się nie muszę domyślać co tłumacz miał na myśli. Właściwie to się pisać odniechciewa bo zawsze się znajdzie jakiś mądrala co zamiast skupić się na temacie wątki psychoanalityczne tworzy zaraz się dowiem że do szkoły miałem pod górkę i nie umiem fizyki. Dla mnie EOT.
ja swojego GGS'a już 3 razy zdejmowałem...bez najmniejszych problemów...najważniejsze aby dobrze go podważyć...i powoli zdejmować
Zawsze się znajdzie ktoś kto daleko idące wnioski wyciąga instrukcje obsługi czytuję (jak są do czegoś konkretnego np. korpus) nawet kilka razy najlepiej jak są po angielsku bo się nie muszę domyślać co tłumacz miał na myśli. Właściwie to się pisać odniechciewa bo zawsze się znajdzie jakiś mądrala co zamiast skupić się na temacie wątki psychoanalityczne tworzy zaraz się dowiem że do szkoły miałem pod górkę i nie umiem fizyki. Dla mnie EOT.
Ale o co Ci przepraszam chodzi?
Niejednej osobie na tym forum GGS pekl wlasnie przy odrywaniu za jeden rog, wiec laskawie daruj sobie zlosliwosci...