PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z fotografowaniem z lampa blyskowa w pomieszczeniu

Madzika
12-03-2010, 17:55
Ucze sie fotografowac z lampa sb-900. Probuje zrobic zdjecie w sporym pomieszczeniu z wysokim sufitem i tu pojawia sie problem. W pomieszczeniu w ktorym jest dosc duzo swiatla zastanego (fota bez lampy ma tylko lekko niedoswietlony odleglejszy kat pokoju) nie moge zrobic foty z lampa, (czy to zamocowana na aparacie w trybie iTTL, czy zdalnie na sankach i wyzwalana za pomoca lampy wbudowanej) Dlaczego?! Przeciez aparat + LAMPA = WIECEJ SWIATLA?
Czy moze mi to ktos wyjasnic?

Me_how
12-03-2010, 18:01
A możesz napisać co rozumiesz pod stwierdzeniem "nie mogę zrobić"? Jest niedoświetlone, prześwietlone, czy co?

tomitom
12-03-2010, 19:48
pokaż jakieś przykłady...

Madzika
12-03-2010, 20:08
Trudno mi teraz bedzie pokazac te fotki, bo je usunelam (moze jutro). Fotki z lampa byly doslownie czarne, niedoswietlone zupelnie, na jednej pojawil sie tylko paskudny blysk flasza.

Lucid
12-03-2010, 20:10
A w jakim robisz trybie?? Jaki pomiar?? Pewnie tryb M rozwiąże twój problem...

Madzika
12-03-2010, 21:33
Robie w trybie A, tryb z preselekcja przeslony. Moglbys mi to szerzej wyjasnic? Przeczytalam obie instrukcje i raczej nie pamietam zeby byly jakies przeciwskazania, ale moge sie mylic :(

Zen
12-03-2010, 21:38
Czy lampę masz także ustawioną na tryb TTL ?

Madzika
12-03-2010, 22:51
tak

Madzika
12-03-2010, 22:52
lampa ustawiona na iTTL, tryb A z preselekcja przeslony. W czym problem?

Madzika
12-03-2010, 22:58
problem ten takze pojawil sie ostatnio kiedy probowalam zrobic zdjecie w kosciele. Bez lampy dalo sie cos wzglednie zrobic przy wyzszym ISO (400), kiedy zalozylam lampe (iTTL, tryb z preselekcja przeslony A) foty zrobily sie zupelnie czarne!!!!! Nie potrafie tego pojac! Dlaczego?

Me_how
13-03-2010, 00:16
A nie masz włączonej korekcji błysku na "-"?

Gio
13-03-2010, 00:25
problem ten takze pojawil sie ostatnio kiedy probowalam zrobic zdjecie w kosciele. Bez lampy dalo sie cos wzglednie zrobic przy wyzszym ISO (400), kiedy zalozylam lampe (iTTL, tryb z preselekcja przeslony A) foty zrobily sie zupelnie czarne!!!!! Nie potrafie tego pojac! Dlaczego?

A jaką masz wartość przysłony ustawioną w tym trybie???

Madzika
13-03-2010, 11:36
A jaką masz wartość przysłony ustawioną w tym trybie???

f11 bez lampy jest dosc jasno, z lampa czarno zupelnie czarno. Taka sama przeslona dla obu przypadkow...

Madzika
13-03-2010, 11:37
A nie masz włączonej korekcji błysku na "-"?

Nie lapie do konca o co chodzi.

Fidosanok
13-03-2010, 12:29
tylko tak dla pewności... tryb preselekcji A masz ustawiony w aparacie, w lampie czy i w aparacie, i w lampie...

Madzika
13-03-2010, 12:41
tryb preselekcji przeslony mam ustawiony w aparacie, lampe mam ustawiona na iTTL

Me_how
13-03-2010, 14:38
Nie lapie do konca o co chodzi.

Jaki masz korpus? Zapewne zarówno w korpusie jak i lampie masz możliwość korygowania mocy błysku lampy. Może niechcący ustawiono korektę -3EV, to ewidentnie spowoduje niedoświetlenie.

Madzika
13-03-2010, 15:30
Jaki masz korpus? Zapewne zarówno w korpusie jak i lampie masz możliwość korygowania mocy błysku lampy. Może niechcący ustawiono korektę -3EV, to ewidentnie spowoduje niedoświetlenie.
Nie ustawialam kompensacji blysku, ale problem sie rozwiazal po przelaczeniu aparatu na trub manualny...

szymony
13-03-2010, 19:26
f11 bez lampy jest dosc jasno, z lampa czarno zupelnie czarno. Taka sama przeslona dla obu przypadkow...
A po co lampa skoro na F11 już jest w miarę ok.
Różnica w ekspozycji z błyskogratem i bez jest banalna. W trybie "A" body dobiera czas do zadanej przysłony. Czas do 30s (czy to się poruszy, czy nie to już inna kwestia). Teraz zakładasz lampę i body skraca czas do min 1/60. Efekt wycinasz całe światło zastane, a przymknięte szkło do F11 sprawia że lampa nie wyrabia i jest co jest, czyli czarna d...a. Jak sobie z tym poradzić? Otworzyć szkło, przejść na manual, lub pracę lampy przestawić na "slow". Wtedy body dobiera z lampą długie czasy. Trzeba tylko zwrócić uwagę jak długie te czasy są, czy utrzymamy to z ręki.
Druga możliwość jest taka, że masz włączone autoiso. Bez lampy body podnosi iso by dobrać prawidłową ekspozycję, po założeniu lampy już tego nie robi i wraca do ustawienia domyślnego. Efekt jw. Trzecia hipoteza jest taka, że masz oba przypadki razem.

telly
13-03-2010, 22:32
Nie ustawialam kompensacji blysku, ale problem sie rozwiazal po przelaczeniu aparatu na trub manualny...

A zerknij tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136019).