PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z balansem bieli?

Jachu
18-11-2006, 12:50
Czy włączając wbudowaną lub dodatkową lampę błyskową przy balansie bieli ustawionym na "AUTO" zmienia się on automatycznie na "Lampa błyskowa"? Chodzi mi szczególnie o zdjęcia wykonywane w plenerze (np. pod światło) używając lampy błyskowej? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Fodo
18-11-2006, 13:04
AUTO to auto i będzie dobierać parametry tak aby fota wyszła poprawnie niezaleznie od światła ( teoria). Na balans predefiniowany dla światła błyskowego zmieniasz sam - aparat nie przełącza tych ustawień. W plenerze biorąc pod uwagę, że chcesz błyskać więc pomieszasz światło dobrze by było pomierzyć balans bieli na coś białego albo neutralnie szarego - ot choćby szara karta.

Gamling
18-11-2006, 13:36
AUTO to auto i będzie dobierać parametry tak aby fota wyszła poprawnie niezaleznie od światła ( teoria).

NIe do konca, jak masz ustawione auto i wlaczysz lampe to aparat domyslnie ustawia balans bieli na lampe choc nie informuje o tym przez zmiane oznaczenia balansu.

Jachu
18-11-2006, 13:59
NIe do konca, jak masz ustawione auto i wlaczysz lampe to aparat domyslnie ustawia balans bieli na lampe choc nie informuje o tym przez zmiane oznaczenia balansu.

Dziękuję za odpowiedzi! Właśnie coś mi się tak wydawało - fotografowałem pożyczonym Nikonem D50 i nie byłem pewny jak to dokładnie działa. Obecnie planuję zakup D80 i ponieważ fotografuję dużo w plenerze byłem ciekaw jak wtedy automatyczny balans bieli to ustawia - pewnie aby uzyskać najlepszy efekt będę musiał wykonać pomiar testowy na kartkę papieru.

shadoow
18-11-2006, 14:08
Mam nadzieje, ze sie nie rozczarujemy. Ja rowniez poluje na tego Nikona.. a AWB ma akurat kiepski - tak twierdzi wiekszosc uzytkownikow..

rychu_lhotse
18-11-2006, 14:24
Mam nadzieje, ze sie nie rozczarujemy. Ja rowniez poluje na tego Nikona.. a AWB ma akurat kiepski - tak twierdzi wiekszosc uzytkownikow..

Potwierdzam,ze w Nikonie jest dość kiepski AWB.Podałem tego przykład w jednym ze swoich postów :

http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=157736&postcount=12

Jachu
18-11-2006, 15:30
Potwierdzam,ze w Nikonie jest dość kiepski AWB.Podałem tego przykład w jednym ze swoich postów :

http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=157736&postcount=12

A czy w tym przypadku nie była to wina pomiaru światła? Obecnie mam Nikona F80 więc na temat balansu bieli nie mogę za dużo powiedzieć. Troszkę mnie przestraszyliście ponieważ jak czytałem testy na Fotopolis to wynikało że D80 nie radzi sobie jedynie ze światłem żarowym, a tak poza tym to dobiera balans bieli odpowiednio. Innego aparatu jak Nikon nie chcę (jeszcze za czasów aparatów analogowych o tym się przekonałem). Chyba przez kiepski balans bieli nie będę czekał na D90 :-) ?

bartolinik
18-11-2006, 17:19
W d70, którego posiadam, balans bieli to pięta achillesowa (szczególnie tryb A jest do bani). Jednak da się z tym jakoś żyć. Nawet nie trzeba koniecznie korzystać z testowej kartki papieru, wystarczy ustawiać nz podstawie gotowych opcji dla danej pogody lub lampy a jeśli nawet coś nie bardzo jest jak trzeba to można poprawić w komputerze ( i tu polecam RAWy).

Jacek_Z
18-11-2006, 22:31
co nowsze body to lepszy WB auto. D70 to juz antyk niestety.
Jak go miałem nie stosowałem w nim AWB, a tylko definiowane - i było dobrze.
czym nowsze body tym lepiej.

rychu_lhotse - nie generalizujcie, że w nikonach, bo zalezy w jakim body.
w twoim linku ten z nikona miał naturalne kolory. Te drugie zjęcie miało kolory nienaturalnie podbite (nasycone). Gdzi ejst taka zieleń trawy?

rychu_lhotse
20-11-2006, 10:10
rychu_lhotse - nie generalizujcie, że w nikonach, bo zalezy w jakim body.
w twoim linku ten z nikona miał naturalne kolory. Te drugie zjęcie miało kolory nienaturalnie podbite (nasycone). Gdzi ejst taka zieleń trawy?

Może i ta zieleń jest przesycona ale to domena kompaktów (to był Olympus C-760).Mnie chodziło o to ze zdjęcia robione były na dworze w tych samych warunkach a mój garnitur był koloru czarnego.Nie wydaje mi się bym widział naturalny kolor garnituru na zdjęciu z Nikona (masakryczny fiolet).

Pomijając WB Nikony mają tendencję do wpadania w żółto-zieloną dominantę przec co oddanie bieli na zdjęciach jest dość słabe.

lupus771
20-11-2006, 10:20
Pomijając WB Nikony mają tendencję do wpadania w żółto-zieloną dominantę przec co oddanie bieli na zdjęciach jest dość słabe.
Ja tego nie zauważyłem w moim D50.
Wszystko zalezy od modelu i od ustawień w danych warunkach. Nie możesz pomijać wagi WB bo to ma duże znaczenie. Nie obrażając nikogo, dużo zależy od umiejętności fotografa i wyczucia sprzętu. Żaden aparat (model) nie jest bez wad i twój olympus też jest tego przykładem.

AMI
20-11-2006, 10:39
Mnie chodziło o to ze zdjęcia robione były na dworze w tych samych warunkach a mój garnitur był koloru czarnego.Nie wydaje mi się bym widział naturalny kolor garnituru na zdjęciu z Nikona (masakryczny fiolet).

Witam All,

Ha z tymi fioletowymi garniturami ( i nie tylko, np moj czarny polar czesto wychodzil fioletowy w jpgach z D70) to niezly pasztet... musialem czesto zdejmowac jakas dominante w CS2 by uzyskac poprawne kolory ... hmm moze tak jest i zreszta kolorow, tylko "fioletowy" czarny rzuca sie w oczy ?

Pozdrawiam :
AMI

rychu_lhotse
20-11-2006, 12:22
Ja tego nie zauważyłem w moim D50.
Wszystko zalezy od modelu i od ustawień w danych warunkach. Nie możesz pomijać wagi WB bo to ma duże znaczenie. Nie obrażając nikogo, dużo zależy od umiejętności fotografa i wyczucia sprzętu. Żaden aparat (model) nie jest bez wad i twój olympus też jest tego przykładem.

Jak zaznaczyłem wyżej Olympus (aparat kumpla) to kompakt w którym standardowo kolory sa popodbijane ale takich numerów z WB nie robi. Ja mając wcześniej Olumpusa C-4000 i teraz Canona stwierdzam ze obywa systemy najwierniej oddają kolory a umiejętności nie mają tu znaczenia gdyż mówimy tu o zdjęciu nie obrobionym prosto z aparatu.

Być może idzie tak poustawiać w D50 by wiernie oddawał kolory,bedę za jakiś czas u kumpla to pokombinujemy.Ja w Canonie ustawiam Parametr 1 (ustawienia zerowe) i mam kolorki mniód.