PDA

Zobacz pełną wersję : Odszumianie w Neat Image

daks
18-11-2006, 12:33
witam...
do dszumiania fotek używam czasami Neat Image. Sciągnąłem sobie ze strony producenta programu profile do A70 (bo takiego tez używam) no i oczywiście do D50-tki. Nie ma problemu jeżeli odszumiam fotkę z canona. Wczytuje prfil i gotowe. Problem pojawia się profilami do D50. Po wybraniu profilu i próbie wczytania go Neat Image wywala mi jakis błąd. Miał ktos może podobny problem? Co z tym zrobić?

zuto
18-11-2006, 14:11
używam profili do D50 i nie mam z tym żadnych problemów. może spróbuj go przeinstalować.
a w sumie to po "kilku" próbach wole sam poustawiać suwaczki niż zdać się na profile... jakoś bardziej mi to leży...

bombel
19-11-2006, 05:50
Co z tym zrobić?

Zrobić sobie profil samodzielnie, najlepiej do każdego ISO osobny. Nie przywyczajać się do myśli, że jednym profilem i jedną konfiguracją obskoczy się wszystkie zdjęcia - tak inteligentnych programów jeszcze nia ma. Używać finetuningu do każdego zdjęcia indywidualnie (no chyba, że seria). Być elastycznym - to co jest dobre na jednym zdjęciu może być tragiczne na innym - stąd potrzeba dozy wprawy i elastyczności.

No i ostatnie - nie odszumiać. A przynajmniej nie do końca, bo wychodzi plastik i czasem komiczne, czasem tragikomiczne, a czasem po prostu złe zdjęcia.

Maciekkk
19-11-2006, 08:11
Zrobić sobie profil samodzielnie, najlepiej do każdego ISO osobny. Nie przywyczajać się do myśli, że jednym profilem i jedną konfiguracją obskoczy się wszystkie zdjęcia - tak inteligentnych programów jeszcze nia ma.
bombel - profile do konkretnej puszki (te ze strony producenta - NI) zawierają różne ISO (od 200 do 3200). Mało tego, dla każdej czułości jest jeszcze 28 różnych czasów naświetlania (od 0,10s do 30s).
Przynajmniej jest tak do mojej cipuchy :wink:

daks - a próbowałeś wywalić najpierw ten profil od A70 i wtedy wgrać ten od D50?
Podejrzewam, że korzystasz z wersji demo Neat Image, stąd mogą być różne ograniczenia.

zuto
20-11-2006, 11:16
bombel - profile do konkretnej puszki (te ze strony producenta - NI) zawierają różne ISO (od 200 do 3200). Mało tego, dla każdej czułości jest jeszcze 28 różnych czasów naświetlania (od 0,10s do 30s).
Przynajmniej jest tak do mojej cipuchy :wink:

daks - a próbowałeś wywalić najpierw ten profil od A70 i wtedy wgrać ten od D50?
Podejrzewam, że korzystasz z wersji demo Neat Image, stąd mogą być różne ograniczenia.

u mnie wersja DEMO i chodzą wszystkie wgrane profile (D50, D70, colprix8700). z tego co zauważyłem to demo nie zapisuje do tif'a tylko sam jpg.

Maciekkk
20-11-2006, 11:23
u mnie wersja DEMO i chodzą wszystkie wgrane profile (D50, D70, colprix8700). z tego co zauważyłem to demo nie zapisuje do tif'a tylko sam jpg.
Nie udało mi się zaaplikować NI do PSa jako plugina. Też podobno jest to ograniczenie wersji demo. Prawda to?

zuto
20-11-2006, 22:26
Nie udało mi się zaaplikować NI do PSa jako plugina. Też podobno jest to ograniczenie wersji demo. Prawda to?

ano tak rzeczywiście. kiedyś "próbowałem" wersje full i plugin sam wskoczył. na demo tego nie ma.

szymony
21-11-2006, 18:23

To że nie zapisuje do TIFFa, można przeżyć i tak w większości przypadków docelowo korzysta się z JPGa. Problem w tym że w demo dla JPG jest przypisany stały niezbyt ciekawy stopień kompresji.

daks
21-11-2006, 22:52
OK...dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Pokombinuje sobie teraz trpchę :))