PDA

Zobacz pełną wersję : Jak z 50 mm 1,8 zrobić MAKRO ?

Damianus
18-11-2006, 12:20
Witam

Potrzebuję porady jak najlepiej z nikora 50 mm 1,8 zrobić obiektyw do MAKRO.Wiem że można dokręcić jakieś przejścówki (konwertery) i to powinno załatwić sprawę - tylko jakie ? :)

Czy coś takiego zda egzamin http://allegro.pl/item141812564_pierscien_posredni_25mm_do_nikona_.h tml

Poza tym czy lepiej dodać jakis konwerter czy zastosować soczekę .

Potrzebne mi to jest do fotografi kolczyków ,bransoletek itp. biżuterii.

Pozdr.

madmips
18-11-2006, 12:28
nie do końca jestem przekonany, czy potrzebne ci są do tego pierścienie pośrednie, masz już koncepcje, jak te zdjęcia mają wyglądać? Z pierścieniami możesz zrobić fragment kolczyka lub naszyjnika, będzie problem z całością, chyba że zależy ci właśnie na tym i na takiej głębi.

Damianus
18-11-2006, 14:50
Do tej pory fotografowałem Sigmą 24 mm 2,8 SUPER WIDE ale z pewnych względów musiałem sie jej pozbyć i teraz musze coś na szybko kupić by to zastąpić .

Zdjecia które do tej pory robiłem są na stronie www.kolczykowo.com

O takie mi mniej wiecej chodzi

Jacek_Z
18-11-2006, 21:58
robiłes to szerokim katem?

kup pierścienie, lepiej komplet (3szt o róznej grubości) niz pojedyńczy, bo nie wiadomo, czy da ci odpowiednią skale odwzorowania.
chyba, że zdjęcia tylko do internetu. Wtedy nie musisz mieć aż tak dużego zbliżenia, bo sobie wykadrujesz ze środka zdjęcia.

Damianus
18-11-2006, 22:11
Nie chciałbym kupować wszystkich pierścieni a chodzi głównie o zdjęcia w internecie więc który pierścień byłby najodpowiedniejszy i ewentualnie jakiej firmy?

rafau
18-11-2006, 22:29
spojrzałem na przykładowe zdjęcia i wydaje mi się, że sama 50-ka powinna Tobie wystarczyć, a biorąc pod uwagę prezentację w internecie spokojnie możesz wykadrowywać
jeśli chodzi o pierścienie czy konwertery przypuszczam, że głębia ostrości będzie zbyt płytka...

madmips
19-11-2006, 17:25
po obejrzeniu zdjęć, stanowczo stwierdzam brak potrzeby pierścienia jakiegokolwiek, natomiast mógłbyś zainwestować w książkę o obróbce zdjęć ;) jeżeli to ty je szparowałeś :)

paskud
19-11-2006, 17:47
mam dokładnie ten pierścień pośredni i nikkora 50/1,8d
razem to działa bezbłędnie ale będziesz miał za małą GO
jak chcesz to wyślę Ci sample
tutaj jedno z tego teamu - troszkę kadrowane http://plfoto.com/981239/zdjecie.html

pozdrawiam paskud

gALL
19-11-2006, 18:51
Zaczynaja mi dzialac na nerwy takie pytania... ile razy mozna podawac link do strony gdzie jest napisane jak policzyc skale odwzorowania, jaki pierscien, jak policzyc swiatlo i wiele innych przydatnych danych.
Lepiej zaczac nowy watek o tym samym.

www.fotografia-przyrodnicza.art.pl (http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl) -> Porady!!!! ZAPAMIETAC RAZ NA ZAWSZE!

mp_
19-11-2006, 19:30
po obejrzeniu zdjęć, stanowczo stwierdzam brak potrzeby pierścienia jakiegokolwiek, natomiast mógłbyś zainwestować w książkę o obróbce zdjęć ;) jeżeli to ty je szparowałeś :)
a co z nimi jest nie tak? :P

madmips
20-11-2006, 22:36
serio nie wiesz?

Damianus
21-11-2006, 09:01

Ranisz moje ego:) A tak poważnie to zdaję sobie sprawę, że nie jest to cud miód obróbki, ale chodzi o szybkie zdjęcie dobrze pokazujące produkt i takież same szybkie zamieszczenie na stronie.

Zanim jednak kupię tą książkę to mógłbyś sprecyzować co tak bardzo razi na tych zdjęciach.Będę starał się (nawet na szybko) poprawić w przyszłości

colednik
21-11-2006, 19:13
heh ja chyba od Ciebie kupilem ta sigme i w sumie to jestem jak narazie z niej zadowolony, fakt ze chodzi jak traktor ale to szczegol:) z jakich wzgledow sie jej pozbyles czy o czyms nie wiem?;)

madmips
21-11-2006, 23:48
zostawiasz śmieci na stole i nie za dokładnie ustawiasz balans bieli...

Damianus
23-11-2006, 23:57
heh ja chyba od Ciebie kupilem ta sigme i w sumie to jestem jak narazie z niej zadowolony, fakt ze chodzi jak traktor ale to szczegol:) z jakich wzgledow sie jej pozbyles czy o czyms nie wiem?;)

Nie bój żaby szkło malina tylko ja potrzebuję coś uniwersalnego zarówno do ślubów jak i zdjęć makro .Poważnie rozważam zakup sigmy 24-70 2,8 MAKRO.Dlatego też pozbędę się niedługo mojego tamrona.

Damianus
24-11-2006, 00:12
zostawiasz śmieci na stole i nie za dokładnie ustawiasz balans bieli...

Pewnie chodzi ci o te białe paprochy co mi się czasami przyplątają na czarnych tłach. No faktycznie muszę zwracać na to większą uwagę. Co do balansu bieli to niestety z tym mam większy problem .Ustawiam przeważnie na światło błyskowe a to raz jest oki a raz nie w zależności od rodzaju fotografowanej biżuterii.Kiedyś próbowałem predefiniowany ale efekt był gorszy niż przy błyskowym .Fotografuje przy użyciu lampy studyjnej z softboxem więc powinienem mieć ustawiony na błyskowe chyba ze jest jakaś inna metoda ?

gALL
24-11-2006, 10:19
Nie wiem jakie masz lampy blyskowe ale widac nie trzymaja temperatury barwowej, albo walisz w JPGu a aparat robi co chce i do kazdego ustawia inna.
Jest jedna metoda, RAW, w aparacie ustaw blyskowe, a potem w post-procesie ustal jedna temp. i z nia wywolaj wszystkie RAWy. Dominanta moze byc od koloru scian w pomieszczeniu, w ktorym robisz zdjecia. Tak wiec dobrze jest wytlumic przestrzen, w ktorej robi sie zdjecia kolorem neutralnym np. szarym. Inna sprawa, ze odblysk od softboxa jest paskudny, do tego ostry cien, wiec moze zamiast softboxa to namiocik bezcieniowy.

arcana
30-11-2006, 00:24
Nie bój żaby szkło malina tylko ja potrzebuję coś uniwersalnego zarówno do ślubów jak i zdjęć makro .Poważnie rozważam zakup sigmy 24-70 2,8 MAKRO.Dlatego też pozbędę się niedługo mojego tamrona.

Zdaj relacje jak ją kupisz.

piotr37
01-12-2007, 00:37
[QUOTE=Damianus;162909]Ranisz moje ego:) A tak poważnie to zdaję sobie sprawę, że nie jest to cud miód obróbki, ale chodzi o szybkie zdjęcie dobrze pokazujące produkt i takież same szybkie zamieszczenie na stronie.
a co to za przeproszeniem - reporterka? szybkie zdjęcie, szybkie zamieszczenie na stronie .... chyba czegoś nie rozumiem, może za młody jestem ,......

Damianus
03-12-2007, 09:28
Oj to jestem zaskoczony, że ktoś odgrzebał po roku ten temat. W tym czasie zaszło parę zmian tzn. nauczyłem się korzystać z predefiniowanego balansu bieli i miałem fajne szkło do makro Sigmę 105 . Już je sprzedałem bo lekko za długie dla mnie było i szukam nikora 60 mm w przyzwoitej cenie .