Zobacz pełną wersję : Plecak- D90 18-105
BialyBST
12-03-2010, 01:07
Witam
Chcialbym sie was zapytac czy mial ktos do czynienia z plecakiem Kata DR-466 ? Jesli tak to czy wejdzie do niego D90 ze 105 ? jak wyglada jego wykonanie ? a moze polecacie mi cos innego tak do 280zł ? dzieki za odpowiedzi
A może CASE LOGIC SLRC 4 ??? na ceneo około 200 zł :D
BialyBST
12-03-2010, 01:17
Nie podoba mi sie wizualnie :D troche taki teczkowaty i te linki pomaranczowe jakos tak e..
Polecam kata 3n1 20 - miałem w nim d90 z 16-85 teraz mam d300 z 16-85.
Posiadam Kata 467 (bliźniak tego o który pytasz). Komora na sprzęt taka sama wiec może coś doradzę. Masz możliwość różnego ustawienia przegródek, ale niestety jak dla mnie w bardzo ograniczonym zakresie. W standardowym ustawieniu mieści się D90 18-105 (ale bez osłony przeciwsłonecznej na obiektywie). Przy przestawieniu przegródek - jest spoko, tzn. mieści się i osłona i zapewne dłuższy obiektyw też spokojnie wejdzie (ale wtedy tracisz jakąś przegródkę - normalnie coś za coś).
Plecak dość spory, więc jeśli nie masz na razie dużo sprzętu to będziesz nosić powietrze. Wykonanie plecaka- dla mnie super, szybki dostęp -tutaj kiepsko ze względu na budowę, wygoda -chyba super bo na moich plecach leży wspaniale.
poszukaj w googlach: na temat Katy (każdego z modeli) jest chyba wszystko: opisy, wymiary, zdjęcia i recenzje.
A teraz moja refleksja:
Moja Kata na razie nieużywana leży w szafie :razz:. Na co dzień po mieście i na krótkie wypady używam Lowepro Slingshot, bo jest dla mnie bardziej poręczny ( w marszu błyskawiczny dostęp do aparatu, nieco utrudniony do obiektywu i dalszych "klamotów" - w Kacie tego dostępu będzie brakować). Po lekkiej modyfikacji Slingshota (zrobiłem obejmę z gąbki na obiektyw) aparat mi nie fruwa po plecaku. Kate zostawię sobie na wycieczki w góry!
Też mam Kate 467 i jakby mial kupowac teraz jeszcze raz to faktycznie szukałbym czegos innego.
Założeniem przy upnie plecaka było to, żeby zmieścić body z założonym obiektywem + jescze jakis obiektyw i lampa. Jak miałem tylko d90 i 18-105 to było ok, jak dołozyłem sigme 50-150 i sb-900 to już tak super nie jest - owszem wszystko sie mieści (lampę trzymam w górnej komorze) ale jak dokupie jeszcze 1 szkło to raczej w dolnej komorze już go nie zmieszczę - chyba że będę trzymał osobno body i osobno obiektywy...coś za coś.
Generalnie wykonanie znakomite - nie ma się do czego przyczepić - wizualnie tez rewelacja - plecak nie rzuca się w oczy, jednak ktoś kto się na sprzęcie zna na pewno rozpozna, że nie jest to jakis szajs z marketu.
Generalnie jakbym miał ocenić od 0 do 10 to dałbym 7.
pzdr
Antonioo
12-03-2010, 11:06
kata to nie plecak typowo na sprzęt.....masz 2 komory....jedna na sprzęt a 2 na różne różności, lub też na sprzęt, ale na zasadzie swobodnego wrzutu; ).... plecak mam od kilku mc i bardzo sobie chwalę......mieszczę to co mam w stopce w komorze na sprzęt....+ laptop 15' na plecach.....
zależy do czego i co się potrzebuje.....ja jestem bardzo zadowolony.........szczerze polecam....to taki plecak na co dzień
BialyBST
19-03-2010, 01:22
a jaka jest roznica pomiedzy 467 a 466? oprocz ceny ?
Polecam kata 3n1 20 - miałem w nim d90 z 16-85 teraz mam d300 z 16-85.
Również polecam ten model. Przesiadłem się z plecaka lowepro i powiem że to dzień do nocy. Jakość wykonania i ergonomia to zupełnie inna bajka. Spokojnie wpakujesz do niego D90+18-105 z założonym tulipanem.
Sam plecak pojemny zgrabny i wcale nie taki wielki.
BialyBST
19-03-2010, 14:11
to odpowie ktos na pytanie czym sie rozni 467 a 466?
to odpowie ktos na pytanie czym sie rozni 467 a 466?
wielkością - 467 jest troszkę większy i ceną - 467 jest trochę droższy
467i (róznica między "i" a zwykłym jest praktycznie nieistotna - zewnętrzne mocowanie statywu) mieści spokojnie D90+18-105/ 16-85 z założoną odrotnie osłoną przeciwsłoneczną, lampę i dodatkowo szkiełko typu 35tka, 50tka, 2 polary (mój i Żony), puszkę ulubionego napoju, dokumenty, okulary przeciwsłoneczne (w sztywnym etui) i lapciaka 17" panoramicznego
zaletą tych plecaków jest to, że można powiesić sobie aparat z przodu na szelkach od plecaka (co mocno ułatwia życie przy ciężkim sprzęcie bo nie boli kark), ale wymaga to posiadania paska z odpinanymi sprzączkami oraz jakość wykonania i dożywotnia gwarancja
wadą jest stosunkowo wysoka cena
BialyBST
19-03-2010, 23:24
wielkością - 467 jest troszkę większy i ceną - 467 jest trochę droższy
467i (róznica między "i" a zwykłym jest praktycznie nieistotna - zewnętrzne mocowanie statywu) mieści spokojnie D90+18-105/ 16-85 z założoną odrotnie osłoną przeciwsłoneczną, lampę i dodatkowo szkiełko typu 35tka, 50tka, 2 polary (mój i Żony), puszkę ulubionego napoju, dokumenty, okulary przeciwsłoneczne (w sztywnym etui) i lapciaka 17" panoramicznego
zaletą tych plecaków jest to, że można powiesić sobie aparat z przodu na szelkach od plecaka (co mocno ułatwia życie przy ciężkim sprzęcie bo nie boli kark), ale wymaga to posiadania paska z odpinanymi sprzączkami oraz jakość wykonania i dożywotnia gwarancja
wadą jest stosunkowo wysoka cena
Dzieki :D o to mi chodzilo zamawiam 467 mam nadzieje ze bede zadowolony
Antonioo
20-03-2010, 01:08
ja trafiłem 467 za 190zł:):):) i to nóweczkę ze sklepu:)
BialyBST
20-03-2010, 09:42
ja trafiłem 467 za 190zł:):):) i to nóweczkę ze sklepu:)
:OOO gdzie
Ja za swojego (też nówka) dałem 199 w Krakowie (sklep USBcom) - ale kupowałem przez allego i powiem szczerze, że kilka sztuk jakie mieli rozeszły się błyskawicznie. Chyba z Antonio w jednej firmie braliśmy ;-)
Antonioo
20-03-2010, 11:30
bingo:D
a mi dwie Panie miłe i sympatyczne dały 10 zł taniej:) nic się nie prosiłem, same zaproponowały:)
Bartek_902
20-03-2010, 11:30
ja uzywam wspomnianej juz katy 3n1-20 wchodzi mi do niej d300s z gripem i podpietym tamronem 17-50 2.8 + 3 szkla 35mm 18 50mm 1.8 85mm 1.8 lampa i jest jeszcze troche miejsca na jakies jedno wieksze lub 2 małe szkła ;) polecam bo jakośc wykonania super no i ergonomia
Antonioo
20-03-2010, 12:12
no tak, ale ten plecak wygląda jak zaproszenie do supermarketu na dni otwarte bez płacenia.....nie chciałem rzucającego się w oczy plecaka
Bartek_902
20-03-2010, 12:24
ale ten plecak wygląda jak zaproszenie do supermarketu na dni otwarte bez płacenia
Eee tam nie przesadzaj...dobry zlodziej jak bedzie chcial to i tak dojrzy co tam masz w środku i cie skorji;) dlatęgo trzeba mieć i tak coś do ob®ony wrazie czego