Zobacz pełną wersję : Jakie obiektwy wybrac do D700
djslawek81
12-03-2010, 00:02
Witam.Chcę kupic Nikona D700.Chce kupić obiektyw do pleneru,studia ,uroczystosci,sesje zdjeciowe.Ogolnie do wszystkiego. Potrzebuje obiektyw jasny,szeroki i portretówke.Mozecie mi doradzic jakie kupić?Bo na obiektywach zabardzo sie nieznam.A potrzebuje do tych wszystkich spraw co pisalem wczesniej.Pozdrawiam
pytanie, ile pieniędzy chcesz wydać na ten obiektyw? z drugiej strony d700, to lustrzanka dość zaawansowana i chyba nie dla laika - ale może się mylę. W każdym razie nie jest to kompakt o uniwersalnym jednym obiektywie "do wszystkiego". Mój typ, to nikkor 24-70/2.8 :)
Bartek_902
12-03-2010, 00:10
Bo na obiektywach zabardzo sie nieznam
To po co Ci w takim razie d700?? na nim sie znasz?:D
Jasny, szerki i protretowka
Do portretu 85/1.4 lub 85/1.8 zalezy ile chcesz na niego wydac
Szerokie i jasne to bedzie 14-24/2.8, a dokupujac do tego wspomnainego wczesniej 24-70/2.8 bedzie jasno, uniwersalnie i drogo.
14-24 2.8, 24-70 2.8, 70-200 2.8 VR itd. Zależy co chcesz focic... Jest wiele zamienników i układów... tańszych, droższych... Przeszukaj forum... Nie idź na łatwiznę... D700 na szyi zobowiązuje... No chyba, że to tylko lans...
moja rada: koniecznie kup obiektyw ze szklanymi soczewkami. to Ci załatwi całe spektrum Twoich potrzeb.\
EDIT:
poczekaj ewentualnie na ten co mają pokazać na początku kwietnia 15-300mm f/1.8-2.8 AF-S z VR'em drugiej generacji - to dobry zakres do wszystkiego, a dodatkowy VR przyda się w gorszych warunkach oświetleniowych
djslawek81
12-03-2010, 01:14
A czy te obiektywy beda tez wspolpracowaly z Nikonem D40 ? A aktualnie takiego posiadam.
będzie współpracować także z D40, bo to będzie obiektyw AF-S:)
Mariusz888
12-03-2010, 09:17
djslawek81
A czy te obiektywy beda tez wspolpracowaly z Nikonem D40 ?
A czy to nie szczyt lenistwa nie móc wejść np na oficjalną stronę Nikona i sprawdzić co oznaczają konkretne "znaczki" w nazwie obiektywu? Nie obraź się ale jeśli po użytkowaniu D40 nadal Twoje podejście nazywa się "anty-wiedza" to przesiadka na D700 nie da Ci nic albo bardzo niewiele ;)
Wejdz na forum to ci wszyscy pomoga...
ja proponuje to co ja mam 17-35 50 85
djslawek81
A czy to nie szczyt lenistwa nie móc wejść np na oficjalną stronę Nikona i sprawdzić co oznaczają konkretne "znaczki" w nazwie obiektywu? Nie obraź się ale jeśli po użytkowaniu D40 nadal Twoje podejście nazywa się "anty-wiedza" to przesiadka na D700 nie da Ci nic albo bardzo niewiele ;)
Nie krzycz na chłopaka, bo obiektywu:
15-300mm f/1.8-2.8 AF-S z VR'em drugiej generacji
nie ma jeszcze na stronie nikona, więc jak sobie sprawdzi:mrgreen:
Matey3000
12-03-2010, 10:04
Nie krzycz na chłopaka, bo obiektywu:
15-300mm f/1.8-2.8 AF-S z VR'em drugiej generacji
nie ma jeszcze na stronie nikona, więc jak sobie sprawdzi:mrgreen:
No na stronie nie ma, ale czytalem, ze Ken Rockwell robil nim portrety urodzinowe chuck'a norris'a.
No na stronie nie ma, ale czytalem, ze Ken Rockwell robil nim portrety urodzinowe chuck'a norris'a.
nie, on korzystał starszej wersji z VR pierwszej generacji:)
15-300mm f/1.8-2.8 AF-S? Dla mnie to shit. Nie potrafią zrobić dobrego zakresu ze znośnym światłem?! Czekam, aż wypuszczą 15-300/1,4 VR. Na razie nie ma co wydawać na to złamanego grosza. Zresztą nie wiem czy widzieliście bokeh z tego. Gorzej niż pokręcony ruski Helios!
15-300mm f/1.8-2.8 AF-S? Dla mnie to shit. Nie potrafią zrobić dobrego zakresu ze znośnym światłem?! Czekam, aż wypuszczą 15-300/1,4 VR. Na razie nie ma co wydawać na to złamanego grosza. Zresztą nie wiem czy widzieliście bokeh z tego. Gorzej niż pokręcony ruski Helios!
Ile razy mam mówić, że ja mówię o drugiej wersji tego obiektywu. Ty masz na myśli pierwszą:)
djslawek81
12-03-2010, 22:41
Jeśli chodzi o Nikona D40 to nie wnikałem dokonca w jego funkcje.Nie zajmowalem sie prawie profesjonalną fotografia.Powoli chce to zmienic.Wiem ze trzeba sie uczyc
kh29228 - masz rację, dwójka ma lepszy bokeh :) Co nie zmienia faktu, że światło moim zdaniem to szkło dyskwalifikuje. Co w sytuacji, gdy musisz zrobić portret wilka nocą w lesie?
djslawek81
13-03-2010, 00:33
A jesli chodzi o Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED ,to jak widze do niego nie mozna zalożyć filtrów.Nie zaszkodzi to niemu?
A jesli chodzi o Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED ,to jak widze do niego nie mozna zalożyć filtrów.Nie zaszkodzi to niemu?
Że niby jak ma zaszkodzić? Słońce wypali soczewki czy co??
Ogólnie przez to, że nie można założyć filtrów nikt go nie kupuje, ba, nikt go nawet nie chcę :)
djslawek81
13-03-2010, 01:06
Bardziej mi chodzi o zdjecia.Ale za pomoca filtrow mozna ochronic szoklo.A bez niego to jest juz problem
Witam,
Brak filtrów to żaden problem, przy odrobinie uwagi na przednią soczewkę nic się obiektywowi nie stanie. Z filtrów to ew. można byłoby maskę spawalniczą założyć tylko na tą wypukłą soczewkę... :) Ostatnio po etapie Paryż Nicea jeden z reporterów na mecie przeciskam się wśród tłumu właśnie z N14-24. A tak poważniej to jestem wielkim fanem tego obiektywu i szczerze go polecam.
Mariusz888
13-03-2010, 14:14
.Nie zaszkodzi to niemu?
Ale że o co chodzi? Możesz to na polski przełożyć? ;) No nie znam niemu więc nie wiem czy mu zaszkodzi... ;)
maniek750
13-03-2010, 14:32
To ze nie mozna filtrow zalozyc na niego to mi wcale nie przeszkadza ;-) i jest to moje ulubione szlko :-D
Przepraszam mozna zalozyc dotego potworka filtry :-D tylko cena zabija :-D
http://www.adorama.com/CKXP164KNK.html
w zestawie dostajemy X499-N Universal ring, X-Pro Holder, X-Pro Circular Polarizer X164
Zreszta bylo na forum nie raz na ten temat ;-)
Bardziej mi chodzi o zdjecia.Ale za pomoca filtrow mozna ochronic szoklo.A bez niego to jest juz problem
Nie użuwam filtrów "ochronnych", bo dają niechciane efekty. Przerzuciłem sporo obiektywów i żaden nie ma i nie miał skazy na soczewce. Nie bardzo rozumiem ten argument. Może się nie podobać brak mozliwości założenia filtra, ale np. polaryzacyjnego lub szarego.
dareknik
14-03-2010, 08:26
Jak już nie chcesz 14-24 to weź 17-35/2.8, też bardzo dobry wybór.