Zobacz pełną wersję : Pocket wizard z CLS dla Nikona juz jest !
Jest już działający prototyp i niedlugo bedzie faza testów a później produkt finalny dla nas... :)
http://www.youtube.com/watch?v=8PrALQszhWc&feature=player_embedded
Andrzej Olender
11-03-2010, 19:57
Jest już działający prototyp i niedlugo bedzie faza testów a później produkt finalny dla nas... :)
http://www.youtube.com/watch?v=8PrALQszhWc&feature=player_embedded
yyyy, ten tego, może więc do końca roku trafi do sklepów ;)
Jeeeee
Czyli co muszę kupić pięć odbiorników?
Jak to działa z Canonem - on tez ma coś a'la CLS - idzie to zgrabnie połączyć u nich błyski komunikacyjne z Wizardami?
w wersji canona to juz jest chyba od pól roku. Radzę zajrzeć na CB, sa tam spore wątki na temat tych PW.
jest sąsiedni watek na temat pocketów na canona, w których oczywiście jest OT na temat PW do nikona. A tu będzie na odwrót. Temat jest na temat pocketów nikonowskich, a schodzimy na temat pocketów canona.
Trzymajmy sie tematu.
Adam Trzcionka
12-04-2010, 12:38
mam 3 flexy5 do canona. arcyfajna sprawa.
Pojawiła sie informacja, że latem rusza produkcja jak tylko pojawi sie soft.
"Nikon MiniTT1 and FlexTT5: We continue to expand camera compatibility and functionality while eradicating bugs. Our small beta test group receives frequent updates and once that frequency drops the beta program will expand. Production is tentatively scheduled to begin this summer once the firmware is ready."
Pewnie na jesień zawita w sklepach ;)
Patrząc na ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456, a właściwie jego finał
po co wam ten Pocket Wizard?
Po to by współpracował z innymi Pocketami i swiatłomierzem sekonica.
Art Erie
17-05-2010, 12:39
Po to by współpracował z innymi Pocketami i swiatłomierzem sekonica.
Jacku, obawiam się, że ten wynalazek będzie współpracował z Pocketami i śwaitłomierzem sekonica :)
To jeszcze niepotwierdzona informacja, ale nie widzę żadnych powodów by rfCLS nie współpracował z powyższymi, czy też z Canoan'ami :). Jak to jest naprawdę pokażą ostateczne testy.
Z tego co do tej pory wiem, to żadna inna radiówka nie współpracowała z PW - i mam tu na myśli nawet najnormalniejsze w świecie manualne wyzwolenie. Po prostu danie impulsu. Fajnie by było gdyby chodził jakiś z pierwszych 4 kanałów PW (kolejne 28 kanałów mi nie jest potrzebnych), od razu bym dokupił kilka odbiorników.
PS. Czy te kanały w PW to jest jakaś konkretna wąska czestotliwość, czy tez to jest kwestia kodowania sygnału?
Jacku, obawiam się, że ten wynalazek będzie współpracował z Pocketami i śwaitłomierzem sekonica :)
To jeszcze niepotwierdzona informacja, ale nie widzę żadnych powodów by rfCLS nie współpracował z powyższymi, czy też z Canoan'ami :). Jak to jest naprawdę pokażą ostateczne testy.
Nie będzie działał, przynajmniej w obecnej postaci. By działało, musiało by gadać na kanałach i kodowaniu PW. No chyba że czegoś nie rozumiem.
Art Erie
17-05-2010, 12:53
Nie będzie działał, przynajmniej w obecnej postaci. By działało, musiało by gadać na kanałach i kodowaniu PW. No chyba że czegoś nie rozumiem.
Uzyłem dużego skrótu myślowego, trzeba by zastąpić diodę IR odbiornikiem RX, więc jest to jakaś mutacja mojego pomysłu.
Co do samego kodowania, to nie ma ono znaczenia tak samo jak sam kod CLS.
A jak jest z Sekonic, on komunikuje się radiowo, czy IR ?
EDIT
Kwestia PW odpada, bo nie ma sensu zmiany komunikacji radiowej na radiową (masło maślane), ale:
cyt. ze specyfikacji Sekonic L-358 FlashMaster "* Gniazdo przewodu synchronizacyjnego umożliwia połączenie aparatu, światłomierza i lampy w jeden zespół.".
Więc można to synchronizować również za pomocą prostego toru radiowego (będę musiał się temu przyjrzeć dokładniej ;). Przepraszam za zbyt pochopną opinię w poście wyżej).
Uzyłem dużego skrótu myślowego, trzeba by zastąpić diodę IR odbiornikiem RX, więc jest to jakaś mutacja mojego pomysłu.
Co do samego kodowania, to nie ma ono znaczenia tak samo jak sam kod CLS.
A jak jest z Sekonic, on komunikuje się radiowo, czy IR ?
Radiowo. Jest moduł, który za to odpowiada i gada tylko z PW.
Art Erie
17-05-2010, 13:08
Radiowo. Jest moduł, który za to odpowiada i gada tylko z PW.
Wiće należy go pominąć i skorzystać z informacji na stykach do synchronizacji "po kablu".
Ty mi nie tłumacz jak mało wygodnie używac Sekonica, bo on ma jeszcze inne opcje, wygodniejsza od tej którą teraz proponujesz. Mi chodzi o to, by mieć wygodnie. Jedno urządzenie w ręku (światłomierz), naciskam na guzik pomiaru - to wszystko co musze teraz robić. W światłomierzu jest moduł nadajnika PW i to on daje impuls.
Mogę mieć synchro po kablu (ale nie chce), moge mieć pilota radia w ręku i naciskac guzik test osobnej radiówki, ale nie che mieć 2 urządzeń, bo chce mieć wolną rękę.
Art Erie
17-05-2010, 14:12
Ty mi nie tłumacz jak mało wygodnie używac Sekonica, bo on ma jeszcze inne opcje, wygodniejsza od tej którą teraz proponujesz. Mi chodzi o to, by mieć wygodnie. Jedno urządzenie w ręku (światłomierz), naciskam na guzik pomiaru - to wszystko co musze teraz robić. W światłomierzu jest moduł nadajnika PW i to on daje impuls.
Mogę mieć synchro po kablu (ale nie chce), moge mieć pilota radia w ręku i naciskac guzik test, ale nie che mieć 2 urządzeń, bo chce mieć wolną rękę.
Tego jeszcze nie wiem, gdyż nie miałem Seconica w rękach ;) Ale zapoznam się z instrukcją, zadam Ci zapewne kilka pytań i pewnie będę musiał kupić światłomierz. Sądzę, że wystarczy mała modyfikacja Seconica nie powodująca obniżenia komfortu pracy, ale nie chcę teraz wypisywac tu sterty oderwanych od rzeczywistości hipotez.
Sądzę, że jest to do zrobienia ( oczywiście niskim nakładem kosztów) i zajmę się tym po ukończeniu rfCLS.
EDIT
Ma ktoś serwisówkę do Seconica?
marszull
17-05-2010, 14:14
szczerze powiem to jakos tego nie widze biorac pod uwage ze w sekonicu wybierasz czy wyzwalanie chcesz miec na blysk, po kablu czy przez modul radiowy (przy ktorym mozesz miec wybor kanalow)
Po co kupować światłomierz? (uwaga, są swiatłomierze bez radia, w dodatku PW jest robiony w 2 standardach - CE i USA)
Skombinuj po prostu PW, w wersji CE.
marszull
17-05-2010, 14:17
Po co kupować światłomierz? (uwaga, są swiatłomierze bez radia, w dodatku PW jest robiony w 2 standardach - CE i USA)
Ewentualnie sam modul radiowy do sekonica albo modul do odbioru do lamp bowens.
Art Erie
17-05-2010, 14:25
szczerze powiem to jakos tego nie widze biorac pod uwage ze w sekonicu wybierasz czy wyzwalanie chcesz miec na blysk, po kablu czy przez modul radiowy (przy ktorym mozesz miec wybor kanalow)
Ewentualnie sam modul radiowy do sekonica albo modul do odbioru do lamp bowens.
Moduł radiowy w Seconicu mnie nie interesuje, gdyż należy go zastąpić, lub dołozyć, w przypadku gdy go nie ma.
To samo dotyczy standardów UE i USA, jeśli już to zastosujemy ten sam nadajnik co w rfCLS.
Dotyczy to także samych lamp i w ich przypadku odbiornika.
Ale jak napisałem wyżej trzeba się zapoznać z tematem, bo jeśli chcemy „coś” zastąpić, to musimy wiedzieć co to jest i na jakiej zasadzie działa ( nie zagłębiając się w kodowanie i specyfikację sygnałów).
Art Erie
17-05-2010, 14:56
Jacku, w specyfikacji Sekonica napisane jest, że komunikuje się on z body i lampami między innymi za pośrednictwem kabla.
1.możesz narysować schemat takiego połączenia? Ile żył jest w takim kablu / ile pinów we wtyczce?
2.Czy w Sekoniku są osobne gniazda dla body i lamp?
3.Lampy też muszą posiadać odpowiednie gniazda na podłączenie do Sekonika, ale czy to mają wszystkie lampy, czy też niektóre modele wybranych firm?
4.Jaką baterią jest zasilany Sekonic? (pytam o napięcie w V)
Jacku, w specyfikacji Sekonica napisane jest, że komunikuje się on z body i lampami między innymi za pośrednictwem kabla.
1.możesz narysować schemat takiego połączenia? Ile żył jest w takim kablu / ile pinów we wtyczce?to najnormalniejszy 2 żyłowy kabel, w sekonicu jest gniazdo typu PC
2.Czy w Sekoniku są osobne gniazda dla body i lamp?
nie rozumiem pytania. Po co w światłomierzu gniazdo do body?
Jedyne 2 gniazda w sekonicu to gniazdo PC, na kabel i gniazdo (pod klapką, wielostykowe) na moduł PW (o symbolu RT-32)
3.Lampy też muszą posiadać odpowiednie gniazda na podłączenie do Sekonika, ale czy to mają wszystkie lampy, czy też niektóre modele wybranych firm?to nie sa jakies osobne gniazda. PW daje swykłą synchronizcję. W lampach studyjnych sa gniazda typu jack (najczęściej duży jack). W nie sie wtyka albo kabel do synchronizacji, albo jack idący od odbiornika radia.
4.Jaką baterią jest zasilany Sekonic? (pytam o napięcie w V)
litowa bateria CR123A, napięcie 3V.
Art Erie
17-05-2010, 17:40
Pytając o komunikację z body miałem na myśli:
cyt. ze specyfikacji Sekonic L-358 FlashMaster "* Gniazdo przewodu synchronizacyjnego umożliwia połączenie aparatu, światłomierza i lampy w jeden zespół.".
Jeszcze nie przyglądałem się jak to wszystko ze sobą współpracuje, więc żle to zinterpretowałem.
-Odnośnie lamp to rozumiem ,że na podstawie pomiaru ze światłomierza dostają one informację z jaką siłą mają błysnąć?
-Możesz podać wymiary miejsca na moduł radiowy w światłomierzu ? (rozumiem, że jest takie miejsce pod klapką, gdzie się go wkłada).
EDIT
A co z parametrami ustawionymi w body? info o czasie ekspozycji i przesłonie nie jest przekazywane do śwatłomierza ( i na odwrót - komunikacja 2-stronna)?
Ustawiamy w body (manualnie) wartości podane nam przez światłomierz?
Oj. Kombinujesz w tym wypadku jak Qń pod górę. Moduł w światłomierzu ma tylko wyzwolić lampę z odbiornikiem i nic po za tym. Można by tam wsadzić najtańszą chinszczyznę, ale niestety tylko PW robi opowiednie moduły.
Więc jeśli ktoś korzysta z PW, to iTTL po radiu też zanabędzie od PW, bo da mu to większe pole manewru, niż prosty wynalazek twego autorstwa (przed którym zresztą chylę czoła).
Art Erie
17-05-2010, 18:19
Oj. Kombinujesz w tym wypadku jak Qń pod górę. Moduł w światłomierzu ma tylko wyzwolić lampę z odbiornikiem i nic po za tym. Można by tam wsadzić najtańszą chinszczyznę, ale niestety tylko PW robi opowiednie moduły.
Więc jeśli ktoś korzysta z PW, to iTTL po radiu też zanabędzie od PW, bo da mu to większe pole manewru, niż prosty wynalazek twego autorstwa (przed którym zresztą chylę czoła).
Czyli co? Sekonic robi za coś w rodzaju fotoceli, a połączeniu z PW otrzymujemy dodatkowo chińską radiówkę?
Pytając o komunikację z body miałem na myśli:
:mrgreen:Właściwie to nawet jest taka opcja, bo mozna mieć kilka odbiorników PW, jeden podpięty do lampy studyjnej, a inny do body i w ten sposób mozna fotografowac naciskając guzik swiatłomierza. Ale ja nie słyszałem by ktos tak praktykował :)
-Odnośnie lamp to rozumiem ,że na podstawie pomiaru ze światłomierza dostają one informację z jaką siłą mają błysnąć?No bez jaj, normalne lampy studyjne sa niesterowalne. To co dostają to jedynie tylko impuls do wyzwolenia. Moc taka, jak ustawiona na gałce. Nie ma jak bez ingerencji w lampę spowodowac obrócenia gałki lampy i zmienić jej moc.
-Możesz podać wymiary miejsca na moduł radiowy w światłomierzu ? (rozumiem, że jest takie miejsce pod klapką, gdzie się go wkłada).mniej więcej 27x31x11 mm
A co z parametrami ustawionymi w body? info o czasie ekspozycji i przesłonie nie jest przekazywane do śwatłomierza ( i na odwrót - komunikacja 2-stronna)?nie, nie jest przekazywane.
Ustawiamy w body (manualnie) wartości podane nam przez światłomierz?oczywiście, tak.
Studio to prostota. tu jest manual, wszystko sie przenosi ręczne, odczytuje z jednego urządzenia, nastawia na drugie itd.
Są nowoczesne systemy lamp, ze swoim systemem komunikacji, z dedykowanmi radiami itd, ale to tylko do regulacji mocy lamp. Nie ma jak przenosić parametrów z body na lampy studyjne. Bo skąd takie info? To nie jest transmisja cyfrowa, są tylko 2 styki, a sygnał wyzwolenia jest jeden.
Pamiętaj, że lampy studyjne by zrozumieć ustawienia aparatu musiały mieć rozkminione wiele systemów, bo działają z canonami, sony, nikonami, samsungami, pentaxami, olympusami, sigmami itd itd. A każdy z tych systemów nie jest kompatybilny z drugim i info o przysłonie i ISO (i ewentualnie czasie) w każdym z nich wygląda inaczej.
Art Erie
17-05-2010, 18:21
Czyli co? Sekonic robi za coś w rodzaju fotoceli, a połączeniu z PW otrzymujemy dodatkowo chińską radiówkę?
Niech mi ktoś to objaśni, bo nie wiem dlaczego coś co tyle kosztuje nic nie robi???
Czyli co? Sekonic robi za coś w rodzaju fotoceli, a połączeniu z PW otrzymujemy dodatkowo chińską radiówkę?sekonic to nadajnik radiowy, dający impuls do odpalenia lamy. Daje zwarcie. tyle.
Drugi PW to odbiornik radiowy realizujący to zwarcie.
Podejrzewasz ten system o coś skomplikowanego, a to jest proste jak konstrukcja cepa.
Zalety PW są inne - zasięg do 500 m, 12 fps, synchro do 1/500, zasilanie 2 szt AA.
PW multimax - daje dodatkowo możliwości pracy w 32 kanałach, daje możliwośc opóźnienia sygnału o ustawioną na urządzeniu ilość ms. To ciekawa zaleta, bardzo przydatna w specyficznych sytuacjach.
Niech mi ktoś to objaśni, bo nie wiem dlaczego coś co tyle kosztuje nic nie robi???
To jest proste jak budowa cepa. Światłomierz mierzy padające światło błyskowe. By to zrobić (duży skrót), musisz umieścić światłomierz przy fotografowanym obiekcie w stronę aparatu i wyzwolić lampę studyjną, by ten pomiar zarejestrować. Oczywiste jest że ty z światłomierzem jesteś jednym miejscu, a lampa gdzieś tam se. Musisz połączyć światłomierz z lampą. Można kablem z 5zł, ale to rozwiązanie jest upierdliwe jak cholera. Dodatkowy kabel plącze się pod nogami, musisz go przekładać z światłomierza do body, bo w lampie jest tylko jedno gniazdo synchro. I tylko jedną lampę tak obskoczysz. Więc w sekonicu wymyślono, że skoro lampy wyzwala się również radiowo, to dlaczego miało by to robić tylko body z nadajnikiem, więc jest możliwość wsadzenia do sekonica modułu, który to robi.
Pic polega na tym że tylko PW takowy robi i jest on kompatybilny tylko z odbiorniko/nadajnikami tego producenta. Chcesz wyzwolić radiowo lampy z sekonica jesteś skazany na PW, a ten się ceni.
Ciekawostka - moduł PW w sekonicu ma ....12 styków. Po kiego diabła to nie wiem.
Art Erie
17-05-2010, 18:51
sekonic to nadajnik radiowy, dający impuls do odpalenia lamy. Daje zwarcie. tyle.
Drugi PW to odbiornik radiowy realizujący to zwarcie.
Podejrzewasz ten system o coś skomplikowanego, a to jest proste jak konstrukcja cepa.
Zalety PW są inne - zasięg do 500 m, 12 fps, synchro do 1/500, zasilanie 2 szt AA.
PW multimax - daje dodatkowo możliwości pracy w 32 kanałach, daje możliwośc opóźnienia sygnału o ustawioną na urządzeniu ilość ms. To ciekawa zaleta, bardzo przydatna w specyficznych sytuacjach.
O rany :) Zrozumiałem i popłakałem się ze śmiechu :) :)
Równie dobrze można można do kablowego gniazda Sekonica podłączyć nadajnik Phottixa (ma wejście na małego jack'a), a do lampy odbiornik i jest to samo...
Jeśli chcemy mieć synchro do 1/8000, z Phottixa trzeba wywalić zbędne elementy ( jak w wątku o radiowy CLS), z tym że wtedy będzie praca na 1 kanale.
Można też za 20 zeta dobrać moduł nadajnika zasilanego napięciem max 3V i upakować go we właściwym miejscu w Sekonic'u.
Zasięg to kwestia anteny i częstotliwości transmisji, PW pracuje na 433MHz, więc przy zastosowaniu 866MHz – możemy powiedzieć, że PW to „krótkowidz” :)
A co do wersji PW z obsługą TTL. To życzę im powodzenia w przypadku lamp studyjnych, bo błyskają z taką mocą z jaką naładowane są kondensatory w lampach. Do tego trzeba by przerobić lampy tak jak GrzesiekN (by błysk był sterowany tranzystorem).
Do komunikacji można wtedy użyć Pixel TR-332, ale dopiero jak poprawią działanie, bo z tego co czytałem na razie nie jest z tym zbyt tęgo.
Aha i jeszcze jedno, w lampach moc reguluje się przełącznikiem, czy potencjometrem ( przełącznikiem będzie regulacja skokowa, potencjometrem płynna).
Zakładam, że jest to potencjometr więc można nim sterować za pomocą pilota IR, lub radiowego, a gałka potencjometru w lampach może się nawet fizycznie obracać (jak w wzmacniaczach audio wyższej klasy).
tymancjo
17-05-2010, 19:21
Jak mawiał klasyk "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych".
Nie uważam żeby rtCLS miał, a tym bardziej mógł, konkurować z pocketwizardem - PW to super liga w tych rozwiązaniach.
Pozostaje nam konkurować radością konstruowania i ceną :)
Ja tam będę śledził te PW, tylko jak mniemam cena będzie zabijać - jak to u PW bywa.
Pozdrawiam,
Tomek
miron19j
17-05-2010, 19:30
Co do akcesorii typu Sekonic to już banał.
a ja widzę inne zastosowanie: 2 nadajniki i jeden odbiornik.
1 nadajnik w body
2 nadajnik w światłomierzu
odbiornik w lampie.
Ponieważ pracują na jednej niekodowanej częstotliwości, oba nadajniki mogą wyzwolić jeden odbiornik. W tym układzie można wyzwolić lampę ze światłomierza i zrobić pomiar. Następnie ustawić ekspozycję i wyzwolić lampę z body. Jedyna "wada" to to, że trzeba uważać, aby ktoś nie bawił się światłomierzem gdy robimy zdjęcia.
Art Erie
17-05-2010, 19:32
Jak mawiał klasyk "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych".
Nie uważam żeby rtCLS miał, a tym bardziej mógł, konkurować z pocketwizardem - PW to super liga w tych rozwiązaniach.
Pozostaje nam konkurować radością konstruowania i ceną :)
Ja tam będę śledził te PW, tylko jak mniemam cena będzie zabijać - jak to u PW bywa.
Pozdrawiam,
Tomek
Nie do tego rtCLS został stworzony :)
Ale popatrz na to inaczej...
Jest prawie gotowy Pixel TR-332, piszę prawie gotowy bo jak wynika z lektury wątku na naszym forum ma jeszcze pewne niedociągnięcia w poprawnym działaniu.
Załóżmy, że jednak ( już ) działa poprawnie – to w połączeniu z rozwiązaniem GrzesiekN ...
marszull
17-05-2010, 19:34
ale do takiego wyzwalanie nie sa potrzebne PW
do swiatlomierza mozna podlaczyc zwykly wyzwalacz przez kabelek
drugi wyzwalacz w aparacie i odbiornik w lampie (tak jak piszesz)
i wszystko dziala (wiem bo testowalem)
ps troche sie watek zrobil nie na temat
adamski1971
17-05-2010, 19:55
Pixel TR-332 o chyba symbol dedykowany Canonowi - 331 nadal dla Nikona.
Równie dobrze można można do kablowego gniazda Sekonica podłączyć nadajnik Phottixa (ma wejście na małego jack'a), a do lampy odbiornik i jest to samo...
tak i nie, bo nie che dyndajacego przy sekonicu modułu Phottixa. Gdyby się dało ustalić jakie styki są używane w tym wewnętrznym module i zmieścic tam nadajnik - to OK, mamy zamiennik PW.
Zasięg to kwestia anteny i częstotliwości transmisji, PW pracuje na 433MHz, więc przy zastosowaniu 866MHz – możemy powiedzieć, że PW to „krótkowidz” :)zasięg w studiu jest nieistotny (20 m starczy), ale niektórzy używaja PW ambitniej :)
A co do wersji PW z obsługą TTL. To życzę im powodzenia w przypadku lamp studyjnych, ależ oni absolutnie nie zapowiadają opcji wspólpracy z lampami studyjnymi w TTL. To by wymagało ingerencji w istniejąca elektronike lampy, pozbawienie lamp gwarancji fabrycznych itp
Aha i jeszcze jedno, w lampach moc reguluje się przełącznikiem, czy potencjometrem ( przełącznikiem będzie regulacja skokowa, potencjometrem płynna).
Zakładam, że jest to potencjometr więc można nim sterować za pomocą pilota IR, lub radiowego, a gałka potencjometru w lampach może się nawet fizycznie obracać (jak w wzmacniaczach audio wyższej klasy).Zalezy od producenta i modelu lampy. Moje stare Elfo maja skokowy przełącznik. Nowsze lampy najczęsciej mają potencjometry.
ale do takiego wyzwalanie nie sa potrzebne PW
do swiatlomierza mozna podlaczyc zwykly wyzwalacz przez kabelek
drugi wyzwalacz w aparacie i odbiornik w lampie (tak jak piszesz)
i wszystko dziala (wiem bo testowalem)oczywiście
Art Erie
17-05-2010, 20:26
Pixel TR-332 o chyba symbol dedykowany Canonowi - 331 nadal dla Nikona.
Tak zgadza się, masz rację.
tak i nie, bo nie che dyndajacego przy sekonicu modułu Phottixa. Gdyby się dało ustalić jakie styki są używane w tym wewnętrznym module i zmieścic tam nadajnik - to OK, mamy zamiennik PW.
Pewnie dwa styki na zasilanie i dwa na dane, reszta wolna. Moduł YHDZ (stosowany w Phottix ) ma wymiary 25mm x 13mm x 4mm zmieści się spokojnie w przestrzeni 27x31x11 mm jaką ma Sekonic. YHDZ kosztuje w Chinach 2, czy 3 $ ale oczywiście można kupić coś lepszej jakości w Europie.
ależ oni absolutnie nie zapowiadają opcji wspólpracy z lampami studyjnymi w TTL. To by wymagało ingerencji w istniejąca elektronike lampy, pozbawienie lamp gwarancji fabrycznych itp
To też się zgadza, ale twoja osoba kojarzy mi się z lampami studyjnymi i tak się zasugerowałem ;) (lampy reporterskie już mnie nie interesują, bo temat już rozpracowany).
Tak oczywiście wymaga to przeróbki wewnątrz lampy, ale myślę że niezbyt trudnej; zakładając użycie Pixel TR-331. Wymagałoby to jedynie odcięcie zasilania tak jak to zrobił Grzesiek N przy pomocy IGBT. Kodowaniem i przesłaniem sygnału może się wtedy zająć Pixel TR-331 [/quote]
[...]ps troche sie watek zrobil nie na temat
Dokładnie to dyskusja na zupełnie inny wątek...
A wracając do tematu, ciekawe co pokaże PW w temacie CLS i ile trzeba będzie za to zapłacić ?
Art Erie
17-05-2010, 20:59
ja mam tylko nadzieje ze PW troche przyspieszy prace, bo z canonem naprawde fajne wspopracuja
ale z tego wynika (z opoznien) ze jednak cls nikona jest dosyc skomplikowany
Nie sądzę, aby PW zajmowało sie hakowaniem CLS'a ;) Trudność zapewne polega na zmieszczeniu się z czasem pomiędzy poszczególnymi impulsami ( "jedynkami" ). Zakładając, że chcą przetworzyć ponownie kod, zweryfikować go usuwając błędy i ponownie wysłać w z nadajnika, a następnie odebrać w odbiorniku, ponownie zweryfikować i przesłać do lampy to tego czasu jest naprawdę mało. Opóżnień sprzętowych nie da się obejść, więc cała sprawa sprowadza się do softu, który musi być maksymalnie wydajny.
marszull
17-05-2010, 21:03
bardzo prawdopodobne
tak czy inaczej to ja czekam na te PW bo juz dwa razy mialem zamiar kupic PW II ale zawsze zaraz pojawiala sie informacja ze za chwile
beda z CLSem do Nikona :-)
Nie sądzę, aby PW zajmowało sie hakowaniem CLS'a ;) Chyba jednak muszą to zrobić. Z wersją canonowska tak zrobili, z nikonowską zapowiadają, że będzie zrobione. Może kupują patenty :)
tymancjo
17-05-2010, 22:43
Jak patrzę na ten film i o ile rozumiem jak to działa, to chyba nie mamy tutaj do czynienia z CLSem, a jedynie z iTTL. Czy używanie takiego PW zapewnia kontrolę zdalną kilku grup lamp gdzie z poziomu nadajnika (bo z body raczej nie, bo to jest zapięte na stopkę, a wtedy ustawienia CLSowe w body są nieistotne) i pozwala sobie ustawiać jak ma dziąłac każda grupa (TTL,M,)?
Czy to działa tak, że body widzi to po prostu jako lampę na sankach a nadajnik PW pozwala robić balans naświetlania pomiędzy kilkoma lampami z nim współpracującymi ?
Dzięki za rozjaśnienie mi niuansów działania tego systemu u PW.
Pozdrawiam,
Tomek
W opracowaniu PW jest zone controller (podobno lada moment na rynku), wtedy będzie mozna ustawiac grupy, odrębne korekcje itd. (na canona - oczywiście, do systemu PW TT). Czyli będą używalne wszystkie mozliwości jaką daje system canona.
Na ile inna jest specyfika nikona i co potrafią zrobić z nikonowskim CLSem - nie wiadomo.
Art Erie
17-05-2010, 22:59
Chyba jednak muszą to zrobić. Z wersją canonowska tak zrobili, z nikonowską zapowiadają, że będzie zrobione. Może kupują patenty :)
Patenty są zapewne już dawno kupione, w przeciwnym razie tak poważna firma nie zapowiadałby produktu. W przypadku fiaska negocjacji z Nikonem, byłby niezły „zonk”.
Nie widziałem sekwencji sterującej używanej przez Canona, ale jeśli mają większe interwały pomiędzy poszczególnymi impulsami niż Nikon, to by wskazywało na żródło problemów z CLS.
Jak patrzę na ten film i o ile rozumiem jak to działa, to chyba nie mamy tutaj do czynienia z CLSem, a jedynie z iTTL. Czy używanie takiego PW zapewnia kontrolę zdalną kilku grup lamp gdzie z poziomu nadajnika (bo z body raczej nie, bo to jest zapięte na stopkę, a wtedy ustawienia CLSowe w body są nieistotne) i pozwala sobie ustawiać jak ma dziąłac każda grupa (TTL,M,)?
Czy to działa tak, że body widzi to po prostu jako lampę na sankach a nadajnik PW pozwala robić balans naświetlania pomiędzy kilkoma lampami z nim współpracującymi ?
Dzięki za rozjaśnienie mi niuansów działania tego systemu u PW.
Pozdrawiam,
Tomek
Też to próbuję rozkminić oglądają film z PW i patrząc na zasadę działania TR-331 jest jasne, że oba urządzenia biorą i przekazują informację za pomocą stopki, a właściwie to dwóch stopek połączonych fala radiową.
Sterowanie CLS ( grupy itd. ) przejmuje nadajnik, identycznie jak w SU 800 więc chyba możemy mówić o CLS, a nie jedynie o iTTL...
Więc jeśli założymy, że PW zamontowane na body będzie pracowało jak SU 800, a drugi PW przy lampie jako odbiornik ( czytający CLS jak procesor w lampie ), z tym że info do lampy będzie przekazywał poprzez stopkę...
Oczywiście każdy PW ma możliwość działania zarówno jako RX, jak i TX ;)
Ale tylko tak sobie kombinuję, bo nawet chińczyka nie miałem w rękach ;)
marszull
17-05-2010, 23:28
Moim zdaniem to dziala to tak jakby lampa byla na kablu (czy tez na sankach) a jest na uwiezi radiowej ;-) i jest sterownikiem
a reszta lamp ma podpiete odbiorniki i przenosi komendy ze strownika do lamp (korekty itd)
Przynajmniej ja to tak sobie rozkminiam :-) ale mam nadzieje ze sie wkoncu doczekamy i nie trzeba bedzie snuc domyslow tylko gdzies to przetestowac
Art Erie
17-05-2010, 23:43
Moim zdaniem to dziala to tak jakby lampa byla na kablu (czy tez na sankach) a jest na uwiezi radiowej ;-) i jest sterownikiem
a reszta lamp ma podpiete odbiorniki i przenosi komendy ze strownika do lamp (korekty itd)
Przynajmniej ja to tak sobie rozkminiam :-) ale mam nadzieje ze sie wkoncu doczekamy i nie trzeba bedzie snuc domyslow tylko gdzies to przetestowac
Sabina która jest sterownikiem , czy SU 800 to dokładnie to samo. Tor radiowy i kabel również to samo, tylko bez kabla ;).
Reszta lamp z odbiornikami...
Widzimy to w ten sam sposób :)
Problem mają z opóżnieniami czasowymi, czyli z synchronizacją, bo po radiu idzie kodowane, a po kablu nie...
Ale jak już wypuszczą coś na rynek, to już nie będzie czego testować bo będzie perfect :)
Kurczaczki, można się zdenerwować. Wypuszczają już zone controller do canona, a nikon nadal w zapowiedziach
http://www.dpreview.com/news/1006/10060203pocketwizardac3.asp
Matey3000
01-12-2010, 11:31
No no, prawie 1/400, zasieg 182.9 m, przenoszenie CLS. Mi sie podoba.
1/400 szału nie robi i raczej mierne osiągnięcie - tym bardziej że na tym zdjęciu koszykarki ten czarny pasek wygląda mi na wstawiony , albo mocno wzmocniony przy obróbce ;) - bo musiało by tam być ciemno jak w d*** - a skoro tam ciemno jak w d*** albo że nawet jedyne światło jest z lamp to nawet dziecko wie że wtedy nawet 1/40 by było okej dla pełnej ostrości foty :|
1/400 szału nie robi i raczej mierne osiągnięcie
1/400 dotyczy trybu FP ? Chyba nie. Tu raczej chodzi o mozliwości synchronizacji w normalnym użytkowaniu, np z migawkami centralnymi. Stare PW mają 1/500. Mamiye 6x7 i tak mają minimalnie 1/400, więc pasuje mi idealnie :)
Pamiętajmy, że te całe PW TT mają działać z całym systemem PW (i swiatłomerzami sekonica). Niekoniecznie trzeba ich uzywac wyłącznie do Nikonów w CLS, ale można wyzwalać choćby manualnie lampy studyjne.
marszull
01-12-2010, 13:57
1/400 dotyczy trybu FP ? Chyba nie. Tu raczej chodzi o mozliwości synchronizacji w normalnym użytkowaniu, np z migawkami centralnymi. Stare PW mają 1/500. Mamiye 6x7 i tak mają minimalnie 1/400, więc pasuje mi idealnie :)
Pamiętajmy, że te całe PW TT mają działać z całym systemem PW (i swiatłomerzami sekonica). Niekoniecznie trzeba ich uzywac wyłącznie do Nikonów w CLS, ale można wyzwalać choćby manualnie lampy studyjne.
1/400 jest bez FP, nazwana HyperSync. Z opisu wynika ze ten tryb pozwala wyzwalac blysk na kilku aparatach nikona w czasach 1/400, a w FX w trybie dx 1/500 (bez czarnych pasow)
To bardzo ciekawe, że zeszli poniżej podawanej przez producenta czasu synchro (1/250 -1/320s). Ja robiłem zdjęcia poglądowe synchro z każdym czasem (co 1 EV) do 1/8000s i faktycznie na 1/500 pasek na zdjęciu pochodzący od cienia lamelki jest bardzo cieńki. Nie robiłem co 1/3 EV, nie sprawdzałem 1/320 i 1/400.
canonierzy są zadowoleni, bo PW TT daje im parametry lepsze niż firmowy tryb HSS. Czyżby u nas tez tak było?
Matey3000
01-12-2010, 21:12
jest juz do kupienia: www.warehouseexpress.com (http://www.warehouseexpress.com/triggers-and-sync-pocketwizard/b3115-m194?SortBy=0&PageNum=2)
Pocket Wizard MiniTT1 Transmitter £209.99
for Nikon
Pocket Wizard FlexTT5 Transceiver £229.99
Nikon i-TTL II flash systems.
hm, strona pocketa faktycznie coś pokazuje: http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver
i pdf z dokładniejszymi parametrami http://www.pocketwizard.com/upload/photos/815LPF612_v2.1_Nikon_Quick_Guide.pdf
Czyli poza bonusem HSS do 1/400 działa też zwykły CLS (w sensie uda mi się w trybie FP wyzwolić lampiszony z czasem 1/8000?). Przy okazji, czy ktoś miał okazje bawić się Zone Controllerem w Canonie? Myślałem czy zakupić to ustrojstwo czy wystarczy wsadzić SU-800. Bo z tego co widzę na zdjęciu, to na puchę trzeba założyć zestaw Transciever+su-800 albo transciever+zone controller.
marszull
02-12-2010, 15:25
jest juz do kupienia: www.warehouseexpress.com (http://www.warehouseexpress.com/triggers-and-sync-pocketwizard/b3115-m194?SortBy=0&PageNum=2)
Pocket Wizard MiniTT1 Transmitter £209.99
for Nikon
Pocket Wizard FlexTT5 Transceiver £229.99
Nikon i-TTL II flash systems.
git tylko w stanach troszke nizsze kwoty i na dodatek w USD
chyba trzeba poczekac, az sie pojawia w HK na ebay
git tylko w stanach troszke nizsze kwoty i na dodatek w USD
chyba trzeba poczekac, az sie pojawia w HK na ebay
No i trochę inne częstotliwości radiowe:(
No i trochę inne częstotliwości radiowe:(
jak jest zestaw, to w czym problem?
jak jest zestaw, to w czym problem?
no jeżeli ktoś używa światłomierz Sekonica DR w wersji EU to jest problem, dodatkowy jak ma stare pockety europejskie:(
1. w kompatybilnosci, o ile ktos ma inne "klocki" z systemu (ja mam PW plus II CE i sekonica CE)
2. w legalności posługiwania się radiówkami, choć tym to się raczej nikt nie przejmuje
w stanach można nabyć PW w wesjach CE z wysyłką do europy. W końcu PW to firma amerykańska.
prawda jesli chodzi o kompatybilnosc...
marszull
02-12-2010, 17:39
Wiekszosc sprzedawanych pocketow w HK to wersje CE
Od jakiegoś czasu jest "podobno" na rynku "ta nowa" wersja PW dla Nikona. Ma ktoś już? Jak wrażenia?
Też jestem bardzo bardzo ciekaw opinii. Mam za mało nadajniko-odbiorników PW, więc gdybym sobie dokupił zestaw do TTL byłoby fajnie. Zaspokoiłbym swoje potrzeby studyjne (a właściwie potrzeby moich kursantów).
już są
http://www.optyczne.pl/3604-nowo%C5%9B%C4%87-PocketWizard_MiniTT1_i_FlexTT5_dla_Nikona_ju%C5%BC _w_sprzeda%C5%BCy.html
Gdzieś w Pl można kupić?
Na stronie producenta jest mapka gdzie mozna w Polszy kupic
Z optyczne.pl :
W czasie pracy z krótkimi czasami migawki, PocketWizard przejmuje całkowitą kontrolę nad standardowym trybem HSS. Zoptymalizowany tryb High Speed Sync, lepiej wykorzystuje możliwości lamp błyskowych, znacząco zwiększając zasięg błysku, nawet z czasami do 1/8000s!
W nikonie ten tryb się nazywa FP. Przepisano ten fragment z materiałów zrobionych na użytek canona (tam faktycznie na to mówią HSS).
Czas 1/500 jest osiągalny z migawką centralną, bo w lustrzankach nikona i canona czas synchro to max 1/250 (i 1/320). Ciekawe, że faktycznie chyba on jest ciut fajniejszy, (rzędu 1/400) ale wymaga idealnego zgrania lampy z migawką. Ciekawe, że PW potrafi to lepiej niż systemy "producenckie", gdzieś na CB czytałem, że canony potrafią synchronizować (z PW flexTT) do 1/400.
Tak sobie poczytuje ten watek, poszperałem w necie jest jeszcze takie urządzono AC3 ZoneController. Ktoś się orientuje czy jest już dostępne w wersji dla nikona?
Wysłałem zapytanie uzyskałem odpowiedz "Pierwsza dostawa kontrolerów AC3 do Nikona przewidywana jest na początku lutego": wiec myślę ze są to optymistyczne wieści.
plusfoto
10-01-2011, 23:25
Tylko pamiętaj że będziesz miał wspólników do kasy. A ostatnio czepiają się wszystkiego. U mnie przyczepili się do używanej matrycy za niecałą stówkę. Czyli jak dostaniesz to za 2500 za komplet TT5 * 2 i TT1 * 1 to będziesz szczęśliwy. U nas wychodzi mniej więcej to samo. 2*800 plus 950
marszull
10-01-2011, 23:59
no tak ale jak sie nie przyczepia to masz za 650$
na razie i tak mam za malo lamp systemowych, a zamiast PWII kupilem Atlasy (i jestem bardzo zadowolony)
jak sie zdecycuje to pewnie ceny troszke jeszcze spadna ;)
no tak ale jak sie nie przyczepia to masz za 650$
na razie i tak mam za malo lamp systemowych, a zamiast PWII kupilem Atlasy (i jestem bardzo zadowolony)
jak sie zdecycuje to pewnie ceny troszke jeszcze spadna ;)
A te Atlasy przenoszą TTL oraz krótkie czasy migawki (BL) ?
BTW
http://optyczne.pl/3641-nowo%C5%9B%C4%87-PocketWizard_pozywa_chi%C5%84skich_producent%C3%B3 w.html
bawiłem się jakoś godzinę. Jak dla mnie rewelacja, po prostu CLS na radio. Wpialem pod lampy transrecievry, na body transmitter, ustawiłem 1/8000.... I działa jak marzenie :D do transmittera wpialem SU-800 i już mogłem regulować 3 grupy, manual, TTL, do wyboru do koloru, dokładnie tak, jakbym sobie tego zyczyl. sprawdzałem też SB-900 jako mastera, działał równie dobrze. Nie kłóci się z CLS, bo lampy zewnętrzne mają tryb i-TTL jakby były na korpusie, więc doda IR jest nieaktywna. Działało przez ściany i z daleka, w każdym trybie. Zrobiłem jakieś 100 zdjęć i tylko raz i o dziwo przy 1/125 miałem czarny pas na 1/4 gory kadru. Na pewno PW to moj następny zakup :)
marszull
12-01-2011, 22:03
czyli rzeczywiscie mimo ze tak dlugo (albo dlatego) zrobili dobra robote
A te Atlasy przenoszą TTL oraz krótkie czasy migawki (BL) ?
BTW
nie, funkcjonalność Atlasów jest taka jak PW Plus II i ogranicza się do prostej synchronizacji.
bawiłem się jakoś godzinę. Jak dla mnie rewelacja, po prostu CLS na radio. Wpialem pod lampy transrecievry, na body transmitter, ustawiłem 1/8000.... I działa jak marzenie :D do transmittera wpialem SU-800 i już mogłem regulować 3 grupy, manual, TTL, do wyboru do koloru, dokładnie tak, jakbym sobie tego zyczyl. sprawdzałem też SB-900 jako mastera, działał równie dobrze. Nie kłóci się z CLS, bo lampy zewnętrzne mają tryb i-TTL jakby były na korpusie, więc doda IR jest nieaktywna. Działało przez ściany i z daleka, w każdym trybie. Zrobiłem jakieś 100 zdjęć i tylko raz i o dziwo przy 1/125 miałem czarny pas na 1/4 gory kadru. Na pewno PW to moj następny zakup :)
A gdzie są do podotykania? Czy ta oferta wygląda atrakcyjnie? http://cgi.ebay.co.uk/Pocketwizard-MiniTT1-TT1-2x-FlexTT5-TT5-Nikon-/230570779448?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item35af16e338
Na optycznych ukazał sie przewodnik opisujący wykorzystanie pocket wizard w praktyce jak i w teorii. Wprawdzie na Canona ale myślę ze jest trochę informacji które mogą sie przydać. Jeżeli było to przepraszam za Ot
Link do przewodnika.
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=53
A czy nadajnik ma gniazdo PC albo inne aby można go było połączyć z body kablem?
nie jestem pewien o jaki nadajnik pytasz.
PW FlexTT5 ma gniazdo mały jack mono.
hm, teraz popatrzyłem na 1 część poradnika http://www.optyczne.pl/49.1-poradnik-Przewodnik_PocketWizard_-_podstawy.html i tam nie pokazano konfiguracji o jakiej mówię. Ale chyba ona jest możliwa? (w sensie, że pocket dalej steruje kilkoma odbiornikami TT)
Pocket na sanki od body? plus lampa na sanki pocketa? Oczywiście ze taka konfiguracja jest możliwa.
marszull
14-01-2011, 22:19
jesli mozna korzystac z SU-800 (a o tym ktos pisal) to tak samo mozna korzystac z lampy
Za chwile- początek lutego pojawi się urządzenie (AC3 ZoneController) które będzie pozwalało na sterowanie mocą lamp z puchy bez konieczności biegania do lamp.Wiec myślę ze to będzie jeszcze większe ułatwienie i komfort pracy .
marszull - sprawdzałem SU-800 i SB-900 jako mastera, oba działały bezproblemowo. W momencie wciśnięcia przycisku na SU (np zmiana mocy) od razu miga dioda na pockecie, że informacja została przekazana. W tym momencie pocket zapamietuje informacje i wydaje mi sie, ze mozna nawet wylaczyc commandera, ale tego nie sprawdzałem. AC3 miałem pod ręką, ale nawet go nie zakładałem, wychodząc z założenia, że co CLS to CLS. Z tym, że jest to na pewno znacznie bardziej ekonomiczny zakup (335 zł kontra 1600zł za PWmini+ SU-800). Pytanie tylko, czy pozwala na taką swobodę jak zestaw numer 2, tzn. ustawienie typu "A 1/32M, B TTL -1.0 , C TTL +2.0". Jeśli nie, to w przypadku gdy się posiada SU800, chyba warto jednak dołożyć do PWmini.
PW będzie miał jedną zasadniczą zaletę - większa moc lampy w trybie FP. A wiadomo, jak mała jest wtedy moc. Zysk ponad 1 EV to całkiem sporo.
Ja to się już gubię. Aby lampy były w ittl lub w M i można było obniżać ich moc to do zestawu TT5 i TT1 trzeba dokupić AC3?
AC3 wtedy gdy chcesz podzielić je na grupy i poprzydzielać grupom różną korekcje.
Bez AC3 wszystko jest w jednej grupie i wtedy korekcje można robić, ale na całość. Bo przecież body daje możliwość korekcji.
Pamiętaj, że tak naprawdę to o wszystkim decyduje body. To ono steruje naświetleniem. Dodatkowe urządzenia tylko pozwalają nam osiągać istniejące w body możliwości.
plusfoto
15-01-2011, 17:34
Czy próbował ktoś PW z metzem?
AC3 wtedy gdy chcesz podzielić je na grupy i poprzydzielać grupom różną korekcje.
Bez AC3 wszystko jest w jednej grupie i wtedy korekcje można robić, ale na całość. Bo przecież body daje możliwość korekcji.
Flexy do Nikona mają grupy ABC i z mini+kontroler można je niezależnie ustawiać bez AC3.
Pamiętaj, że tak naprawdę to o wszystkim decyduje body. To ono steruje naświetleniem. Dodatkowe urządzenia tylko pozwalają nam osiągać istniejące w body możliwości.
Nie zgodzę się, w Canonie PW bardzo rozbudowuje możliwości bezprzewodowego błyskania, w N wydaje mi się, że AC3+flexy lub mini+kontroler+flexy tworzą 'własny system' błyskania, którego body jest tylko wyzwalaczem.
Flexy do Nikona mają grupy ABC i z mini+kontroler można je niezależnie ustawiać
A jaki zestaw pozwala mi tak ustawiać grupy i moc lamp jak cls?
Przeczytaj mój wcześniejszy post (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2230686&postcount=99).
Ja korzystałem z mini+su-800 jako kontrolera i flexów + sb900 jako remote. Sprawdzałem też mini+sb900, działa.
Cena Su800 to jakaś pomyłka to już lepiej zaczekać na AC3.
plusfoto
15-01-2011, 23:02
igsux3 masz racje ale pod warunkiem że ktoś już ten kontroler (su-800) ma. Bo jeśli buduje system od początku to bezsensem jest wydawać na kontroler kupę kasy jak ac3 kosztuje około 320 zetów.
Flexy do Nikona mają grupy ABC i z mini+kontroler można je niezależnie ustawiać bez AC3.
Ale kontroler (masz na mysli su800 ?) to komunikacja świetlna, zawodna w pewnych sytuacjach (gdy jest jasno i daleko). Więc by wszystko było radiowo to chyba trzeba do grup AC3. No chyba, że po prostu korekcje w su800 są przekazywane zwrotnie przez stopkę do PW i wtedy wszystko faktycznie idzie po torze radiowym.
. tworzą 'własny system' błyskania, którego body jest tylko wyzwalaczem.Własny system w sensie komunikowania się ze sobą - tak. Ale pamiętaj, że to lampy dają przedbłyski pomiarowe i błyski właściwe, a ocenę na ile mocno ma błysnąć lampa (w każdej z grup) podejmuje body. Bo to w body są czujniki światła, body jest nie tylko wyzwalaczem, ale i analizatorem i "decydentem". System PW tylko przekazuje informacje. W bardzo inteligentny sposób, nie przeczę. Bo nawet widzą na jakim body są zapięte i potrafią same zmienić czas opóźnienia błysku, by lepiej wykorzystać moc lamp. Nikon standardowo ustawił dla całego sprzętu to opóźnienie jednakowo. PW zrobiło to w sposób bardziej cwany :)
Dziwię się, że nikon nie zrobił swojego systemu właśnie na takiej zasadzie jak PW. A nawet lepiej, bo na 2,4 GHz.
Mnie ciekawi dlaczego ten cud nie bangla z d70? Tak wiem zapinanie tego radia do zabytkowego już w sumie body, to tak zakładać alusy do syreny. Co takiego odmiennego jest w takim d70 od d40 w kwestii błyskania?
Migawka hybrydowa? Nie wiedzą jak ugryźć synchronizację? To dość dziwne, bo tam niby najłatwiej. Ale zauważ, że tam na krótkich czasach nie ma opadnięcia lamelek migawki :mrgreen:
Może to o to biega?
No chyba, że po prostu korekcje w su800 są przekazywane zwrotnie przez stopkę do PW i wtedy wszystko faktycznie idzie po torze radiowym.
Dokładnie to pisałem we wcześniejszym swoim poście :mrgreen: Tak, przy wciśnięciu przycisku na kontrolerze wczepionego do pocketa mini, pocket ten miga z potwierdzeniem, że zrozumiał wciśnięcie przyicsku. SU-800 jest w tym przypadku tylko 'pilotem' do PWmini, a sam udziału przy wyzwalaniu nie bierze.
Własny system w sensie komunikowania się ze sobą - tak. Ale pamiętaj, że to lampy dają przedbłyski pomiarowe i błyski właściwe, a ocenę na ile mocno ma błysnąć lampa (w każdej z grup) podejmuje body. Bo to w body są czujniki światła, body jest nie tylko wyzwalaczem, ale i analizatorem i "decydentem". System PW tylko przekazuje informacje. W bardzo inteligentny sposób, nie przeczę.
Po prostu nieco źle ująłem temat :) Prawdą jest, że body odpowiada za pomiar TTL. Chodzi mi bardziej o fakt, że zakładając na body PWmini a na lampy flexy nie mamy żadnej kontroli nad błyskiem, ponieważ całość działa, jakby była w jednej grupie w TTL (coś jak obsługa CLS w d70). Dokładając do tego jakikolwiek kontroler zyskujemy całkowitą kontrolę nad 3 grupami (no dobra, w sb-700 tylko nad dwiema).
igsux3 masz racje ale pod warunkiem że ktoś już ten kontroler (su-800) ma. Bo jeśli buduje system od początku to bezsensem jest wydawać na kontroler kupę kasy jak ac3 kosztuje około 320 zetów.
Muszę sprawdzić, jak się sprawuje AC3, ostatnio zapomniałem. Jeśli faktycznie ma w 100% taką funkcjonalność jak CLS, to tylko brać.
Migawka hybrydowa? Nie wiedzą jak ugryźć synchronizację? To dość dziwne, bo tam niby najłatwiej. Ale zauważ, że tam na krótkich czasach nie ma opadnięcia lamelek migawki :mrgreen:
Może to o to biega?
To była pierwsza rzecz o której pomyślałem i wszystko by pasowało, gdyby nie d40. Też hybryda a jest obsługiwana.
Może d70 i inne starsze puszki nie przekazują do lampy swojej nazwy i pocketwizard nie wie jaki czas opóźnienia ustawić?
pytanie odnośnie pracy PW: czy mając 1x flexTT5 i 1x miniTT1 jest możliwość wyzwalania dwóch lub trzech lamp SB-900/800/600? Mam na myśli zamontowanie tt1 na sankach i tt5 na jednej sb i reszta wyzwalana błyskiem? W razie 'działania' rozumiem, że body to tylko tą jedną lampą będę mógł sterować?
plusfoto
20-01-2011, 17:22
Widział gdzieś ktoś instrukcję po naszemu czy mam się męczyć po angielsku. Z grubsza wiem o co biega ale nie ma to jak się przeczyta. Dziś doszły więc czas na zabawę.
Dla miłośników METZA zła wiadomość - nie przenosi ISO i ogniskowej.
marszull
21-01-2011, 11:22
Dla miłośników METZA zła wiadomość - nie przenosi ISO i ogniskowej.
na jakiej lampie?
plusfoto
21-01-2011, 11:27
Metz 58-af1. Po założeniu jej na mini jest OK wszystko działa ale na tt5 brak tych funkcji.
No więc pierwsze testy za mną. To co napisałem wcześniej nie do końca jest prawdą. Ale po kolei. Sprzęt użyty to D700, TT1, TT5, metz 58 - af1, SB900.
Test 1.
W zestawie TT1 i TT5 z metzem. Wszystkie funkcje OK oprócz ogniskowej ale ale to normalne bo przecież nie wiadomo gdzie będzie stała lampa natomiast zoom ustawia się na najniższą dostępną ogniskową. Wszystkie dane zostają przekazane natomiast na wyświetlaczu lampy jedynie jest sygnalizowana zmiana przysłony, i to mnie wprowadziło w błąd pisząc poprzedniego posta. Czyli reasumując dane zostają przekazane lampa reaguje prawidłowo ale wyświetlacz lampy pozostaje niewzruszony. Natomiast jeśli chodzi o skuteczność to niestety muszę ocenić ją na jakieś max 90%. Zdarza się jej nie wstrzelić w synchronizację. Błysk jest ale efekt na matrycy zerowy i nie ma tu znaczenia czas synchronizacji. Max czas któr udało mi się uzyskać to faktycznie 1/8000.
Test 2
To samo tylko z SB900
Należałoby powtórzyć tekst powyżej z jedną zmianą - skuteczność 99,9%.
Test 3
Na TT1 jedna z lamp ustawiona jako master i z uwagi na wyniki testu nie ma znaczenia która, na TT5 druga w trybie TTL zresztą to nie ma znaczenia bo przy takim zestawie TT5 automatycznie jak gdyby traktuje ją jako podrzędną. Zestaw zachowuje się rewelacyjnie. Dokładnie jak cls tylko bez jego ograniczeń czyli ściana czy ostre światło. Skuteczność można powiedzieć niemal 100%. Niema bowiem gdzieś na 100 błysków bodajże raz poszło coś nie tak. Teraz czekam AC3 jeśli on przejmie rolę mastera to już będzie całkowita rewelacja.
Wczoraj wybrałem się by sprawdzić sobie jak to wszystko pracuje w terenie. Na miejsce zdjęć wybrałem ciemna hale ośrodka jeździeckiego. Mały trening przed zawodami.
2 x sb 900, jedna założona na softboxie reporterskim(60-60), druga gola ustawiona na ziemni. Oczywiście wszystko na TTL. Małe korekty mocy lamp. Informuje ze konie są przyzwyczajone do błysku , nie reagowały na nie. Głowa konia faktycznie tak wyglądała (srebrno-siwy kolor) ;-)
1- Bez lamp.
http://www.iv.pl/images/86939137583718210737.jpg
2-z użyciem lamp.
http://www.iv.pl/images/38352865947685182106.jpg
http://www.iv.pl/images/65114053311060540971.jpg
http://www.iv.pl/images/33069497322158345997.jpg
http://www.iv.pl/images/22143859019325081009.jpg
plusfoto
23-01-2011, 14:55
Timi rozumiem że korektę robiłeś z body. Czyli jednakową dla obu. A próbowałeś założyć jedną na tt1 i używać jako mastera? Dla mnie to działało rewelacyjnie zarówno gdy master i jedna grupa była na ttl jak i przy ustawieniu w masterze jednej grupy na M. Wszystkie korekcje śmigały aż miło.
Nie chciałbym oceniać samych zdjęć bo chyba nie o to chodzi ale najbardziej przypadło mi do gustu właśnie zdjęcie nie błyskane. Oczywiście trzeba nad nim lekko popracować ale uzyskałem najlepszy efekt. Zdjęcia błyskane jednak za bardzo na nich "znać " lampę. Mam nadzieję że już nie długo będzie AC3 co pozwoli na jeszcze lepszą kontrolę nad lampami.
Zgadza się , myślę ze w rękach bardziej doświadczonych kolegów wyjdzie to jeszcze lepiej. Oczywiście zdjecia wstawione bez żądnych przeróbek, pomniejszone.
Dzisiejsze z troszkę lepszymi czasami. Sprawdzałem tez odległość na jaka jest wstanie wyzwolić.. myślę ze to co deklaruje producent jest w pełni prawdą.
http://www.iv.pl/images/71460834972610707811.jpg
http://www.iv.pl/images/90808073640429404592.jpg
http://www.iv.pl/images/87275883649259026864.jpg
Robią wrażenie. 85 zapiera dech. Jak błyskałes?
[...]druga gola ustawiona na ziemni.Zlituj sie...
1- Bez lamp.
http://www.iv.pl/images/86939137583718210737.jpg
2-z użyciem lamp.
http://www.iv.pl/images/38352865947685182106.jpg
http://www.iv.pl/images/65114053311060540971.jpg
http://www.iv.pl/images/33069497322158345997.jpg
http://www.iv.pl/images/22143859019325081009.jpgIdealny przyklad jak to uzycie lamp podczas fotografowania powoduje calkowite wylaczenie myslenia podczas kadrowania ujec. :) Bez lampy -- kadr w miare ok, a wszystkie w ktorych uzyles lamp -- to zdjecia przypadki-wypadki. :)
A tak przy okazji... Skoro juz uzyles lamp, to nie uwazasz, ze moze lepiej bylo zmniejszyc nieco ekspozycje w stosunku do fotografowania bez nich? Dokladnie te same parametry przy blyskaniu, poskutkowaly miejscowymi przepalami.
Panowie a jakie to ma znaczenie n czy c? ważne że się chce robić zdjecia , doskonalić się w tym temacie. Jestem amatorem nie ukrywam tego. Wiem ze moje zdjecia są grzecznie mówiąc kiepskie. Ale robię zdjecia bo lubię, sprawia mi radość spotykanie z ludźmi, wymiana doświadczeń. Jeżeli i ktoś jest otwarty ma bogatą wiedzę odnośnie pracy z lampami a nie ma możliwości by szybko nabyć Pw zapraszam do G-D . Zrobimy solidny test oparty o wiedzę tego człowieka. Zabawki do dyspozycji .Obiadek plus nocleg w hotelu załatwiony ;-) sorry za Ot
Chłopie (potocznie w dobrym tego słowa znaczeniu na Podhalu) chwała Ci za to że masz ochotę i czas pokazywać zalety i wady PW.
Chłopie (potocznie w dobrym tego słowa znaczeniu na Podhalu) chwała Ci za to że masz ochotę i czas pokazywać zalety i wady PW.A jakie wady i zalety PW pokazal Tobie timi? Na moje jedynie pokazal blysk lamp, ktore mozna bylo wyzwolic czymkolwiek -- chinszczyzna za 2 stowki, SU-800 lub po prostu Sabina. :) Niestety nie napisal niczego, co byloby przydatne, ani nawet nie przetestowal odleglosci dzialania (kwitujac to jedynie slowami, ze byc moze deklaracje producenta sa ok). :)
http://vimeo.com/18109690
Bardzo ciekawy link, można się między innymi dowiedzieć, że AC3 wkłada się dopiero w TT1, więc tak czy owak trzeba zakupić jednego TT1. Więc z 800+800 za TT1+su-800 robi się 800+350 za TT1+AC3. Jak już ktoś ma sterwnik, AC3 wydaje się całkowicie zbędne.
plusfoto
29-01-2011, 12:24
Not tak na szybko teścik odległości co prawda nie pełny bo za zimno ale zawsze coś. Jedna prośba zdjęcia nie podlegają ocenie bo nie temu one służą. Organoleptycznie sprawdziłem do 100 m - wszystkie funkcje są przenoszone (ISO, przesłona, korekta błysku)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.plusfoto.pl/forum/pocket/18m.jpg)
źródło (http://www.plusfoto.pl/forum/pocket/30m.jpg)
źródło (http://www.plusfoto.pl/forum/pocket/50m.jpg)
źródło (http://www.plusfoto.pl/forum/pocket/100m.jpg)
źródło (http://www.plusfoto.pl/forum/pocket/8000.jpg)
Czyli lampa z TTLem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/SB700PowerIndex2-1.gif
źródło (http://speedlights.net/wordpress/wp-content/uploads/2011/01/SB-700-Power-Index-2.gif)
+ ten system eliminuje konieczność kupowania lampy z CLSem? Szkoda że to kosztowo nie jest takie rozwiązanie bardziej przyjazne.
A ja sobie tak czytam o tych Pocketach' (http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT5-N/compatibility/) i nie mogę się nadziwić:
- brak możliwości zarządzania grupami lamp z korpusu aparatu
- zarządzanie grupami tylko możliwe po podpięciu lampy, SU-800, lub AC3 którego nie ma i nie wiadomo jak będzie pracował
- sterowanie w manualu dla SB-900 i SB-600 NIE JEST i tak zdalnie MOŻLIWA
- synchronizacja błysku na tylną kurtynę możliwa tylko do 8"
- przełączenie trybu VR na obiektywie wymaga wykonania zdjęcia kalibracyjnego
- bateria CR2450 w MiniTT1 w cenie 15 - 20 zł starcza tylko na 30 godzin czuwania
- a do tego możliwe zakłócenia z lampy i słaby zasięg
- kompensacja ręczna podłączonej lampy wymaga każdorazowego wyłączenia Pocketa i to we właściwej kolejności (tu mogę się mylić)
Ludzie, to jakaś potworna niedoróba jest. Bardzo sobię cenię możliwości jakie daje CLS zarówno sterowane przez korpus czy przez SU-800. Wiadomo - kiepski zasięg.
Ale żeby nie można było wykorzystać Pocketa do pracy w manualu z korpusu, to chyba poważne ograniczenie. Sprzedajcie mi Radiopoppera na fakturę PLEASE!!!
Gdyby Radiopopper PX miał jeszcze możliwość wyzwalania lamp studyjnych lub aparatu, i gdyby w ogóle był dostępny to byłby nie do pobicia. A tak ...echh...szkoda gadać...
plusfoto
10-02-2011, 17:51
Wiesz że gdzieś dzwonią tylko kościoła nie możesz go zlokalizować.
Wiesz że gdzieś dzwonią tylko kościoła nie możesz go zlokalizować.
hehe - właściwie to masz rację
Wiesz - jedna głupia wada radiopoppera go dla mnie dyskwalifikuje - nie jest to cos do studia. O wielu innych wadach nie wspomnę, bo po co.
A z kolei wady PW wyolbrzymiasz. Zasięg powyżej 300 mm nazywasz małym?
AC-3 jest genialnym rozwiązaniem, wiele lepszym niż systemowe gmeranie w menu body czy lampy. Proste jak konstrukcja cepa. Za chwilę będzie dostępny.
Oczywiście lepiej kupić TT5, o większych możliwościach, zasilanych z AA niż kupowac tylko o 100 zł tańsze TT1. Mało która radiówka ma zasilanie z AA. No ale się czepiłeś TT1.
mibartek
10-02-2011, 18:41
a mam takie pytanie - czym różni się pocket od Pixel TTL TR oprócz jakości wykonania ?
Wiesz - jedna głupia wada radiopoppera go dla mnie dyskwalifikuje - nie jest to cos do studia. O wielu innych wadach nie wspomnę, bo po co.
No i tu się z Tobą zgadzam - do studia się nie nadaje, a szkoda.
Jakie inne wady masz na myśli? Bo przyznam się, że obydwa urządzenia znam z opisów a nie z autopsji.
A z kolei wady PW wyolbrzymiasz. Zasięg powyżej 300 mm nazywasz małym?
Niczego nie wyolbrzymiam - to są wady, które wyczytałem na stronie producenta. Wiesz, przy tak drogich i uznanych za perfekcyjne urządzeniach raczej nie powinno ich być.
Co do zasięgu - nawet 100 metrów jest już dla mnie i moich obiektywów nieziemsko dużo ;) A MiniTT1 to w moim odczuciu jakaś pomyłka. Wielkość i poręczność ok - wydajność zasilania do bani.
Różni się istotnie. PW pozwala na krótsze czasy synchro niż podaje producent czyli nikon, pozwala uzyskać większą moc w trybie FP.
Dla mnie istotna jest kompatybilność z innymi radiówkami PW i z sekonicem.
No i tu się z Tobą zgadzam - do studia się nie nadaje, a szkoda.
Jakie inne wady masz na myśli? Bo przyznam się, że obydwa urządzenia znam z opisów a nie z autopsji. Oj sporo ich. Na przykład to, że trzeba montowac je na lampie. No więc w ogóle trzeba jeszcze mieć taką lampę na body (bagatela, dodatkowy koszt 1,4 tys za SB900, bo kupno SU jest bez sensu). A na montaż na lampie są narzekania. To jest niepraktyczne.
Wiesz, przy tak drogich i uznanych za perfekcyjne urządzeniach raczej nie powinno ich być.
kto mówił że są perfekcyjne? Nie są. A co w ogóle ze sprzętu foto jest perfekcyjne?
Co do zasięgu - nawet 100 metrów jest już dla mnie i moich obiektywów nieziemsko dużo ;) To dlaczego w wadach wymieniłes mały zasięg ?
tomisiek
10-02-2011, 20:15
A propos AC3 Zone Control do nikona- na FB dostałem info, że jest własnie dystybuowany do dealerów.
aaaa i jeszcze żeby ograniczyć ilość nieprawdziwych informacji na forum - bateria do TT1 nie kosztuje 10-20 zł, tylko np; 4,90 zł (duracell, na alle, sprzedaje znana firma warszawska). Dlatego jak już się pisze coś - lepiej sprawdzić.
tomisiek
plusfoto
10-02-2011, 20:27
No też przyszło 29 min temu. Ale do dystrybutorów to będzie szło chyba dużo dłużej:cry:
A pro po baterii swoją katowałem przez pierwsze parę dni dość ostro a potem co najmniej raz dziennie po 2-3 godzinki i jej stan to jakieś 70 procent - więc nie jest tak żle.
tomisiek
10-02-2011, 20:54
ja na razie za krótko bawiłem się, żeby ocenić wydajność baterii w TT1. Chodziło mi głównie o podawanie prawdziwych danych i informacji (w końcu ktoś być może będzie w przyszłości korzystał z tych informacji) a nie przypuszczeń.
:)
pozdrawiam
tomisiek
aaaa i jeszcze żeby ograniczyć ilość nieprawdziwych informacji na forum - bateria do TT1 nie kosztuje 10-20 zł, tylko np; 4,90 zł (duracell, na alle, sprzedaje znana firma warszawska). Dlatego jak już się pisze coś - lepiej sprawdzić.
tomisiek
OK 'mea culpa, mea maxima culpa',
ale mi nie o to chodzi czy w Ełku bateria kosztuje 4,90 a u mnie w kiosku (i to dopiero trzecim bo nikt nie ma) tak czy siak 14,90 (aż poszedłem zapytać). Zastanawiam się zupełnie nad czymś innym. Proszę Was żebyście ustosunkowali się do tego co pisze producent na stronie w zakładce kompatybilność (http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT5-N/compatibility/). Mnie te sprawy trochę niepokoją, ale niestety nie mogę tego potwierdzić organoleptycznie bo Pocketów nie mam.
Oczywiście zgadzam się w całej rozciągłości z tym jak to fajnie ujął Jacek_Z: "A co w ogóle ze sprzętu foto jest perfekcyjne?". Wydaje mi się jednak że nie ma co ściemniać, że sprzęt jest bez wad, skoro producent nawet pisze o nich wprost na swojej stronie.
Zastanawiam się po prostu czy, czy jest coś w tych urządzeniach, co Wam rzeczywiście przeszkadza w trakcie użytkowania?
plusfoto
10-02-2011, 22:50
- brak możliwości zarządzania grupami lamp z korpusu aparatu
Taką możliwość daje tylko przy cls lampa wbudowana a po jej zamknięciu musisz użyć jakiegoś sterownika
- sterowanie w manualu dla SB-900 i SB-600 NIE JEST i tak zdalnie MOŻLIWA
U mnie działa - chyba że mamy coś innego na myśli
A tego nie sprawdziłem ale jutro się postaram
- przełączenie trybu VR na obiektywie wymaga wykonania zdjęcia kalibracyjnego
Nigdy nie kombinuję więc nic nie przełączam raz ustawiłem i tak zostało więc tego też nie sprawdzałem ale z tego co doczytałem dotyczy to czasów powyżej 1/250 a przypuszczam że jest to związane z różnymi opóźnieniami dla VR i bez.
- bateria CR2450 w MiniTT1 w cenie 15 - 20 zł starcza tylko na 30 godzin czuwania
Patrz post wyżej - mówię o cenie bo żywotność to rzecz względna i jak wiesz z bateriami różnie bywa.
- a do tego możliwe zakłócenia z lampy i słaby zasięg
W zasadzie dotyczy firmy C i niektórych lamp
- kompensacja ręczna podłączonej lampy wymaga każdorazowego wyłączenia Pocketa i to we właściwej kolejności (tu mogę się mylić)
Mylisz się co do kompensacji - natamiast uruchamianie systemu wymaga odpowiedniej kolejności jednak jak znam asekuranctwo amerykanów to jest to bardziej tym podyktowane
Skoro pisze o ograniczeniach to to sa po prostu parametry techniczne. Nikt cie w błąd nie wprowadza.
Brak kompatybilności z antycznymi body (D1, D70) też mnie nie obchodzi. W jakiejś mierze są zapewne spowodowane tym, że w wielu z nich była migawka hybrydowa i inna zasada synchronizacji. PW widać sobie odpuścił komplikowanie oprogramowania urządzenia po to by zachować aż taką wsteczną kompatybilność.
plusfoto
12-02-2011, 10:26
A tego nie sprawdziłem ale jutro się postaram
Obiecałem to piszę - do 8 sekund działa bez pudła a powyżej błysk następuje w 8 sekundzie
plusfoto
14-02-2011, 14:33
No mam AC3 w łapkach. Ale PW schodzi na psy bo jak TT1 i TT5 to Made in USA to AC3 Made in China. Wieczorkiem przetestuję.
tomisiek
14-02-2011, 15:21
OK 'mea culpa, mea maxima culpa',
ale mi nie o to chodzi czy w Ełku bateria kosztuje 4,90 a u mnie w kiosku (i to dopiero trzecim bo nikt nie ma) tak czy siak 14,90 (aż poszedłem zapytać). [/B]?
No to się musisz z takiej wioski, gdzie baterie są po 14,90 wyprowadzić. Bo to wstyd i hańba, żeby Cię Pocket Wizard narażał na konieczność zakupu baterii w kiosku po 14,90 :)
Jeżeli wybierając się na sesję, nie masz backupu zasilania, tylko liczysz na cud w kiosku - to gratuluję pomysłu :)
Ale w temacie - też doszedł do mnie dziś AC3. Strasznie mały. Na zdjęciach jakoś wyglądał na większy. W tym wypadku Pocket był bardzo słowny - pojawił się komunikat na FB i dwa dni później mamy w sklepach :)
pozdrawiam
tomisiek
tomisiek
14-02-2011, 16:37
Kolejne wnioski po 10 minutach zabawy. Sterowanie trywialnie proste. Wcześniej do sterowania używałem sb900. I nie ma porównania jeżeli chodzi o szybkość ustawienia i wygodę sterowania. Jednym suwakiem wybieramy tryb działania (0, M, A), pokrętłem (oddzielnym dla każdej grupy) sterujemy korektą ekspozycji lub wartością ustawienia w manualnym trybie. Własnie się zastanawiałem, jak wygląda sterowanie w trybie M i okazuje się, że do osiągnięcia pełnej mocy lampy (1/1) trzeba ustawić pokrętło ekspozycji na + 3,0 EV. A potem łatwo możemy korygować moc lampy.
Ja jestem na "TAK" :)
pozdrawiam
tomisiek
plusfoto
14-02-2011, 22:51
teścik zrobiony jak dla mnie rewelacja. Wszystko działa bez zarzutu. A pro po Vr u mnie na moim 70-200VrII żadnych problemów.
plusfoto
17-02-2011, 21:25
Dziś bym zrobił największe chyba głupstwo i pozbył się mojego matza 70 mz 5. Po pierwszych testach jeszcze bez AC3 był problem z jej wyzwalaniem - często błyskała za wcześniej nawet jak 900 robiła za sterownik i obojętne czy grupę z metzem ustawiłem w TTL czy M. Na szczęście podkusiło mnie dziś by sprawdzić przy AC3. No i tak AC3 na A dla metza i problem dalej występował ale w dużo mniejszym stopniu, za to w M działa jak burza żadnych zakłóceń. 100% celności jak i bezproblemowa obsługa korekt. PW potwierdziło że prowadzą testy z metzem i jest szansa że będzie to działało całkiem bezproblemowo, a problem VR dotyczy w zasadzie D3 i to nie zawsze.
Czy ktoś się orientuje gdzie i w jak najniższej cenie można nabyć zestaw 2+1 TT5 i TT1 + AC3. Pozdrawiam
plusfoto
25-02-2011, 16:56
www.ceneo.pl/3253658 (http://www.ceneo.pl/3253658)
i taniej chyba nie kupisz chyba że w stanach ale to inne częstotoliwości
Ale z tego co wiem chyba w niczym to nie przeszkadza, że inne częstotliwości. Właśnie kombinuje jak dokonać zakupu z hameryki
A niech mi ktoś powie jak w AC3 ustawić moc niżej niż 1/64 ??? jakoś nie mogę dojść ?
plusfoto
23-03-2011, 23:45
Wszystko zależy od wartości jaką ustawisz dla zera przy programowaniu.
oprogramowania nie ruszam bo jak znam świat coś namieszam, ale doszedłem ze można dać na lampę w tedy -1 i mamy 1/128 ale max błysk na ac3 1/2 czyli można zejść przy ustawieniu na lampie -3 do 1/512 teoretycznie
plusfoto
24-03-2011, 10:31
A to coś nowego. Z tego co wiem kompensacja błysku nie ma nic wspólnego z manualnym wyzwalaniem. Ona zadziała jeśli użyjesz lampy w TTL lub ustawisz ją na A. Dla manualnego wyzwalania z PW lampa musi być co prawda ustawiona w tryb TTL (zresztą takie ustawienie jest jedynie słuszne przy PW) a sterownik AC3 na M I choć wyświetlacz lampy tego nie pokazuje to działa ona tak jak byś lampę ustawił w tryb M.
Nowa wersja oprogramowania (2.123) do pobrania. Na razie beta ale jest kilka zmian.
plusfoto
25-03-2011, 10:04
Wczoraj wieczorkiem sprawdzałem i sposób max_xm działa. Jest to dla mnie dziwne ale nie zbadane są wyroki elektroniki. Mało tego to przy METZU 58 zero na AC = pełny błysk więc żeby wykorzystać pełną skalę trzeba na dzień dobry w lampie ustawić -3. Z SB jest OK.
Mimo sceptycyzmu w końcu kupiłem zestaw Pocketów. Oczywicie tylko trzy FlexyTT5. Z MiniTT1 zrezygnowałem. Do tego jeszcze AC3 ZoneController. AC3 jest obłędny - prosty i szybki w obsudze. Zasięg systemu jest bardzo przyzwoity - skraca się niesłychanie we wnętrzach przy złożonych antenkach.
Jak na razie jestem niesłychanie zadowolony. Spotkało mnie tylko jedno bardzo poważne rozczarowanie.
Musiałem wykonać sesję zdjęć dokumentacyjnych w niewielkim pomieszczeniu, bardzo nierówno oświetlonym. Naturalne światło dzienne z dwóch okien, w połączeniu ze sztucznym żarowym i neonówkami, i liczne strefy cienia. Chodziło natomiast o zrównoważone oświetlenie wnętrza i wierne oddanie kolorów. No i pomysł był prost - zaklejamy okna, wyłączamy światło i focimy w półmroku tylko przy lampach błyskowych. Założyliśmy pockety na D700 - zaczyna się sesja i tu ZONK. Lampa wspomagania autofocusa nie dział?! Ustawienie ostrości ręcznie w takich warunkach było wręcz niemożliwe. Co jest? Próbujemy z D200 - to samo. Po sesji sprawdziliśmy jeszcze D7000 - lampka wspomagania milczy jak zaklęta. Co się okazuje - pocketwizard wyłącza lampę wspomagania autofokusa!!!
Nie było wyjścia - pockety poszły na bok, i sesję zrobiłem na podczerwieni (na szczęście pomieszczenie było niewielkie).
Przy okazji system nikona pokazał swoją wyższość także w komunikacji z fotografującym. Niby głupstwo - ale sygnalizacja dźwiękowa z sabinek informująca o wyzwoleniu lamp, doświetleniu i gotowości do następnego strzału, jest jednak w ciemnicy niezastąpiona.
Reasumując dobry zakup, ale POCKETY WYŁĄCZAJĄ LAMPĘ WSPOMAGANIA AUTOFOKUSA, która jednak bywa przydatna. To tyle na razie. Dam jeszcze znać o dalszych wrażeniach z używania.
Przy okazji pozdrowienia dla 'tomiśka' i innych walczących obrońców Pocketów.
plusfoto
27-03-2011, 13:01
Ale wyłączyły ci wspomaganie w lampach czy w aparacie?
w korpusie - i to było zaskoczenie. A w lampach chyba z założenia nie działa.
plusfoto
27-03-2011, 13:14
Aż sprawdziłem - bo że w lampach to norma ale w aparacie? No cóż ale masz rację. Poszło już info do PW.
plusfoto
29-03-2011, 09:05
Mam odpowiedź od PW. Reasumując nikon traktuje PW jak lampę w sankach i automatycznie odłącza wspomaganie z body. Pracują nad tym i powinno się to zmienić. Zresztą jeśli dobrze pamiętam jak się załączy lampę też tak się dzieje tylko uaktywnia się wspomaganie w lampie.
tak - zgadza się. Normalna lampa przejmuje AF i wyłącza go w korpusie. Ale jego całkowity brak po założeniu PW potrafi być uciążliwy. Dobrze że nad tym pracują...Dzięki za info
tomisiek
29-03-2011, 18:59
a czy ktoś bawił się w wyzwalanie aparatu przez PW TT5? bo mi coś nie chce zabanglać, pomimo prób wszelakich. Może jakieś doświadczenia?
tomisiek
Jedno pytanie, bo gdzieś mi to chyba umknęło: czy korzystając z TT5 + AC3 można zdalnie regulować moc lamp ustawionych w tryb manualny?
plusfoto
31-03-2011, 12:07
Oczywiście że można. Ale zasada jest taka że lampy masz ustawione w TTl a na manual przełączasz je zdalnie przy pomocy AC3
Dobra wiadomość. Dzięki za szybką odpowiedź.
Mam małą zagwozdkę - amator ze mnie także o wyrozumiałość proszę.
Zastanawia mnie to dlaczego ustawiając w trybie manualnym minimalną moc błysku zawsze uzyskam go mocniejszego niż w trybie TTL ustawionym też na minimum, czy to z CLS czy PW. Nie wiem również dlaczego moc się zmienia w zależności od tego czy używam PW czy CLS. Chciałbym też wiedzieć dlaczego podczas pracy lampy z PW na jej lcd zawsze się wyświetla znaczek FP, nawet jeśli w aparacie synchronizację błysku mam ustawioną na 1/125 czy jakąkolwiek inną.
Lampa SB-900, zoom 200mm, wzorzec oświetlenia "standard". W aparacie manual, cały czas ISO 200, f6.3, 1/125.
CLS, TTL, -3
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm219/skaryfikator/cls-ttl--3.jpg)
CLS, M, 1/128
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm219/skaryfikator/cls-m-1128.jpg)
PW, AC3, TTL, -3
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm219/skaryfikator/pw-ttl--3.jpg)
PW, AC3, M, -3
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm219/skaryfikator/pw-m--3.jpg)
Mam małą zagwozdkę - amator ze mnie także o wyrozumiałość proszę.
Zastanawia mnie to dlaczego ustawiając w trybie manualnym minimalną moc błysku zawsze uzyskam go mocniejszego niż w trybie TTL ustawionym też na minimum,
1. AC3 nie musi mieć zera jako zero-brak korekcji :) - poczytaj jego instrukcje
2. TTL na minimum tak naprawde nie oznacza nic, bo to po prostu ekspozycja dobrana dla TTL z korekcją o 3 EV. Nie wiadomo jak i do czego to porównać.
TTL potrafi dac słabszy błysk niż M 1/128
1. AC3 nie musi mieć zera jako zero-brak korekcji :) - poczytaj jego instrukcje
Zero to przy trybie manualnym w AC3 1/8 mocy błysku i można ją podbić do 1/1 i w dół do 1/64. Jeśli się chce zejść do 1/128 wtedy należy dodatkowo wprowadzić kompensację w lampie, ta wprowadzona w aparacie nic nie daje (chyba że jest się w trybie auto [TTL] - wtedy działa). Dobrze to rozumiem?
Jeśli tak to tutaj system PW pokazuje nawet w pewnym sensie swoją wyższość nad CLS ponieważ z CLS nie uda mi się w trybie manualnym uzyskać tak słabego błysku jak z TTL ustawionym na -3 bądź z PW z -3 w AC3 plus kompensacja w lampie.
2. TTL na minimum tak naprawde nie oznacza nic, bo to po prostu ekspozycja dobrana dla TTL z korekcją o 3 EV. Nie wiadomo jak i do czego to porówćnać.
Ale odnieść można chyba do prawidłowej (według aparatu) ekspozycji, czyli ta "prawidłowa" minus 3.
Zero to przy trybie manualnym w AC3 1/8 mocy błysku i można ją podbić do 1/1 i w dół do 1/64. OK
Jeśli się chce zejść do 1/128 wtedy należy dodatkowo wprowadzić kompensację w lampie, ta wprowadzona w aparacie nic nie daje (chyba że jest się w trybie auto [TTL] - wtedy działa). Dobrze to rozumiem? Nie wiem. PW chyba przejmuje kontrolę nad lampą i może to co ustawione na lampie się nie liczy?
Ale odnieść można chyba do prawidłowej (według aparatu) ekspozycji, czyli ta "prawidłowa" minus 3.Tak. Tylko czy twój wzorzec testowy miał 18% odbicie światła? Bo inaczej nie możesz porównywać.
plusfoto
01-04-2011, 20:45
Nie wiem. PW chyba przejmuje kontrolę nad lampą i może to co ustawione na lampie się nie liczy?
Liczy się.
Natomiast ustawienie kompensacji w aparacie powoduje korekcję dla wszystkich grup
Plusfoto a powiedz mi jak ustawiasz wartość dla zera przy programowaniu? W której zakładce to się robi bo rozumiem że masz na myśli PW Utylity? I jak to jest z tym znaczkiem FP, który wyświetla się u mnie na lampie siedzącej na PW nawet jeśli ta funkcja nie jest włączona w aparacie?
Dodam jeszcze że poza brakiem wspomagania autokusa przez lampę w body nie działa również sygnalizacja dźwiękowa informująca o gotowości lampy przy używaniu PW.
plusfoto
02-04-2011, 09:52
Zakładki bezpośednio odpowiadającej za to ustawienie niestety nie ma jednak pośrednio można to robić przy pomocy Power Tracking lub ustawiając korekty dla poszczególnych lamp. Jeśli chodzi o FP to w zakładce Sync Timing/Transmitter Sync odznacz pierwsze pole a w drugim ustaw czas od którego ma się on włączyć - dla nikona zalecają 1/250.
Zakładki bezpośednio odpowiadającej za to ustawienie niestety nie ma jednak pośrednio można to robić przy pomocy Power Tracking lub ustawiając korekty dla poszczególnych lamp. Jeśli chodzi o FP to w zakładce Sync Timing/Transmitter Sync odznacz pierwsze pole a w drugim ustaw czas od którego ma się on włączyć - dla nikona zalecają 1/250.
Zarówno dla TT1 jak i TT5 w zakładce Sync Timing zawsze miałem odznaczone pierwsze pole (High Speed Sync (HSS/FP) Disable Mode, HyperSync Ofset na 0 i czas na 1/400 więc ikona FP nie powinien się pojawiać. Teraz mam 1/250 i nic to nie zmieniła, ikona FP wciąż się pojawia na lampie po włączeniu TT5. :/
plusfoto
02-04-2011, 14:59
Nie mogę teraz sprawdzić bo SB mam w terenie. Natomiast wyświetlacz lampy i tak nie pokazuje tego co faktycznie robi lampa - gdzieś o tym już było.Przecież nawet jak przełączysz na M przy AC3 to wyświetlacz pozostaje niewzruszony i pokazuje TTL. Spróbuj założyć lampę na TT1 zamiast AC3 i zobacz co pokazuje - jak dobrze pamiętam FP powinno się pojawić dopiero po przekroczeniu 1/250.
Nie mogę teraz sprawdzić bo SB mam w terenie. Natomiast wyświetlacz lampy i tak nie pokazuje tego co faktycznie robi lampa - gdzieś o tym już było.Przecież nawet jak przełączysz na M przy AC3 to wyświetlacz pozostaje niewzruszony i pokazuje TTL. Spróbuj założyć lampę na TT1 zamiast AC3 i zobacz co pokazuje - jak dobrze pamiętam FP powinno się pojawić dopiero po przekroczeniu 1/250.
FP pojawia się rzeczywiście po przekroczeniu 1/250 ale tylko wtedy gdy lampa jest założona na TT1, gdy jest na TT5 FP wyświetla się na niej cały czas. W sumie mi to nie przeszkadza jeśli rzeczywiście funkcja FP nie jest aktywowana, zastanawia mnie natomiast czy wszyscy tak mają. Daj znać proszę jak będziesz miał możliwość sprawdzenia.
Dzięki za info.
plusfoto
12-04-2011, 09:36
po próbach z SB zadałem kilka pytań suportowi:
1. Czy wyświetlanie na wyświetlaczu symbolu FP, bez znaczenia jaki czas zastosujemy jest rzeczą normalną?
2. Czy wyświetlanie wartości przysłony większej o 2EV (dla 4 w aparacie na wyświetlaczu 8, czy 5,6 w aparacie na wyświetlaczu 11) to efekt prawidłowy?
I wreszcie pytanie chyba podsumowujące dwa powyższe – czy w ogóle wartości wyświetlane na lampie mają jakiekolwiek znaczenie i wpływ na ich działanie przy współpracy z PW.
Dostałem następującą odpowiedź:
1: The FP icon will always be displayed when attached to our radios, in that the flash is capable of doing FP sync pulses if requested - even if it's not actually using them at that point in time.
2: There's currently a bug in the 2.123 firmware that results in incorrect aperture values on the remotes - this has no effect on the actual flash output though, and is only cosmetic.
3: See #2!
Reasumując - tak ma być
Pozdrawiam
No i git, dzięki. Przeszkadzać to to nie przeszkadza strasznie. Jak dla mnie jedynymi mankamentami sa brak wspomagania fokusa lampka w aparacie i sygnalizacji dźwiękowej lampy odnośnie jej stanu podczas używanie PW, poza tym jestem bardzo zadowolony z całego zestawu.
Czytam wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie /które zresztą padło/ Czy dysponując jednym flexTT1 i jednym odbiornikiem flexTT5 jest możliwość wyzwalania błyskiem pozostałych lamp SB.? czy należy dokupić jeszcze do każdej lampy flexTT5 ?
pozdrawiam
plusfoto
14-04-2011, 21:50
Zęby mieć pełną kontrolę nad wszystkimi lampami niestety musisz wydać trochę kasy. Jeśli nie lub chcesz biegać i ustawiać każdą z pozostałych korzystając z fotoceli to nie.
Witam, jestem nowy na forum, ale mam nadzieję że będę tu częstym gościem!
Właśnie noszę się z zamiarem kupna jednego Mini, trzech Flexów oraz wychwalanego przez wszystkich ZoneControllera. Już od moich znanych sklepów w warszawie dostałem oferty, ale zobaczyłem, że digital24.pl ma w dobrej cenie. Nie ma ich natomiast na liście autoryzowanych sprzedawców na pocketwizard.com. Czy ktoś wie skąd jest ten sprzęt? Nie chce tracic gwarancji oficjalnego dystrybutora
Oj, przepraszam, pomyliłem, jednak nie mają w dobrej cenie. Ktoś poleca skąd można najtaniej kupić?
plusfoto
15-04-2011, 14:09
wejdź na ceneo i będziesz miał wszystko na talerzu
A nie można taniej jakoś ze stanów na przykład? Tylko nie B&H, bo tam z wysyłką kosztuje tyle samo jak nie drożej co w polsce netto
Tu masz wszystko wyłożone http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174663
Czy to normalne, że na lampach pokazuje inną wartość przysłony, ISO oraz zoomu?
plusfoto
10-05-2011, 20:49
Tak
plusfoto
09-06-2011, 16:35
Ukazała się nowa beta do PW 2.146
Chciałem sie poradzić. Mam SB900 na PW-TT5 na D3 oraz dwie SB na TT5. Wszystko ustawiłem na zwykłe iTTL oraz wspólny kanał C1 i strefe A. Niestety pali tylko lampa na TT5 na aparacie. Jak ją zdejmę to palą te zdalne. Palą dobrze bo zmieniałem przesłonę od 2,8 do 22 i expozycja OK. Nie wiem co zrobić żeby paliły i zdalne i ta na nadajniku TT5 na D3. Celowo nie wziąłem TT1 aby mieć "zamienność". Oczywiście można dołożyć AC3 ale chciałem mieć jedną lampe na aparacie. Czy coś nie tak robie ? Coś ostatnio cicho o PW więc chyba wszystkim hulają. Ktoś pracuje w takiej konfiguracji jak piszę ? Z jedną lampą zdalną jest to samo co z dwiema. Narazie mam pierwszą chyba firmware bo tu nic nie grzebałem.
ustaw SB900 na master tą co jest na aparacie i powinno działać :)
He he - chyba działa :-) . Kurcze a jak doszedłeś ? bo w instrukcji nie znalazłem tego ustawienia. Wogóle do PW instrukcja jest b.prosta. Może to i dobrze bo urządzenie jest proste (w działaniu, bo w budowie to raczej nie) co jest jego zaletą. Dzieki za wskazówkę.
marszull
05-07-2011, 18:26
a moglby ktos przetestowac PW z lampa studyjna i napisac w jakiej konfiguracji i do jakich najkrotszych czasow mozna dojsc w trybie FP? jeden nadajnik, jeden odbiornik (miniTT1, flexTT5) Oczywiscie tak zeby klatka byla dobrze naswietlona
tego sie nie da tak latwo zrobic. kazda lampa ma inny czas blysku, ktory jeszcze zeby bylo trudniej zmienia sie w zaleznosci od ustawionej mocy. musisz to skonfigurowac samemu, przesuwajac suwaczki w HyperSync. pocket na stronie daje przykladowe czasy, ale tylko dla canona.
marszull
06-07-2011, 17:37
tylko w tym tescie jest wykorzystany PowerST4 specjalnie do elinek, a mi chodzi o wykorzystanie miniTT i flexTT
hmm... 5minut w goglu http://www.lebryk.com/category/pocket-wizard/
marszull
07-07-2011, 11:28
jakos musialem przeoczyc, dzieki za linka, zaraz czytam
jakby ktos jednak robil sam takie proby na sprzecie bardziej dostepnym w polsce niz dynalite (chinczyki, bowensy, elfo) i chcial sie podzielic spostrzezeniami to bym byl wdzieczny
test juz widzialem w innym watku (swoja droga moglbym przestac spamowac, bo tym linkiem zarzucilem juz na forum kilka razy, a wystarczy raz)
czyli z tego testu wychodzi ze z pixelami tez nie dziala
swoja droga to ja raczej na 99% wybieram PW
No ja też się zastanawiam nad PW.
Ten test Pixela jest na stronie sklepu, ciut to zmniejsza wiarygodność dla mnie.
W dodatku jak do tej pory za każdym razem jak kupiłem coś tańszego do fotografii to kończyło się tym,
że sprzedawałem to na allegro i kupowałem droższe.
Krzysiek B
13-07-2011, 12:38
jakos musialem przeoczyc, dzieki za linka, zaraz czytam
jakby ktos jednak robil sam takie proby na sprzecie bardziej dostepnym w polsce niz dynalite (chinczyki, bowensy, elfo) i chcial sie podzielic spostrzezeniami to bym byl wdzieczny
Ja również przyłączam się do prośby.
Interesuje mnie na jaki czas synchronizacji mogę liczyć używając w terenie wyłącznie lamp studyjnych Elfo z PW.
a moglby ktos przetestowac PW z lampa studyjna i napisac w jakiej konfiguracji i do jakich najkrotszych czasow mozna dojsc w trybie FP? jeden nadajnik, jeden odbiornik (miniTT1, flexTT5) Oczywiscie tak zeby klatka byla dobrze naswietlona
D3s - miniTT1 - flexTT5 - ELFO Quant 600PRO akurat te mam teraz zawieszone w studiu - 1/8000s czysta klatka tylko trzeba mieć mocne lampy jak chce się tym bawić bo braknie mocy :) ;) inne lampy moge sprawdzić w sobote lub niedziele jak będe miał chwile wolną.
marszull
15-07-2011, 20:29
D3s - miniTT1 - flexTT5 - ELFO Quant 600PRO akurat te mam teraz zawieszone w studiu - 1/8000s czysta klatka tylko trzeba mieć mocne lampy jak chce się tym bawić bo braknie mocy :) ;) inne lampy moge sprawdzić w sobote lub niedziele jak będe miał chwile wolną.
O wlasnie o to mi chodzilo,
dziekuje bardzo
jak bedziesz mial chwile i inne lampy to jak najbardziej ;)
Krzysiek B
18-07-2011, 16:29
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko testu z E-500 i Quant (bez pro).
Za wcześniejszy test bardzo dziękuję i proszę o kolejne :)
jutro akurat będe prowadził kurs więc będe i w studiu to postaram się zrobić jeszcze z innymi lampami testy. Podkreślam tylko zdanie postaram się ;)
Czy jest do tych pocketów pełna polska instrukcja, najlepiej w pdf?
Prowadzę dyskusję w innym wątku i mam braki w wiedzy co do niektórych detali.
z tego co wiem, to tra tlumaczenie wiki pocketa na polski: http://wiki.pocketwizard.com/index.php?title=Main_Page
Krzysiek B
23-07-2011, 12:37
jutro akurat będe prowadził kurs więc będe i w studiu to postaram się zrobić jeszcze z innymi lampami testy. Podkreślam tylko zdanie postaram się ;)
Udało się ? :)
Będę wdzięczny za każdą informację.
udało się tylko z plenerowym Powerluxem 1000 i ta sama bajka że klatki czyste z tym że działa to tylko od mocy 300Ws w góre na 150 nie działa :) musze to sprawdzić raz jeszcze i jutro to zrobie napewno.
Czy jest do tych pocketów pełna polska instrukcja, najlepiej w pdf?
Prowadzę dyskusję w innym wątku i mam braki w wiedzy co do niektórych detali.
Nie nie ma czegos takiego. Jest tylko broszurka opisujaca podstawowe informacje o urzadzeniu.
co do innych lamp więc tak :
Bowens Esprit Gemini - działa
ELFO Quant - działa
Powerlux VC LR - działa
Krzysiek B
25-07-2011, 13:56
Piękne dzięki.
Jestem dłużny dobre piwo :)
marszull
26-07-2011, 10:43
Bonzo - dzieki.
Przy okazji pytanie jakich Gemini uzywales? i jak z moca?
tomisiek
26-07-2011, 11:12
Polski pdf udało mi się znaleźć kiedyś w sieci - ale tylko w wersji do Canona. Niestety - te instrukcje są co najmniej mało szczegółowe. Największą bazą wiedzy jest odpalenie programu PW Utility i informacje (tylko po angielsku) w okienku informacyjnym.
tomisiek
zwykłej Gemini 250, a co do mocy to jak pisałem wcześniej trzeba mieć mocne lampy minimum 800Ws żeby miało to sens lub podbijać ISO na słabszych lampach :)
tomisiek
26-09-2011, 20:42
Witam.
Ostatnio zaktualizowałem FW do wersji 3.00 i niestety chyba zaczynam mieć problemy :( przy dwóch lampach odpalanych + wyzwalacz z AC3 prześwietla mi zdjęcia i to znacznie (co najmniej 5 EV). Dodatkowo korekcja na AC3 jakby nie działała. Czy ktoś po aktualizacji miał jakieś problemy? resetowałem, wgrywałem ponownie FW - bez skutku.
pozdrawiam
tomisiek
Dziwi mnie że ktoś kupuje to badziewie. Niedopracowane za taką kasę
tomisiek
26-09-2011, 21:10
Wiesz, tylko to w chwili obecnej chyba najlepsze z dostępnych rozwiązań. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Pracuje, zarabia na siebie, daje duże możliwości. A że po zmianie FW coś się (według mnie) sypnęło - zdarza się. Szukam tylko informacji od innych użytkowników, żeby ewentualnie napisać wspólnie do PW.
tomisiek
No nie zgodzę się że najlepsze wg mnie są lepsze i niezawodne.
manfred - czy ty jesteś sprzedawca konkurencyjnego sprzętu czy co?
Dla mnie PW to jedyny wybór, a zalet ma mnóstwo. I funkcji jakie nie oferuje nikt inny. Ba - podbija parametry jakie mozna osiągnąć z firmowego, nikonowskiego sprzetu. Dlatgo to co piszesz to dla mnie absolutna herezja, by nie okreslic tego ostrzej. No chyba, że nie wiesz o czym piszesz.
manfred - czy ty jesteś sprzedawca konkurencyjnego sprzętu czy co?
Dla mnie PW to jedyny wybór, a zalet ma mnóstwo. I funkcji jakie nie oferuje nikt inny. Ba - podbija parametry jakie mozna osiągnąć z firmowego, nikonowskiego sprzetu. Dlatgo to co piszesz to dla mnie absolutna herezja, by nie okreslic tego ostrzej. No chyba, że nie wiesz o czym piszesz.
Nie jestem sprzedawcą konkurencyjnego sprzętu. Natomiast kilka wyzwalaczy przewinęło mi się przez łapy. Choćby taki radiopopper który w obsłudze na głowę bije PW. Ale w sumie to nie wiem o czym piszę i głoszę herezje
Choćby taki radiopopper który w obsłudze na głowę bije PW. Mnie bardziej od łatwości obsługi interesuje funkcjonalność sprzetu. Np wolę SB800 od 900. Obsługa 800 jest fatalna (idiotyczne podmenu), ale za to jest lampa nieco silniejsza i obsługuje "analogi"
Podobnie - PW realizuje funkcje o których radiopopper może pomarzyć i w dodatku jest pozbawione mnóstwa wad radiopoppera. Nie pisz mi nawet o tym ustrojstwie, bo to jest jakaś ślepa uliczka w konstrukcjach sprzętu. To ja już wolę Pixela.
A jakież to takie straszne wady ma radiopopper?
Np nie eliminuje przedbłysków, co ma kilka różnorakich negatywnych konsekwencji. Np wyzwalanie lamp studyjnych, np rejestrowanie przedbłysków (w niektórych sytuacjach) na zdjęciu.
Zupełnie ina wada - ma sie kilaset gram więcej w ręku. Co przy kilkugodzinnej sesji z zagripionym body i podpiętym 70-200VR ma znaczenie.
Jeśli brak zalet PW jest wadą radiopoppera to dla mnie taka lista będzie bardzo, bardzo długa. Podstawowe- Brak wspólpracy z Sekonicem, bezsensowność pracy z tym czymś w studiu itd itd
Czasy synchronizacji w trybach FP - to tez olbrzymia przewaga PW. Bo on umozliwia pracę bez FP, podczas gdy nikon (i radiopopper) muszą wchodzić w ten zakres. W dodatku wydajność lampy z PW rośnie, lepsze wykorzystanie błysku niż w firmowym CLS !
Naprawdę nie wspominaj o radiopperze jako o sensownej alternatywie.
Próba odpowiedzi na Twój post to wielkie wyzwanie. Co coś napiszę muszę od nowa konstruować odpowiedź.
Np nie eliminuje przedbłysków, co ma kilka różnorakich negatywnych konsekwencji. Np wyzwalanie lamp studyjnych, np rejestrowanie przedbłysków (w niektórych sytuacjach) na zdjęciu.
Zupełnie ina wada - ma sie kilaset gram więcej w ręku. Co przy kilkugodzinnej sesji z zagripionym body i podpiętym 70-200VR ma znaczenie.
Jeśli brak zalet PW jest wadą radiopoppera to dla mnie taka lista będzie bardzo, bardzo długa. Podstawowe- Brak wspólpracy z Sekonicem, bezsensowność pracy z tym czymś w studiu itd itd
Czasy synchronizacji w trybach FP - to tez olbrzymia przewaga PW. Bo on umozliwia pracę bez FP, podczas gdy nikon (i radiopopper) muszą wchodzić w ten zakres. W dodatku wydajność lampy z PW rośnie, lepsze wykorzystanie błysku niż w firmowym CLS !
Naprawdę nie wspominaj o radiopperze jako o sensownej alternatywie.
Nie jestem fotografem studyjnym dlatego nie znam sie na tym. Tu 1-0 dla Ciebie. Te kilkaset gramów w ręce to chyba lekka przesada zresztą nie należę do ludzi wiotkich dlatego ten argument mnie nie przekonuje. Nie pracuje z Sekonicem ale pewnie też dotyczy to przede wszystkim zdjęć studyjnych bo w plenerze pewnie jeden na 10 wykorzystuje to ustrojstwo. Jeśli chodzi o czasy synchronizacji hmm. Czy wydajność lampy z radiopoperem spada szczerze nie wiem ale pewnie tak jest. Lepsze wykorzystanie błysku tu znowu się nie znam mi w zupełności wystarczy to co oferuje cls natomiast w studiu pewnie jest to stanowczo za mało. Poddaję się wykazałeś że radiopopper nie ma startu do PW nikon.
tomisiek
27-09-2011, 10:02
Mnie radiopopper nie przekonywał od początku jedną rzeczą - montażem :) chyba jest łatwiej wpiąć lampę w sanki i przykręcić do statywu niż montować czujniki, taśmy i inne cuda. W plenerze, jak rozstawiam sprzęt 7-8 razy w ciągu kilku godzin (czyli rozłożenie do plecaka, złożenie, rozłożenie itp) PW jest bezkonkurencyjny.
tomisiek
Dla mnie najistotniejszą zaletą jest dwu systemowość reszta to są wady z którym da się żyć.
Te kilkaset gramów w ręce to chyba lekka przesada zresztą nie należę do ludzi wiotkich dlatego ten argument mnie nie przekonuje. Waga to jedna rzecz a ergonomia to kolejna. Ja robię same piony. A lampa błyskowa bardzo pogrsza wyważenie zestawu - leci wszystko na bok.
Poczytaj o tym co robi PW jeśli chodzi o synchronizację z body i o pracę w trybach FP. Ja się bardzo, ale to bardzo zdziwiłem.
marszull
27-09-2011, 11:43
Dla mnie najistotniejszą zaletą jest dwu systemowość reszta to są wady z którym da się żyć.
czyli tak naprawde dla Ciebie zaleta jest rzecz, ktora dla wiekszosci uzytkownikow nie ma zadnego znaczenia
czyli tak naprawde dla Ciebie zaleta jest rzecz, ktora dla wiekszosci uzytkownikow nie ma zadnego znaczenia
Jest wiele innych zalet ale nie będe ich wymieniał bo dla wiekszości z Was pracujących w studiu nie ma to żadnego znaczenia. Oczywiście poczytam o PW i jego pracy w trybach FP.
marszull
27-09-2011, 12:18
akurat synchro w krotkich czasach to bardziej sie przydaje w terenie, a nie w studio (gdzie samym blyskiem mozna mrozic, wyciemniajac odpowiednio pomieszczenie)
PS ja chetnie poczytam o zaletach RP, szczegolnie ze w Polsce nie ma za duzo uzytkownikow, wiec fajnie by bylo dostac info z pierwszej reki
Nie wiem czy jeszcze używa ale kiedyś tak teraz pewnie PW jest w użyciu. http://www.lukaszpiech.pl/2009/10/radio-popper-p1-pierwsza-sesja/
"Wszystkie zdjecia robione z HSS (High Speed Sync), synchronizowane z tego co pamietam na 1/2500 sekundy." To synchro o którym mówisz to o to chodzi?
hostman22
27-09-2011, 15:57
Nie wiem czy jeszcze używa ale kiedyś tak teraz pewnie PW jest w użyciu. http://www.lukaszpiech.pl/2009/10/radio-popper-p1-pierwsza-sesja/
"Wszystkie zdjecia robione z HSS (High Speed Sync), synchronizowane z tego co pamietam na 1/2500 sekundy." To synchro o którym mówisz to o to chodzi?
synchro jest tyle ile pozwala aparat czyli moze być nawet 1/8000.
Zastanawia mnie pare kwestii:
- skoro FlexTT5 jest nadajnikiem i odbiornikiem, to po jakiego grzyba kupować MiniTT1 (w takiej cenie w której jest) ?
- jeżeli nie chcemy zdać się na automatykę i chcemy wprowadzać korekty bez biegania do lampy musimy zakupić ac lub cu-800, tak?
- jeżeli byśmy mieli jedną lampę studyjną, to potrzeba powerSt4 lub ac9 (zależności od modelu lampy) ?
Swoją drogą jest tutaj tyle wyjadaczy, że chyba dałoby radę zrobić poradnik z zakresu PW ;)
ad1. bo mini jest nizszy i robi mniejsza dzwignie przy zapietej w niego sabinie. poza tym jest po prostu mniejszy i nie zaslania przyciskow z lewej strony
ad2. tak, albo sie zdajesz na ogolna kompensacje blysku
ad3. jezeli chcesz sterowac moca lampy to kazda potrzebuje kontrolera, jezeli tylko wyzwalac do podpinasz jakikolwiek PW i po klopocie
Czy jeśli podepnę pomiędzy PW Flex TT5 i lampę SB-900 przewód TTL i na nim zamontuję drugą lampę SB-900 czy taka kombinacja zadziała? Pytam ponieważ chciałbym zamontować dwie "sabinki" w softboxie i nie widzę sensu wydawać dodatkowych pieniędzy na kolejny PW.
Bardzo w to wątpię, bo spinanie kablami umożliwiało prace w TTL z kilkoma lampami za analoga, a w cyfrze już nie. W dodatku proponujesz dziwny sposób montażu, bo urządzenie umiejscowione między dwoma lampami. Jak juz to mogłoby działać umieszczone przed nimi.
Bardzo w to wątpię, bo spinanie kablami umożliwiało prace w TTL z kilkoma lampami za analoga, a w cyfrze już nie. W dodatku proponujesz dziwny sposób montażu, bo urządzenie umiejscowione między dwoma lampami. Jak juz to mogłoby działać umieszczone przed nimi.
Przyjrzałem się dokładniej zdjęciom przewodu SC-28 i rzeczywiście nie da się tak zrobić. Myślałem, że ma on identyczną kostkę oraz sanki na obydwu końcach. Niestety sanki są tylko z jednej strony, więc nie ma możliwości wsunięcia drugiej lampy, a szkoda.
Chyba, że taki przewód (oczywiście do Nikona):
źródło (http://www.mega-pixel.pl/data/gfx/pictures/large/4/5/954_3.jpg)
Wtedy na sanki PW nasuwamy przewód i dopiero na jego sanki lampę. Pozostaje nam jeszcze wpiąć lampę na sanki przewodu i powinno zadziałać teoretycznie :)
Gdyby było to sterowane przedbłyskami - CLS, to firma nikon mówi, że to nie zadziała. Czy PW jest i na tym polu lepsze od firmowych rozwiązań - nie wiem, ale wątpię. Choc o ile kłopoty mogą być z TTL, to może zadziała to gdy moc byłaby ustawiana manualnie.
hostman22
28-09-2011, 15:32
jak już jesteśmy przy kablach ;), to mam podobne pytanie do kolegi Jachu. Mianowicie jak między aparatem, a miniTT1 podłączymy kabel z TTL to i lampa po kablu jak i przez PW powinna nam błysnąć także w FP?
.Mianowicie jak między aparatem, a miniTT1 podłączymy kabel z TTL . To wtedy wszystko działa normalnie - tak jakby wcale kabla nie było, jakby miniTT1 było na body.
Na kablu mozna mieć 1 lampę. Łaczenie kablami kilku (choćby 2) lamp - wg nikona nie w cyfrze. Za analoga się dało.
Gdyby było to sterowane przedbłyskami - CLS, to firma nikon mówi, że to nie zadziała. Czy PW jest i na tym polu lepsze od firmowych rozwiązań - nie wiem, ale wątpię. Choc o ile kłopoty mogą być z TTL, to może zadziała to gdy moc byłaby ustawiana manualnie.
No tak tylko PW odczytują sygnał z sanek korpusu (nie przebłysków) i ewentualnie lampy zamontowanej na sankach lub AC3. Chodzi tylko o przekazanie informacji do lampy z korpusu więc teoretycznie powinno zadziałać. Pewnie zakupię ten przewód i jak coś dam znać, bo często używam tryb FP.
jak już jesteśmy przy kablach ;), to mam podobne pytanie do kolegi Jachu. Mianowicie jak między aparatem, a miniTT1 podłączymy kabel z TTL to i lampa po kablu jak i przez PW powinna nam błysnąć także w FP?
Według mnie tak, pewnie wszystko zależy od jakości kabla :) Niestety Nikon nie ma takiego odpowiednika jak pokazałem na zdjęciu więc będę musiał kupić zamiennik, a z nimi podobno jest różnie.
No tak tylko PW odczytują sygnał z sanek korpusu (nie przebłysków) i ewentualnie lampy zamontowanej na sankach lub AC3. Chodzi tylko o przekazanie informacji do lampy z korpusu więc teoretycznie powinno zadziałać. Pewnie zakupię ten przewód i jak coś dam znać, bo często używam tryb FP..Nie chodzi o PW ale o kabel nikonowski! Zadziała, przy jednej lampie. Ale ty wcześniej pisałeś o dwóch lampach, przypomnę:
Czy jeśli podepnę pomiędzy PW Flex TT5 i lampę SB-900 przewód TTL i na nim zamontuję drugą lampę SB-900 czy taka kombinacja zadziała? Pytam ponieważ chciałbym zamontować dwie "sabinki" w softboxie i nie widzę sensu wydawać dodatkowych pieniędzy na kolejny PW.Za analoga - mozna stosowac przedłużacze, trójniki, spinać kablowo kilka lamp - działa wszystko nawet w TTL.
Z body cyfrowymi - na kablu może być tylko jedna lampa.
Nie chodzi o PW ale o kabel nikonowski! Zadziała, przy jednej lampie. Ale ty wcześniej pisałeś o dwóch lampach, przypomnę:
Za analoga - mozna stosowac przedłużacze, trójniki, spinać kablowo kilka lamp - działa wszystko nawet w TTL.
Z body cyfrowymi - na kablu może być tylko jedna lampa.
Wiem, tylko znalazłem aukcje z przewodem TUTAJ (http://allegro.pl/show_item.php?item=1817404464) który podobno umożliwia podpięcie dwóch lamp do jednego przewodu.
Ja swoje i ty swoje. Co z tego, że umożliwia podpięcie 2 lamp? Co za różnica, czy kabel jest yongnuo czy nikona? Nikon robi rózne kable, kostki, trójniki, umożliwia spięcie ze sobą prawie dowolnej ilości lamp. Działa to w systemie analogowym TTL oraz D-TTL. Mozliwość przypięcia lamp niech ci sie nie myli z prawidłowym działaniem w cyfrze (system i-TTL).
Opis tego yongnuo tez jest boski. Na zdjęciach są canonowskie wersje, piszą o lampach speedlite (czyli canonowskie). Wymieniają co prawda lampy błyskowe nikona, ale nie pisza jakie funkcje sa przenoszone. A wymieniają wybiórczo większość z nikonowskiego asortymentu lamp. Tylko im się 'zapomniało" jakie sa ograniczenia. No bo co zrobisz z lampą SB 28 podpieta do cyfrówki? To nie ma prawa wg nikona mieć i-TTL z cyfrowym body. SB28 tam jest wymieniona, będziesz z nią miał TTL bo kabek jest TTL ??? TTL to funkcja kabla???
Z kolei SB900 nie będzie gadała z analgowymi body. Z body wymieniają wszystkie cyfrówki, ale ..D1 miały analogowy system, D100 chyba też, D2x był dwusystemowy o ile pamiętam.
Tak więc ten opis do kabelka jest mocno nieprecyzyjny. Nie pisze tam jakie funkcje sa przenoszone w zaleznosci od użytej lampy, oraz od konkretnego body. A to ma podstawowe znaczenie. Niestety nikon zakombinował z systemami d-TTL i i-TTL i nie sa one ze soba kompatybilne, choć (niewielka) cześć sprzetu nikona obsługuje oba systemy.
Ty chcesz używac tego kabla przy jakim body? Cyfrowym (jakim) czy analogowym? Zalezy ci na TTL czy chodzi tylko o odpalenie w manualu?
Przeczytaj kilka razy to co napisałem i powinieneś znać odpowiedzi, o ile zrozumiałeś o czym piszę. Nie róbmy OT w wątku o PW.
Ja swoje i ty swoje. Co z tego, że umożliwia podpięcie 2 lamp? Co za różnica, czy kabel jest yongnuo czy nikona? Nikon robi rózne kable, kostki, trójniki, umożliwia spięcie ze sobą prawie dowolnej ilości lamp. Działa to w systemie analogowym TTL oraz D-TTL. Mozliwość przypięcia lamp niech ci sie nie myli z prawidłowym działaniem w cyfrze (system i-TTL).
Opis tego yongnuo tez jest boski. Na zdjęciach są canonowskie wersje, piszą o lampach speedlite (czyli canonowskie). Wymieniają co prawda lampy błyskowe nikona, ale nie pisza jakie funkcje sa przenoszone. A wymieniają wybiórczo większość z nikonowskiego asortymentu lamp. Tylko im się 'zapomniało" jakie sa ograniczenia. No bo co zrobisz z lampą SB 28 podpieta do cyfrówki? To nie ma prawa wg nikona mieć i-TTL z cyfrowym body. SB28 tam jest wymieniona, będziesz z nią miał TTL bo kabek jest TTL ??? TTL to funkcja kabla???
Z kolei SB900 nie będzie gadała z analgowymi body. Z body wymieniają wszystkie cyfrówki, ale ..D1 miały analogowy system, D100 chyba też, D2x był dwusystemowy o ile pamiętam.
Tak więc ten opis do kabelka jest mocno nieprecyzyjny. Nie pisze tam jakie funkcje sa przenoszone w zaleznosci od użytej lampy, oraz od konkretnego body. A to ma podstawowe znaczenie. Niestety nikon zakombinował z systemami d-TTL i i-TTL i nie sa one ze soba kompatybilne, choć (niewielka) cześć sprzetu nikona obsługuje oba systemy.
Ty chcesz używac tego kabla przy jakim body? Cyfrowym (jakim) czy analogowym? Zalezy ci na TTL czy chodzi tylko o odpalenie w manualu?
Przeczytaj kilka razy to co napisałem i powinieneś znać odpowiedzi, o ile zrozumiałeś o czym piszę. Nie róbmy OT w wątku o PW.
Pewnie masz rację, bo z tego co pamiętam chodziło o przebłyski w i-TTL (pomiar może być fałszowany). Mnie wystarczy, że będą działać w manualu przez PW tzn. żebym mógł sterować mocą za pomocą AC3. Jak będę miał przewód to przetestuję i wtedy wszystko się wyjaśni. Chyba, że masz 100% pewność, bo już podpinałeś w ten sposób.
hostman22
30-09-2011, 00:20
Na kablu mozna mieć 1 lampę. Łaczenie kablami kilku (choćby 2) lamp - wg nikona nie w cyfrze. Za analoga się dało.
jedna mnie zadowala :)
Według mnie tak, pewnie wszystko zależy od jakości kabla :smile: Niestety Nikon nie ma takiego odpowiednika jak pokazałem na zdjęciu więc będę musiał kupić zamiennik, a z nimi podobno jest różnie.
tak tylko, zamienników 5m też nie ma, tzn są tylko na body już nic nie nałożysz :(
Oj widzę, że nie znacie asortymentu nikona. Kostka AS-10 i kable sc 26, 27 czy sc 18, 19. Te kable da się tez podpiąc do SC17 itp kabli. I lampy mają wejście na te kable (gniazda z boku), bez potrzeby kupowania kostek pod lampy.
tomisiek
04-10-2011, 10:20
ok. Po ostatnim plenerze sytuacja się nieco wyklarowała - problem dotyczy współpracy z 85/1,4 AFS. Z podpiętym tym szkłem system zaczyna wariować - nie wyzwala migawką błysku, prześwietla itp. Podpięcie innego szkła powodowało, że problem ustępował.
Napisze do PW info - może coś odpowiedzą.
tomisiek
Krzysiek B
04-10-2011, 10:33
A może warto wypróbować inny egzemplarz tego szkła?
tomisiek
04-10-2011, 11:07
ha ha ha = znalazłem aktualizację FW do wersji 3.003 dla nikona. Zobaczymy, może część błędów została usunięta.
Polecając aktualizację pozostaję do usług :)
tomisiek
Innego egzemplarza nie mam i raczej nie kupię :)))) problemu nie było przy poprzedniej wersji softu - z 85 banglało wszystko bez problemu.
kruszyna
03-11-2011, 12:35
Pytanko za 100pkt. Czy jeśli będę miał podpięty TT5 na body z założonym sterownikiem SU-800 to ta konfiguracja mi obsłuży jednocześnie lampy z kolejnymi TT5 i dodatkowo np SB-R200 lub np SB-900 ale sterowaną standardowo przez podczerwień. innymi słowy czy zestaw TT5 i SU-800 wysyła/steruje i radiem i podczerwienią?
RobertMiernik
03-11-2011, 14:56
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że tak...
(teoria)
kruszyna
03-11-2011, 15:14
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że tak...
(teoria)
Oczywiście chodzi o sterowanie w tym samym czasie.
Dowiem się pewnie jak dojdzie sprzęt ale planowanie jest wygodne i chętnie spakuję sb-r200 wraz z akcesoriami.
Mam nadzieje że nie robię głupstwa biorąc 5szt TT5 a nie 4szt TT5 i 1szt TT1
kruszyna
08-12-2011, 13:36
Doszło 5szt TT5 zaktualizowałem tylko bo jestem w pracy. Opcji sporo do zmiany mam nadzieję że są już osoby które płynnie poruszają się we wszystkich ustawieniach (i kiedyś będzie można skorzystać z ich pomocy). Mam nadzieję że znajdę opcję aby np pod C1 zaprogramować normalną obsługę (przenoszenie ustawień TTL) 5szt TT5 4lampy SB900 ze sterownikiem SU-800 na piątym egzemplarzu obsługującym też podczerwienią SB-r200. A np na C2 standardowa obsługa manualna czyli bez przenoszenia ustawień i tu bedzie pełna współpraca z kolejnymi 4szt plusII i seconikiem 758 z radiem. Dużo chcę ale dużo na to kasy poszło i mam nadzieję że będzie banglać. Ogólnie jestem wystraszony wielkością, TT5 (wraz z aku w komorze) to taka kobyłka:D No i te mocowanie na aparat. No ale sprawdzi się w praktyce jak to się trzyma.
kruszyna
09-12-2011, 01:00
Zakładam TT5 na sanki aparatu, drugie na SB900, kolejna SB900 stoi sobie włączona w trybie wyzwalania dla SU Test na SU wyzwala się lampa bez TT5 test na TT5 wyzwala lampę z podpiętym TT5. Do tej pory wszystko ok. Robię zdjęcie działa tylko ta z TT5. Czy jest jakaś opcja odpowiadająca za to żeby sterownik na sankach TT5 jednocześnie sterował też podczerwienią?
Zakładam TT5 na sanki aparatu, drugie na SB900, kolejna SB900 stoi sobie włączona w trybie wyzwalania dla SU Test na SU wyzwala się lampa bez TT5 test na TT5 wyzwala lampę z podpiętym TT5. Do tej pory wszystko ok. Robię zdjęcie działa tylko ta z TT5. Czy jest jakaś opcja odpowiadająca za to żeby sterownik na sankach TT5 jednocześnie sterował też podczerwienią?
Lampy zamocowane na Flexach TT5 ustawione są normalnie (bez Remote) czyli wyzwalane będą tylko "radiowo", jeśli jednak będziesz miał w zasięgu sterownika zamontowanego na sankach poprzez TT5 lampę ustawioną w trybie Remote powinno wyzwolić obydwie.
kruszyna
14-12-2011, 16:47
Lampy zamocowane na Flexach TT5 ustawione są normalnie (bez Remote) czyli wyzwalane będą tylko "radiowo", jeśli jednak będziesz miał w zasięgu sterownika zamontowanego na sankach poprzez TT5 lampę ustawioną w trybie Remote powinno wyzwolić obydwie.
No właśnie nie trybi. Poza tym chodzi mi o sterowanie poprzez podczerwień SB-R200. Dostałem info z polskiego oddziału że FLEX wyłącza podczerwień w SU-800 i jest aktywna tylko droga radiowa poprzez. Miły szybko odpowiadający Pan udzielił mi info że sprawę przekazał do producenta i bardzo szybko postara się rozwiązać mój problem. Zobaczymy jak będzie, czekam spokojnie bo póki co jestem po pierwszej robocie i ....
...wszystko raczej na pozytyw. Pierwszy raz zgrzałem 3 lampy jednocześnie. Chodziły na radiu i tak mi się miło fociło seriami że nie mogłem przestać:D I w pewnej chwili pytam się czyj to telefon dzwoni. Po dłuższej chwili zrozumiałem że tak brzmi dźwięk przegrzanej lampy SB900..
tomisiek
14-12-2011, 17:33
Satysfakcja gwarantowana :))))) tak. Miła rzecz sobie pobłyskać. Ja tylko też słówko chciałem rzucić, że polska obsługa pocketów działa bardzo, ale to bardzo dobrze. Miałem już kilka pytań i zawsze jest szybko, miło i profesjonalnie. Naprawdę bardzo dobre wsparcie ze strony głównego dystrybutora.
tomisiek
Mario__M
28-12-2011, 12:19
Czy sprawdzał ktoś Pocket Wizardy jaki mają realny zasięg w terenie z TTL'em i bez? Chodzi mi o Flex TT5 i Flex TT1 ew. jak ktoś posiada PowerST4 do Elinchroma Ranger'a.
Jakie udało wam się uzyskać najkrótsze czasy synchronizacji (używalne tz. bez zbędnych gradientów :D )
kruszyna
10-01-2012, 15:18
Info od polskiego przedstawiciela:
"Uzywajac TT1 czy TT5, SU-800 w ogole nie emituje podczerwieni. W przypadku pracy z aparatami niewspierającymi CLS, SB-R200 można wyzwolic podłączając je do SU-800 za pomoca przewodow SC-30 (instrukcja SBR200 str.110). TT1 oraz TT5 pracuja jednak tylko z aparatami wspierającymi CLS, wiec cytując serwis „niestety nie jest możliwa taka wspolpraca”. Jeżeli SB-R200 pozwolilby na prace z nowoczesnym korpusem przez kabelek SC-30 to byloby to rozwiązanie problemu, ale tego niestety nie mamy jak sprawdzic."
Więc niestety chyba że ten kabel ale nie wiem nawet jak on wygląda. Poza tym trzeba było by w sumie używać tych 200tek na ringu bo przewód już by był niekoniecznie wygodny. Lepsze jednak to niż nic. W niektórych przypadkach było by ok. pytanie tylko czy ktoś się bawił tym przewodzikiem. nie żeby samym ale z całą resztą klocków?
Przeczytałem cały wątek + jeszcze kilka poradników odnośnie PW i nigdzie nie znalazłem odp na moje pytanie. Do rzeczy. Nie interesuje mnie w ogóle mini TT1 w zamian chciałbym na aparacie zamontować TT5+AC3. Czy wówczas taka kombinacja będzie działać?
pozdrawiam
Przeczytałem cały wątek + jeszcze kilka poradników odnośnie PW i nigdzie nie znalazłem odp na moje pytanie. Do rzeczy. Nie interesuje mnie w ogóle mini TT1 w zamian chciałbym na aparacie zamontować TT5+AC3. Czy wówczas taka kombinacja będzie działać?
pozdrawiam
Tak! :) Mając dedykowany kabelek możesz również wyzwalać migawkę w korpusie, baterie typu AA więc łatwo dostępne, może jedynie przeszkadzać rozmiar gdyż jest dużo większy od TT1.
DonAlberto
27-03-2012, 23:58
A ja mam takie pytanie, dziś próbowałem cały zestaw tzn TT1 + 2 szt TT5 - lampy SB900 Nikon D700
ekspozycja ustawiona tak, że lampy są głównym źródłem oświetlania sceny - błyskam z nadajnikiem TT1 - 2 lampy błyskają - scena prześwietlona i do o jakieś 3 EV - odległość lamp od obiektu jakieś 3 m
zakładam na tt1 ac3 - błyskam - scena naświetlona OK mimo że korekty na AC3 są zerowe, tryby ustawione na A
zdejmuje to wszystko zakładam TT5 jako nadajnik na aparat i znowu błyskam - scena oświetlona ok (znacznie ciemniej niż na TT1)
co jest?
sprawdzam firmware TT1 - 2 z indeksem 6 - zaktualizowałem, testy i nadal prześwietla tyle że już znacznie mniej.
zakładam ac3 - znowu dobrze.
Prosze o pomoc? - czy system widzi ilość lamp i potrafi przeliczyć naświetlanie sceny? Zrozumiałbym że prześwietla bo dodaje 1 oświetlanie ale dlaczego po założeniu AC3 wszystko wraca do normy.
Sprawdź instrukcję AC3. Coś mi świta, że ustawienie 0 to nie korekcja 0 ;)
DonAlberto
08-06-2012, 00:03
Chciałem sie poradzić. Mam SB900 na PW-TT5 na D3 oraz dwie SB na TT5. Wszystko ustawiłem na zwykłe iTTL oraz wspólny kanał C1 i strefe A. Niestety pali tylko lampa na TT5 na aparacie. Jak ją zdejmę to palą te zdalne. Palą dobrze bo zmieniałem przesłonę od 2,8 do 22 i expozycja OK. Nie wiem co zrobić żeby paliły i zdalne i ta na nadajniku TT5 na D3. Celowo nie wziąłem TT1 aby mieć "zamienność". Oczywiście można dołożyć AC3 ale chciałem mieć jedną lampe na aparacie. Czy coś nie tak robie ? Coś ostatnio cicho o PW więc chyba wszystkim hulają. Ktoś pracuje w takiej konfiguracji jak piszę ? Z jedną lampą zdalną jest to samo co z dwiema. Narazie mam pierwszą chyba firmware bo tu nic nie grzebałem.
Podobn ustawienia 2 lampy sb900 podpięta na TT5 i jedna lampa na korpusie poprzez wyzwalacz TT1 - lapma ustawiona w trybie master, działa ze 2 razy na początku a potem się zawiesza, czasami pomoże wyłączenie i włączenie całego zestawu. Oczywiście aparat to D700 - obiektywy róźne.