Zobacz pełną wersję : Dwa operacyjne
Witam,
czy może mi jakaś mądra glowa napisac (tak krok po kroku) jak załadować dwa systemy na jednym kompie. I błagam - bez pytań po co mi to :)
Chciałbym mieć Win 98 i XP. W kompie mam 2 dyski. Jak zainstalować te dwa systemy, aby sie nie gryzły i abym miał wybór przy starcie, którego chcę uzywać.
Obecnie jest tylko XP.
http://forum.pcmaniak.pl/a2220.html
a nie lepiej postawic 98 na wirtualnej maszynie?
Witam,
chyba, że ktoś potrzebuje jądro DOS-a z W98 do czegoś, to nie najlepszy pomysł. Niektóre osoby ( np. ja ) używają archaicznych programów, które niestety działają tylko w "czystym" DOS-ie i nie da się ich bezproblemowo uruchomić w VM. Sposób z linka, który podał Calme jest ok, ale niestety trzeba najpierw zainstalować W98. Można oczywiście zrobić odwrotnie, ale takie proste już to nie jest.
Szuwar, jeśli potrzebujesz metody na zainstalowanie W98, a masz już XP, to mogę Ci wysłać opis jak to zrobić, który gdzieś kiedyś wygrzebałem w necie.
Pozdr, QuadMan
Jeżeli masz dwa dyski , to chyba najlepiej zainstalować na jednym XP , a na drugim 98. Ja u siebie (tylko inne systemy) zrobiłem tak:
Zainstalowany jeden dysk , drugi odpięty i instaluję system. Po wszystkim odłączam dysk z systemem , podpinam drugi i instaluję na nim drugi system. Następnie podłączam oba dyski , wchodzę do BIOSU i ustawiam z którego dysku ma się ładować system. Wybieram ten z którego częściej korzystam. Jak chcę uruchomić drugi system to przy starcie wciskam klawisz funkcyjny (u mnie F8) , który pozwala mi wybrać z którego dysku ma się instalować i koniec. Jest to prosty i bezpieczny sposób , a jednocześnie masz cały czas dostęp do dwóch dysków. Jeżeli chodzi Ci o uruchomienie obydwu systemów na raz to tylko maszyna wirtualna.
Mam nadzieję , że pomogłem :smile:
a ja bym postawił bez kombinacji najpierw 98 a potem Xp (kolejność istotna). Każdy na innym dysku i potem bez przełączania w biosie można spod xp wpisując msconfig skonfigurować w odpowiedniej zakładce bootowanie, który system ma ładować się jako pierwszy lub wybierać podczas startu systemu
a ja bym postawił bez kombinacji najpierw 98 a potem Xp (kolejność istotna). Każdy na innym dysku i potem bez przełączania w biosie można spod xp wpisując msconfig skonfigurować w odpowiedniej zakładce bootowanie, który system ma ładować się jako pierwszy lub wybierać podczas startu systemu
Dokładnie - jest to najmniej problemowe i w miarę dobrze działające rozwiązanie.
http://forum.pcmaniak.pl/a2220.html
Dzięki Calme - to jest coś o co mi chodziło - łopatologicznie :)
No ... tu już zacząłbym mieć problem z kumaniem :)
chyba, że ktoś potrzebuje jądro DOS-a z W98 do czegoś,
Nie .. nie ... żadnych jąder nie potrzebuję :)
Jeżeli masz dwa dyski , to chyba najlepiej zainstalować na jednym XP , a na drugim 98.
Mam nadzieję , że pomogłem :smile:
Tak właśnie zrobię, dzięki.
Jutro ostro biorę się do roboty właśnie bez kombinacji - najpierw 98 potem XP
Wielkie dzięki Panowie, na Was zawsze można liczyć.
Pozdrawiam
Jarek