PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix P100

Strony : [1] 2

monitta87
11-03-2010, 14:07
Witam wszystkich :D

Niedawno pojawił się na rynku nikon P100, czy ktoś z was miał z nim do czynienia??
Zastanawiam się nad jego kupnem, co o nim sądzicie??

pozdrawiam
Kinga

Antonioo
11-03-2010, 16:30
jest na matrycy CMOS, kręci filmy full hd, przyzwoita jasność obiektywu, dłuuuuuggggggiiiiiii zoom. lepszej jakości ekran

dobry przedsionek do lustrzanki

błajan
11-03-2010, 17:43
jeśli nie chcesz kupować lustra to można się skusić. ale na twoim miejscu wybrał bym coś tańszego
jeśli traktujesz to jak przystawkę po której kupisz lustro to lepiej od razu kup jakieś tanie lustro.
przed rokiem przechodziłem właśnie z p80 na d70
straciłem na zakupie 200
ty po roku stracisz wiecej
ps. canon i tak będzie lepszy w tym segmencie (nie robię sobie jaj)

Antonioo
11-03-2010, 19:07
a ja na kupnie d90 z wszystkim co już mam straciłem z 1700 zł....i co? a to, że taka kolej rzeczy........takim tokiem rozumowania nikt nic by nie kupował, bo i tak straci.....jeśli ci się podoba, to bierz i nie pytaj się.....aparacik na pewno da ci wiele satysfakcji i radości. (zdjęcia/filmiki) jest mały, zgrabny,....zdjęcia też będą ładne....a jeśli ci się fotografia spodoba, to za jakiś czas kupisz lustrzankę. ale taki zaawansowany kompakt, to dobre podstawy pod ewentualne lustro......
ja polecam.....

Art Erie
11-03-2010, 20:21
Brat ma P100, ja miałem 8800 - porównania w jakości i możliwościach niestety nie ma żadnego; oczywiście na korzyść CP 8800.
Na dodatek 8800 z małym przebiegiem ( nie jest już produkowany ) można kupić za 1/3 ceny P100. Jedyną wadą dla Ciebie ( dla mnie to zaleta ), 8800 jest większy i cięższy ( ma też krótszy zoom, ale to mało istotne ze względu na jakość obrazka na długim końcu).

monitta87
12-03-2010, 01:19
Ja potrzebuję właśnie czegoś lekkiego małego i wszechstronnego z dużym zoomem, głównie do robienia zdjęć na wyjazdach, całodziennych pieszych wycieczkach po górach itd. Cena nie jest takim strasznym problemem bo można go dostać już za 1450 zł po odliczeniu vatu bo mam taką możliwość wyjdzie lekko ponad tysiak :) A na lustro będzie kiedyś swoją drogą ...

dziękuję bardzo za odpowiedzi

pozdrawiam i czekam na dalsze opinie na temat P100
Kinga

Art Erie
12-03-2010, 11:26
W takim razie bierz P100 - ma sporo programów tematycznych, kręci filmy, ma duży LCD i polskie menu. Takie rzeczy jak stopka do lampy, czy inne zalety 8800 nie będą Ci potrzebne. Albo może zorientuj się kiedy będzie dostępny Fujifilm FinePix HS10 -będzie miał potężny 30 krotny zoom, fajne kolorki i mnóstwo nowych bajerów http://www.fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,s,89,ogolne.html

monitta87
12-03-2010, 12:01
Nad HS10 tez myślałam ale nie wiem kiedy będzie i ile będzie kosztować, a aparat chce kupić za miesiąc około, żeby mieć go na majówkę (wyjazd w góry)

Art Erie
12-03-2010, 13:11
Nad HS10 tez myślałam ale nie wiem kiedy będzie i ile będzie kosztować, a aparat chce kupić za miesiąc około, żeby mieć go na majówkę (wyjazd w góry)

Poszukaj tutaj http://fujiklub.pl/viewtopic.php?p=168558#168558 i pewnie w kilku innych wątkach. Nie śledziłem tematu, ale cena będzie pewnie na poziomie prostej lustrzanki ;)

Wesoły_pstrykacz
14-03-2010, 13:00
Ja potrzebuję właśnie czegoś lekkiego małego i wszechstronnego z dużym zoomem, głównie do robienia zdjęć na wyjazdach, całodziennych pieszych wycieczkach po górach itd.
Kinga

Właśnie z myślą o takich zastosowaniach kupiłem wczoraj ten aparacik dla ojca i musze przyznać że jest świetny.
Lekki, poręczny, szybki. Jakość obrazka b.dobra a filmy.... po prostu bajka.
Wiele programów tematycznych, AF szybki - przy włączonym trybie śledzenia obiektu bez problemu łapał biegającego psa.
Wieczorem postaram się wrzucić jakieś sample... jeżeli uda mi się dopchać do aparatu, bo jak na razie nowy właściciel wybrał się z nim na pierwszą wycieczke ;)

rafał28
14-03-2010, 20:27
witajcie!
może podasz kilka fotek z p100 bo jestem na kupnie tego aparatu za 1608zł ale nie wiem czy nie lepiej dołożyć do do nikona d5000 z obiektywem af-s 18-55 vr za 1999zł(z tym że nie zamierzam już nic do lustra dokupywać) choć ja lubię robić zdjęcia z zoomem (z dalsza)a żonka chce robić ładne zdjęcia i najważniejsze by aparat był szybki zrobiła kilkanaście fotek canonem lustrzanką i ciężko mi walczyć o p100 potrzebuje kilka zdjęć dla przykładu .

Wesoły_pstrykacz
14-03-2010, 23:16
Jeżeli do D5000 nie zamierzasz kupować szkieł to chyba P100 będzie lepszym wyborem.

Co do zdjęć to za wiele nie wrzuce bo nie miałem czasu dziś nim popstrykać, może jutro wezmę go na miasto to będzie coś więcej, jedyne co dziś zdołałem zgłębić to tryb makro i musze przyznać że mile mnie zaskoczył.
Wszystkie zdjęcia były robione w trybie automatycznym, żadnego kombinowania z ustawieniami, (a jest w czym przebierać) poprostu odpalasz i pstrykasz - czyli to do czego ten aparat jest przeznaczony.

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img341.imageshack.us/i/makro1.jpg/)

2

źródło (http://img716.imageshack.us/i/makro2.jpg/)

3 - i taki pstryk z okna

źródło (http://img130.imageshack.us/i/53932897.jpg/)

Kundzior
15-03-2010, 12:28
Sony HX1. W tego typu sprzęcie nie ma konkurencji. Takie jest moje zdanie.

rafał28
15-03-2010, 19:53
sony hx1 to już ponad roczny aparat z "tylko 20 zoomem" a po drugie czytałem też opinie o tym ze ta matryca ma duzo szumów i dlatego tylko 9 megapixseli a p100 to tak zwany nowszy hx1 też na matrycy cmos więc jak już to albo kupię nikona albo fuji hs10....mam prośbe do wesołego pstrykacza a własciwie trzy punkty
1. na youtube widziałem ze na p100 26xzoomie strasznie trzęsło a na panasonicu było bardzo ładnie .Możesz napisać czy system stabilizacji jest ok czy faktycznie trzęsie na max zoomie.....widziałem też sony chyba steady shot czyli stabilizacja sony i też nie trzęsie
2. z tej ostatniej fotki możesz zrobić zdjęcie na max zoomie np bloku okna dachu anteny na dachu coś co jest daleko żebym miał zdjęcie na max zoom
3. jak by była możliwość to proszę jedną fotkę na iso 800 najlepiej w jakimś budynku(nie na zewnątrz)
z góry dzięki
4. czy w nikonie jest coś takiego jak w panasonicach ze jak zmniejszysz rozmiar zdjęcia do 3 megapixeli to powięsza się zoom optyczny do iluś tam razy więcej niż fabryka dała...

Wesoły_pstrykacz
16-03-2010, 17:20
1 - Na max zoomie nic nie trzęsie, (stabilizacja zostaje uruchomiona dopiero przy wciśnięciu spusty do połowy w trybie zdjęć, w trybie video działa ciągle) więc autor filmu musiał mieć stabilizacje wyłączoną albo był rozdygotany ;)

2 - z ręki

źródło (http://img687.imageshack.us/i/dscn0118o.jpg/)

3

źródło (http://img146.imageshack.us/i/800v.jpg/)

crop

źródło (http://img213.imageshack.us/i/cropc.jpg/)

4 - Nic takiego nie zaobserwowałem

rafał28
16-03-2010, 18:19
dzięki za zdjęcia byłem dziś w euro agd rtv ale jeszcze go nie mają

Jatin
17-03-2010, 10:46
P100 to na pewno dobry kompakt ale IMHO jest paskudny jeśli chodzi o wygląd. :)

rafał28
17-03-2010, 21:24
na tej stronie http://snapsort.com/compare/Fujifilm_FinePix_HS10-vs-Nikon_Coolpix_P100#discussion nikon ma słabe noty za
Flash 2.0 / 5.0
Low light capability 2.5 / 5.0
czy ktoś wie co chodzi? lampa słaba?problemy przy małym świetle?

emarcin
19-03-2010, 10:03
witajcie!
może podasz kilka fotek z p100 bo jestem na kupnie tego aparatu za 1608zł . . .

Skąd taka cena? "Normalnie" w Fotojokerze za 1488, a przez e-F... nawet 1433.
W innych internetowych cena zeszła już poniżej 1400

Pozdrawiam emarcin

M_B
19-03-2010, 14:15
Mam poprzednika czyli P90 i szału nie ma. Dopiero na manualu jako tako jest przywoicie, ale do ostrości choćby z D40 to mu brakuje. Ciężko łapie ostrość przy złym świetle i ma ciemny obiektyw. Drugi raz bym nie kupił. Na szczęście kupiłem w USA i było taniej niż w Polsce.

rafał28
20-03-2010, 12:22
Skąd taka cena? "Normalnie" w Fotojokerze za 1488, a przez e-F... nawet 1433.
W innych internetowych cena zeszła już poniżej 1400

Pozdrawiam emarcin

musze go kupić na raty i dlatego a co do porównania do p90 to chyba całkiem inne aparaty fakt p90 wszędzie był ganiany za złą jakość zdjęć ale p100 jest już na CMOS a nie CCD ma mniej megapixeli i ponoć przy gorszym świetle lepiej się będzie CMOS spisywać

monitta87
02-04-2010, 08:35
Decyzja podjęta :) po świętach kupuję jednak p100. Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Pawcho
19-04-2010, 17:25
ponieważ jest to mój pierwszy post to wszystkich "starych"użytkowników
Witam
Przechodząc do tematu.Zainteresowany jest zakupem przed wakacjami kamery hd w cewnie do 2000 zł. Już miałem się bliżej zapoznać m.in. z Sony HDR 115. Jednak parę dni temu natrafiłem na stronkę z aparatem Nikon P 100.Również trochę posiedziałem na stronach i w sumie odniosłem wrażenie, że jest to niezle połączenie dobregoo aparatu/ no oczywiście dla fotoamatora/i mam nadzieję w miarę niezłej kamery HD. W sumie ciekawe co lepiej by wypadło zdjęcia z kamery HD czy film hd z tego aparatu. No jest jeszcze ewent. konkurencja Fuji HX10. jednak mam już od 2 lat innego Nikona S 10/użytkuje syn/ i się przyzwyczaiłem do firmy. Stary aparacik bezawaryjny i niezłe zdjęcia.
Dlatego mam prośbe szczególnie do osób które zakupiły ten aparat m.in. Monitta 87 - czy ewnetualnie skrobnełby coś na forum odnośnie jakości filmu, konwersji na kompa, zoomu itp.

monitta87
23-04-2010, 22:17
Ja dziś dopiero odebrałam aparat, po pierwszych zabawach z tym nikonem jestem zadowolona. Niedługo pewnie opiszę swoje wrażenia.

Pawcho
24-04-2010, 12:28
Czekam z niecierpliwością:)
i życzę miłej zabawy z Nikonem

Antonioo
24-04-2010, 15:15
zrobiłem krótkie hd w pracy......

http://www.youtube.com/watch?v=tDvjStbGNi0

tDvjStbGNi0

spostrzeżenia po krótce:
1)długo ostrzy,
2)stabilizacja szarpie obrazem,
3)zajmuje dużo mb:) te 38 sec. zajmuje 75 mb
4)przy dużym zbliżeniu strasznie trzepie

ale dźwięk ok,obraz też niezły, rzadko się na full zoomie robi, więc drgania też będą mniejsze, ogólnie to jestem na tak.....wg mnie warto....tym bardziej , że nie kosztuje to nie wiadomo ile....

Pawcho
24-04-2010, 16:20
dzięki filmik fajny i pomimo,że krótki sporo wyjaśnia. Faktycznie długo ostrzy ale w amatorskich kamarach jest niewiele lepiej. sam obraz jest b.dobry. jeszcze dwa pytania 1. czy w zestawie jest jakiś program do konwersji na kompa i wypalenie filmu na płycie ?2. Jakiej karty uzywałeś tzn jakiej klasy /podobno powinno się używać od 6 w górę/

Antonioo
24-04-2010, 16:46
na płytce chyba nic nie ma.... to raczej standardowa płytka dodawana do coolpixów....
ale jest sporo za free programików znajdziesz coś na pewno....

film był robiony na karcie Toshiba 4gb klasy 4

Amadeusz
24-04-2010, 18:52
Właśnie z myślą o takich zastosowaniach kupiłem wczoraj ten aparacik dla ojca i musze przyznać że jest świetny.
Lekki, poręczny, szybki. Jakość obrazka b.dobra a filmy.... po prostu bajka.
Wiele programów tematycznych, AF szybki - przy włączonym trybie śledzenia obiektu bez problemu łapał biegającego psa.

Ja też dla Taty chcę kupić:) Miałem w rękach w Media Markcie, porobiłem nim kilka zdjęć i bardzo mi się spodobał.
Ale ktoś wtrącił o Fuji. I z tego porównania - http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=1114&add1=1119
to więcej zoomu ma Fuji i na plus baterie AA, a Nikon ma lepszy wyświetlacz. To niuanse.
Ktoś miał już obydwa wymacane lub zna obiektywy w Fuji?

Acha Fuji droższe:/

błajan
24-04-2010, 19:50
to ja dodam od siebie ze cieszy mnie niezmiernie zoom optyczny podczas kręcenia filmów (w p80 tego nie było)
smuci niestety masaktycznie wolny fokus (p80 przy nim to demon szybkości) pewnie to wina właśnie zastosowania zoom optycznego w filmach.

Antonioo
24-04-2010, 23:29
porównać tego fuji do nikona, to wg mnie tak jak modele d5000 do d90......inna ergonomia.....oczywiście na korzyść fuji.....

monitta87
25-04-2010, 09:47
jeżeli chodzi o filmy jak napisano wcześniej jest ok ale naprawdę przy zoomie dłuuuugo wyostrza... Jak dla mnie minusem jest także to, że nie ważne ile miejsca mamy na karcie nie nakręcimy nim filmu dłuższego niż 29 minut... Filmy hs czyli ze spowolnieniem fajny efekt, pobawić się można, ale czy to potrzebne??

Natomiast ze zdjęć jestem zadowolona, menu łatwe w obsłudze, tylko parę przydatnych funkcji jak np. ustawianie iso zbyt głęboko "zakopane" w menu powinno być to szybciej, łatwiej dostępne. Fajne makro od 10 lub od 1 cm.
Na głównym pokrętle z trybami można zapisać pod "U" własne ustawienia manualne.

Pawcho
25-04-2010, 11:19
a właśnie Monitta dlaczego nie nakręcisz dłuższego filmu?.Gdzieś wyczytałem,że chodzi o naładowanie baterii ale w sumie tak naprawdę nie wiem. Poza tym po nagraniu tych 29 min.żeby zacząć nagrywanie od nowa to/ jest to kwestia naładowaqnia baterii/? czy czegoś innego? Jeżeli nie bateria to jak szybko można włączyć ponowne nagrywanie/ zapisuje pewnie nowy plik/.Aha niech Cię tak to nie denerwuje te 29 min. mają wszystkie aparaty Fuji też.

Amadeusz
25-04-2010, 14:16
porównać tego fuji do nikona, to wg mnie tak jak modele d5000 do d90......inna ergonomia.....oczywiście na korzyść fuji.....

Ergonomię pomijam, tzn. wygodnie mieć ważne guziki na zewnątrz itp. ale chodzi mi raczej o zdjęcia, ich jakość i szybkość robienia. Czy tu są jakieś różnice między tymi zoomami?

Antonioo
25-04-2010, 14:23
Ergonomię pomijam, tzn. wygodnie mieć ważne guziki na zewnątrz itp. ale chodzi mi raczej o zdjęcia, ich jakość i szybkość robienia. Czy tu są jakieś różnice między tymi zoomami?

ale o co chodzi??...."różnice między zoomami"....

Amadeusz
25-04-2010, 14:29
ale o co chodzi??...."różnice między zoomami"....

No jak zrobisz zdjęcie w tych samych warunkach i takich samych nastawach dwoma aparatami to zazwyczaj będą różnice... zatem moje pytanie, którym lepiej i szybciej to zrobie?

Antonioo
25-04-2010, 14:42
No jak zrobisz zdjęcie w tych samych warunkach i takich samych nastawach dwoma aparatami to zazwyczaj będą różnice... zatem moje pytanie, którym lepiej i szybciej to zrobie?

ktorym szybciej?--może fujj (ergonomia lepsza)

którym lepiej? --znajdź test obu modeli....

Amadeusz
25-04-2010, 15:06
ktorym szybciej?--może fujj (ergonomia lepsza)

którym lepiej? --znajdź test obu modeli....

Ja o jednym, Ty o drugim :)

Ok, masz u siebie w sklepie te dwa modele może?, mam blisko, mogę podjechać.

Antonioo
25-04-2010, 15:15
aaaaaaaaaaaa......o to chodzi:).... nie nie fuji nie handlujemy:) a szkoda...

siwylbko
09-05-2010, 20:19
Witam
a ja moze jeszcze sie spytam co sadzicie o CANON SX20?
Na początku myslalem o NIKON P100 ale na plus CANONA przemawia obrotowy wyswietlacz no i zwykle baterie.
Czy ktos miał styczność z tymi dwoma aparatami?

błajan
09-05-2010, 21:08
porównywałem kiedyś sx10 z p80 (na korzyść canona)
sx20 vs p100
canon ma możliwość mocowania filtrów i gorącą stopkę
nie robiłem bezpośredniego porównania filmów ale na tym polu nikon zawsze zostawał z tyłu.
jeśli są w podobnych cenach wybrał bym canona

ps. są w podobnych cenach więc dla mnie wybór jest jednoznaczny ale to twoja decyzja ;)

Pawcho
09-05-2010, 21:39
Tak ale ma tylko 720p i matrycę CCD i mniejszy ekranik LCD/ to akurat malutki minus/ ale na forach go chwalą.
Tak a propo jak przegrać pliki filmowe MOV na AVCHD?

siwylbko
10-05-2010, 09:12
No wlasnie jest taka różnica że nikon nagrywa filmy full HD a canon tylko HD ale ogladajac nagrania na necie (ktore i tak pewnie sa skompresowane) roznicy nie widac w jakosci. Ekran ma mniejszy pewnie przez ten fakt obracania w kazda strone.
Jedyna rzecz ktora mnie dreczy to własnie matryca. Czy w nikonie jest lepsza? Czy tylko nowsza?

Pawcho
11-05-2010, 11:28
piszą,że COMOS jest trochę lepszy,szczególnie w ciemniejszych scenach ale ja jestem hmm. laikiem więc niech ewentualnie wypowie się jakiś fachura:)

M_B
15-05-2010, 20:46
Ja się jedynie wypowiem, że jak lubisz szum i ziarno to bierz z matrycą CCD.

kaemte
15-05-2010, 23:00
Witam wszystkich!

Noszę się z zamiarem kupna kamery HD (zastanawiałem się głównie nad SONY HDR-CX115E). Kamera służyłaby głównie do amatorskiego nagrywania koncertów fortepianowych (mojego brata).

Ostatnio jednak doszedłem do wniosku że przydałby się aparat potrafiący zrobić przyzwoite zdjęcia (zwykły kompakt już nie wystarcza). Czy jakość dźwięku rejestrowanego przez kosztujący 1200-1700zł aparat (chodzi mi głównie o SONY HX1 albo NIKONA P100 omawianego w tym temacie) jest dużo gorsza? Może polecilibyście mi inny aparacik, który lepiej nagrywa dźwięk?

Pozdrawiam,liczę na pomoc.

Pawcho
16-05-2010, 10:06
No nie tak chyba nie da rady. Kamera a szczególnie aparat służy do utrwalania obrazu więc przynajmniej ja nie na trafiłem na aparat który by nagrywał dźwięk z jakością profesjonalnej aparatury. W kamerach/niektórych/masz możliwość nagrywania dźwięku w systemie 5.1/Panasonic/ale jak z jakością to nie wiem. W aparatach które wymieniłeś jakość dźwięku stereo jest b.dobra i chyba nie znajdziesz w innych lepszej jakości. Chyba nie uda ci się pogodzic w tym przedziale cenowym super dźwięku i obrazu ,gdzieś musisz iść na kompromis i zdecydować co ważniejsze lub mieć wszystko w miarę dobre ale nie super.

kaemte
16-05-2010, 12:53
Jakość dźwięku nie musi być audiofilska, wystarczy taki żeby "dało się go słuchać";)
Nagrany dźwięk ma przede wszystkim nie trzeszczeć. Czy nic takiego nie ma miejsca?
Nie planuję dokupować mikrofonu,nie ważne czy zdecyduję się na kamerę,czy aparat.

Pawcho
16-05-2010, 14:59
Więc polecam Nikona - dźwięk bardzo dobry.Już Ci na innym forum pisałem,że jedyny minus to wyłapuje szumy wiatru pomimo możliwości włączenia "odszumiacza' i słychać delikatnie pracę zoomu ale do Twojego nagrywania zoom raczej nie jest niezbędny.Sam dźwięk stereo jest naprawdę niezły i ładnie łapie kierunki.O innych aparatach się nie wypowiem bo ich nie sprawdzałem.

Tomek71
17-05-2010, 19:00
Witam.Jestem przed kupnem kompaktu (lustro odpada bo nie wykorzystam jego możliwości) dużo czytałem w necie i ostatecznie wybiore z trzech :
1.Sony HX 1
2.Nikon P 100
3. Fuji FinePix HS10
Byłem bardzo zdecydowany na P 100 ale po wizycie w sklepie i zaprezentowaniu przez sprzedawce HX 1 mam duże wątpliwości czy Nikon mu dorównuje.Zaletą Sony jest 2 letnia gwarancja z możliwością przedłużenia do 5.(nikon 1+ 1 rok ochrony w trakcie której trzeba i tak zapłaćić za części).W trakcie kręcena nikonem filmu i przybliżania obrazu niby dobrze ale jak sie odtwarza to obraz skacze jak cholera (jak zdjęcia poklatkowe) czy u Was też tak sie dzieje? A może to jakiś kruczek sprzedawcy?Jeśli chodzi o zdjęcia to jakość jak dla mnie na wysokim poziomie w obydwóch aparatach.Różnica w zoomie x20 a x26 nie byłem w stanie porównać.Nikon lepiej "leży" w dłoni.
Fuji jeszcze nie oglądałem na żywo.Jeśli znacie jakieś plusy i minusy tych aparatów to proszę piszcie bo to mi ułatwi decyzję.

Pawcho
18-05-2010, 16:40
sprawdziłem , teraz faktycznie zauważyłe, że obraz 'skacze" wcześniej albo tego nie było albo nie zauważyłem-może to być związane z jakością karty pamięci-powinna być min. klasy 6/ przepustowośc /. Ja akurat nagrałem swój króciutki materiał filmowy na karcie starej jak świat wyciągnietej ze starego aparatu Nikon coolpix s 10, nową muszę sobie kupić.Jednak tak jest tylko na Qiuck Time. W Windows Media P. obraz wyświetlany jest idealnie.W sumie chyba każdy z tych aparatów reprezentuje podobną klasę. Fuiji ma mechaniczny obiektyw i baterie paluszki/dla jednych zaleta dla mnie wada/no i zdjęcia RAW ale to dla bardziej wytrawnych fotoamatorów mnie wystarczy JPG.Sony na rynku od ponad roku co nie znaczy,że jest słaby,rodzielczość max filmu 1440 / 1080 w sumie to praktycznie nie znacząca róznica. Musisz wybrać sam ja też przez to przechodziłem i nawet miałem podobny dylemat/też te 3 aparaty/ chociaż jakoś od początku podpasował mi Nikon i ostatecznie wziąlem jego. Cena też była niezła-normalny sklep 1240zł. Mogłem obejrzeć, pomacać:)itp.

fifi29
21-05-2010, 15:11
móglby ktoś dać trochę więcej fotek zastanawiam się nad kupnem tego aparatu i chciałbym zobaczyć więcej zdjęć najlepiej z różnych kategorii.Z góry dzięki

Kundzior
21-05-2010, 18:39
ja już chyba gdzieś pisałem, że HX1 zjada P100 na śniadanie, tak samo sprawa się ma do SX1 Cokona :)

fifi29
22-05-2010, 08:28
prosiłem o zdjęcia a nie o opinie

Pawcho
22-05-2010, 18:43
niżej masz test aparatu wraz ze zdjęciami.

Pawcho
22-05-2010, 18:44
http://fotoblogia.pl/2010/04/08/nikon-coolpix-p100-czyli-ultrazoom-bez-kompromisow-test-czesc-2/

fifi29
22-05-2010, 22:11
to już oglądałem wcześnie chodzi mi raczej o zdjęcia zrobione przez was czyli posiadaczy tego aparatu z góry dzięki

fifi29
24-05-2010, 15:06
Haloooooo jest tu kto???

ma.rek
24-05-2010, 21:35
Witam,

Zamieszczam troche zdjęć z Nikon'a P100,
nie są to najlepsze zdjęcia, ale mysłe że przydadzą się jako przykład typowego fotoamatora.
Ogólne wrażenia z aparaciku sa dobre, jak na tę klasę sprzętu i z takim zoom'em.
Zdjęcia są ok, ale jakby trochę prześwietlone, filmy także są dobre (jak na taki sprzęcik).

Poniżej daję trochę fotek, wszystkie robione były bez statywu.
Zdjęcia prosto z aparatu, bez obróbki, tylko pomniejszone.

1/2 sec, F2.8, ISO 400, 4,6 mm

źródło (http://img714.imageshack.us/i/dscn0547.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img541.imageshack.us/i/dscn0547crop.jpg/)
--------

1/62 sec, F5.0, ISO 160, 120 mm

źródło (http://img249.imageshack.us/i/dscn0862b.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img214.imageshack.us/i/dscn0862crop.jpg/)
--------

1/300 sec, F5.6, ISO 160, 18,8 mm

źródło (http://img707.imageshack.us/i/dscn0975.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img39.imageshack.us/i/dscn0975crop.jpg/)
--------

1/350 sec, F7.1, ISO 160, 4,6 mm

źródło (http://img338.imageshack.us/i/dscn1078b.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img684.imageshack.us/i/dscn1078crop.jpg/)
------

1/243 sec, F5.6, ISO 160, 7,3 mm

źródło (http://img210.imageshack.us/i/dscn1118n.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img197.imageshack.us/i/dscn1118crop.jpg/)
------

1/322 sec, F7.1, ISO 160, 4,6 mm

źródło (http://img208.imageshack.us/i/dscn1124l.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img22.imageshack.us/i/dscn1124crop.jpg/)
------

1/374 sec, F7.1, ISO 160, 32,7 mm

źródło (http://img4.imageshack.us/i/dscn1125m.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img692.imageshack.us/i/dscn1125crop.jpg/)
------

1/430 sec, F6.3, ISO 400, 120 mm

źródło (http://img443.imageshack.us/i/dscn1153y.jpg/)

Crop 100%

źródło (http://img36.imageshack.us/i/dscn1153crop.jpg/)

---
---

Pozdrawiam

fifi29
25-05-2010, 15:15
bardzo dziękuje jak masz jeszcze jakieś to dawaj ;d

ma.rek
25-05-2010, 15:23
bardzo dziękuje jak masz jeszcze jakieś to dawaj ;d

Może w ten weekend coś popstrykam, (jak znajdę trochę czasu i pogoda dopisze),
bardziej przyłożę się do zdjęć.
Może jakieś sugestie co zdjęć jakie byś chciał zobaczyć z tego aparaciku?
( a tak na marginesie, dziwne że jeszcze nie ma testów tego aparatu na dpreview, optyczne, czy fotopolis)

--
Pozdrawiam

fifi29
25-05-2010, 15:35
A jak byście się odnieśli do tej opini?? Witam! Właśnie dziś oddałem do sklepu Nikona p100 dzięki uprzejmości pani. Zamieniłem na model konkurencyjnej firmy. O ile jakość aparatu i estetyka są dość dobre i sprawiają wrażenie dobrego aparatu tak już wykonywane zdjęcia to masakra!!! Pierwszy wypad w teren trochę widoków trochę makro... i tu jakby nieostre zdjęcia już wtenczas zacząłem coś podejrzewać że jest coś nie tak , no.. ale, nie znam do końca aparatu, wiec na to zwaliłem winę. ALE późniejsze zdjęcia to koszmar; Znalazłem przyczynę. aparat ostrzył za obiektem fotografowanym, np twarz mojej córki zawsze była nieostra. Wpierw konsultacja z wsparciem technicznym Nikon Polska i przesyłka zdjęć do weryfikacji. Odpowiedź brzmiała sweter ostry dziewczynka ruszyła twarzą potem jakieś bzdety o ustawieniach przesłon i czasów !!! ale ja robiłem na automacie!!! po prostu klient to tuman. Dziwne że dotąd robione zdjęcia przeze mnie jakoś sobie canon radził. Z przykrością stwierdzam że Nikon P 100 się gubi w ustawieniach, nie radzi sobie z autofokusem a makro nie jest najlepsze. Mam nadzieję że moje obserwacje komuś się przydadzą. I jeszcze jedno faktycznie zrobiłem zdjęcie moja komórka i jestem pewien że jest zdecydowanie lepsze choć ma tylko 5Mpx... Co o tym myślicie czy to prawda.Aparat jest warty swojej ceny??? Opinia z www.recenzje.net.pl

tomdoe
26-05-2010, 06:06
Proszę bardzo obszerny test Nikona P100 tyle że po angielsku http://www.dcresource.com/reviews/nikon/coolpix_p100-review

Pawcho
27-05-2010, 16:49
Fifi ni9c nie stoi na przeszkodzie żebyś wrzucił parę fot zrobionych Twoją komórką porównamy:)

ma.rek
27-05-2010, 18:01
Fifi ni9c nie stoi na przeszkodzie żebyś wrzucił parę fot zrobionych Twoją komórką porównamy:)

Właśnie, może na początek ISO 200,400,800 najlepiej w nocy,
jakiś HDR i makro, zrobimy mały test P100 vs komórka.;)

A co do ostrości:
- portret ma maxx zoom'ie, OK
- zdjęcia rodzinne, OK
- ze śledzeniem biegających dzieciaków, OK

(może trafił sie jakiś felerny egzemplarz) :-(

--
Pozdrawiam

Pawcho
27-05-2010, 18:37
Fifi sorki dopiero teraz zajrzałęm na podaną stronkę i zajrzyłem, że Twój post jest cytatem-swoją drogą mogłeś zaznaczyć, że to cytat albo podać sam adres strony. Tak więc ten Adamo niech wrzuci fotki ze swojej komórki:) o ile tutaj zagląda hihi.

Tomek71
07-06-2010, 20:52
Z uwagą śledze ten wątek i dziękuje wszystkim za opinie szczególnie Kundziorowi za prawdę.Wybrałem Sony i jestem zadowolony.

Pawcho
08-06-2010, 16:55
hehe fajnie wybierasz po jednym zdaniu ale to Twój wybór jak 'mówi"pewne reklama.

Tomek71
09-06-2010, 19:32
No nie pisz że wybrałem po "jednym zdaniu" a że nie wybrałem Nikona to strata dla Nikona.
Ważne że Ty jesteś zadowolny ze swojego wyboru a ja ze swojego.Jeszcze raz dziękuje za wszystkie za i przeciw.

Kundzior
10-06-2010, 10:14
Tak się składa że i jestem fotografem i sprzedają te i inne sprzęty. A nie przywykłem, do rozpisywania się i do wypisywania bzdur.

Gratuluję zakupu aparatu, teraz czas na zdjęcia :)

fifi29
12-06-2010, 12:13
jeszcze mam pytanie co do nikona.Czy robi on szybkie zdjęcia porównywalne do lustrzanek?

Kundzior
12-06-2010, 17:13
Co masz na myśli szybkie zdjęcia?? Tryb seryjny każdy ma, możesz sobie sprawdzić w specyfikacji.

błajan
13-06-2010, 00:30
w p80 robił chyba z 13 na sekundę;)
niestety przy zmniejszonej rozdzielczości i automatycznym iso 640 (przy którym komórkowe foto faktycznie góruje)
ale p100 to inna matryca

Antonioo
13-06-2010, 09:32
jeszcze mam pytanie co do nikona.Czy robi on szybkie zdjęcia porównywalne do lustrzanek?

tryb seryjny-zmiana rozdzielczości do 3 mln....

fifi29
17-06-2010, 22:25
nie chodzi mi o tryb seryjny tylko zwykły auto ile trwa czasu od naciśnięcia migawki do zrobienia zdjęcia?

Antonioo
17-06-2010, 22:59
a do ilu miejsc po przecinku?. . . nie prościej by było skoczyć gdzieś "W Polsce" skoczyć do sklepu i sprawdzić???

Amadeusz
19-06-2010, 18:12

Nie ma żadnego porównania. Od naciśnięcia spustu do zdjęcia trwa chwila ale to chyba normalne w kompaktach...

błajan
19-06-2010, 18:40
jeśli chodzi ci o opóźnienie "migawki"
to w kompaktach trwa to dłuuugo

fifi29
20-06-2010, 17:07
Może znacie jakieś filmiki z recenzjami tego aparatu po polsku?Jeśli tak to dajcie jakieś linki

fifi29
26-06-2010, 16:48
hej żyjecie?

gilvhs
27-06-2010, 10:46
Żyjemy, żyjemy, ale co to życie ...

polak322
29-06-2010, 20:34
Witam

To mój pierwszy post na tym forum, ale od razu będę starał się konkretnie pisać. Poważnie zastanawiam się nad tym aparacikiem (P100). Poczytałem o nim sporo recenzji w necie, opinii, no i w końcu trafiłem na to forum. Przeczytałem sobie cały ten wątek i jestem coraz bardziej przekonany do tego sprzętu.
Jedyne co mnie nie pokoi, to to że trafiłem na kilka opinii, w których użytkownicy tego aparatu mówią, że w pomieszczeniach owa matryca CMOS robi 'niezłe' szumy.
Chciałbym się od Was dowiedzieć czy to prawda i dla potwierdzenia byłbym wdzięczny za kilka zdjęć w pomieszczeniach w różnych oświetleniach (światło słoneczne, domowy żyrandol/ lampa, lampa błyskowa), abym mógł zobaczyć co i jak.
Jeszcze chciałbym zapytać się, co do informacji jaką wyczytałem, że w porównaniu do matryc CCD, matryca CMOS znacznie słabiej oddaje barwy na zdjęciu, to znaczy, że zdjęcie na matrycy CCD ma znacznie bardziej 'żywe' kolory, aniżeli na matrycy CMOS (szarawe, jakby lekko przyblakłe)....

Będę wdzięczny za każdą opinię na temat moich pytań ;)

Dodam także, że przy wyborze aparatu biorę jeszcze pod uwagę Samsunga WB5000, Olympusa SP-800UZ oraz Kodak Z891. Ewentualnie możecie polecić inny sprzęt o podobnych parametrach w cenie max 1500zł (za tyle mogę mieć P100 z pełnym zestawem: 2aku, karta 16GB, mini statyw, futerał, itp.)

Pozdro

Pawcho
30-06-2010, 11:59
za tą cenę taki zestaw brałbym bez zastanowienia. W tym przedziale cenowym każdy aparat będzie miał wady i zalety nie znajdziesz ideału. Dlatego musisz sam wybrać na czym Ci najbardziej zależy lub wybrać średnią. Oczywiście każda pilszka własny oogon chwali ale ja jestem z Nikona bardzo zadowolony. Mnie w dużej mierze oprócz zdjęć zależalo na filmach i zdał egzamin w pełni.

polak322
30-06-2010, 15:18
No właśnie też tak myślę. Bo zestaw jest naprawdę dobry, jak za tą cenę:

http://allegro.pl/item1100029923_nikon_coolpix_p100_16gb_2xaku_mega_ pack_warto.html

wcześniej zastanawiałem się jeszcze nad HS10, ale cena około 2k zł za podstawowy zestaw bez jakichkolwiek dodatków to trochę przy dużo dla mnie.... ;D

fifi29
30-06-2010, 20:06
bierz chłopie ja mam ten aparacik od poniedziałku i jestem bardzo zadowolony!!

Kundzior
01-07-2010, 18:28
Witam

To mój pierwszy post na tym forum, ale od razu będę starał się konkretnie pisać. Poważnie zastanawiam się nad tym aparacikiem (P100). Poczytałem o nim sporo recenzji w necie, opinii, no i w końcu trafiłem na to forum. Przeczytałem sobie cały ten wątek i jestem coraz bardziej przekonany do tego sprzętu.
Jedyne co mnie nie pokoi, to to że trafiłem na kilka opinii, w których użytkownicy tego aparatu mówią, że w pomieszczeniach owa matryca CMOS robi 'niezłe' szumy.
Chciałbym się od Was dowiedzieć czy to prawda i dla potwierdzenia byłbym wdzięczny za kilka zdjęć w pomieszczeniach w różnych oświetleniach (światło słoneczne, domowy żyrandol/ lampa, lampa błyskowa), abym mógł zobaczyć co i jak.
Jeszcze chciałbym zapytać się, co do informacji jaką wyczytałem, że w porównaniu do matryc CCD, matryca CMOS znacznie słabiej oddaje barwy na zdjęciu, to znaczy, że zdjęcie na matrycy CCD ma znacznie bardziej 'żywe' kolory, aniżeli na matrycy CMOS (szarawe, jakby lekko przyblakłe)....

Będę wdzięczny za każdą opinię na temat moich pytań ;)

Dodam także, że przy wyborze aparatu biorę jeszcze pod uwagę Samsunga WB5000, Olympusa SP-800UZ oraz Kodak Z891. Ewentualnie możecie polecić inny sprzęt o podobnych parametrach w cenie max 1500zł (za tyle mogę mieć P100 z pełnym zestawem: 2aku, karta 16GB, mini statyw, futerał, itp.)

Pozdro

Przeczytaj jeszcze raz ten wątek. Kup Sony HX1, na dzień dzisiejszy nie ma lepszej konstrukcji tego typu.

Fifi29 jak już ochłoniesz i porównasz z np. HX1 jakość zdjęć to napisz.

ma.rek
07-07-2010, 18:46
Na dpreview pokazał się test super zoom'ów: http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/, jest także P100,

fifi29, może wrzucisz jakieś foty ze swojego nabytku.

--
Pozdrawiam

ma.rek
20-07-2010, 17:18
Witam

Czy ktoś bawił się z konwerterem makro Raynox DCR-250 w Nikon'ie p100 ?
tu link do tego konwertera: Raynox DCR250 (http://raynox.co.jp/english/dcr/dcr250/indexdcr250eg.htm)
--
Czy będzie pasował do tego aparatu ?

--
Pozdrawiam

Antonioo
22-07-2010, 18:53
rynox 250 podchodzi pod obiektywy o średnicy 52-67 mm a p100 nie ma nawet możliwości założenia filtra:D, a nawet jakby miał,

to bym nie próbował, coby nie uwalić mechanizmu obiektywu takim ciężarem....

sybic
25-07-2010, 12:36
Mnie w tym aparacie niepokoi jedna rzecz. Taka, że odnoszę wrażenie, że coś się w nim w środku przesuwa. Domyślam się, że są to elementy obiektywu. Żle to wszystko jest poskładane, czy co?
Ciekawe co by było, gdy ów aparat upadł, nawet z małej wysokości... zapewne zakończył by żywot.

futrzasta
26-07-2010, 20:25
Witam,
czaje się na kupno dosyć niedrogiego aparatu...szukając wpadłam właśnie na P100. mam kilka pytań i mam nadzieję, że dostanę szybką odpowiedź (jako, że ma to być mój prezent za mgr ojciec chce mi szybko zakupić aparat). Dzisiaj pojechałam do sklepu zobaczyć Olympus SP-800 Ultra Zoom jednak odstraszył mnie posiadaniem akumulatora... szukałam dalej i trafiłam na nikona P100, który niby też akumulator posiada jednak bardziej pojemny.

powiedzcie mi na ile taki akumulator starcza (pytam o rozładowanie się podczas robienia zdjęć) oczywiście wiadome, że zależy od czasu przez jaki aparat będzie włączony. jednak posiadałam kiedyś aparat, który pożerał baterie po zrobieniu kilku zdjęć także obawiam się akumulatora...bo przecież w razie rozładowania nie wcisnę bylepodręcznych paluszków :P

bardzo zależy mi na dobrych zdjęciach makro (głownie zdjęciach owadów, pajęczaków itp) jak to wychodzi na tym aparacie? posiadam gromadkę ptaszników i z większej odległości chciałabym robić wyraźne ładne zdjęcia ich lub ich części: oczy czy kły...

odpowiecie?

sybic
27-07-2010, 10:08
Wg instrukcji jeden akumulator starcza na zrobienie 250 zdjęć. Jednak trzeba dodać, iż ten pomiar za każdym razem odbywa się z pełnym ustawieniu zooma, a co drugie zdjęcie z lampą. Takie warunki w praktyce nie występują. Ja na nowym oryginalnym aku zrobiłem lekko ponad 1000 zdjęć, a dodatkowo parę sekwencji filmów HD. Dodam, że wiele zdjęć jest seryjnych i na wyłączonym LCD (korzystam z tego wizjera elektronicznego).
Niestety na zamienniku w podobnych warunkach udało mi się zrobić tylko ok. 350 zdjęć. Czyli taki zamiennik miał 1/3 pojemności mniej, niż oryginalny akumulator.

wujo
27-07-2010, 21:26
Witam bardzo mi się spodobał ten aparat właśnie zamierzam go niedługo kupić. Miałem dylemat pomiędzy P100 a Sony HX1 postanowiłem wybrać nikona bo jest 200 zł tańszy i równie dobry co Sony. W Sony podobała mi sie dobra stabilizacja obrazu ale za to miał mniejszy zoom i rozdzielczość niż nikon. Sądzę że w jakość/cena nikon bedzie lepszy i nie będę płacić 200 zł za wytłoczony napis Sony na aparacie... a w dodatku Sony lens G zamiast Carl Zeiss. Wady i zalety stawiają na równości te aparaty ale jednak bardziej przemawia do mnie Nikon chyba że jakiś forumowicz napisze który z nich wybrać. Tylko ja preferowałem aparat z dużym zoomem, filmami w FullHD/HD, dobrym macro, stabilizacją i obiektywem. Więc w 99% wybiore nikona P100 jak dostane go to sie podziele emocjami i zdjęciami :P

Pozdro

subi2
31-07-2010, 17:40
witam wszystkich, jakiś miesiąc temu nabyłem p100 sugerując się przewagą pozytywnych opinii no i niestety się rozczarowałem na maxa. Do tej pory (4 lata) używałem Lumixa FZ20 - rewelacja na manualu i auto, podkusiło mnie do zmiany na nowszy model i masz. Przestudiowałem całą instrukcję, próbuję robić fotki na wszelaki sposób (automat, manual, sceny tematyczne) i zdjęcia albo są prześwietlone, albo przebarwione i zupełnie nie ostre. Brak soczystości barw i realnych kolorów, fotki w pomieszczeniu przy użyciu lampy po prostu białe i teraz nie wiem czy mój egzemplarz jest do bani czy może ten typ tak ma? A może ja sobie z nim nie radzę? jeszcze przed lumixem miałem fujifilm s5600 i też byłem zadowolony, więc nie wiem o co chodzi z tym p100, czy ktoś może ma podobne doświadczenia jak ja?

_Arek__
02-08-2010, 18:48
Ja mam ten aparat od trzech dni i raczej jestem z niego zadowolony.
Wszystko zależy od ustawień aparatu więc może pokombinuj na różnych ustawieniach.
Przykładowe zdjęcia :
http://-arek--.flog.pl/wpis/1525515/wczorajszy-ksiezyc/
http://-arek--.flog.pl/wpis/1522548/mucha/
http://-arek--.flog.pl/wpis/1521540/ozzy/

wujo
02-08-2010, 21:32
Ja mam ten aparat od czterech dni :P (od piątku 30.07.2010) i zaskoczyły mnie jego możliwości oraz funkcje. Stabilizacja optyczna działa bardzo dobrze nie testowałem jeszcze hybrydowej (optyczna+cyfrowa). W filmach niestety nie ma optycznej pewnie przez szum jaki generuje więc filmy ze stabilizacją są mniej stabilne na pełnym zoomie oraz obraz gdy sie trzęsie nam ręka czasami na dole lekko drga gdy u góry jest stabilny. Tryb makro jest wspaniały zdjęcia można robić od 1 cm ja robie głównie z wykorzystaniem zoomu tak do połowy (13x) bo wtedy od 10 cm można już zrobić zdjęcia. Zauważyłem także że niektóre zdjęcia na wyświetlaczu wydają sie przepalone gdy w komputerze są dobre więc należy pamiętać o ciut zbyt jasnym wyświetlaczu (można regulować jego jasność ja dałem na najniższą). Co do filmów to robi je pięknej jakości może kręcić w full hd 12mb/s i full hd o wyższej przepustowości chyba14mb/s wadą podczas nagrywania jest ostrość która troche długo sie ustawia gdy robimy zoom. W trybie automatycznym potrafi robić zbyt jasne zdjęcia dlatego często zmniejszam ekspozycje na -0,3/-0,7. Aparat oferuje mnóstwo możliwości np tak jak w Sony HX1 (Zmierzch z ręki?) robi serie nocnych zdjęć i nakłada je na siebie aby uzyskać jedno dobre. Czasem gdy np. w trybie makro aparat nie może ustawić ostrości na jakiś obiekt bo jest zbyt mały to możemy ustawić ją ręcznie co mnie bardzo ucieszyło .Niestety panoramy musimy sami skleić programem dostarczonym na płycie z aparatem. Można by tak długo wymieniać jakie ma funkcje :). Tak jak pisał kolega wyżej trzeba pobawić sie ustawieniami i bedzie OK

Pokaże wam troche moich najładniejszych zdjęć zdjęć prosto z aparatu bez obróbki (jeszcze sie nie zapoznałem dobrze z aparatem bo dopiero 4 dni mam) :P
http://img21.imageshack.us/gal.php?g=dscn0028mw.jpg

Daria_91
03-08-2010, 13:51
witam. Zasatnawiam się nad kupnem nikona coolpix p100, jako totalny amator wydaje mi się odpowiedni.
Ale ciekawi mnie jedna rzecz.
Jak długo ładuje się akumulator ? i tym samym jak długo aparat jest niedostępny ?
i na jak długo starcza taki akumulator?
możecie wkleić jeszcze jakieś zdjęcia robione tym oto aparatem ?

Pawcho
03-08-2010, 16:27
Wujo bardzo fajne zdjęcia:)

wujo
03-08-2010, 18:50
Akumulator trzyma bardzo długo i też długo sie ładuje w instrukcji pisało że 3 h i 30 min a mi pierwszy raz sie ładował 4 h. Przydało by sie zdanie kogoś kto by miał oba aparaty w rękach Nikon P100 i jego droższego konkurenta Sony HX1. Co do zdjęć to jak sie ogranie funkcje aparatu można robić piękne fotki :) Aha i radzę przeczytać instrukcje aby dowiedzieć sie jak działają dane tryby itd. myśle że po 20 min ładowania go bedzie można cyknąć troche zdjęć.

Daria_91
04-08-2010, 11:26
a wie ktoś może w jakiej cenie ten aparat jest w media markt ?

wujo
04-08-2010, 13:00
Musisz zadzwonić do mediamarktu w swojej okolicy i sie spytać o jego cene gdy nie ma w gazetce

monika401
08-08-2010, 16:34
hej wszystkim, kupilam nikona p100 z 3 tygodnie temu i mam z nim spory problem, na pierwszy rzut oka zdjecia sa spoko, ale w przyblizeniu sa strasznie niewyrazne, po skadrowaniu obiektu badz osoby sa do niczego. Wlasnie wrocilam z wakacji i kazde zdjecie ma wady. probowalam wszystkich mozliwych kombinacji ustawien i nic, pare razy resetowalam wszystkie ustawienia, i to rowniez nic nie dalo. jak do tej pory jestem bardzo rozczarowana tym kompaktem, moze ktos potrafi mi doradzic co mam zrobic? bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.

Jatin
08-08-2010, 17:12
Wrzuć te foty, wtedy będzie można coś powiedzieć.

sybic
10-08-2010, 11:36
Ja mam pytanie odnoście zdjęć seryjnych. W instrukcji jest napisane, że tryb "L" (wolne) pozwala na wykonanie do 200 zdjęć z prędkością 2.8 kl/s, a tym czasem mnie robi ledwie 36 zdjęć a potem wszystko się zapycha i muszę czekać. Początkowo myślałem, że to wina wolnej karty, ale zmieniłem na szybką klasy 10, dedykowanej do kamer HD i to samo jest. Czy u was jest podobnie?

monika401
10-08-2010, 19:14
odnosniki do zdjec: to jest robione sony h10 o roz. 8,1 mp
http://www.flickr.com/photos/32691944@N08/4879156527/in/photostream/
kadr: http://www.flickr.com/photos/32691944@N08/4879157173/in/photostream/
i jestduzo lepszej jakosci niz nikon p100-10,3 mp (oczywiscie wedlug mnie)
http://www.flickr.com/photos/32691944@N08/4879762262/in/photostream
kadr: http://www.flickr.com/photos/32691944@N08/4879765344/in/photostream/
sa tu wzucone najwyrazniejsze zdjecia jakie mi wyszly z unieruchomionym aparatem, tez wam sie wydaje ze z nikonem jest cos nie tak?

seryjne u mnie tez dziwnie chodza, musze sporo odczekac az sie zaladuje wszystko. A najgorsze ze nie mozna zrobic dosc wyraznego zdjecia osobie poruszajacej sie- nie ma zdjec sportowych

monika401
10-08-2010, 19:19
wybralam ten kompakt zamiast lustrzanki tylko pod wzgledem zoomu optycznego i nie wiem co myslec, najlepsze ze moj stary sony ma tylko 10x zoom optyczny a taka roznica po zblizeniu...
zastanawiam sie czy nie wybrac sie do jakiegos punktu i zapytac eksperta albo sprawdzic jak dziala ten sam model w jakims sklepie

wujo
11-08-2010, 13:04
Dość dużo szumu jest na zdjęciach. Wejdź w ustawieniach na czułości iso i daj na auto stały zakres 160-200 zrób zdjęcie i jak możesz to pokaż, daj także Centralny AF lub wybór ręczny i balans bieli matrycowy wtedy powinny ładniejsze wyjść. Sprawdź czy nie jest włączona opytamlizacja zdjęcia i jakiś balans bieli oraz NR - odszumianie zdjęcia które powoduje utrate szczegółów. Sprawdź czy jest ustawiona odpowiednia rozdzielczość i jakość na FINE. Pokaż je na forum

PS rób zdjęcia ze światłem a nie pod światło

ssaku
12-08-2010, 14:04
Witam mam takie pytanie. Przy podglądzie na wyświetlaczu obrazu (czyli tuż przed zrobieniem zdjęcia) w nocy(tzn czarne tło) pojawia mi się nic nieznaczący pasek na wyświetlaczu koloru czerwonego ma on długość kilku pixeli. Czy może to być podstawa do zwrotu aparatu czy nie bardzo ?? to jest uszkodzenie LCD?

monika401
12-08-2010, 19:07
http://www.flickr.com/photos/32691944@N08/4885211367/
http://www.flickr.com/photos/32691944@N08/4885840644/
zdjecia po zmianie ustawien, nie wydaje mi sie zeby duzo to dalo, troszke widac roznice, ale to jeszcze nie to :/

ssaku!
jesli masz ten pasek od poczatku to ja bym poszla zwrocic badz wymienic jesli chcesz zostac przy tym kompakcie

rafalskrzek
13-08-2010, 08:48
Witam wszystkich
Czy ktoś wie czy w nikonie P100 da si e ustawić automatyczną opcję zmiany orientacji zdjęcia. Żeby nie obracać go ręcznie. Dzięki za podpowiedź .

bjorm
13-08-2010, 13:44
Witam Wszystkich :)

po pierwsze jestem amatorem lecz z jako takimi ambicjami nauczenia się pewnych rzeczy odnośnie fotografowania :)
stoję przed wyborem dobrego kompaktu i nie wiem czy decydować się na P100 czy jednak na Lumixa DMC-FZ38.
wg tego zestawienia (http://www.dpreview.com/reviews/q110superzoomgroup/page19.asp) jednak Lumix wygrywa...
na sonego na pewno się nie zdecyduję ponieważ miałem trochę do czynienia z tą marką i pomimo tego że jest z najwyższej półki to jednak nie chcę płacić ~25% (więcej w stosunku do marż innych firm) ceny za samą markę ;)

co sądzicie o tym zestawieniu? można się nim kierować? czy slow movie, 1080p i 28x to komponenty które mogą przekonywać?
korzystając z okazji czy ktoś orientuje się czy warto dopłacać do DMC-FZ45 lub DMC-FZ100 ?

będę wdzięczny za każdą opinię :)

dareqs
13-08-2010, 18:00
Witam
jestem nowy i od dziś mam problem z moim nowiutkim NIKON P100
kupiłem go wczoraj (zdjęcia super ,filmy HD extra) tylko że dziś zauważyłem że jak się go lekko potrząśnie to obiektyw w środku drży (trzęsie się i lekko stuka) zoom chodzi dobrze wysuwa się i chowa się bez problemu.
i nie wiem czy tak ma być czy dostałem w sklepie sprzęt uszkodzony
Czy ktoś z Was posiadający P100 mógłby to sprawdzić u siebie i odpisać
proszę o odpis ,
pozdrawiam dareqs

tonacja
13-08-2010, 19:47
Co prawda nie mam tego aparatu, ale wydaje mi się, że to może stabilizacja wywołuje drgania?

wujo
14-08-2010, 14:59
Zgadzam sie te drgania dołu obrazu podczas nagrywania to wina stabilizacji cyfrowej. Jestem zawiedziony na tym aparacie miałem go 9 dni i sie zepsuł, wysłałem go do serwisu nikona zobaczymy ile czasu zajmie im jego naprawa. Uszkodzenie polegało na tym że przestał działać regulator czasu migawki i przysłony oraz tryb wyboru scen i tryb sportowy, przełącznik zwiększający zoom trzeba było mocno dociskać aby zadziałał.

dareqs
15-08-2010, 00:26
Źle mnie zrozumieliście .
te drgania śą przy wyłączonym aparacie z zamkniętą osłoną okulara (bez osłonki też)

wujo
15-08-2010, 16:08
U mnie też drgało więc to nie jest wada, na razie czekam aż mi przyślą naprawionego

polak322
16-08-2010, 20:17
U mnie też drgało więc to nie jest wada, na razie czekam aż mi przyślą naprawionego

no to Cię rozczaruję i powiem Ci, że to nie jest wada, tylko po prostu 'ten typ tak ma'... W moim też występują te drgania i to jest po prostu spowodowane luzami między poszczególnymi elementami obiektywu (to co się wysuwa dla mało wiedzących), co po 'złożeniu' powoduje drganie podczas potrząśnień.

Dodam jeszcze, że H9 mojego wujka też drga, lecz może w mniejszym stopniu... jakby ni było luzów pomiędzy tymi elementami, to siła tarcia między nimi powodowała by znaczące uszkodzenia na mechanizmie, który tym operuje (trochę fizycznego wyjaśnienia)...

tyle ode mnie...

pozdro

dareqs
16-08-2010, 21:48
dziś byłem w sklepie w którym go kupowałem i sprzedawca pokazał mi nowy P100 ,i też tam coś drga.
więc się uspokoiłem . Wy też piszecie że tak ma być . Więc jest OK

bałem się że to fabrykfeler. a teraz cieszę się moim NIKON-em P100.
dzięki dla WAS . pozdro.

szymonch85
18-08-2010, 16:45
Witam
Od niedawna również posiadam p100 i kilka dni temu podczas robienia zdjęć wyskoczył mi błąd dwa razy ten sam: Błąd obiektywu sprawdź czy jest zdjęty dekielek... (nie pamiętam dokładnie) a sam obiektyw się schował jak przy wyłączonym aparacie.
Miał ktoś podobny przypadek??

sybic
18-08-2010, 18:01
Tak, ja miałem podobny przypadek i to dwa razy. Tak zwyczajnie, prostu podczas robienie zdjęcia. Wyskoczył błąd obiektywu itd. (chodzi o tą pokrywkę do obiektywu) i propozycja wyłączenia aparatu... tylko problem w tym, że aparat nie chciał się wyłączyć. Tak przy otwartym obiektywie zawisł... Myślę sobie, co tu zrobić. Wyciągnąłem na chwile baterie i włożyłem z powrotem (jedyne co można zrobić w takiej sytuacji) a tu... bez mian. Po włożeniu baterii, ten sam komunikat :(
Postanowiłem wiec wyciągnąć baterię na dłuższą chwile... pomogło.
Aparaty cyfrowe czasem się zawieszają. Uznajmy, że to norma. Aparat mam miesiąc i zrobiłem ok. 5000 zdjęć.

szymonch85
19-08-2010, 15:43
Mi się udało bez większych problemów wyłączyć aparat i po włączeniu było już ok.

doma94
22-08-2010, 20:58
Hejka. Właśnie chciałabym kupić sobie jakiś dobry aparay. Zastanawiam się nas Nikonem p100 , a Canonem powershot sx20i. Co wy na to, który lepszy??? A może jakiś inny polecicie.

monika401
24-08-2010, 10:56
ja miesiac temu kupilam p100 jestem zawiedziona poniewaz robi zaszumione zdjecia i bardzo niewyrazne, jest wlasnie w serwisie, mysle ze to wada produkcyjna i skonczy sie dobrze, mysle ze powinnas isc do sklepu wziac naladowany aparat i dopasowac sobie do reki, musi przedewszystkim dobrze lezec i musi ci byc z nim wygodnie, jesli masz to wez z domu karte sd -do p100, i postrzelaj w sklepie jak najwiecej zdjec i przy tym sprawdz czy robi dobre i wyrazne zdjecia sprawdz wszystkie tryby, to samo zrob z tym drugim sprzetem, wybierz ten, z ktorym bedziesz czula sie najlepiej. Przyznaje ze gdyby nie te problemy z p100 bylabym nim zachwycona. i mysle ze bede jak tylko wroci do mnie. powodzenia zycze

wujo
24-08-2010, 12:37
Widze że coś wadliwe są te P100 bo mój także jest w naprawie bo przestał działać tryb wyobru scen, tryb sportowy i pokrętło do zmieniania wartości przysłony, migawki itd. Serwis nikona ukończył już naprawę i czekam aż mi go odeślą

wujo
25-08-2010, 16:58
Dzisiaj przyszedł aparat z naprawy, wszystko zostało naprawione tak jak należy mam nadzieje że już nic więcej sie w nim nie zepsuje. Wymienili mi przełącznik trybów i taką rolkę pod kciukiem. Jak bedzie ładniejsza pogoda pójdę porobić trochę zdjęć i wrzucę tutaj.

doma94
26-08-2010, 09:01
No troche mnie przestraszyliście tą wiadomością, że nikon się szybko psuje. Może to tylko jeden problem, który na szczeście da się naprawić. No wujo, byłabym wdzięczna za wstawienie kilka zdjęć. Ale najlepiej chyba bedzie jak pójde do sklepu i tak sama się przekonam jekie te aparaty są. W sumie to zastanawiam się nad nikonem, canonem sx20si i sony hx1.

wujo
28-08-2010, 19:35
Ja miałem :P to musiał być błąd oprogramowania w końcu aparat jest naszpikowany elektroniką. Jeśli wyskoczy komuś taki błąd to nic poważnego bo wcześniej też o takim przypadku pisał

szymonch85
01-09-2010, 22:02
Witam.
Miałem okazje ostatnio pstryknąć kilka fotek na ślubie i weselu.
Zdziwiło mnie gdy po około 150 foto i dwóch dwuminutowych nagraniach hd padła bateria. Ile mniejwięcej wam pozwala ten akumulator zrobić zdjęć??
Zacina mi się również przycisk do przeglądania zdjęć.
Pozdrawiam

sybic
02-09-2010, 13:04
Ja na jednym aku robię ok. 1000 zdjęć, ale należy dodać, że zwykle robię serie min 10 zdjęć i nie korzystam z LCD a wyłącznie z wizjera, który zdaje się pobiera mniej prądu.

szymonch85
04-09-2010, 06:40
Na pewno wizjer pobiera mniej prądu, ale ten wizjer pozostawia wiele do życzenia jeśli chodzi o jakość - niestety w tym segmencie aparatów to normalne.

wujo
06-09-2010, 16:26
Wczorajsze zdjęcia prosto z aparatu bez obróbki. Niestety jakość na normal i 5 mp. ustawione bo nie miałem karty pamięci.
http://img72.imageshack.us/gal.php?g=dscn1001t.jpg
2 ostatnie sie powtarzają

piobie
10-09-2010, 13:17
wujo oglądam twoje zdjęcia i jestem pod wrażeniem, czy mogłyś zdradzić na jakich ustawieniach robisz te zdjęcia, bo mój aparat gubi coś kolory jedno zrobi ładnie a drugie aż szkoda gadać, a czy Wy też tak macie jak chcecie zrobić zdjęcie czemuś z ok. 4 metrów na pełnym zoomie to jak napisnę przycisk do połowy to zaczyna ostrzyć, przez ułamek sekundy złapie ostrość ale po kolejnym ułamku wyskakuje czerwony kwadracik na środku i odraz jest tragiczny. Dzięki za pomoc.

wujo
10-09-2010, 19:55
UP@ Wtedy musisz zmiejszyć zoom bądź jeśli nie może złapać punktu ostrości samemu wyostrzyć ręcznie. Ja robie zdjęcia na trybie P i U w których do makr używam jak największej? przysłony w każdym razie musi padać najwięcej światła na matryce wtedy nie będą poruszone. Ustawiam też w ustawieniach ostrość na +2, kolorki zostawiam bo zawsze w kompie można podkręcić i czasami zmniejszam kontrast bo także można go zwiększyć w kompie. Balans bieli na automat daje, ostrość na wybór ręczny a pomiar światła na centralny + troche zabawy i ładne zdjęcie wyjdzie. Zamierzam wstawić moje zdjęcia do działu Makra ale boje sie że zmieszają mnie z błotem za źle wykadrowane zdjęcie, przepalone miejsca itd. mimo że mam 16 lat :-P
PS. Mi też często zdjęcia nie wychodzą dlatego zawsze robie po kilka jednej sceny

piobie
13-09-2010, 13:43
dzięki za podpowiedź ja dopiero zaczynam drogę z p100. Jeżeli o mnie chodzi to Twoje zdjęcia są ok, ale wiem że znajdą się ludzie co będą "nażekać" no ale z takich uwag też można czegoś nowego się nauczyć. Daj znać jeżeli zamieścisz więcej swoich zdjęć - oczywiście z cool p100 :)

ADI700
15-09-2010, 08:07
Czesc Kinga... Mam pytanko bo wczoraj kupilem p100. Jestem muzykiem lecz pociaglo mnie do porobienia fotek... Powiedz mi jak robisz zdjecia typu mucha ;] tylko makro czy jeszcze jakis tryb, a moze krecisz zoomem... Fajnie ci to wyszlo. Mi raz wyjdzie, raz jest troche niewyraźne. Chyba ze to normalne ;d dopiero zaczynam ;] pozdrawiam. Adam

ADI700
15-09-2010, 08:09
;d sory to do wujka

ADI700
15-09-2010, 08:16
Dokladnie... Tez mam ten model i tez klepie jak sie potrzasnie, ale tak ma byc

ADI700
15-09-2010, 09:00
pare moich badziewi zrobionych w pierwszy dzien po zakupie. rady i wskazowki mile widziane http://img709.imageshack.us/g/obraz001hk.jpg/

wujo
15-09-2010, 14:48
Co do zdjęć makro to w pochmurne dni wychodzą mi bez szczegółów i poruszone a z lampą może ładnie by wyszły po zamontowaniu dyfuzora ale nie chce mi się w to bawić. W trybie P i U zmieniam wartość przysłony zależnie od obiektu jak jest duży to F8 jak mały to daje niskie wartości. Zdjęcia lepiej robić ze światłem a nie pod światło, choć przy pająkach to trudne jest bo głównie są tyłkiem do światła :P. Poza tym trzeba uważać aby zdjęcia nie przepalić regulując klawiszem jasność, następnie do makr używam połowę zoomu ponieważ wtedy nie wsadzisz obiektywu w obiekt i z bliska ustawia AF. No to chyba wszystko, każdy robi zdjęcia takie jakie mu się podobają, wcześniej też pisałem jakich parametrów używam do zdjęć. Denerwuje mnie czasami wyświetlacz na którym zdjęcie jest jasne a na komputerze ciemne, już regulowałem jego jasność ale dalej troche fałszuje zdjęcia

ADI700 ładne zdjęcia jak dopiero wczoraj kupiłeś, po 2 tyg już rozgryziesz ten aparat. Jak robisz makra to rób je jak najbliżej obiektu, tylko uważaj żeby się zmieścił w kadrze i nie przepalić kolorów. Jeśli masz więcej czasu i jakiś obiekt co nie ucieknie to ręcznie możesz ustawiać ostrość, choć to bardzo trudne jest używając tych przycisków zamiast pierścienia.

Ja swoje zdjęcia później wstawie do działu makr teraz nie mam ochoty ;)

ADI700
15-09-2010, 15:57
Mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich posiadaczy p100. Jak nagram film i otwieram go na kompie w qick time to film nie idzie plynnie, przeskakuje ze sceny na scene. Na innych odtwarzaczach znowu idzie wolniej ;/ w aparacie idzie idealnie. Po zamieszczeniu na you tube tez normalnie. Prosze o pomoc

Pawcho
15-09-2010, 18:42
To odtwarzaj w normalnym odtwarzaczu wbudowanym w Windows7. Mnie też przeskakiwał w Q więc go olałem i teraz oglądam windows bez żadnych skoków.Obraz idealny.

ADI700
16-09-2010, 07:42
Dzieki wujo. Pozdrawiam 8-)

ADI700
18-09-2010, 07:12
Nie wiecie czy sa jakieś konwertery makro na ten model.. Przeszukałem wszystko w sieci i nic nie znalazłem, sa tylko na mniejsze obiektywy

wujo
19-09-2010, 13:07
Nie wiecie czy sa jakieś konwertery makro na ten model.. Przeszukałem wszystko w sieci i nic nie znalazłem, sa tylko na mniejsze obiektywy

Niestety nie ma ponieważ nie zastosowano gwintu w obiektywie na konwertery i filtry. Może jakoś udało by się zaczepić raynoxa ale jeszcze w internecie nie widziałem takiego czegoś. Dodam jeszcze że odkryłem nowy bajer. Mianowicie jeśli ustawimy zoom na ok 1/4 tego paska optycznego zoomu to w trybie makro łapie ostrość nawet gdy coś dotyka obiektywu, fajnie można się tym bawić.

Co do skaczących filmików w kompie może spróbuj zainstalować kodeki wideo.

ADI700
21-09-2010, 13:15
Heh... Faktycznie lapie i to ********** wujo. Ja robilem makro w trybie a na najmniejszym ustawieniu ostrosci i lapalem ostrosc zblizaniem aparatu, ale to chyba lepszy sposob bo ostrosc bedzie lepsza - stestuje w plenerze, dzieki wujo. A co do skaczacych filmikow to w odtwarzaczu nero ida narmalnie. Pozdrawiam

jannik
22-09-2010, 19:32
Hm...?
Może te filmy to i plus, ale cała reszta .. niestety.. :(

Mam Nikusia 8800 i chciałem się ostatnio przesiąść na coś szybszego i nowocześniejszego (bo muł straszny).
Więc szukam i szukam .. wśród hybryd nie znalazłem niczego co choćby po części dorównywało jakością zdjęć CP8800!
Jakaś paranoja!!!
Przetestowałem (robiłem zdjęcia w sklepie i obok sklepu na swojej karcie) Nikon P100, Fuji HS10, Sony HX1, Lumix FZ38, Fuji S200exr, Canon S20is i .. niestety. Wszystkie wymiękają wobec CP8800.
Cały rozwój poszedł w zoom'y, bajery, oprogramowanie, itd itp, ale jakość zdjęć.. no cóż.. szkoda.
Najlepsze obiektyw mają chyba Lumixy FZ.. ale matryca taka sobie.. HS10 odwrotnie ... itp

Więc nie pozostało mi nic innego jak przesiąść się na lustro, choć nie kwapię się, bom amator i laik.
Rozważam Nikona D5000 z 18-105 lub Pentaksa K-x (a jeszcze lepiej k-r) z kitem.

Vot tak to panowie..

wujo
23-09-2010, 16:29
@UP To pokaż jakieś zdjęcia z tego Nikona 8800

ADI700
24-09-2010, 09:42
Pokaz pokaz... Czekamy na link

ADI700
24-09-2010, 23:03
Podtrzymuje pytanie... Jak ktoś znajdzie jakieś szkło makro lub sposób zamocowania raynoxa do p100 - bardzo proszę o cynk.... Pewnie się jakoś da przymocować, tylko szkoda wydać ponad bańkę a tu się okaże ze lipa ;]

wujo
25-09-2010, 00:15
Taśmami można pewnie przymocować ;p

jannik
25-09-2010, 06:50
Pokaz pokaz... Czekamy na link
A proszę bardzo
Pierwszy link - moje gnioty zrobione N 8800 i na razie proszę o niewyrażanie opinii o moich umiejętnościach, bo dopiero mam zamiar zacząć się uczyć fotografii. przedstawiam je głównie ze względu na pokazanie jakie zdjęcia "wychodzą" z tej puszki
Drugi link - są to zdjęcia wykonanych Nikonem cp 8700 (poprzednikiem 8800 z podobną optyką .. tyle ż mniejszym o x2 zoomem). Te zdjęcia wykonał mój przyjaciel, który od lat kilku bawi się amatorską fotografią i conieco potrafi (mi się podobają).

1. http://picasaweb.google.pl/aversjum/Gnioty1#

2.http://picasaweb.google.pl/aversjum/TomekN8700#

wujo
25-09-2010, 16:50
Bardzo ładne zdjęcia robisz. Jakość trudno ocenić na obrobionych zdjęciach, na kilku było widać szum a scena była dość jasna. Bardzo dobrze nikon go wykonał.

jannik
25-09-2010, 19:28
Bardzo ładne zdjęcia robisz. Jakość trudno ocenić na obrobionych zdjęciach, na kilku było widać szum a scena była dość jasna. Bardzo dobrze nikon go wykonał.
Zdjęcia obrobione są azaliż delikatnie.

Ale napisałem, że te z drugiego linku (Tatry itp) robił mój kolega, natomiast moje są te z pierwszego linku.. ot takie sobie popstrykiwanie..

Choć najmłodszy nie jestem, to dopiero zaczynam uczyć się .. :)

Postaram się coś wygrzebać z kompa i pokażę zdjęcia zupełnie nie ruszane (surowe jpg.. bo raw trudno zmniejszyć na tyle by je gdzieś "powiesić").

pozdro

ADI700
06-10-2010, 23:49
ZDJĘCIA MAKRO Z NIKONA P100 - NIEKTÓRE TROSZKĘ NIEOSTRE BO NA SZYBKO , NIEKTÓRE TROCHĘ PODRASOWANE ;] http://adi700.web-album.org/album/11486,makro

wujo
09-10-2010, 17:32
Oj przesadziłeś z obróbką, same szumy wyszły po wyostrzaniu i czasami zła ostrość. Łagodniej obrabiaj i rób po kilka zdjęć jednego obiektu wtedy bedziesz mieć pewność że jakieś bedzie ostrość albo włącz funkcję BSS. Moje zdjęcia jakoś niedługo wrzuce, nie mam czasu na obróbkę ich ;p

adgad58
10-10-2010, 20:04
witam wszystkich, jakiś miesiąc temu nabyłem p100 sugerując się przewagą pozytywnych opinii no i niestety się rozczarowałem na maxa. Do tej pory (4 lata) używałem Lumixa FZ20 - rewelacja na manualu i auto, podkusiło mnie do zmiany na nowszy model i masz. Przestudiowałem całą instrukcję, próbuję robić fotki na wszelaki sposób (automat, manual, sceny tematyczne) i zdjęcia albo są prześwietlone, albo przebarwione i zupełnie nie ostre. Brak soczystości barw i realnych kolorów, fotki w pomieszczeniu przy użyciu lampy po prostu białe i teraz nie wiem czy mój egzemplarz jest do bani czy może ten typ tak ma? A może ja sobie z nim nie radzę? jeszcze przed lumixem miałem fujifilm s5600 i też byłem zadowolony, więc nie wiem o co chodzi z tym p100, czy ktoś może ma podobne doświadczenia jak ja?

Witam Wszystkich "starych" forumowiczów!!! Moja przygoda z P100 zaczęła się dwa tygodnie temu. Jestem totalnym amatorem. Mam problemy jak subi2. Bardzo proszę o jakieś info, czy poradziłeś sobie z tym problemem? Wnerwiam się strasznie. Przed zakupem naczytałem się masę opinii o P100 i w większości były bardzo pozytywne. Rzeczywistość okazuje się niestety inna. A, jeszcze jedno, nie interesuje mnie nagrywanie filmów!!! Chodzi mi tylko o zdjęcia!!!! Z tego co wiem do nagrywania filmów służą przede wszystkim kamery. Bardzo proszę o pomoc zadowolonych posiadaczy P100. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

adgad58
10-10-2010, 20:13
hej wszystkim, kupilam nikona p100 z 3 tygodnie temu i mam z nim spory problem, na pierwszy rzut oka zdjecia sa spoko, ale w przyblizeniu sa strasznie niewyrazne, po skadrowaniu obiektu badz osoby sa do niczego. Wlasnie wrocilam z wakacji i kazde zdjecie ma wady. probowalam wszystkich mozliwych kombinacji ustawien i nic, pare razy resetowalam wszystkie ustawienia, i to rowniez nic nie dalo. jak do tej pory jestem bardzo rozczarowana tym kompaktem, moze ktos potrafi mi doradzic co mam zrobic? bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.

monika401, tak jak napisałem powyżej, mam podobny problem. Czy poradziłaś już sobie ze swoim P100? Może coś podpowiesz? Pozdrawiam.

GWS
11-10-2010, 07:51
To może ja napiszę swoje przemyślenia po prawie 2 tygodniach użytkowania P100. Różowo nie jest. Na początek ustawiłem w aparacie tryb P, z matrycowym pomiarem ekspozycji i automatycznym wyborem punktów nastawiania ostrości. Takie ustawienia zawsze działały na moim starym dobrym Canonie A95. Tu okazało się, że jest inaczej. Przede wszystkim ostrość. Zielone kwadraciki są na ekranie a na zdjęciu ostrości nie ma. Nie rozumiem tego, to chyba po prostu wada techniczna konstrukcji bądź oprogramowania (bo za wiele osób o tym pisze, żeby dotyczyło tylko mojego egzemplarza). Oczywiście nie każde zdjęcie jest nieostre ale dla mnie zbyt wiele jest takich. Zmieniłem więc ustawianie ostrości na punkowe i jest lepiej. Po drugie ekspozycja - sporadycznie zdarzają się zdjęcia prześwietlone. Zmiana punktu pomiaru na środek pomogła, tylko że teraz muszę dbać żeby i ostrość i ekspozycja były w środku i były reprezentatywne dla całego kadru. Jest też taka funkcja jak Optymalizacja obrazu. W innych aparatach, zawsze to wyłączam i jest OK, tu wyłączyć się nie da, co najwyżej ustawić swoje - takie które najmniej ingerują w obraz. Tylko że efekt jest wtedy mizerny. Niestety każdy będzie musiał sobie wybrać jakiś sposób optymalizacji, ja jeszcze nie wybrałem. Choć dosyć fajne rezultaty daje zmiękczenie obrazu.
Podsumowując, mam wrażenie że aparat nie radzi sobie gdy dajemy mu pełną swobodę, trzeba trochę za niego pomyśleć i wtedy jest znacznie lepiej. Tylko czy o to nam chodzi w trybie automatycznym (P)? Liczę na szybką aktualizację firmware, bo wygląda mi na to, że takie problemy jakie zaobserwowałem, spowodowane są raczej wadą oprogramowania niż wadą konstrukcyjną.

ADI700
19-10-2010, 11:22
Wujo, daj parę swoich fotek. Ciekawe czy będą lepsze bo widzę ze wszyscy maja tu problem z tym aparatem. Przede wszystkim ostrość ;/

adgad58
21-10-2010, 21:26
No i cisza... Nikt z "zadowolonych" nie chce się odezwać. Jutro jadę ze swoim P100 do serwisu. Ciekawe co mi powiedzą. Nie wiem, czy brak ostrości i moim zdaniem prześwietlanie na automacie, może być przyczyną reklamacji?? Bo może ten typ tak ma i koniec! Resztę można sobie pokombinować na PSAM. Tylko ja mam mały problem: nie mam o tym zielonego pojęcia :smile:
Oczywiście, po wszystkim napiszę co udało mi się załatwić w serwisie. Pozdrawiam Nikoniarzy :smile:

DzikBagienny
28-10-2010, 21:22
Witam serdecznie. Właśnie jestem przed zakupem aparatu. Po głowie chodził mi P100 jednak po przeczytaniu niektórych postów zacząłem zastanawiać się nad Sony DSC-HX1 lub finepix hs10. Proszę o poradę który najlepiej wybrać. Jestem totalnym amatorem i nie zależy mi na kręceniu filmów, a jedynie na ładnych fotkach. I druga sprawa to wybór karty - Class 6 wystarczy czy lepiej wziąć szybszą (30mb/s) - czy aparat wykorzysta taką kartę czy nie warto?

monika401
31-10-2010, 18:29
hej wszystkim, mam duzy problem i potrzebuje pomocy, moj p100 jest wlasnie po raz 3 w serwisie, nie robi ostrych zdjec, niestety nikon jak i sklep w ktorym go zakupilam maja mnie doslownie "gdzies", wedlog nich jest wszystko ok i nie chca zwrocic pieniedzy ani wymienic na nowy czy inny. nie wiem co zrobic

norbertj
31-10-2010, 20:35
Witam, jestem już po 2 miesiącach obcowania z modelem P100. Aparat może nie robi szału jak niektórzy myśleli w momencie zakupu jednak dla mniej zaawansowanego fotografa wystarczy w zupełności a po kilkudziesięciu próbach w trybie manualnym efekt końcowy bywa naprawdę ciekawszy. Kilka moich dzisiejszych fotek:
http://img207.imageshack.us/img207/499/dwojka.jpg
http://img253.imageshack.us/img253/7889/dziewiec.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/9471/osiem.jpg
http://img257.imageshack.us/img257/5462/trojkaa.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/9186/piect.jpg

adgad58
01-11-2010, 17:56
hej wszystkim, mam duzy problem i potrzebuje pomocy, moj p100 jest wlasnie po raz 3 w serwisie, nie robi ostrych zdjec, niestety nikon jak i sklep w ktorym go zakupilam maja mnie doslownie "gdzies", wedlog nich jest wszystko ok i nie chca zwrocic pieniedzy ani wymienic na nowy czy inny. nie wiem co zrobic

Mój jest z tego samego powodu w serwisie po raz pierwszy. Obawiam się, że potraktują mnie tak samo jak Koleżankę, bo wszystko wskazuje na to, że P100 nie potrafi robić ostrych zdjęć i już!

adgad58
01-11-2010, 18:23
Witam, jestem już po 2 miesiącach obcowania z modelem P100. Aparat może nie robi szału jak niektórzy myśleli w momencie zakupu jednak dla mniej zaawansowanego fotografa wystarczy w zupełności a po kilkudziesięciu próbach w trybie manualnym efekt końcowy bywa naprawdę ciekawszy. Kilka moich dzisiejszych fotek:

Gdyby mój P100 na automacie robił takie zdjęcia, byłbym zadowolony z tego sprzętu. A tak jestem wściekły, bo naczytałem się bardzo zachęcających reklam, uwierzyłem w słowo pisane, kupiłem P100 wydając dużo ponad tysiąc pln i..... Szlag mnie trafi, bo aktualnie jest w serwisie (dodatkowo zacina się obiektyw), tam nic nie zrobią, sklep już wiem że nie przyjmie zwrotu i.... Pozostanie mi nauczyć się na czym polega fotografowanie w manualu, a wiem, że to nie jest takie proste.
Jeśli ktoś zechce kupić to cacko, dam dobrą radę: najlepiej wziąć do sklepu własną kartę, poprosić sprzedawcę aby udostępnił aparat z akumulatorkiem, zrobić kilka zdjęć najlepiej w dzień na zewnątrz sklepu, potem we wnętrzu i porównać je w domu, na spokojnie, do dotychczasowych. Ocena pozwoli podjąć właściwą decyzję. Ja tak nie zrobiłem i mam problem. Pozdrawiam Wszystkich.

Master1599
01-11-2010, 19:07
Witam
Posiadam Nikona od jakiegos czasu
i zauwazylem za balans bieli szfankuje przy zoomie
(przy oswietleniu zarowym zdjecia sa pomarnczowe
przy flash'u białawe

Czy to normalne w tym modelu ? czy nie ? (na Programie P )

I ogolnie zaczynam miec wrazenie ze wszystko trzeba robic recznie...

M_B
01-11-2010, 19:57

Bez rewelacji, mój P90 robi lepsze... Jednak drugi raz bym go nie kupił. Za słaba jakość za tą kasę.

ADI700
02-11-2010, 13:02
PO NAUCE MANUALNEGO KORZYSTANIA Z P100 ZDJĘCIA NIE TAKIE ZŁE... ALE I TAK ZA TA CENĘ POWINIEN BYĆ LEPSZY.
NIKON COOLPIX P100 ZDJĘCIA http://adi700.flog.pl/wpis/1881692/biedronka

GWS
02-11-2010, 13:33
Tylko, co by nie mówić to akurat Makro nieźle wychodzi w P100, gorzej z tradycyjnymi ujęciami.

ADI700
02-11-2010, 13:46
tylko, co by nie mówić to akurat makro nieźle wychodzi w p100, gorzej z tradycyjnymi ujęciami.

mnie znow makro nie zadowala. Troche malo wyrazne a kombinowalem na wszystkie sposoby... No coz.. Tonie lustrzanka. Tradycyjne zdjecia ok, tylko trzeba w trybie m pokrecic czasem migawki i przeslona... Nie bedzie naswietlone jak w trybie auto

adgad58
02-11-2010, 15:34
Tylko, co by nie mówić to akurat Makro nieźle wychodzi w P100, gorzej z tradycyjnymi ujęciami.

No właśnie!
Na manualu, jeśli ktoś potrafi, widać że fotki są też do zaakceptowania. Ale ja leń, uparłem się na automat.
Serwis się nie odzywa, mają dwa tygodnie......

adgad58
02-11-2010, 15:37
mnie znow makro nie zadowala. Troche malo wyrazne a kombinowalem na wszystkie sposoby... No coz.. Tonie lustrzanka. Tradycyjne zdjecia ok, tylko trzeba w trybie m pokrecic czasem migawki i przeslona... Nie bedzie naswietlone jak w trybie auto

Wiem, że trudno jest Wszystkich użytkowników P100 (i nie tylko), w pełni zadowolić. Ale to nie jest tylko moja opinia, że od kompaktu za taką kasę, wymaga się jednak czegoś więcej. Pozdrawiam.

GWS
04-11-2010, 21:08
A ja mam pytanie dodatkowe do tych, których nie zadowala ostrość zdjęć z P100. Czy przy fotografowaniu macie włączony VR? Bo ja przedwczoraj wyłączyłem i zdjęcia są ostrzejsze, i albo mam zwidy albo już mam tak stabilną rękę, (bo od niedzieli piwa nie piłem), że jestem lepszy niż VR ;)

monika401
04-11-2010, 23:47
hej, tu nie chodzi o stabilna reke, moj nawet na statywie a nawet na podlodze nie robi ostrych zdjec:/
a tak w ogole to na stronce nikona opisuja ze ma on 17 programow tematycznych a u mnie jest 16, nie ma akurat tego ktory oni tam wymieniaja - fotografowanie w nocy bez statywu. myslicie ze moge to wykorzystac przy kolejnej probie odzyskania kasy? i czy to dobry argument?

Czesiu321
05-11-2010, 02:50
Właśnie nabyłem Nikona P100, bo od dawna podobał mi się ten model będąc jeszcze numerem P90, kiedy to używałem Sony DSC-H50 i nadal go posiadam. I będę tu przy okazji zamieszczał swoje oceny tego Nikona. A głównym powodem nabycia tego modelu była poprawiona rozdzielczość wyświetlacza do ponad 400 000 pikseli. Sony ma 230 000 pikseli dla 3 calowego LCD. No i okazja wzięcia go w wyprzedaży za 1149 zł
Wyjaśnię jeszcze dlaczego ten model. Otóż dla mnie fotografa amatora liczy się przede wszystkim sposób celowania aparatem. Mam pewne upośledzenie wzroku. Krótkowidztwo -4 D., a na dodatek starczy brak akomodacji wzroku, gdzie przez okulary co noszę na codzień wyświetlacz też widzę źle i nieostro.
Przykładanie aparatu okiem do dziureczki to z założenia odpada. Wyświetlacz na tylnej ściance to też kicha, bo aparat można trzymać jedynie na jednej wysokości fotografowania i brak możliwości tworzenia różnych perspektyw bez gimnastyki rąk i tułowia. A aparat na nieopartych dłoniach zawsze jest mało stabilny.
Więc jedynie wąskie okulary i spozieranie z poza szkieł stwarza możliwości oglądania wizjera w sposób praktyczny i wygodny. I tak to się dzieje gdy odchylę wyświetlacz 90 stopni i mam aparat przy tułowiu i widzę go ostro z odległości około 23 cm.
W dzieciństwie z powodu okularów, wyrobiłem sobie więc nawyk fotografowania lustrzanką dwuobiektywową i teraz gdy zaczęto w aparatach stosować wychylne wizjery nareszcie są aparaty na moje możliwości. Stąd właśnie ten zakup Nikona P100, aby odświeżyć moralnie zużyty już mój Soniak DSC-H50 z zoomem 15x.
Właściwie to wcześniej kupiłem również znakomity NEX-5 z 3 krotnym zoomem 18-55. I jest on uzupełnieniem w tej klasie aparatów z wychylnym wyświetlaczem. Wyświetlacz ma idealny, bo nie traci kontrastu przy wszystkich kierunkach ukośnej obserwacji, a rozdzielczość ma zabójczą bo ponad 900 000 pikseli. Wspaniałą stabilizację drgań, no ale ponoć nie najdoskonalsze te szkła w obiektywie, co nie dorównują matrycy.

Wróćmy jednak do coolpixa porównam go do DSC-50, bo tutaj to są sobie podobne w klasie. Otóż Soniak szybciej wyostrza w AF na dodatek ma szybszy algorytm AE (automatycznej ekspozycji), bo namierza ją stale i nadążnie, czego nie robi P100. Nikon AE zaczyna namierzać równocześnie z wstępnym naciśnięciem spustu.
Algorytm tej czynności polega na tym, że przy zwykłej pracy wyświetlacza jest on bardziej ciemniejszy jakby dla oszczędności prądu i uśredniony z całego kadru. Po namierzeniu AE i AF rozjaśnia się on i wtedy to widać jak będzie wyglądało zdjęcie i co jak będzie wyglądało co do naświetlenia. Jak będzie to źle to trzeba więc ponownie projektować tą ekspozycję. Jeśli posługuję się centralnym pomiarem AE to muszę inaczej ponownie namierzyć, wstępnie nacisnąć spust i przekadrować tak jak ma być. Jest to więc ułomność tego aparatu w porównaniu do DSC-50.
Inną rzeczą która mnie rozśmieszyła w tym modelu po rozpakowaniu pudełka, był system ładowania akumlatorów poprzez moduł aparatu. Może to dobra opcja dla podłączonego aparatu w komputer, ale nie jako podstawowe wyposażenie w pudełko z aparatem, która to powinna mieć oddzielną i samodzielną ładowarkę.
Mam też doświadczenie z posiadania FINEPIX HS10 i Nikon w porównaniu do niego ma znacznie lepszą stabilizację drgań. Jednak stabilizacja obrazu w Sony DSC-H50 jest wyraźnie dużo lepsza.
FINEPIX z kolei ma tę zaletę z potężnym zapasem energi na pokładzie zawartej w 4-ech paluchach AA, no i możliwość dopięcia solidnej lampy błyskowej, aby np w słoneczne dni spokojnie doświetlać cienie z kilku metrów odległości.

GWS
05-11-2010, 06:36
hej, tu nie chodzi o stabilna reke, moj nawet na statywie a nawet na podlodze nie robi ostrych zdjec:/
a tak w ogole to na stronce nikona opisuja ze ma on 17 programow tematycznych a u mnie jest 16, nie ma akurat tego ktory oni tam wymieniaja - fotografowanie w nocy bez statywu. myslicie ze moge to wykorzystac przy kolejnej probie odzyskania kasy? i czy to dobry argument?
No właśnie, nie chodzi o stabilną rękę, tylko o destruktywny wpływ włączonego VR (redukcji drgań). Więc jeżeli na statywie przy włączonym VR obraz jest nieostry (a może rozmyty) to może jest to wina wadliwego VR?

Czesiu321
05-11-2010, 10:45
Powrócę do namierzania AE o czym już wspominałem, że wykonuje to po wstępnym naciśnięciu spustu. Owszem dzieje się to tak, ale tylko dla punktowego pomiaru ekspozycji. Konstruktorzy widocznie chcieli ten model pozbawić tego mankamentu objawiającego się z ciągłymi zmianami jasności na wyświetlaczu przy ruchach aparatu w trakcie kadrowania.
Dla mnie korzystającego w większości z centralnego pomiaru AE gdzie w tym P100 jest to około 1/3 kadru w centrum to zjawisko się nie objawia i więc mogę zaprojektować AE wstępnie, namierzyć wybrany fragment pola załapać ostrość AF, zaryglować wstępnie spust i wtedy dopiero przekadrować.
No ale nie ma tutaj wspomagania dodatkowego co do prawidłowości zaprojektowanego naświetlenia w postaci wyświetlania histogramu na bieżąco. Histogram jest do wglądu dopiero po wykonaniu fotki. Jak na razie taka jest moja wiedza, bo jeszcze i tak stale doszkalam się co do instrukcji tego coolpixa P100.

Robiłem porównania go z DSC-H50 na czułości 800 ISO i Nikon wypada lepiej co do zaszumienia jednolitych powierzchni. A co do ostrości w zasadzie praktycznie jest ona porównywalna. Może minimalnie wypadła gorzej, ale mam jeszcze małą wiedzę co do niego, bo mam go dopiero dwa dni.

Nikon P100 ponadto lubuje się w formatach starotelewizyjnych 4:3 i posiada ich bez liku do wyboru co do megapikseli.
Format zaś współczesny w proporcji 16:9 ma tylko jeden!!!? . I to w mega wymiarze 7.2 Mpix. Więc na potrzeby oglądania na obecnych monitorach, brak oszczędnego praktycznego wymiaru fotek. Wszysto więc w tym celu chyba będę przerabiał w Photoshopie. Natomiast fajne jest to że umożliwił nadrukowywanie daty na fotki wprost po cyknięciu zdjęcia.

Ta mocno trzymająca się osłonka obiektywu co nie wypuszcza wysuwanego ryjka to rzeczywiście kicha. Wymyślono sznureczek do tej osłonki, żeby sobie dyndała i była pod ręką, a nie wykonano mechanizmu do odryglowywania jej od środka, gdy ryjek zaczyna się wydostawać, jak to jest właśnie wykonane w DSC-H50. Chyba, że konstruktorom chodziło o to, aby przez przyciśnięcie guzika startu przez przypadek w torbie jakimś tam przedmiotem nie otworzył się aparat wewnątrz torby.

monika401
05-11-2010, 11:46
No właśnie, nie chodzi o stabilną rękę, tylko o destruktywny wpływ włączonego VR (redukcji drgań). Więc jeżeli na statywie przy włączonym VR obraz jest nieostry (a może rozmyty) to może jest to wina wadliwego VR?

VR ? dzisiaj ide odebrac sprzet to sprawdze, mam nadzieje ze to cos da

monika401
05-11-2010, 21:58
w sklepie stwierdzili ze- co z tego ze aparat ma wade,w serwisie jej nie stwierdzili. dowidzenia-.
kurcze i co teraz?
zadne ustawienia nie zmieniaja jakosci zdjec:/

ADI700
06-11-2010, 00:09
Moniko a czy mozesz pokazac tu jakies zdjecie.... Moze jestes przewrazliwiona a moze trzeba ci pomoc radami w ustawieniach

ADI700
06-11-2010, 00:12
robione z reki.. moim zdaniem za ta cene daje rade.. http://adi700.flog.pl/wpis/1893132/futrzak-

ADI700
06-11-2010, 00:25
Pytanko do wszystkich, poniewaz jestem kompletnym amatorem i dopiero zaczynam. Jaka jest roznica w fotografowaniu przez wizjer a patrzenie na wyswietlacz ;] czy ma to jakis wplyw na fotki czy po prostu kazdy patrzy w co lubi ;d pozdrawiam

sybic
06-11-2010, 12:23
Nikon P100 ponadto lubuje się w formatach starotelewizyjnych 4:3 i posiada ich bez liku do wyboru co do megapikseli.
Format zaś współczesny w proporcji 16:9 ma tylko jeden!!!? . I to w mega wymiarze 7.2 Mpix. Więc na potrzeby oglądania na obecnych monitorach, brak oszczędnego praktycznego wymiaru fotek. Wszysto więc w tym celu chyba będę przerabiał w Photoshopie. Natomiast fajne jest to że umożliwił nadrukowywanie daty na fotki wprost po cyknięciu zdjęcia.
Sugerujesz, że format 16:9 jest lepszy od 4:3?
Do oglądania filmów może i tak, ale w zdjęciach jest to już sprawa dyskusyjna, zaś monitory 19:6 to już mega nieporozumienie. Oczywiście monitory służące do pracy, a nie do oglądania filmów, bo zdaje się są tacy maniacy, który kupują monitor do oglądania filmów. Ja mam monitor o proporcjach 4:3.2 i uważam że powinien być jeszcze bardziej zbliżony do kwadratu. Pracuje dużo z tekstem i raczej wole mieć więcej przestrzeni na górze i na dole niż po bokach, bo tej przestrzeni nijak nie wykorzystuje. A jak strony www przeglądam, czy czytam książke w pdf to też wolę mieć więcej na górze i na dole. Podporządkowywanie więc wymiarów monitora, współczesnego i niby lepszego do formatu zdjęcia w aparatach uważam za chybione.
Nie zapominajmy jeszcze o jednej ważnej rzeczy, mianowicie takiej że optyka wymusza, że idealnym formatem zdjęcia jest kwadrat, a właściwie to koło. Jeśli chcemy mieć inny format to musimy zwyczajnie coś obciąć, a obciąć to ja już wole już produkt finalny, w Photoshopie.
A swoją drogą ciekawe jak będziesz obcinał zdjęcia do formatu 16:9 przykładowo takiej architektury, drapaczy chmur, wież, drzew....

Czesiu321
06-11-2010, 12:26
ADI700 Korzystanie z wizjera generalnie pobiera mniej prądu i tylko tyle jest z tej zalety. Poza tym to w zasadzie same wady, chyba że ktoś jest starczym dalekowidzem bez akomodacji w wzroku i wygodniej mu patrzeć wówczas na doregulowany w driopiiach wizjer.
No bo chcąc pokopać w nastawach i guzikować, niewygodnie jest spozierać wtedy w wizjer.
Inna wada, to taka, że fotografując ludzi z wysokości głowy zawsze jest zniekształcona perspektywa, bo aparat dla wykadrowania planu musi być nachylony w dół, aby objąć całą postać, lub choćby do "planu amerykańskiego", czyli do wysokości bioder. Trzymając zaś aparat niżej i kadrując na odchylony wyświetlacz mamy wtedy najoptymalniejsze położenie aparatu dla fotografowania ludzi, bo w tle nie widać wtedy pochylonych słupów i ponachylanych pionowych krawędzi ścian, czy mebli.

sybic - Poruszyłeś bardzo "filozoficzne" zagadnienie i oczywiście też masz rację. Z wszystkim co napisałeś to się zgadzam.

Sprawa ta, że ja lubię 16x9 w fotkach wynika właśnie z tego, że do oglądania zaczynamy mieć coraz więcej takich właśnie monitorów. A wszystko wynikło z tego, że ktoś mądry uznał, że na świat swoimi oczami spoglądamy więcej w szesz niż w pionie. Gdy zapatrzymy się na wzrokiem na wprost, to kątem oczu więcej dostrzegamy na boki niż góra dół.
Dlatego stworzono filmy szerokoekranowe i one po części wymusiły też modę co do formatu fotek.

pieczarek
06-11-2010, 13:00
ADI700 lub choćby do "planu amerykańskiego", czyli do wysokości bioder.
Plan amerykański, to widok między odrobinę ponad kolanami, a ciut ponad głowę. Różnica jest ogromna, bo między planem amerykańskim, a widokiem do bioder mieści się jeszcze plan radziecki, do połowy ud.
Generalnie uwagi, co do wysokości trzymania aparatu, są słuszne. Nie przypadkiem operatorzy filmowi pracują głównie na siedząco.

w szesz W co?

Czesiu321
06-11-2010, 17:39
Ano w to: |<< . . . >>|
a nie,
w to:
_
^
^
.
.
.
v
v
-
Inaczej się wyrażając można żec frzeż, lub w poziomie, a nie w pionie.

Che che ! Definicja amerykańskiego wg norm na wysokim teoretycznym szczeblu. Nadudzie, śródudzie, nad kolana.
Nawet nie wiedziałem, że jest jakiś jeszcze dekadencki radziecki. Przecież tam głównie chodzi o zasadę ukazania całych rąk aż po dłonie.
Tylko jaki to będzie plan, gdy w dialogu na takim planie gada kurdupel z typowzrostem.
Wypadnie obliczać udział panu amerykańskiego w radzieckim w procentach.

Czesiu321
06-11-2010, 18:13
Jeśli chodzi o coolpixa P100, bardzo mi się podoba opcja korekcyjnej regulacji temperatury barwowej w opcji słońce pochmurno i żarówka. Nie jest to wysoka jeszcze jazda, gdzie są możliwości korygowania jeszcze ku zieleni lub purpurze, ale jest to już niezła sprawa.
Tylko ponoć w namiarze białego tła w bieli definiowanej w zastanym innym świetle, nie można robić superpozycji z lampą błyskową. Tak pisze w instrukcji. Będę to wybadywał. No bo wiele aparatów ma możliwość łączenia dwóch świateł i uśreniania dla stworzenia bieli. Jest to fajne i przydatne na imrezach, gdzie mamy żarówki i wspomagamy się jeszcze błyskami słabych lampek. Na typową odległość jak dla fotek osób za stołami, można zrobić zdefiniowaną biel z takich dwóch świateł. Tak właśnie jest w DSC-H50. Gdy jest włączona lampka to ona też wtedy błyska przy namiarze światła.
Stawia się białą kartkę A4 na stole staje tam skąd będzie się cykać fotkę osobom, namierza się tę kartkę zoomem włącza lampę i zafiksowywuje się równowagę bieli od górnych żarówek i doświetlającej lampy błyskowej. Mordki wtedy są w właściwym kolorze, choć światło było zmieszane. To od żarówek i od lampy.

monika401
06-11-2010, 23:17
Moniko a czy mozesz pokazac tu jakies zdjecie.... Moze jestes przewrazliwiona a moze trzeba ci pomoc radami w ustawieniach

raczej nic z tych rzeczy, studiuje fototechnike i mam do czynienia z osobami ktore sie na tym znaja, aparat byl sprawdzany przez fotografa i przez pracownika laboratorium fotograficznego, zdjecia po przyblizeniu sa rozmyte jakby zostaly potraktowane jakims filtrem plastycznym, po wywolaniu w ormacie A4 sa nie ostre. wiec raczej to nie przewrazliwienie:)

adgad58
06-11-2010, 23:39
raczej nic z tych rzeczy, studiuje fototechnike i mam do czynienia z osobami ktore sie na tym znaja, aparat byl sprawdzany przez fotografa i przez pracownika laboratorium fotograficznego, zdjecia po przyblizeniu sa rozmyte jakby zostaly potraktowane jakims filtrem plastycznym, po wywolaniu w ormacie A4 sa nie ostre. wiec raczej to nie przewrazliwienie:)

Czytając o Twoich problemach z serwisem, zastanawiam się co robią z moim P100. Mija dwa tygodnie i cisza. Razem z aparatem dołączyłem na CD przykładowe zdjęcia. Zawsze dwa wykonywane jedno po drugim: pierwsze na automacie, drugie tylko z minimalną kompensacją ekspozycji. Różnica ogromna! Te z kompensacją są dużo wyraźniejsze i mają bardziej naturalne kolory. Jako główny powód reklamacji podałem prześwietlanie na automacie oraz brak ostrości.
Zdjęcia, które udostępnia nam ADI700 robione są w większości w opcji MAKRO. I tu moim laickim zdaniem, P110 dobrze sobie radzi, nawet podczas robienia zdjęć "z ręki".
Pozdrawiam.

Czesiu321
07-11-2010, 01:47
Co do aparatu moniki mogę doradzić, aby zrobić fotografię testową na rozdzielczość prążków. Porównać go z paroma innymi aparatami w tej klasie i wszystko się wyjaśni. Po prostu wystarczy zrobić rapidografem prążki na kartce, lub wydrukować takie coś na drukarce. Coś w zakresie grubości lini 0.3 mm i w odstępach 0.6 mm. Takie coś oglądane oczmi z odległości 1 m nie umożliwia już wzrokiem rozróżnianie, że są tam linie. To jest właśnie kres doskonałości naszego wzroku. Rozdzielczość kątowa 1 minuty.
Aparaty foto robiąc zdjęcia takiej prążkowacizny z odległości poniżej 1m będą zaczynały już wyodrębniać te linie. To kwestia wybadania tej krytycznej odległości i potem zrobienia testów. Ogniskowa aparatu musi być na standartowej wartości, a nie w wersji teleobiektywu. Napewno obiektywy aparatów i matryce, jako zespół optyczny nie dorównują jakości co do naszych oczu, więc dlatego z 1m żaden kompakt tych lini nie sfotografuje, aby je odróżniać od siebie. Ale poniżej 1 m zacznie to robić.
Zresztą różnych testów na rozdzielczość jest opracowanych i na twoich studiach będzie sporo doradców jak to inaczej jeszcze można sobie zrobić. Jednym z nich jest tzw warunek f/3000 na krążki nieostrości. Właśnie wynika on z tej naszej granicznej rozdzielczości wzroku. W serwisie pewnie brak specjalistów wysokiej klasy, którzy by tak do tematu podchodzili. Mogą to być jacyć przyuczeni młodzicy brani z łapanki po kiepskich szkołach.

Wracając do moich testów na mieszanie światła błysku z światłem żarówek, to rzeczywiście Nikon P100 nie może zdefiniować bieli przez namiar. Ale jest obejście tego tematu tak, że z kolei w opcji na równowagę bieli jest pozycja lampa błyskowa i jest możliwość korygowania tej bieli w kierunku zgodnie z temperaturami barwowymi. I rzeczywiście to pomaga. Przesuwa się poprawkę na plus i obraz się zaniebieszcza, co wyrównuje wtedy wpływ żarówek, które zaczerwieniają obraz.

adgad58
07-11-2010, 10:39
Co do aparatu moniki mogę doradzić, aby zrobić fotografię testową na rozdzielczość prążków. Porównać go z paroma innymi aparatami w tej klasie i wszystko się wyjaśni. Po prostu wystarczy zrobić rapidografem prążki na kartce, lub wydrukować takie coś na drukarce. Coś w zakresie grubości lini 0.3 mm i w odstępach 0.6 mm. Takie coś oglądane oczmi z odległości 1 m nie umożliwia już wzrokiem rozróżnianie, że są tam linie. To jest właśnie kres doskonałości naszego wzroku. Rozdzielczość kątowa 1 minuty.
Aparaty foto robiąc zdjęcia takiej prążkowacizny z odległości poniżej 1m będą zaczynały już wyodrębniać te linie. To kwestia wybadania tej krytycznej odległości i potem zrobienia testów. Ogniskowa aparatu musi być na standartowej wartości, a nie w wersji teleobiektywu. Napewno obiektywy aparatów i matryce, jako zespół optyczny nie dorównują jakości co do naszych oczu, więc dlatego z 1m żaden kompakt tych lini nie sfotografuje, aby je odróżniać od siebie. Ale poniżej 1 m zacznie to robić.
Zresztą różnych testów na rozdzielczość jest opracowanych i na twoich studiach będzie sporo doradców jak to inaczej jeszcze można sobie zrobić. Jednym z nich jest tzw warunek f/3000 na krążki nieostrości. Właśnie wynika on z tej naszej granicznej rozdzielczości wzroku. W serwisie pewnie brak specjalistów wysokiej klasy, którzy by tak do tematu podchodzili. Mogą to być jacyć przyuczeni młodzicy brani z łapanki po kiepskich szkołach.

Wracając do moich testów na mieszanie światła błysku z światłem żarówek, to rzeczywiście Nikon P100 nie może zdefiniować bieli przez namiar. Ale jest obejście tego tematu tak, że z kolei w opcji na równowagę bieli jest pozycja lampa błyskowa i jest możliwość korygowania tej bieli w kierunku zgodnie z temperaturami barwowymi. I rzeczywiście to pomaga. Przesuwa się poprawkę na plus i obraz się zaniebieszcza, co wyrównuje wtedy wpływ żarówek, które zaczerwieniają obraz.

Czesiu321, kupując aparat typu kompakt, większość z nas (przeważnie fotografów amatorów) liczy na "dobrą" jakość zdjęć robionych na automacie. Wszelkiego rodzaju "kombinacje alpejskie" są bardzo trudne dla amatorów (bez urazy dla amatorów). Wyobraź sobie sytuację, kiedy robisz zdjęcia różnych obiektów w różnych warunkach i musisz pamiętać co zrobić P100 żeby zdjęcie wyszło powiedzmy prawie dobrze, a nie znowu nieostre, prześwietlone, o nienaturalnych kolorach. W przypadku kompaktów, nawet tak rozbudowanych jak P100, to nie o to chodzi. Oczywiście ma to też zalety. Zmusza nas do nauki zasad fotografowania, a nie tylko posługiwania się aparatem jak np. żelazkiem do prasowania.

monika401
07-11-2010, 14:55
porownywalam z dwoma innymi p100 jednym u siebie w miescie drugim w nikonie w poznaniu, po przezuceniu na komputer roznica byla wyraznie widoczna, w tym tygodniu ide do biura porad konsumenta i w ostatecznosci zalatwie sprawe sondownie, nie mam innego wyjscia

adgad58
07-11-2010, 19:15

Jeśli ktoś będzie chciał przeprowadzić test o którym pisze Czesiu321, pod tym linkiem znajdzie taką prążkowaciznę:
http://fotoblogia.pl/2010/09/15/12-porad-jak-uniknac-nieostrego-zdjecia

ma.rek
09-11-2010, 12:16
Dla zainteresowanych,

Pojawiła się aktualizacja oprogramowania do P100

link do strony: Aktualizacja Oprogramowania v1.1 (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/47989)

Aktualizacja oprogramowania sprzętowego — informacje

Ta usługa udostępnia aktualizację oprogramowania aparatu COOLPIX P100 do wersji 1.1.

W wersji 1.1 oprogramowania wprowadzono poniższe udoskonalenia.

— Kontrolę zniekształceń i Autobraketing można teraz włączać równocześnie.
— Został usunięty błąd powodujący, że źródła światła wyglądały na zielone na zdjęciach seryjnych wykonanych w programie tematycznym Krajobraz nocny.
— Podczas włączania aparatu przez naciśnięcie przycisku odtwarzania, przy pokrętle trybu pracy ustawionym w pozycji U (tryb ustawień użytkownika), a następnie naciśnięcie przycisku MENU, wyświetlany był błąd. Ten problem został rozwiązany.
— Został usunięty błąd, który uniemożliwiał działanie zoomu, gdy przycisk zoomu był wciśnięty w kierunku T, a zaraz później w kierunku W.
— Usunięto błąd, który uniemożliwiał miganie wskaźnika czasu otwarcia migawki, jeśli czas otwarcia migawki ustawiony za pomocą pokrętła trybu pracy w pozycji S skutkował niedoświetleniem. --
Pozdrawiam

Master1599
11-11-2010, 12:41
Witam
Mam pytanie.

Uzywac centralnego czy automatycznego focusa ?
Dopiero zaczynam nauke i nie wiem ktore by bylo najbardziej uniwersalne,
Rozumiem do makro centralny
A do normalnych zdjec ??

Master1599
11-11-2010, 13:17
Ah i zapomnialem.
Czy moge ladowac zamieniki aku. z aparatu
czy lepiej kupic oddzielna ladowarke ??

adgad58
16-11-2010, 20:48
Za chwilę minie 4 tygodnie pobytu mojego P100 w serwisie Nikona. Oficjalna wersja - czekają na części zamienne. Ciekawe jak długo może trwać leczenie, w karcie gwarancyjnej nic o tym nie piszą, czyli chyba w nieskończoność.... Albo do dnia w którym stracę cierpliwość... Do stolicy nie mam daleko.....

adgad58
22-11-2010, 18:45
Wczoraj odebrałem P100 w sklepie, w którym go kupiłem. Pięknie zapakowany!!!!!! w woreczek foliowy!!!!!!!, jak kanapki!!!!!!! Wymieniony został jakiś element optyki, więc chyba jednak było z nim coś nie tak. Jeszcze nie wiem czy jest lepiej niż przed naprawą, bo zrobiłem niewiele zdjęć w Warszawie przy kiepskich warunkach pogodowych (raz zaciął się obiektyw).
Żeby było śmieszniej "serwis" nie raczył zainstalować mi aktualizacji oprogramowania, choć o to prosiłem i w opisie aktualizacji pisze wyraźnie, że eliminuje zacięcia obiektywu (u mnie był właśnie ten problem)!!!!!!!!! W głowie się nie mieści!!!! Czy to jest NIKON, czy tylko mały nikuś????
Życzę "zero" kłopotów z aparatami tej firmy!!!
Pozdrawiam Wszystkich.

Master1599
23-11-2010, 16:49
Wczoraj odebrałem P100 w sklepie, w którym go kupiłem. Pięknie zapakowany!!!!!! w woreczek foliowy!!!!!!!, jak kanapki!!!!!!! Wymieniony został jakiś element optyki, więc chyba jednak było z nim coś nie tak. Jeszcze nie wiem czy jest lepiej niż przed naprawą, bo zrobiłem niewiele zdjęć w Warszawie przy kiepskich warunkach pogodowych (raz zaciął się obiektyw).
Żeby było śmieszniej "serwis" nie raczył zainstalować mi aktualizacji oprogramowania, choć o to prosiłem i w opisie aktualizacji pisze wyraźnie, że eliminuje zacięcia obiektywu (u mnie był właśnie ten problem)!!!!!!!!! W głowie się nie mieści!!!! Czy to jest NIKON, czy tylko mały nikuś????
Życzę "zero" kłopotów z aparatami tej firmy!!!
Pozdrawiam Wszystkich.

Pobaw sie jeszcze troche aparatem :)
a co do bledu obiektywu to tak mi tez sie zdaza
PO aktualizacji rzadziej (narazie tylko raz ale zobaczymy)
Blad wyskakuje przy szybkim zmianie zoom +/- oraz jak cos blokuje obiektyw(np. przytrzymujac go reka)
No i wlasnie mam nadzieje ze firmware 1.1 Naprawil to ^^

adgad58
23-11-2010, 18:45
Pobaw sie jeszcze troche aparatem :)
a co do bledu obiektywu to tak mi tez sie zdaza
PO aktualizacji rzadziej (narazie tylko raz ale zobaczymy)
Blad wyskakuje przy szybkim zmianie zoom +/- oraz jak cos blokuje obiektyw(np. przytrzymujac go reka)
No i wlasnie mam nadzieje ze firmware 1.1 Naprawil to ^^

Oczywiście :smile: W sumie to P100 bardzo mi się podoba, ma dużo różnych funkcji i wiele zalet. Może przyzwyczaimy się do siebie szybko ;)
Pozdrawiam.

Master1599
23-11-2010, 19:00
Oczywiście :smile: W sumie to P100 bardzo mi się podoba, ma dużo różnych funkcji i wiele zalet. Może przyzwyczaimy się do siebie szybko ;)
Pozdrawiam.

To z niecierpliwoscia czekam na pierwsze udane zdjecia !

http://www.photoblog.pl/master1599/78773195/najwieksza-damapotulickiegostawu.html - Tutaj moj mały photoblog :)

adgad58
25-11-2010, 21:28
To z niecierpliwoscia czekam na pierwsze udane zdjecia !

http://www.photoblog.pl/master1599/78773195/najwieksza-damapotulickiegostawu.html - Tutaj moj mały photoblog :)

Fajne!! Czy te fotki zrobiłeś P100????

Master1599
28-11-2010, 12:52
Fajne!! Czy te fotki zrobiłeś P100????
Tak, :) P100 ,dlatego je zamiesciłem i fajnie by było jakby kazdy to zrobił.

Co do ustawień to prawie zawsze uzywam P
Optymalizacja zaleznie od sytuacji : własne(ostrosc +2) , Bardziej zywe (jak chce pobic kolory ,kaczek,trawy kwiatow)
?Bardziej miekkie do twarzy?

i czase, Tryby S , A - jest potrzebne mi ustawienia migawki lub przyslony

+ Delikatny retusz w photo.

adgad58
29-11-2010, 21:54
Dzięki za podpowiedzi. Myślę, że nauczę się tego wszystkiego, potrzebuję tylko trochę więcej czasu... no i cierpliwości... Pozdrawiam.

Maja Magdalena
02-12-2010, 21:05
Witam Wszystkich, jestem nowym użytkownikiem marki Nikon i tego forum :)
Od 3 dni posiadam coolpix p100
szukam rad jak najlepiej ustawic dobie parametry, żeby robic fajne zdięcia i za dużo nie kombinowac (
rozmiar zdięcia, jakosc, lepiej miec na hd czy hs?) i jakie paramatry na filmowanie?
Ile zapłaciliscie za tego sprzęta? bo ja 380 euro

esgen
05-12-2010, 14:08
Witam! Ponieważ jestem zainteresowany kupnem tego aparatu chciałbym wiedzieć z jakim numerem firmware jest teraz sprzedawany(czy 1.1). Słyszałem, że w poprzedniej wersji było dużo usterek. Pozdrawiam!

adgad58
05-12-2010, 17:30
Witam, może ktoś wie czy w P100 można ustawić czułość ISO mniejszą niż 160??

GWS
05-12-2010, 21:51
Witam, może ktoś wie czy w P100 można ustawić czułość ISO mniejszą niż 160??

Chyba nie, skoro nie ma takiej wartości w ustawieniach, prawda?

Maja Magdalena
05-12-2010, 22:34
już sprawdzam :)

Maja Magdalena
05-12-2010, 22:38
Buuuuuuuuuu
Nic takiego nie znalazłam :)

ADI700
07-12-2010, 02:57
ZDJĘCIA Z P100 - W TRYBIE M - TRZEBA POKRĘCIĆ PARAMETRAMI DO OKOLICZNOŚCI.. - W AUTOMACIE NIE POLECAM - http://adi700.flog.pl/archiwum/albumy/100840/8 APARAT NIE JEST 'NAJLEPSZY' ALE ZA TA CENE PO MALEJ OBROBCE I OPANOWANIU USTAWIEN... KOLO DOMU JEST DOBRY ;]

adgad58
07-12-2010, 22:32
Buuuuuuuuuu
Nic takiego nie znalazłam :)

Ja też niestety nie:( Zapytam fachowców: czy może to mieć wpływ na lekkie prześwietlanie zdjęć robionych np. przy dużym nasłonecznieniu "na automacie"?? Chyba w takich warunkach ISO 160 to lekko za bogato i nawet automat sobie z tym nie radzi??!!
P.s. nie mam pojęcia o technice fotografii więc proszę o wyrozumiałość jeśli ktoś uzna moje pytanie za dziwne!

GWS
08-12-2010, 06:45
Jeżeli czas otwarcia migawki masz 1/2000 a przysłonę 8, to faktycznie za prześwietlone zdjęcie odpowiada zbyt duża czułość matrycy. Nie sadzę jednak żeby to było powodem prześwietlenia, to raczej "wina" pomiaru światła (co nie oznacza usterki aparatu). Tu jednak nie obędzie się bez zdobycia porcji wiedzy przez fotografującego.

Maja Magdalena
08-12-2010, 14:04
nie ma nic takiego

GWS
08-12-2010, 15:17
nie ma nic takiego
Czego nie ma?

ADI700
09-12-2010, 00:20
DO MAJA MAGDALENA -Ten aparat jest dosc trudny.... W automacie zadko kiedy zrobisz dobre zdjecie.... Ja robie zawsze w trybie m, czyli manualne ustawienia - na dole wyswietlacza masz dwie wartosci - czas otwarcia migawki a obok wartosc przyslony. Jak jest bardzo jasno to daj sobie czas otwarcia migawki np; 1/320 ALBO WIEKSZY - poprobuj... PRZY OKAZJI TO, IM WYZSZA WARTOSC TYM MNIEJSZA SZANSA NA ROZMAZANE I NIEOSTRE ZDJECIE... JAK USTAWISZ 1/2000 TO NIE MA SZANS NA PORUSZENIE... NP. http://adi700.flog.pl/wpis/2000304/ - OBIEKT W RUCHU ZLAPANY, LECZ DO TAKIEJ WARTOSCI POTRZEBNA JUZ OTWARTA LAMPA BO ZDJECIE WYJDZIE CZARNE... A CO DO WARTOSCI PRZYSLONY TO PRZY MAKRO NAJLEPIEJ USTAWIC F8.0 CZYLI NAJWYZSZA WARTOSC... I przeczytaj cala instrukcje z aparatem w rece ;] to ci duzo pomoze ;] pozdrawiam

rybowanie.pl
26-12-2010, 04:16
Kupiłem na poczatku grudnia 2010 i była od razu wgrana wersja 1.1
Ale tak czy tak nie ma problemu - na stronie Nikona jest najnowsza wersja i bardzo łatwo można wgrać samemu ;-)

ADI700
29-12-2010, 14:10
Ktoś pytał o raynox dcr-250 + Nikon coolpix p100 .Podjąłem się zamontowania, choć ten konwerter nie pasuje na ten model. Cieniutka zakrętka z dezodorantu - delikatnie podszlifowania i obcięta załatwiła sprawę :) mam go 4 cm od obiektywu i łapie ostrość nawet przy maksymalnie wyciągniętym zoomie :) piękne powiększenia... To zdjęcie jest zrobione na pełnym zoomie z odległości ok 25 cm. Niezbędny stojak lub w moim przypadku krótkie naświetlanie + lampa http://adi700.flog.pl/wpis/2092242/nasocznik-trzes--blizej

monika401
06-01-2011, 14:55
hej, mam pytanko,nie działają mi filmiki z p100 na kompie, próbowałam wielu odtwarzaczy które niby powinny działać ale jest tylko dźwięk a obraz stoi w miejscu. macie jakieś sprawdzone programy?

Robinson73
08-01-2011, 21:21
A ten co jest na płycie dodawany do aparatu nie działa?

monika401
13-01-2011, 19:05
dziala na takiej samej zasadzie jak inne, obraz stoi w miejscu a dzwiek dziala ok, szumi ale jest, czy mozliwe ze cos z aparatem jest nie tak?

Robinson73
14-01-2011, 19:06
Hmmm a komputer ile ma lat , byc moze komponenty juz ma za leciwe. Jesli na aparacie odtwarzasz te filmy to z z pewnoscia nie jest popsuty. Mozesz sprawic sobie kabel mini HDMI i puszczac film prosto z aparatu na TV .

kkraq
23-01-2011, 01:02
Witam
Mój pierwszy wpis. W piątek dostarczył mi kurier mojego P100. W poniedziałek będę starał się go oddać. Zdjęcia paskudne, nieostre, prześwietlone, kolory jakieś kiepskie - zdjęcia przy obecnej aurze wychodzą na zewnątrz jakby czarno-białe. Nie polecam osobą które chcą zrobić bez problemowo ładne zdjęcie.

Antonioo
24-01-2011, 11:53
sprawdziłeś ustawienia? jesteś pewien?

sybic
24-01-2011, 19:56
Witam
Mój pierwszy wpis.
Odnoszę wrażenie, że i pierwszy kontakt z aparatem...

adgad58
30-01-2011, 14:17
Witam
Mój pierwszy wpis. W piątek dostarczył mi kurier mojego P100. W poniedziałek będę starał się go oddać. Zdjęcia paskudne, nieostre, prześwietlone, kolory jakieś kiepskie - zdjęcia przy obecnej aurze wychodzą na zewnątrz jakby czarno-białe. Nie polecam osobą które chcą zrobić bez problemowo ładne zdjęcie.

Ja też na początku byłem bardzo zawiedziony, dzisiaj trochę mi przeszło. Spróbuj na początek zresetować aparat do ustawień fabrycznych. Być może ktoś "próbując" aparat, poprzestawiał to i owo. P100 ma dużo różnych bajerów i jak na kompakt jest trudnym aparatem dla początkujących. Mi zależało przede wszystkim na "dobrych" zdjęciach robionych na automacie i tu P100 trochę sobie nie radzi. Natomiast fajne foty wychodzą na makro i duużym zoom-ie. Jeśli chodzi o filmy HD, to jest tragicznie. Nie chodzi mi o jakość (to nie jest kamera) ale o trzeszczący niemiłosiernie głośno autofokus. TRAGEDIA!!! Można oczywiście AF wyłączyć, ale i tak od czasu do czasu trzeba zrobić małe "zbliżenie" i wtedy ten chrobot jest nie do zniesienia.
Mimo wszystko, P100 można polubić. Wymaga to jednak trochę czasu, cierpliwości i tolerancji. Jak w życiu....
P.s. przy obecnej aurze, trudno o kolory inne niż czarny i biały. No, może jeszcze szary. Aby do wiosny.....

irenkaaa
13-02-2011, 01:48
od paru dni mam ten aparat
puki co wiem ze wiele musze sie nauczyc ale warto
przede wszystkim wielkie dzieki dla paru orumowiczow ktorzy mi pomogli :)
co do zdjec to trzeba sie troche pobawic i bedzie dobrze
a co do wpisow typu ze filmy nie dobre czy cos... litosci kochani to nie kamera

Rysieklbn
13-02-2011, 11:24
Czesc Wam

Jest to mój pierwszy post na forum a trafiłem tutaj z powodu nikona p100. W grudniu zakupiłem nikona miałem budzet do 1000zl więc starałem sie znaleźć odpowiedni sprzet zeby nie przeplacic ale zeby byc maksymalnie zadowolonym, zalezalo mi na kompakcie poniewaz lustrzanka za duza troszke. No jak sie pozniej okazalo wybor padl na nikona p100 ktory rozmiarem od lustra nie odstaje za bardzo. Ale do rzeczy... Spodziewałem się zdjec w super jakosci, no moze nie takiej jak lustro jednak miałem nadzieje ze beda naprawde ładne, ja mialem chec pobawic sie manualem ale jak to czesto bywa duzo zdjec jest robionych na auto. I powiem Wam jedno TRAGEDIA!!! Juz moj stary jak swiat OLYMPUS robił ładniejsze foty. Zdjecia są blade, czesto przeswietlone nie wyraźne. Przy kręceniu filmow w HD autofocus jest bardzo głośny!!!

Może coś robie nie tak, ale co można robić nie tak na automacie...moi rodzice kupil właśnie jakąś małą cyfróweczke samsunga i robi o niebo lepsze zdjecia, kolorowe wyraźne...bez porównania.

Robinson73
14-02-2011, 11:20
No cóż nasuwa sie jedno stwierdzenie - ten typ tak ma . Ale pokombinuj ze zmianą kolorystyki , nasycenia, kontrastu , ostrosci w samym menu aparatu (masz tam takie mozliwosci zmiany) . No i jedna podstawowa sprawa , ustaw ISO tak aby aparat dobierał nie wieksze wartosci niz 200 . Niedawno zrobilem tez eksperyment z nikonem S8000 i zmniejszylem rozdielczosc zdjec z 14 Mp na 8 Mp , potem porownalem 1:1 i juz nie ustawiam na 14 :) .

Rysieklbn
19-02-2011, 23:28
Pobawiłem się troszke ustawieniami, i jest lepiej... można uzyskać fajne kolory bardzo żywe ale trzeba troszkę po eksperymentować.

monika401
08-03-2011, 22:37
Czesc Wam

Jest to mój pierwszy post na forum a trafiłem tutaj z powodu nikona p100. W grudniu zakupiłem nikona miałem budzet do 1000zl więc starałem sie znaleźć odpowiedni sprzet zeby nie przeplacic ale zeby byc maksymalnie zadowolonym, zalezalo mi na kompakcie poniewaz lustrzanka za duza troszke. No jak sie pozniej okazalo wybor padl na nikona p100 ktory rozmiarem od lustra nie odstaje za bardzo. Ale do rzeczy... Spodziewałem się zdjec w super jakosci, no moze nie takiej jak lustro jednak miałem nadzieje ze beda naprawde ładne, ja mialem chec pobawic sie manualem ale jak to czesto bywa duzo zdjec jest robionych na auto. I powiem Wam jedno TRAGEDIA!!! Juz moj stary jak swiat OLYMPUS robił ładniejsze foty. Zdjecia są blade, czesto przeswietlone nie wyraźne. Przy kręceniu filmow w HD autofocus jest bardzo głośny!!!

Może coś robie nie tak, ale co można robić nie tak na automacie...moi rodzice kupil właśnie jakąś małą cyfróweczke samsunga i robi o niebo lepsze zdjecia, kolorowe wyraźne...bez porównania.

Mam podobny problem, niewyrazne zdjecia i mleko na bokach, koszmar! studiuje fototechnike i mam spory problem z zaliczeniami, od ponad 6 miesiecy walcze z serwisem, radze ci oddac sprzet, ale najpierw idz do federacji konsumenta (tylko jak najszybciej) i dowiedz sie jak postapic, NIE WYSYLAJ DO SERWISU!!! jesli to zrobisz to nie odzyskasz kasy. jesli masz jakies pytania to pisz, sporo sie dowiedzialam na temat prawa konsumenta. Moj sprzet sprawdzil fotograw w studiu pracujacy tylko i wylacznie na aparatach tej firmy i byl w szoku ze nikon robi takie zdjecia.

rafeczka
11-03-2011, 18:26
Witam,
Mam pytanie. Czy baterie z aparatu nikon p90 pasują do p100 ?
Bo jest dużo aukcji, a baterie się niczym nie różnią, a czasem jest podany p100, a czasem same p80, p90...
Dokładnie chodzi o akumulator en-el5 3,7V 1100mAh
Dziękuje i pozdrawiam

GWS
11-03-2011, 19:06
EN-EL5 to pasuje do Nikona P100

rafeczka
11-03-2011, 20:31
http://allegro.pl/nikon-en-el5-en-el5-coolpix-3700-4200-5200-p5100-i1497919705.html czyli ten akumulator, będzie pasował mimo ze nie jest wymieniony P100 ? Bo dane z baterii są identyczne...
Dziękuje za szybką, poprzednią odpowiedz!

Robinson73
12-03-2011, 20:23
Wszystkie baterie o oznaczeniu EN-EL5 będą pasowały do P100 .

GWS
23-03-2011, 13:05
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/48923

Ale tylko jedna poprawka :-( a może więcej ich przemycili? Naprawili coś takiego:

Po włączeniu monitora przez naciśnięcie włącznika zasilania lub przycisku spustu migawki albo poprzez przekręcenie pokrętła trybu pracy, w momencie gdy aparat przechodził w tryb czuwania dzięki funkcji autowyłączania z Ekranem powitalnym ustawionym na opcję inną niż Brak (ustawienie domyślne), monitor stawał się całkowicie czarny i widoczne były na nim wyłącznie informacje. Po naciśnięciu spustu migawki do połowy przy tym stanie monitora, widok przez obiektyw pojawiał się, lecz zawierał znaczną ilość szumów. Ten problem został rozwiązany.

GWS
24-03-2011, 18:21
Widzę, że na P100 użytkownicy już krzyżyk postawili ;-)
No a ja od wczoraj pstrykam fotki na nowym firmware i zachodzę w głowę, o co chodzi, bo ostrość to się teraz momentalnie ustawia i co ważniejsze dobrze się ustawia. No ale to chyba przywidzenie, bo w notatce Nikon nic nie napisał, że poprawiał działanie autofokusa.

Robinson73
29-03-2011, 15:04
To się nazywa efektem placebo ;)

GWS
30-03-2011, 12:05
Nawet jeżeli to tylko efekt placebo to nie szkodzi grunt, że naprawdę dużo lepiej teraz ostrość się ustawia. Codziennie robię pstryki w różnych warunkach oświetleniowych (żeby nie było że jest jaśniej i dlatego automatyka lepiej sobie radzi) i za każdym razem jestem zadziwiony że znowu jest ostro :-)

pastwisko
31-03-2011, 20:31
Ocho widzę prawie sami zadowoleni inaczej :)

Mam taki problem: Dzwoniła do mnie ciocia moja droga bo znam się na aparatach, ekhem. No więc ma z tymże P100 problem taki, że podbija on ponoć kolor czerwony, a raczej rozjaśnia. Podjechać na chwilę obecną nie mam jak, zeby samemu sie pobawic. Przejżałem co oferuje menu w kwestii kolorów - jak myślicie, czy problem może być w opcji Saturation: AUTO? A jesli nie to co można by tam spróbować zmienić. Nie powiem przecież: pobaw się ustawieniami. To bym mógł powiedzieć sobie mając aparat w ręku.. Jakieś pomysły?

GWS
31-03-2011, 20:37
Ja bym raczej stawiał na balans bieli. Osobiście mam wrażenie, że na auto w niebieski ucieka, czyli inaczej rozjaśnia czerwony?

pastwisko
31-03-2011, 20:41
Ale inne kolory są niby okej.

GWS
31-03-2011, 21:20
No to jeżeli już koniecznie coś mieszać w kolorach to proponuję ustawić Optymalizację zdjęcia na Żywe.

pastwisko
31-03-2011, 21:26
Po telekonferencji wiem tyle że:

- ustawienie na tryb P i zmiana nasycenia na normalne zamiast auto nic nie dała
- zmiana balansu bieli z auto na żarowe nic nie dała (zdjecie robione w pokoju dlatego żarowe)
- zmiana pomiaru swiatła z matrycowego na centralny tez nic nie dała..

Generalnie inne kolory sa okej, tylko czerwony jest rozjaśniany - z bordowego robi sie czerwony, z czerownego pomaranczowy, etc...

Na razie zaleciłem próbę ustawienia ręcznego balansu bieli, ale to chyba nic nie da, skoro zarowy nic nie wniósł..

ADI700
07-05-2011, 06:42
dajcie jakies fotki makro z p100

ADI700
11-05-2011, 12:24
adapter do p100. fajnie ze juz pojawiają sie takie rzeczy do tego modelu http://allegro.pl/adapter-67mm-do-nikon-coolpix-p100-od-fripers-i1601203080.html

irenkaaa
26-05-2011, 01:39
mam ten adapter i jest to swietne rozwiazanie dla tego aparatu
spory wybor filtrow wiec warto wydac pare zlotych
dzieki adi

monika401
27-05-2011, 10:42
Czy ktoś się orientuje gdzie jest jakaś centrala bądź siedziba nikona w polsce?

irenkaaa
28-05-2011, 01:45
tutaj (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/phone) zobacz

monika401
08-07-2011, 21:22
Nie uwierzycie jak mnie potraktował serwis... wysłałam aparat ponieważ przestał czytać karty pamięci odesłali mi go z porysowanym obiektywem, zadzwoniłam do serwisu i kazali mi go odesłać, wcześniej jak oddawałam aparat przez sklepu to działy się z nim dziwne rzeczy, okłamywali mnie ze jest w naprawie kiedy tak naprawde leżał na zapleczu, bywało że nawet do 2 miesięcy=/ więc zaznaczyłam prawie niezauważalnie pare części, tak na wszelki wypadek. gdy aparat do mnie wrócił obiektyw był jak nowy, rewelacja! ale kilka części które zaznaczyłam zostały wymienione, zadzwoniłam do nich i się okazało że nie zostało nic odnotowane nawet to że aparat był u nich. babka chamsko oświadczyła że skoro jest lepiej to powinnam się cieszyc. tylko że lepiej nie jest- chodzi o zdjęcia (pisałam we wcześniejszych postach), kazali mi wysłać płyte ze zdjęciami i opisami, a teraz mówią że oni nie zajmują się przeglądaniem zdjęć i jeśli coś jest z nimi nie tak to już mój problem. PO PROSTU ŚMIECHU WARTE