Zobacz pełną wersję : jak osiągnąć taki efekt / kolory?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.psfs.pl/images/stories/psfs_galerie/okamgnienie/06.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.psfs.pl/images/stories/psfs_galerie/okamgnienie/05.jpg)
Zdjęcia Roberta Korybuta Daszkiewicza
Chodzi mi o kolorystykę tych zdjęć, czy to obróbka, filtr, obiektyw?
rychu_cmg
11-03-2010, 12:22
obróbka. Jest tu zastosowany chyba jakiś gotowy present bo gdzieś już coś podobnego widziałem
Dojście do takiego zdjęcia nie jest kwestią jednego klikniecia w preseta
to kombinacja
- puszki+szkła+pomysłu na kadr+pomysłu na naświetlenie+wstępnej obróbki+dodatków (Nik Color Efex, Kubota)+własnych dodatków
Na warsztatach byłem - nie chcę się rozpisywać co i jak się robi - bo to jest każdego indywidualna "droga do prawdy"
Najważniejsza jest podstawa (technika i pomysł) a później zaczynasz obróbkę
Borowa - zauważ, że nie prosiłem o gotowy preset, żeby zerżnąć pomysł od autora zdjęcia, po prostu ciekawi mnie czy nie jest to kwestia filtra...
fucile daj jakiś plik abyśmy mogli się nim pobawić kto osiągnie zbliżony efekt poda Ci jak to zrobił (albo i nie :P )
mam pytanie innego rodzaju, po co stosuje się tego rodzaju zabiegi kolorystyczne?
czy nie lepiej byłoby w naturalnych kolorach?
w sumie aby mieć samochód wystarczy kupić FIATa 125p - są 4 koła, kierownica, no i strefa zgniotu zaczynająca się na silniku jak w każdym samochodzie.
Więc po co kupować drogie wózki?
znaczy się, to jest tak bardzo atrakcyjniejsze, jak Lexus od Fiata?
cóż czy warto zapłacić za zdjęcie "99 cents" ponad 3 mln dolarów nie wiem,
Czy to zdjęcie jest lepsze niż normalne kolory - dla mnie tak, czemu nie jestem wstanie Ci wytłumaczyć czemu jest tak "atrakcyjniejsze" od normalnego niczym Lex od Mydelniczki
Każdy odbiera kolory na własny sposób - w tym jest zamysł, technika i bardzo dobra estetyczna obróbka - a to dla mnie ważne
OT: To nie jest jakaś modelka?
o ile mi wiadomo ` widziałem cały materiał z gośćmi to nie
od jakiegoś czasu jest tendencja w tym dziale, że za każdym razem gdy ktoś pyta "jak osiągnąć taki efekt" jego pytanie zostaje zbyte odpowiedzią nie na temat, albo typu "znajdź sobie preset", albo wątek robi sie typowo offtopowy. Jakby ktoś wiedział gdzie znaleźć taki preset to by sobie znalazł, jakby wiedział jaki filtr i jak zastosowac to pytania by nie było. Nie rozumiem tego, po coś jest to forum i te działy, więc jak wiesz i chcesz się podzielić to się podziel, a jak nie wiesz albo nie chcesz to po jaką cholerę wogle cokolwiek piszecie?
Dolączam do pytania, też interesuje mnie jak osiągnąć takie kolory i od razu nadmienie, że jak będę chciał użyć takiego efektu to będę miał już zdjęcie poprawnie skadrowane, poprawnie naświetlone i o odpowiednim poziomie sztuki.
Cholera, zdenerwowałem sie od rana ;)
również jestem ciekaw, jak bardzo pracochłonny jest proces uzyskania takich kolorów i jak w różnych warunkach oświetleniowych zrobione fotografie, reagują na ten proces (tzn. jak bardzo się różnią po obróbce między sobą i trzeba jeszcz w nich później pogrzebać)
zapewne to nic skomplikowanego, tym nie mniej, interesujące
Na moje oko- ale ja się nie znam :) to przynajmniej dwa procesy mi się rzucają w oczy . Skóra potraktowana Bleach bypass'em a granatowy zafarb cieni może sugerować jakiś lekki cross processing albo tonowanie zdjęcia w tą stronę . Tak na pierwszy rzut oka wg. mnie .
A co do twojego stwierdzenia Macieju to właśnie zauważalne jest to, że ten dział dryfuje w stronę nie udzielania rad jak daną obróbkę przeprowadzić a właśnie tłumaczenia , że to jest skomplikowane , zindywidualizowane itp. , no ale patrząc z drugiej strony to niekiedy dla fotografa ślubnego dany styl obróbki to jest jego znak rozpoznawczy i trudno , żeby się upubliczniał z metodami obróbki dzięki którym utrzymuje się na fali .
Ja rozumiem, że nie każdy kto przez lata wypracowywał swój styl chciał od razu dzielić się gotowym presetem. Ja bym chciał wiedzieć tylko jakich narzędzi użyć zeby osiagnąć taki albo podobny efekt. Jak i jak mocno je zastosować sam się nauczę metodą prób i błedów i polegając na własnym wyczuciu.
Sprawdzę sobie Twoją teorie jak wróce z pracy. Pozdrawiam.
PS. tak mi się Twoja osiemdziesiątkapiątka w Pradze spodobała, że już mam swoją ;).
EDIT: a jakiś pomysł na odcień skóry? taki lekki i ciepły. balans bieli ciepły czy jakiś filtr (pomarańczowy, żółty?)?
microbot
12-03-2010, 12:46
Dla PS'a bez pluginów może to wyglądać tak:
Ctrl+M (zrób crossa R w S; G w S; a B odwrotnie), Ctrl+U (zjedź z saturacją szczególnie czerwieni), Image/Adjustments/Selective Color (mieszanie kolorów zależne od zdjęcia), Ctrl+L (zwiększenie kontrastu/jasności) ... można również podbić zakres tonalny jeżeli potrzeba Menu Image/Adjustments/Shadow-Highlights (ale to raczej na etapie RAWa bym robił jeżeli już)
To tylko wskazówki a nie gotowiec - trzeba próbować, próbować i próbować .... albo zakupić Color efex pro :D
- ............+dodatków (Nik Color Efex, Kubota)+własnych dodatków
Robert stosuje jak pisałem NIK COLOR i Kubote - plus swoje presety.
Który dokładnie filtr - do w dużej mierze zależy od zdjęcia.
Polecam zapisać się na warsztaty - których ostatnio jest bardzo dużo. Tam więcej wytłumaczą.
OT:
o ile mi wiadomo ` widziałem cały materiał z gośćmi to nie
też widziałem szerszy materiał - świetne zdjęcia
nadal mam przekonanie, że tą, albo bardzo podobną dziewczynę widziałem na pokazie Deni Cler
Bardziej na temat:
http://www.kubotaworkshops.com/actions3/sample1.html
Bardziej na temat:
http://www.kubotaworkshops.com/actions3/sample1.htmlA co to niby robi innego, czego nie mozna wygmerac samemu w sekunde za pomoca krzywej?
A co to niby robi innego, czego nie mozna wygmerac samemu w sekunde za pomoca krzywej?
Heh... chciałem cię zagiąć i przeleciałem wszystkie przykłady. Ale chyba muszę się przyłączyć to pytania ;)
A co to niby robi innego, czego nie mozna wygmerac samemu w sekunde za pomoca krzywej?
pewnie robi to samo, a służy osobom, których wiedza o obróbce ogranicza się do kilku kliknięć na gotowcach, albo stać ich na takie automaty bo im wygodniej
tych akcji nie znam, ale testowałem kiedyś Color Efex i było tam wiele efektów, które nawet ja potrafiłem osiągnąć kilkoma kliknięciami w gimpie bez płacenia sporej kasy
pewnie robi to samo, a służy osobom, których wiedza o obróbce ogranicza się do kilku kliknięć na gotowcachAle tacy ludzie chyba nie kupuja Photoshopa? :)
Co jak co, ale nigdy by mi do glowy nie przyszlo, ze ktos moze sprzedawac (a ktos inny kupowac) sety z ustawieniami krzywej. :)
Ale tacy ludzie chyba nie kupuja Photoshopa? :)
Co jak co, ale nigdy by mi do glowy nie przyszlo, ze ktos moze sprzedawac (a ktos inny kupowac) sety z ustawieniami krzywej. :)
Zacznij produkcję setów. Klienci się znajdą. ;-)
Zacznij produkcję setów. Klienci się znajdą. ;-)
Właśnie się zacząłem nad tym zastanawiać :D
Zbigniew
19-03-2010, 15:37
Jeżeli pytanie jest jeszcze aktualne, to moim zdaniem jest tutaj wykorzystany nieco bleach bypass + cross processing z pakietu Nik Software (plus jakieś dodatkowe merdania suwakami). Zapytaj zresztą Kamasha :)
Jak wklei ktoś zdjęcie w podobnym klimacie, by mógł ocenić poprawność zastosowanej obróbki, to może dostaniecie konkretniejszą odpowiedź. Ja ze swojej strony, obrabiając LR powiem tak:
- desaturacja, w szczególności pomarańczy
- odrębne przekształcenie cieni i świateł, światła lecą w słoneczne żółcie, cienie w granaty
- kontrast (czernie, krzywa) odpowiednio do tego dobrany
i tyle chyba.
Możliwe, że dodatkowo jeszcze jakieś kanały barwne trochę zmienione. Nie widzę tu jakiejś specjalnej magii.
Panowie, ja mam podobny problem. Załączam linki do zdjęć które naprawdę bardzo mi się podobają a za cholerę nie mogę zrobić nawet podobnych. Kombinowałem z szarym filtrem ale też nie wyszło. Wiecie może jak uzyskać taki efekt?
http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,bez-tytulu,2049905.html
http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,bez-tytulu,1506735.html
Jacek
Zbigniew
20-03-2010, 23:44
Jeżeli nie z naturalną mgłą, to na siłę można wyciągnąć taką mgłę w Photoshopie, korzystając np. z narzędzi Nik Software. Jednak wydaje się, że podstawą jest tutaj mgiełka naturalna + odpowiednie światło. Całości dopełnia obróbka.
O ile wiem, mgła jest naturalna. Był też stosowany szary filtr. Chodzi mi własnie o tę obróbkę. Jak uzyskać takie efekty.
Jacek
Okiem laika...
To przede wszystkim dobre zdjęcia, w dobrym świetle. A poza tym umiejętność oceny gdzie ma być światło, gdzie cień, gdzie winieta. Gdzie dodać koloru, gdzie go zdjąć. Nie ma recepty na wykonanie pięknego zdjęcia. Po prostu niektórzy mają lepsze wyczucie co gdzie wzmocnić, do jakiego efektu dążyć, jak go osiągnąć. Spójrz na winietę, na nasycenie kolorów, na ekspozycje poszczególnych części kadru. Spróbuj pobawić się swoimi zdjęciami tak, by wypatrzyć mocny punkt obrazu, podkreślić go światłem, ekspozycją nasyceniem. Pozostałą część zdjęcia delikatnie usuwasz w cień, desaturujesz. Ale cała sztuka polega na wyczuciu jak to robić, tak by było to niewidoczne. By symulowało pracę ludzkiego oka/mózgu. Niestety to nie jest proste i bardziej to malarskie spojrzenie niż fotograficzne.
90% to dobre warunki... Chodzić, próbować, robić zdjęcia.
Rozumiem, że prócz dobrych warunków oświetleniowych autor zdjęcia w dużej mierze posiłkował się szopem?
Widzę S4INT , że i Twoje zdjęcia są w klimacie który bardzo mi się podoba. Może Ty uchylisz rąbka tajemnicy. Jakie filtry stosujesz lub inne myki.
Jacek
Knox ściągnij sobie pluginy "wersje testowe" sam NIK Softwere to ogrom możliwości które przy umiejętności pracy na warstwach pozwala uzyskać w prosty sposób wyniki tego typu jak na wskazanym zdjęciu. Do edycji skóry jest w miarę dobry plugin Portraiture. wiele tutoriali jest tu: http://vandelaydesign.com/blog/design/photoshop-touchup-tutorials/ czy tu: http://www.smashingmagazine.com/2008/07/15/70-beauty-retouching-photoshop-tutorials/
Pamiętaj i weź sobie do serca to co pisali koledzy... Nic nie zastąpi dobrego oświetlenia i jasnego szkła bo plastyka na wyjściu z puszki jest fundamentem twojej pracy. Jak będzie kiepska to poprawki niewiele pomogą i efekt końcowy będzie kiepski... Na dobra willę potrzeba pożądanych podstaw. Weź sobie do serca też te wypowiedzi które nakłaniają Cię do pracy zamiast zakładania bezsensownych wątków których w sieci jest multum. Jeszcze jakiś czas temu zakładałem wątki podobne do Ciebie. Teraz staram się znaleźć odpowiedzi w starszych wątkach i powiem, że 95% jest. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w szlifowaniu warsztatu :)
Na zdjęciach z mojego podpisu nie ma ani jednego filtra. Tak jak pisałem - trzeba trafić odpowiednie warunki. W lesie najlepiej rano, jak jest delikatna mgiełka i bezchmurne niebo, żeby nic nie tłumiło słońca. Można chodzić i chodzić i nie trafić na to co trzeba, a można mieć szczęście i mieć za pierwszym razem.
Obróbka to standardowa - kontrasty, poziomy, minimalnie kolorystyka - wszystko z wyczuciem.
Ta zasada tyczy się praktycznie każdego rodzaju krajobrazu - 90% warunki i światło, 10% to obróbka.
Dzięki Ci S4INT za podpowiedzi i Tobie Fear też.A reprymendę przyjmuję z pokorą.
Pozdrawiam Was