Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Brzozy.....
....z Jastarni - zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/9033/dsc1065kopia1r.jpg)
pozdrawiam :)
jacekz40
11-03-2010, 00:39
Fajna fotka :lol: delikatnie, naturalnie. Zastanawia mnie jedna rzecz, zwykle brzozy stoją prosto jak słupy a w tej gromadce kilka dziwnie "pokręconych" ... jak nie brzozy :wink:
No i pięknie jedno co to ciut więcej z lewej a tak przyciołeś krzaczek, chyba że to celowe bo coś tam szpetnego siedziało to wybaczę :)
Proac150
11-03-2010, 00:39
Janku z jakiej Jastarni, to prawie Chałupy :D Co do foty... jak zwykle, pięknie i naturalnie pokazany prosty widoczek (zbieram na szeroki )
Proac150
11-03-2010, 00:41
No i pięknie jedno co to ciut więcej z lewej a tak przyciąłeś krzaczek, chyba że to celowe bo coś tam szpetnego siedziało to wybaczę :)
Proszę Cię prawdopodobnie ja stałem :D :D :D
Jakbys l i p stronę wyciął to mega zdjecie :)
Proszę Cię prawdopodobnie ja stałem :D :D :D
No tak to się Jankowi wcale nie dziwię :mrgreen:
darko - prosiłem Proaca żeby przesadził bo mi się nie komponuje to qrde nie chciał, a ja bojażliwy jestem i musiałem sie go słuchać :-P , a tak poważnie to czy przeanalizowałeś kadr ? chyba nie bo jezeli byś to zrobił nie pytałbyś - a odpowiedż jest prosta, brzozy są na środku kadru ? są , więc do wyboru było przyciąć i lewą i prawą aby schować mały krzaczek czy pokazać szeroko z tym krzaczkiem licząc się z tym że będe musiał aptekarzom się tłumaczyć dlaczego tak zrobiłem - wybrałem opcję z tłumaczeniem :-P
jacekz40 - to jest nad sama zatoką pucka tam beaz przerwy wieje więc resztę mozesz sobie dopowiedzieć
Proac150 - to tak pól na pól miedzy Jastarnią a Chałupami ale wydawało mi się ze bliżej Jastarni :)
ps. ale moze jutro wystempluję ten krzaczek i będzie wersja dla dociekliwych :):):)
I co się nerwujesz, przeca napisałem
chyba że to celowe
nie byłem tam z wami ale jak byś dał dwa - trzy kroki w prawo, to brzozy dalej byłyby na śrdoku a krzaczek cały.
A swoją drogą to Proac jakiś leniwy, co znaczy że nie chciał przesadzić :)
Proac150
11-03-2010, 01:13
Chciał tylko Janek nie mógł się zdecydować w prawo czy w lewo.
Nikonozaur
11-03-2010, 01:13
Ładnie, ładnie, szczególnie ta naturalna kolorystyka, niebo miodzik.
I co się nerwujesz, przeca napisałem
nie byłem tam z wami ale jak byś dał dwa - trzy kroki w prawo, to brzozy dalej byłyby na śrdoku a krzaczek cały.
ale za krzaczkiem po lewej zaczynały się wyższe drzewka i przechodziły w ciąg małego lasku, wiesz ja dziwię takim pytaniom od ludzi którzy mnie znają i wiedzą że gdyby była mozliwość to mnie nie trzebaby było tego podpowiadać, nie dziwiłbym się gdyby pytał Ubot ...... ale daleki jestem od denerwowania się, po prostu się dziwię ze takie pytania padają :)
Miałkie pytania biorą sie zazwyczaj z nudy,nudy która w tym wypadku wieje z tego zdjęcia jak i z wielu innych ostatnio wystawianych przez kolegę.
Do wiekszości z nich można napisać mniej wiecej to samo-ze niebo,kolorki,czasem i kadr,super!!!aha no i jeszcze ze super pod słońce ta 14-24 radę daje w rękach kolegi i tyle z grubsza.
Do tego dorobiona jest zwykle jakaś historyjka obyczjowo-przyrodnicza ze ktoś stał albo kończyła sie miedza albo lis jamę wykopał,albo ze niebiański brokat itp.itd.dlatego nie inaczej tylko tak,"a wogóle to po co te pytania-przecież wiadomo ze kadry mam w jednym paluszku..."
Nie chciałbym być odebrany jako ktoś kto krytykuje tylko dla krytyki samej w sobie-daleko mi do tego,tyle ze jak widzę post Harba to podejrzewam od razu co w nim będzie-od dłuższego czasu przynajmniej(zdjęcie zawsze może zaskoczyć-to zakładam z góry znając troche Twej działalności)i wiem napewno kto bedzie zawierał głos.
Czy to nie stało sie nudne dla Ciebie?Stawiam pytanie paradoksalne(biorąc pod uwage liczbę postów pod twoim awatarem)
CO SKŁONIŁO CIĘ ABY ZROBIĆ A PÓZNIEJ ZAPREZENTOWAĆ TO ZDJĘCIE?
Czy zgodziłbyś sie z twierdzeniem iż powinno wystawiać sie kazde zdjecie tak jakby było ono każdorazowo pierwsze-przenośnie rzecz ujmując oczywiście w "karierze",mając na uwadze nie tylko wianuszek "kolegów"z podwórka" ale i tych którzy nie koniecznie muszą wiedzieć ktoś ty taki i nie koniecznie muszą przeczytać choć połowę z 11000 twych postów zeby wiedzieć ze ta fotka to tylko tak dla jaj,wprawka,spacerówka,cukierek i co tam jeszcze...
Powtarzam-pytam o to wszystko z powagą i wrodzoną skromnością,bez żadnych innych pobudek podkręconych zazdrością czy zawiścią
Zdaję sobie również sprawę z tego iz moja krótka historia na tym forum i zerowy dorobek na nim może prowokować do ogólnie już znanych,przeżutych i wyplutych oddzywek w stylu"jesteś taki mądry to sam coś pokaż"-prośba-darujmy sobie.
Nie o to chodzi-internet to medium dla wszystkich,a ja na tym forum jestem dokładnie Tym kim chce być.
Zapytuję po części równiez ogólnie-nie tylko kolegi,gdyż ta "drobnica" oraz ujmijmy to"patrzcie jak moje 10-20 jest szerokie i jakie moje foto jest bliskie ideału,ostre i wogóle"to jakaś plaga ostatno.Mam wrazenie że to tak jakoś dąży wszystko do jakiejś bezpłciowej unifikacji,szczególnie mocno to widać w dziele Krajobraz,tego forum.Powtarzam podnosze rękę i pytam stojąc zaraz przy wejściu/wyjściu z tej "swiątyni"(ze świątynią chyba dobrze trafiłem pod sutanne-nawias dla wtajemniczonych hehe) nie by szukać zaczepki,ale dlatego że i tak rzadkie tematy tego typu,giną w gąszczu AHÓW I EHÓW...
Dzieki za uwage.Kontra mile widziana.
Grzegorz
napisał pszetak
.........Dzieki za uwage.Kontra mile widziana......
brawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pięknie napisane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ps. z niecierpliwością czekam na prace mistrza pszetaka które mnie powalą na kolana, chętnie się pouczę dobrej fotografii
malasana
11-03-2010, 08:50
Ja nie mam uwag do tego zdjecia.
bardzo ladna wyspa brzóz ,
sam szukam takich wygibusów ale u mnie tylko strzały rosna , swietnie ten wiatr je wygina
wiesz ja dziwię takim pytaniom od ludzi którzy mnie znają i wiedzą że gdyby była mozliwość to mnie nie trzebaby było tego podpowiadać,
Janusz przecież mnie znasz, ja wiem że zrobiłeś tak świadomie i coś tam musiało być że tak to skomponowałeś
Nie mam się do czego przyczepić to się krzaczorka czepiam :)
Pozdrawiam
Janusz przecież mnie znasz, ja wiem że zrobiłeś tak świadomie i coś tam musiało być że tak to skomponowałeś
Nie mam się do czego przyczepić to się krzaczorka czepiam :)
Pozdrawiam
no tak, może miałem zły dzień i tak zareagowałem, nieraz warto się zastanowić co się pisze żeby choćby po to aby nie dawać pożywki innym (pózno było :oops:) - sorry
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/p020-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/p020.gif)
ps. w każdym bądż razie szkoda by mi było przycinać to zdjęcie, gdyż moim zdaniem straciłoby - ja tak widzę tę kępę brzóz, umiejscowioną w przestrzennym ujęciu, być może bez krzaka z lewej byłoby lepiej
Janku, przyciąłbym ten krzaczor z lewej. Psuje cały odbiór.
Wyciągnąłbym trochę cienie tych brzóz na śniegu. Mowię tu nie o rozjasnieniu ciemniejszych partii tylko o cieniach, które rzucaja brzozy na snieg :) . Sa bardzo ładne, ale troszke mało widoczne. Niebo jak zwykle
Krzaka nie ucinaj bo raczej zepsujesz fotę
Wyciągnąłbym trochę cienie tych brzóz na śniegu. Mowię tu nie o rozjasnieniu ciemniejszych partii tylko o cieniach, które rzucaja brzozy na snieg :) . Sa bardzo ładne, ale troszke mało widoczne. Niebo jak zwykle
próbowałem już wczoraj jak sugerował maddnes ale kłoci mi się z moją wizją, natomiast co do cieni słuszna uwaga :D
Krzaka nie ucinaj bo raczej zepsujesz fotę
To teraz kombinuj :)
Prosto i przyjemnie jak zawsze.
Rozumiem zatem ze zgadzasz sie wpełni z moimi spoztrzeżeniami,a liczba wykrzykników w odpowiedzi jest odwrotnie proporcjonalna do Twej siły twórczej.
No nic,karm się dalej oklaskami klakierów i rozprawkami o dupie Maryny.
Myslałem jednak ze jesteś kim z wiekszym dystansem do siebie(zważywszy na wiek) i że docenisz choć to iż poświeciłem swój cenny czas ojca,by wyrazić swoje zdanie w tak obszerny sposób(również rzeczowy myślę).Twoja odpowiedz jest poprostu niegrzeczna a ludzi traktujesz selektywnie.
Zyczę miłego dnie mimo wszystko.
napisał pszetak
Rozumiem zatem ze zgadzasz sie wpełni z moimi spoztrzeżeniami......
skąd takie wnioski nic bardziej mylnego
napisał pszetak
....Myslałem jednak ze jesteś kim z wiekszym dystansem do siebie......
jestem i wiek nie ma tutaj znaczenia, ma światopogląd
napisał pszetak
poświeciłem swój cenny czas ojca,by wyrazić swoje zdanie w tak obszerny sposób(również rzeczowy myślę)
tak szczególnie te fragmenty Twojej wypowiedzi cytowane ponizej są konstruktywne i obiektywne, piszesz post wybiórczo używając argumentów (jezeli mozna je takimi nazwać) powiedziałbym socjotechnicznie, żeby wywrzeć wrazenie na czytającym jaki to Ty jesteś obiektywny i konstruktywny i jakże obiektywnie oceniasz omawiany temat
napisał pszetak
.....mając na uwadze nie tylko wianuszek "kolegów"z podwórka".....
to jest zarzut ?, chyba coś z Tobą jest nie tak trudno spotykając się od 2006r w plenerze i na forum ich nie mieć, to nie forum nienawisci a przyjażni - dzięki takim własnie kolegom, zostałem bezinteresownie zaproszony do Irlandii obwieziony przez nich po plenerkach gdzie zrobiłem 2tys zdjęć , użyczono mi noclegu i nakarmiono, zrobili to ludzie których znałem tylko z forum - resztę sobie dopowiedz :twisted:
napisał pszetak
.....muszą przeczytać choć połowę z 11000 twych postów......
patrz data rejestracji na forum i ilość wystawionych wątków + aktywność i pytam co ma piernik do wiatraka, to są Twoje argumenty ? a co mają udowodnić ?
napisał pszetak
......internet to medium dla wszystkich,a ja na tym forum jestem dokładnie Tym kim chce być......
i w końcu doszliśmy do sedna sprawy, dałeś już się poznać na tym forum w klikunasu wątkach pisanych w podobnym co tutaj tonie, chcesz zaistnieć, szukasz argumentów na siłę, wmawiasz mi niegrzeczność, bo wspomniałem o moich oczekiwaniach w stosunku do Twojej twórczośći - zabolało ?
mimo wszystko chyba znajdę kilka zdjęć które będą się podobać ogółowi, przepraszam masz takie ?
żądasz odemnie fotografii wybitnych - sorry ja takich nie robię, moje to prostota i kiczykowate landszafty, czy słyszałeś abym kiedykolwiek twierdził inaczej - własnie kolorki, niebo, prosty czytelny kadr a jezeli mija to się z Twoimi oczekiwaniami w stosunku do mojej osoby to trudno takie jest zycie - idż szukać uznanych mistrzów i dobrze wybieraj żebyś się nie rozczarował
również miłego dnia zyczę i nie marnuj swego cennego czasu ojca jak to napisałeś, bo nie chciałbym żeby z powodu mojej skromnej osoby cierpiała Twoja rodzina
EOT
Bardzo......naprawde bardzo ladnie pokazane!
Nikonozaur
11-03-2010, 13:25
pszetak, niestety nie poświęciłeś swojego cennego czasu ojca, tylko go zwyczajnie zmarnowałeś na hurtowe obrażanie wszystkich, którym twórczość Harba podoba się. Wypraszam sobie pisanie o mnie per "klakier" czy "kolega" w cudzysłowie. Może masz problemy emocjonalne, a może rola ojca Cię przerosła... Nie wiem i nie chcę wiedzieć. Napisz po ludzku co Ci się nie podoba w tej focie, a nie wywalaj tu swoich frustracji bo to nie miejsce do tego.
Przepraszam autora wątku za OT, ale poczułem się wywołany.
Pablo 77
11-03-2010, 15:10
Dla mnie gitarka:)Kolorki jak zawsze w moim guśćie:)
(...)
Czy zgodziłbyś sie z twierdzeniem iż powinno wystawiać sie kazde zdjecie tak jakby było ono każdorazowo pierwsze-przenośnie rzecz ujmując oczywiście w "karierze",mając na uwadze nie tylko wianuszek "kolegów"z podwórka" ale i tych którzy nie koniecznie muszą wiedzieć ktoś ty taki (...)
Pewnie wsadzam kij w mrowisko ale nie sposób nie przyznać koledze racji.
Ciekawym jest z jaką reakcją spotkałoby się zdjęcie tego rodzaju kogoś zaczynającego dopiero aktywność na forum ;)
Jak to było? "szanuj to forum"? ;)
Ciekawym jest z jaką reakcją spotkałoby się zdjęcie tego rodzaju kogoś zaczynającego dopiero aktywność na forum ;)
Zobacz moje ostatnie, też brzozy ;) Różżżnie to wygląda. Zdjęcia się podobają lub nie, a ideologie zostawiam sobie, a za konstruktywną krytykę zawsze każdemu podziękuję.
a to dlaczego bo fotografia nie jest zrobiona w/g receptury Nemetha, w kwadrat, z ND 400, lub z winietą i może jeszcze w nocy, ja nie cierpię na przerost ambicji
uważam że fotografia jest co najmniej poprawna i nie widzę powodu dla którego mam z jej powodu pozwolić sobie na osobisty atak podsumowujacy mój dorobek fotograficzny przez przygodnego recenzenta który nie zachowuje obiektywizmu (odsyłam do moich wcześniejszych postów w których się do tych rad ustosunkowuję , pisanie o ilosci postów, wrzucanie do tego wora kolegów, pisanie o 14-24mm strzelającego pod słońce, to wszysko nazywasz obiektywizmem dotyczącym jedynie tej jednej fotografii - ja dziekuję za takie recenzje i rady mające rzekomo porawić moje podejscie do fotografii ) , zapomniałes już ilu to miałeś pseudo przyjaciół których odsyłałeś do piaskownicy, którzy pisali Ci otwartym tekstem ze Twoje fotografie nie mają żadnej wartości artystycznej i nic sobą nie przedstawiają, że wieje z nich nudą ect. ilu ludzi tyle gustów, zgodziłeś się z tymi teoriami - tak ? to pokaż mi gdzie i kiedy
wiesz dziwię się że mogłeś własnie Ty coś takiego napisać, stary forumowicz doskonale znający forumowe przepychanki zająłeś takie stanowisko jakbyś udawał że nie rozumiesz komentarza kolegi przetaka - no ale całe życie poznajemy się na ludziach prawda Maćku
pozdrawiam
:-)
jak niespecjalnie jest co omawiać na dobrym ale przeciętnym zdjęciu uznanego autora - to często wchodzi "ideolo", "kompleksy" - tzw. tematy zastępcze, albo wręcz ustawiające "hierarchię dziobania".
jak mnie zdjęcie nie rusza to nie widzę powodu do komentowania. Niezależnie jakie jest. A jak ktoś próbuje na siłę zaznaczyć swoje ego - to ma duży problem. Od tego są specjaliści....
dla mnie nie ma roli "guru". :-)
luz panowie, luz....
nie warto
luz panowie, luz....
nie warto
dokładnie dlatego zeby nie przedłużać tej dyskusji poproszę moderatora o zamknięcie tego wątku :D
Zamknięto na prośbę autora