Zobacz pełną wersję : Kupiłem NIKON D90
Witam, zakupiłem nikona D90 z obiekt. 18-105 , lampę błyskową SD-900. Zamierzam troszkę sobie pofotografować. Odkryłem swoją 2 pasję. Proszę napiszcie mi ( co prawda już po fakcie ) czy będę zadowolony z tego zakupu ??? Moimi wcześniejszymi aparatami były kompakciki najpierw canon potem olympus SP-320. A teraz strzelilem sobie lustrzanę Nikona. Marka podobno o.k. Co o tym sądzicie ?? Wykorzystam ją troszkę ?? No i kto mógłby mi polecić jakąś dobrą stronkę o fotografowaniu ( podstawy, obróbka, techniki, ustawienia itd ) bo faktycznie na kursy i szkolenia troszkę szkoda kasy.
Gorąco pozdrawiam
Piotrek Charchuła
11-03-2010, 00:36
Gratuluje zakupu, będziesz zadowolony z tego zestawu. Polecam Ci stronkę http://foto.jasiu.pl/ i http://www.szerokikadr.pl/ oraz książki Petersona: http://www.allegro.pl/listing/search.php?category=46637&sg=0&string=peterson
No i oczywiście regularną lekturę forum nikona :-)
siwyozzman
11-03-2010, 22:09
Sprzęt super, teraz warto poświęcić dużo czasu na naukę teorii bo ta jest niezbędna. Przed Tobą nowe, ogromne możliwości, ale uwaga - sam sprzęt to nie wszystko. Z podejściem "mam aparat co dobre zdjęcia robi" będziesz tylko rozczarowany... Polecam na początek lekturę instrukcji obsługi, oraz strony : http://www.optyczne.pl/poradniki.html http://www.dfv.pl/home.html http://www.szerokikadr.pl/poradnik/ .
sokrates
11-03-2010, 22:35
gratuluję zakupu i uważaj na rozczarowanie, bo z wysokiego konia to się boleśnie spada....
witam, zakupiłem nikona d90...
Proszę napiszcie mi ( co prawda już po fakcie ) czy będę zadowolony z tego zakupu ??? ...
nie ;)
jarekf34
12-03-2010, 22:00
Napewno będziesz zadowolony z tego zestawu a jak weżmiesz sobie do serca to co napisał Piotrek Charchuła czyli częste odwiedzanie forum NIKONA to napewno dużo Ci pomoże tak jak mi osobiście.Gratuluję zakupu.
Za sokratesem. Rozczarowanie ,nauka ,nauka, nauka, satysfakacja. Powodzenia.
to ja dodam to
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/3430/2086644b800.png)
powodzenia :)
Kupiłeś sprzęt który daje już pewne możliwości. Pytanie czy będziesz w stanie go opanować i odpowiednio wykorzystać? Czeka Cię dużo nauki, pewnie nie jedno rozczarowanie. Nie załamuj się dużo czytaj, próbuj, czytaj, próbuj itd
Kupiłem czarny ciągnik
Kupiłem czarny ciągnik
Kupiłem czarny ciągnik
Kupiłem czarny ciągnik
:D
Taka piosenka była.
:)
MSPANC
dzięki bardzo za odp. no i za porady. Pewno, że to wykorzystam.... Super. A tym którzy ...no wiecie - nie mają za dużo do powiedzenia tylko jakieś proste, złośliwe uwagi to sorki ale to forum chyba dla dorosłych a nie dla osłów. Popiszcie sobie na czaterii, albo na czacie wp. Tam pewno się spełnicie. Powodzenia.
Witam, zakupiłem nikona D90 z obiekt. 18-105 , lampę błyskową SD-900. Zamierzam troszkę sobie pofotografować. Odkryłem swoją 2 pasję. Proszę napiszcie mi ( co prawda już po fakcie ) czy będę zadowolony z tego zakupu ??? Moimi wcześniejszymi aparatami były kompakciki najpierw canon potem olympus SP-320. A teraz strzelilem sobie lustrzanę Nikona. Marka podobno o.k. Co o tym sądzicie ?? Wykorzystam ją troszkę ?? No i kto mógłby mi polecić jakąś dobrą stronkę o fotografowaniu ( podstawy, obróbka, techniki, ustawienia itd ) bo faktycznie na kursy i szkolenia troszkę szkoda kasy.
Gorąco pozdrawiam
dzięki bardzo za odp. no i za porady. Pewno, że to wykorzystam.... Super. A tym którzy ...no wiecie - nie mają za dużo do powiedzenia tylko jakieś proste, złośliwe uwagi to sorki ale to forum chyba dla dorosłych a nie dla osłów. Popiszcie sobie na czaterii, albo na czacie wp. Tam pewno się spełnicie. Powodzenia.
Proszę proszę, powiało chłodem. "Pan poważny" zapewne liczył tylko na poważne odpowiedzi na tak wielki problem jaki przedstawił w pytaniu.
Kupiłem sobie ostatnio filtr UV Marumi do 18-105. Jak myślicie, będę z niego zadowolony? Wykorzystam w pełni jego możliwości? Mam 2 miesiące na obiektywie, ale jeszcze nie znam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Proszę pomóżcie! Czy będę z niego ZADOWOLONY??
Proszę proszę, powiało chłodem. "Pan poważny" zapewne liczył tylko na poważne odpowiedzi na tak wielki problem jaki przedstawił w pytaniu.
Kupiłem sobie ostatnio filtr UV Marumi do 18-105. Jak myślicie, będę z niego zadowolony? Wykorzystam w pełni jego możliwości? Mam 2 miesiące na obiektywie, ale jeszcze nie znam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Proszę pomóżcie! Czy będę z niego ZADOWOLONY??
Wszystko zależy od tego jak traktujesz TO forum i jego UCZESTNIKÓW (bez względu jak banalne czy ogólne zadają pytania).
Jeśli chodzi o Twoje "pytanie" to jeśli planujesz fotografowanie w górach to Marumi UV spełni swoją funkcję, ale jeśli chodziło tylko o ochronę obiektywu to lepszym wyborem był Marumi WPC UV (ma dużo lepszą transmisję w zakresie widzialnym niż model UV)
nic tylko chyba zaczne szukac jakiejs oslej czapy ;) - pisalem kiedys na czacie wp...
Bartek_902
28-03-2010, 17:22
Hah żenujace,niezłe kwiatki czasem na tym forum wyskakują :D
Witam, zakupiłem nikona D90 z obiekt. 18-105 , lampę błyskową SD-900. Zamierzam troszkę sobie pofotografować. Odkryłem swoją 2 pasję. Proszę napiszcie mi ( co prawda już po fakcie ) czy będę zadowolony z tego zakupu ???
myślę że nie będziecie zadowoleni
przyślijcie mi sprzęt Radzi77 (puszkę, objektyw, lampę), e430 filtr - postaram się zrobić z tego użytek
na pewno będę zadowolony :)
Ale pomijajac wszystko jestem pewien, ze sie usmiechneliscie czytajac pytanie Radzi77 :)
Do autora - bedziesz zadowolony - lub nie jesli nie wyjdziesz poza automat.
Masa nauki przed Toba jak pisali poprzednicy (co widac po Twoim pytaniu - bo kto ma Ci powiedziec czy bedziesz zadowolony albo czy bedziesz umial wykorzystac posiadany sprzet). Dlaczego wziales akurat taki zestaw ?
Powodzenia i wrzucaj zdjecia w odpowiednie dzialy bo wokol tgo wszystko sie tu kreci.
PS. Haslo o czaterii bylo ponizej akceptowalnego poziomu...
tomek20stencel5
02-04-2010, 08:12
A ja powiem, że nie będziesz zadowolony, bo widać że wziąłeś sprzęt nie dlatego, że takiego potrzebowałeś, tylko był drogi i duży w porównaniu z kompaktem, myślisz też pewnie, że będziesz robił od razu super zdjęcia i może zaczniesz na ślubach robić, ale tak nie będzie. Aha i od razu mówię że osłem nie jestem...
[edit] W sumie to temat bezsensowny, mod mógłby zrobić porządek.
Sprzęt niezły, życzę powodzenia.
Jak bedziesz sprzedawał daj znać.
joker333
02-04-2010, 10:45
Sprzęt niezły, życzę powodzenia.
Jak bedziesz sprzedawał daj znać.
dobre :D
a do autora wątku trzeba było czytać czytac i jeszcze raz czytac przed zakupem bo po pytaniu mam wątpliwości że to był w pełni świadomy i uzasadniony zakup
a teraz skoro juz kupiłeś to kup kilka książek i ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz
cinspire
02-04-2010, 12:22
Wszyscy (no może nie wszyscy) tutaj "ćwicz, ucz się, ćwicz, ucz się..."
To sensowne. Ale przede wszystkim BAW SIĘ tym. W ten sposób będzie Cię ciągnęło do ćwiczenia i uczenia się. I pal licho tysiące "straconych" zdjęć, kiedy to będzie dla Ciebie frajda.
Bo chyba o to chodzi przede wszystkim. O ile nie jesteś U-Boot'em i nie zamierzasz w miesiąc zostać mistrzem fotografii.
Od Twojego podejścia zależy, czy będziesz zadowolony, czy nie.
WOW.... Ale wszyscy - no prawie wszyscy - zjechali mnie z błotem. A dopiero zacząłem coś pisać tu na forum a już mnie nie lubią :( Czy tak zawsze zaczyna się zabawa w foto i pisanie tu na forum ??? Może coś ominąłem. Czy to o to chodzi żeby młodego zmieszać z błotem ??? Czy może robicie zakłady kto młodemu bardziej i dosadniej tu "dokopie" ??? I kto wygrał ?
Przemek_Docent
09-04-2010, 12:33
Spoko :-) Nic się nie przejmuj, a za pół roku wróć do tego wątku i przeczytaj jeszcze raz swoje pytanie - kupiłem xxx czy będę zadowolony?
To pytanie, na które chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Po prostu fotografuj - baw się i ucz :-) Ja tak robię od kilku lat :-) I nadal nic nie umiem... ale naprawde się staram :-)
marcello78
09-04-2010, 12:44
WOW.... Ale wszyscy - no prawie wszyscy - zjechali mnie z błotem. A dopiero zacząłem coś pisać tu na forum a już mnie nie lubią :( Czy tak zawsze zaczyna się zabawa w foto i pisanie tu na forum ??? Może coś ominąłem. Czy to o to chodzi żeby młodego zmieszać z błotem ??? Czy może robicie zakłady kto młodemu bardziej i dosadniej tu "dokopie" ??? I kto wygrał ?
Nie przejmuj się chłopie. To jest taka nasza polska mentalność - niestety.
Jestem pewien że każdy na tym forum przeżył kiedyś taką euforię po zakupie ale nikt już o tym nie pamięta...
Ty - niefortunnie - postanowiłeś swoją radością podzielić się z innymi.
Nie przejmuj się komentarzami bo jak zapewne zwróciłeś uwagę osoby które szydziły z Twojej wypowiedzi nie są profesjonalistami i ekspertami. Ich wypowiedzi nic nie wniosły do dyskusji. Wszędzie znajdziesz takich odważnych którzy z drugiej strony monitora wykazują się dużą odwagą i "błyskotliwością".
Jest na szczęście kilka osób które życzliwie odpowiedziały Ci na pytanie na które również sam znajdziesz odpowiedź dokładniej przeglądając forum i czytając opinie i doświadczenia użytkowników D90.
Odpowiadając na Twoje pytanie: będziesz zadowolony z tego sprzętu. Jeszcze bardziej będziesz zadowolony jak poznasz wszystkie jego możliwości oraz to co bardzo ważne - zasady fotografii. Czeka Cię ogromna praca :) aby robione przez ciebie fotki nie były dziełem przypadku i automatyki tylko przemyślanym działaniem i ugruntowaną koncepcją i wizją.
Twoja euforia i radość przejdzie w zwątpienie po przeczytaniu całej masy wiedzy na temat fotografii później zniechęcenie po wielu nieudanych próbach robienia dobrych zdjęć, zmartwienie bo będziesz wydawał coraz więcej pieniędzy na dodatkowy sprzęt, przeżyjesz ogrom dylematów jaki obiektyw wybrać. Jak już to wszystko przejdziesz i wciąż będziesz czuł to co dziś po zakupie i nadal będziesz twierdził że to jest Twoja pasja - to będzie znaczyło że to jest właśnie "to". Tak uważam z mojego amatorskiego doświadczenia.
Osobiście życzę Ci powodzenia i wytrwałości.
Radzi77, życzę powodzenia. Wstawiaj zdjęcia na forum do oceny - można się naprawdę wiele nauczyć :)
To jest taka nasza polska mentalność - niestety.
Taaa... dobrze chociaż, że powiedziałeś "nasza", przynajmniej czujesz się Polakiem :)
A tak poza tym to błędem kolegi Radzi77 było posądzenie forumowiczów o umiejętności predykcji, bo skąd mamy wiedzieć czy będzie z kupionego zestawu zadowolony, a nóż widelec coś się nie spodoba.
To jest taka nasza polska mentalność - niestety. Ot to najprościej zwalić wszystko na naszą mentalność. Zwrócić bardziej uwagę bym chciał na forme pytania, bo po pierwsze takie pytania zadaje się przed zakupem a po drugie skąd my u licha mamy wiedzieć co komu siedzi w głowie..
robsonzbydzi
09-04-2010, 15:17
gratuluję zakupu, w sumie jak poczytasz to forum to znajdziesz odpowiedzi na większość pytań. Jak nie to w google znajdziesz masę poradników fotograficznych, w księgarniach jest też kilka pozycji książkowych dla początkujących
Panowie, panowie - tak dla wyjaśnienia to moje pytanie co do zadowolenia z zakupu miało raczej charakter przenośni. Myślałem, że nie zostanie to odebrane tak dosłownie. Przecież jeżeli chodzi o to czy będę z niego zadowolony czy też nie to będę wiedział tylko ja i ... moi najbliżsi - ale przecież takie to oczywiste. Może nieświadomie zadałem to pytanie oczekując : poparcia mojego zakupu od osób mających już taki aparat z długoletnim doświadczeniem z FOTO. Poza tym to był mój 1-szy wpis, byłem krótko po zakupie i jeszcze zachłyśnięty nim.
Ale dziękuję za zajęcie stanowiska w tym wątku i za odp. ( zarówno te pozytywne jak i uszczypliwe )
A tym, których odpo obeszło się bez jadu i kąśliwości serdecznie dziękuję.
Pozdrowionka
No właśnie... Pytanie było dziwaczne więc i takie dostałeś posty ;)
Z doświadczenia powiem, ze jeśli tylko nie odbije Ci Foto-Palma i nie zasilisz grona sprzętowych onanistów, to będzie ok...
Z zestawu który posiadasz można wycisnąć sporo - wystarczy kiedyś dokupić sobie stalkę 50-tkę (nawet tą tańszą 1.8 za ok 400 zł ) i będziesz mógł osiągnąć naprawdę wiele.
Jeżeli jednak za bardzo będziesz wsłuchiwał się w skrajne opinie (a pamiętaj, że jedna negatywna potrafi zasiać ziarno niepewności, nawet jeśli wokół jest 1000 pozytywnych), zaczniesz testować szkło co do milimetra, sprawdzać każde zdjęcie z lupą.... Oj wtedy możesz trafić do piekiełka, które jest odziałem wielu z nas ;)
Powodzenia!