PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup D300s - na co zwrocic uwage

Zak
11-03-2010, 00:00
Witam. Na dniach planuje zakup nikona D300s i pojawia sie banalne pytanie - na co zwrocic uwage kupując sprzęt? Jakie aspekty warto przeanalizować, co przetestować i sprawdzić, zanim zapłaci się za aparat? Liczę na jakies sensowne porady. pozdrawiam ;))

mini21
11-03-2010, 00:03
Na początek radziłbym przeszukać forum, znajdziesz trochę wątków o tym.

A co do samego sprawdzenia.
Spójrz w wizjer, sprawdź, czy nie ma paprochów, zrób zdjęcie na wysokiej wartości przysłony (F16-22) i sprawdź czy matryca nie jest porysowana/zabrudzona, podłącz aparat do komputera.

robsonzbydzi
11-03-2010, 10:32
Jak kupujesz w sklepie stancjonarnym weź swoja kartę, jasny obiektyw idź do sklepu strzel kilka fotek na jakieś małe przedmioty , klucze, bateryjki, długopisy obejrzyj w domu fotki czy AF trafił, tak najszybciej sprawdzisz AF, obejrzyj LCD czy nie ma żadnych zapalonych czy zgaszonych na stałe pikseli, zrób też fotkę przy długim czasie min kilka sekund z przysłoną przymkniętą na maxa i dekielkiem na obiektywie, pamiętaj żeby zasłonić wizjer, obejrzyj zdjęcie pod kontem świecących pikseli, drugą fotkę wykonaj przy podbitym iso do 1600 , też z zasłoniętym obiektywem, obejrzyj czy hoty nie wychodzą.
Jeśli będą to prawdopodobnie na zdjęciach też będą widoczne, zwłaszcza na ciemnych powierzchniach i wysokim ISO, hoty nie są podstawą do reklamacji więc jak możesz wybierz aparat który ich nie ma, z drugiej strony to też nie tragedia gdyż za darmo serwis nikona może przeprowadzić operację usunięcia takiego hota tzw. mapowanie jednak jeśli można tego uniknąć to chyba lepiej prawda?

pestkos
11-03-2010, 11:23
W wątku o zakupie D300 jest sporo porad.Po co zakładać kolejny temat?

karolt
11-03-2010, 13:20
Ja bym przede wszystkim poszukał wersji bez "s" (chyba że musisz kręcić filmy).

kessey
11-03-2010, 15:46

:O a dlaczego?

Schlag
12-03-2010, 10:33

Ja poszukałem z "s" a filmów nie kręcę.

karolt
12-03-2010, 17:33
Ja poszukałem z "s" a filmów nie kręcę.
Po co płacić za coś, czego nie będzie się używać?
Dlatego szukałbym bez "s".

mini21
12-03-2010, 17:45
Ale "s" to nie tylko kręcenie filmów.
To także dodatkowy slot kart pamięci, co wbrew pozorom bardzo się przydaje i trochę innych udogodnień (które pewnie dało by się zmienić nowym firmwarem do D300, ale to mniej istotne).

karolt
12-03-2010, 22:50
A, widzisz, przegapiłem dodatkowy slot - ok :-) Gra warta świeczki, chociaż widzę, że to drugie gniazdo to jest SD... Co jest nieco głupie chyba, takie zmuszanie do żonglowania dwoma rodzajami kart?

ezin
13-03-2010, 02:48
Ale "s" to nie tylko kręcenie filmów.
To także dodatkowy slot kart pamięci, co wbrew pozorom bardzo się przydaje[..]

dla mnie to zwykly chłit marketingowy, zmiana karty to kilka sekund a jak komus malo miejsca na jednej to mozna kupic 32Gb i dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo jej nie wyciagac.

R.i.P.
13-03-2010, 11:49
W moim przypadku niewątpliwie jest to OGROMNY plus posiadania dwóch slotów (jeden SD, drugi CF). Zdjęcia zapisuję głównie na SD, przychodzę do domu wyciągam kartę, wkładam w czytnik sandiska micromate, do usb i jazda...
A CF... nie posiadam czytnika więc wykorzystuję ten slot jako - (w na prawdę ważnych sytuacjach) backup albo przepełnienie + domyślnie mam ustawione by filmy zapisywały się właśnie na CF.

Schlag
13-03-2010, 12:44
Zdjęcia "na szybko" .jpg slot SD, tylko ze względu na wygodę przenoszenia do innych mediów.
Generalnie w NEFach, zapis na karcie CF, a że nie mam czytnika, to już kabelkiem z body do lapka.

Różnica w cenie nowego d300 i d 300s, była w okolicy 800zł, gdy kupowałem.
Nowsza wersja zwyciężyła, a czy warto było, cóż przy cenie kompletu zabawek,
te 800zł, nie jest już aż tak bolące,
no i "s" to +3 do charyzmy fotografa ;-)

nickt
13-03-2010, 12:47
To niby mało istotna sprawa ale jednak druga karta dla mnie to ogromny plus. Robię zdjęcia w nef+jpg gdzie jpg zapisuję właśnie na SD i po jakiejś serii zdjęć wyjmuję SD wkładam do czytnika w laptopie i oglądam. Co ciekawsze sobie sprawdzam, podłączam kabel i wywołuję z NEFa ale generalnie na wypadach z przyjaciółmi taka sd to skarb. Zawsze można bezpośrednio do telewizora podłączyć, czytników sd wszędzie od cholery a CF niestety nie ma. Poza tym podobno F jest lepszy w D300s

karolt
13-03-2010, 12:50
dla mnie to zwykly chłit marketingowy, zmiana karty to kilka sekund a jak komus malo miejsca na jednej to mozna kupic 32Gb i dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo jej nie wyciagac.
Nie nie nie. Podwójny slot to jest kluczowa sprawa, jeden z głównych powodów (jedyny chyba), przez który mając D700 oglądam się na D3/D3s. Nie doceniasz możliwości robienia bakapu już na poziomie aparatu.

Za to focenie RAW + JPG to wg mnie pomyłka: bez problemu można przeglądać NEFy i od ręki konwertować je na JPG z ustawieniami aparatu już w komputerze (np. darmowym ViewNX-em). Jak dla mnie - nie ma sensu zaśmiecać karty JPG-ami.
Dwa sloty to dla mnie możliwość robienia bakapu - co jest super.

Zak
15-03-2010, 01:17
Kurde zawiodłem sie...czy naprawde nie ma wyjscia na D300s + RAW +CS3 ???? :((

Bartek_902
15-03-2010, 11:47
Jest,a to wyjscie zwie się formatem DNG ... ja z tym nie walczyłe, bo miałem ten sam kłopot,po prostu zmieniłem na CS4 i mam z głowy

Zak
16-03-2010, 12:57
Ok, ale czy przekonwertowanie NEF'a na format DNG daje takie same możliwosci? chodzi mi o to, czy plik DNG jest równie edytowalny jak NEF z poziomu Camera Raw ?

pytam, bo boje sie ze moj PC nie pociągnie CS4 szczegolnie masowego obrabiania NEFów.. pozdrawiam