Zobacz pełną wersję : Zakup D300s - na co zwrocic uwage
Witam. Na dniach planuje zakup nikona D300s i pojawia sie banalne pytanie - na co zwrocic uwage kupując sprzęt? Jakie aspekty warto przeanalizować, co przetestować i sprawdzić, zanim zapłaci się za aparat? Liczę na jakies sensowne porady. pozdrawiam ;))
Na początek radziłbym przeszukać forum, znajdziesz trochę wątków o tym.
A co do samego sprawdzenia.
Spójrz w wizjer, sprawdź, czy nie ma paprochów, zrób zdjęcie na wysokiej wartości przysłony (F16-22) i sprawdź czy matryca nie jest porysowana/zabrudzona, podłącz aparat do komputera.
robsonzbydzi
11-03-2010, 10:32
Jak kupujesz w sklepie stancjonarnym weź swoja kartę, jasny obiektyw idź do sklepu strzel kilka fotek na jakieś małe przedmioty , klucze, bateryjki, długopisy obejrzyj w domu fotki czy AF trafił, tak najszybciej sprawdzisz AF, obejrzyj LCD czy nie ma żadnych zapalonych czy zgaszonych na stałe pikseli, zrób też fotkę przy długim czasie min kilka sekund z przysłoną przymkniętą na maxa i dekielkiem na obiektywie, pamiętaj żeby zasłonić wizjer, obejrzyj zdjęcie pod kontem świecących pikseli, drugą fotkę wykonaj przy podbitym iso do 1600 , też z zasłoniętym obiektywem, obejrzyj czy hoty nie wychodzą.
Jeśli będą to prawdopodobnie na zdjęciach też będą widoczne, zwłaszcza na ciemnych powierzchniach i wysokim ISO, hoty nie są podstawą do reklamacji więc jak możesz wybierz aparat który ich nie ma, z drugiej strony to też nie tragedia gdyż za darmo serwis nikona może przeprowadzić operację usunięcia takiego hota tzw. mapowanie jednak jeśli można tego uniknąć to chyba lepiej prawda?
W wątku o zakupie D300 jest sporo porad.Po co zakładać kolejny temat?
Ja bym przede wszystkim poszukał wersji bez "s" (chyba że musisz kręcić filmy).
:O a dlaczego?
Ja poszukałem z "s" a filmów nie kręcę.
Ja poszukałem z "s" a filmów nie kręcę.
Po co płacić za coś, czego nie będzie się używać?
Dlatego szukałbym bez "s".
Ale "s" to nie tylko kręcenie filmów.
To także dodatkowy slot kart pamięci, co wbrew pozorom bardzo się przydaje i trochę innych udogodnień (które pewnie dało by się zmienić nowym firmwarem do D300, ale to mniej istotne).
A, widzisz, przegapiłem dodatkowy slot - ok :-) Gra warta świeczki, chociaż widzę, że to drugie gniazdo to jest SD... Co jest nieco głupie chyba, takie zmuszanie do żonglowania dwoma rodzajami kart?
Ale "s" to nie tylko kręcenie filmów.
To także dodatkowy slot kart pamięci, co wbrew pozorom bardzo się przydaje[..]
dla mnie to zwykly chłit marketingowy, zmiana karty to kilka sekund a jak komus malo miejsca na jednej to mozna kupic 32Gb i dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo jej nie wyciagac.
W moim przypadku niewątpliwie jest to OGROMNY plus posiadania dwóch slotów (jeden SD, drugi CF). Zdjęcia zapisuję głównie na SD, przychodzę do domu wyciągam kartę, wkładam w czytnik sandiska micromate, do usb i jazda...
A CF... nie posiadam czytnika więc wykorzystuję ten slot jako - (w na prawdę ważnych sytuacjach) backup albo przepełnienie + domyślnie mam ustawione by filmy zapisywały się właśnie na CF.
Zdjęcia "na szybko" .jpg slot SD, tylko ze względu na wygodę przenoszenia do innych mediów.
Generalnie w NEFach, zapis na karcie CF, a że nie mam czytnika, to już kabelkiem z body do lapka.
Różnica w cenie nowego d300 i d 300s, była w okolicy 800zł, gdy kupowałem.
Nowsza wersja zwyciężyła, a czy warto było, cóż przy cenie kompletu zabawek,
te 800zł, nie jest już aż tak bolące,
no i "s" to +3 do charyzmy fotografa ;-)
To niby mało istotna sprawa ale jednak druga karta dla mnie to ogromny plus. Robię zdjęcia w nef+jpg gdzie jpg zapisuję właśnie na SD i po jakiejś serii zdjęć wyjmuję SD wkładam do czytnika w laptopie i oglądam. Co ciekawsze sobie sprawdzam, podłączam kabel i wywołuję z NEFa ale generalnie na wypadach z przyjaciółmi taka sd to skarb. Zawsze można bezpośrednio do telewizora podłączyć, czytników sd wszędzie od cholery a CF niestety nie ma. Poza tym podobno F jest lepszy w D300s
dla mnie to zwykly chłit marketingowy, zmiana karty to kilka sekund a jak komus malo miejsca na jednej to mozna kupic 32Gb i dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo jej nie wyciagac.
Nie nie nie. Podwójny slot to jest kluczowa sprawa, jeden z głównych powodów (jedyny chyba), przez który mając D700 oglądam się na D3/D3s. Nie doceniasz możliwości robienia bakapu już na poziomie aparatu.
Za to focenie RAW + JPG to wg mnie pomyłka: bez problemu można przeglądać NEFy i od ręki konwertować je na JPG z ustawieniami aparatu już w komputerze (np. darmowym ViewNX-em). Jak dla mnie - nie ma sensu zaśmiecać karty JPG-ami.
Dwa sloty to dla mnie możliwość robienia bakapu - co jest super.
Kurde zawiodłem sie...czy naprawde nie ma wyjscia na D300s + RAW +CS3 ???? :((
Bartek_902
15-03-2010, 11:47
Jest,a to wyjscie zwie się formatem DNG ... ja z tym nie walczyłe, bo miałem ten sam kłopot,po prostu zmieniłem na CS4 i mam z głowy
Ok, ale czy przekonwertowanie NEF'a na format DNG daje takie same możliwosci? chodzi mi o to, czy plik DNG jest równie edytowalny jak NEF z poziomu Camera Raw ?
pytam, bo boje sie ze moj PC nie pociągnie CS4 szczegolnie masowego obrabiania NEFów.. pozdrawiam