PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony 18-200

kaktus
10-03-2010, 16:22
Temat zakładam pogrążony w smutku, z nadzieją na jakąś radę przed wysłaniem do serwisu :)

Padł mi focus w 18-200. Usterka wygląda następująco - przy ogniskowych powyżej ~70mm ostrzy mi do ~6-7 metrów, nie dalej. Ustawiam focus na nieskończoność (tak pokazuje okienko w obiektywie) i niestety wszystko co dalej, nieostre - oczywiście mowa o obu, MF i AF. Pozostały zakres śmiga. Pytanie techniczne odnośnie obiektywu - czy przy nieskończoności posiada on blokade i nie można "dalej" ostrzyć? Bo ja mam obecnie tak tylko przy minimalnej odległości, jak dojade do nieskończoności, to mogę pierścieniem kręcić i kręcić (skala się nie zmienia, obraz też).

Co może być nie tak? Jakieś soczewki mi sie poprzestawiały? Jakieś zębatki lub taśmy padły i nie ruszają grupy soczewek? Czy macie pomysł, ile mnie może taka przyjemność kosztować? Czy miał ktos doczynienia z belgijskim serwisem Nikona? Bo nie wiem gdzie oddać.

Ogolnie nie byłbym zły, gdyby mi aparat spadł gdzieś, gdybym nim przywalił. Ale wyciągnąłem na nartach i po prostu dupa blada. Zamiast mieć piękne zdjęcia, mam tylko kilka pamiątkowych pstryków wykonanych Canonem A620 mojego kolegi, który zamiast zdać się na auto użył programu śnieg - wyszła totalna kiszka, odradzam, nawet photoshop nie daje rady.

ghole
11-03-2010, 23:06
Czy usterka wystąiła tylko na stoku? (zimno było - smary "zamarzły") Czy próbowałeś po jakimś czasie w domu popróbować? Może na manualu spróbować przekręcić przez cały zakres i spróbować wyczuć czy nie ma jakiegoś oporu w pewnym momencie?

kaktus
12-03-2010, 23:35
Probowalem po "rozgrzaniu".

Jesli chodzi o krecenie - w zakresie wszystko wyglada ok, jak dojde do nieskonczonosci (z zakresu, bo w rzeczywistosci nie), to czuje wyrazny opor, aczkolwiek niezbyt duzy (koniec zakresu), ale moge krecic dalej (w okienku pozostaje oo, widziany obraz sie nie zmienia) - nie pamietam, czy tak zawsze bylo, to moj spacerzoom, inaczej niz na AF nigdy nie dzialalem :)

Chyba przetestuje belgijski serwis....

dzejms
12-03-2010, 23:48
Poluzowala/wylamala sie srubka w tubusie. Przy obiektywie skreconym od 18-70 praktycznie wszytkie tubusy siedza jeden w drugim i luzna srubka przeszkadza.

ghole
17-03-2010, 08:36
Kolega miał podobny problem po upadku aparatu. Skończyło się na serwisie niestety