PDA

Zobacz pełną wersję : d50? d80? sony? canon 400d? -który wybrac?

Łosiek
18-11-2006, 00:34
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Zastanawim sie nad kupnem lustrzanki, jestem amatorem, do tej pory posiadalem Minolte A1. Teraz zastanawiam się nad Nikonem d50, d80, Sony alfa 100 i canonem 400d. Wiem ze kupno lustrzanki to wejscie w dany system i dlatego warto dobrze wybrac:) Jestem ograniczony finasowo i zastanawim sei czy lepiej kupić lepsze body np d80 i słabsze szkła czy np d50 i lepsze szkla. A moze sony? Za sony przemawia do mnie stabilizacja obrazu w korpusie, bo wiem ze na obiektyw ze stabilizacja do nikona czy canona mnie nie stac. No i ciekaw jestem co mi napiszecie. Prosze o porady. A mozo ma ktoś jakis gotowy zestaw nad którym warto by sie bylo zastanowic? Bo na pewno chcialbym kupic tez tele, jesli nawet nie od razu to za jakis czas. Czekam na porady...

bacanski
18-11-2006, 00:43
moze d70s... z kitem i jakies jasne tele...

Nemeth
18-11-2006, 00:55
Polecam D50 - dzieki temu wiecej bedziesz mogl wydac na obiektywy, karty pamieci, jakies dodatki w rodzaju torby/plecaka itp. itd.
Wybor D80 jest dobry ale z zastrzezeniem ze nie bedziesz oszczedzac na szklach ( to akurat odnosi sie do kazdego aparatu w kazdym systemie:) ).
Co do reszty sie nie wypowiadam bo nie znam - nie mialem w lapkach. To zreszta rowniez polecam - musisz poznac je ...organoleptycznie ;)

Wini
18-11-2006, 01:26
Witam!
Teraz zastanawiam się nad Nikonem d50, d80, Sony alfa 100 i canonem 400d. ........Czekam na porady...
W zasadzie już było tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13406

Rzeczywiście, w powyższym wątku parę spraw nie zostało poruszonych :)

Remol71
18-11-2006, 11:10
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Zastanawim sie nad kupnem lustrzanki, jestem amatorem, do tej pory posiadalem Minolte A1. Teraz zastanawiam się nad Nikonem d50, d80, Sony alfa 100 i canonem 400d. Wiem ze kupno lustrzanki to wejscie w dany system i dlatego warto dobrze wybrac:) Jestem ograniczony finasowo i zastanawim sei czy lepiej kupić lepsze body np d80 i słabsze szkła czy np d50 i lepsze szkla. A moze sony? Za sony przemawia do mnie stabilizacja obrazu w korpusie, bo wiem ze na obiektyw ze stabilizacja do nikona czy canona mnie nie stac. No i ciekaw jestem co mi napiszecie. Prosze o porady. A mozo ma ktoś jakis gotowy zestaw nad którym warto by sie bylo zastanowic? Bo na pewno chcialbym kupic tez tele, jesli nawet nie od razu to za jakis czas. Czekam na porady...

Polecam D50, stosunek jakości do ceny zdecydowanie najlepszy. Zaoszczędzoną gotówke przesuń na lepsze szkło. Jeśli jestes ograniczony finansowo, to najprawdopodobniej będziesz kupował szkła firm niezależnych. W tej sytuacji raczej odradzałbym Canona, ze względu na to, że nienajlepiej współprauję z tymi szkłami. Poczytaj na różnych forach o tym, sprawa warta głębszego przemyslenia.

Maciekkk
18-11-2006, 12:36
Witam!
Zastanawim sie nad kupnem lustrzanki, jestem amatorem, do tej pory posiadalem Minolte A1. Teraz zastanawiam się nad Nikonem d50, d80, Sony alfa 100 i canonem 400d. Wiem ze kupno lustrzanki to wejscie w dany system i dlatego warto dobrze wybrac:) Jestem ograniczony finasowo
PENTAX K10D. Masz całą masę bardzo dobrych i taniutkich szkieł na M42.

Wini
18-11-2006, 12:48
PENTAX K10D. Masz całą masę bardzo dobrych i taniutkich szkieł na M42.
A może kupuje lustrzankę, bo mu prędkość AF nie odpowiada...
A może.....
A może.....
A może.....
Bez wodki nie razbieriosz :)

Kolekcjoner
18-11-2006, 16:59
Zdecydowanie polecałbym kolejność: najpierw szkła - później puszka. Czyli jak będziesz już przekonany do czego i jakie szkła Ci są potrzebne to wtedy do nich dopasowywałbym wybór body :).

Łosiek
19-11-2006, 12:16
A może komuś sie nudzi i pomóglby mi wybrać jakiś zestaw:) tzn zaproponować coś... Czy za około 4000 uda mi sie coś sensownego skompletowac? body+obiektyw i fajnie jakby jakies tele do tego dorzucić... czy trzeba dozbierac? Pytam bo na szkłach to za bardzo się nie znam...

fotoamator
19-11-2006, 13:25
d50 + kit + sigma 70-300 dg apo ?

Łosiek
20-11-2006, 14:26
Więcej propozycji nie ma? szkoda, ale rozumiem że nie chce Wam się odpowiadać na kolejny post "typu co kupic"... A je śli chodzi o szkla to... czy do 1500zł kupię jako takie tele? czy lepiej dozbierać? Ktoś zapyta do czego? odp brzmi do wszystkiego:) w fotografię dopiero wchodze i robię w zasadzie wszystko: od przyrody do sportu...
No dobra nie przynudzam, jak ktoś podrzuci jakiś zestawik lub informację o szklach to bedę wdzięczny:)

medyk
20-11-2006, 15:06
a co to znaczy lepsze szkło??? mam kitowe z D50... jakie będzie lepsze i co mi to da?

Dyziek
20-11-2006, 15:18
Moja propozycja to D70s szczególnie że można go kupić za dobrą cenę( ostatnia promocja w MM), plus do tego Tamron 17-50 f/2,8 lub Tamron 28-75 F/2.8. Zresztą nie oszukujmy się zakup body to początek, prawdziwa finansowa zabawa zaczyna sie potem- szkła, lampa, karty, plecak lub torba i inne.

d_janicki
20-11-2006, 15:21
Łosiek
Ja kupiłem ostatnio d80 z 18-70 i jestem bardzo wdzieczny za poradę. Poprzednio miałem Canona 350d z kilkoma dobrymi szkiełkami oraz olympusa E-1. Tęsknie troche za konstrukcją body E-1 ale z fotek z nowego zestawu jestem super zadowolony. Właśnie zamówiłem SB800 i mam nadzieję, że w przyszłym roku jak spadną troche ceny d200 to zakupię to body. Mam ochotę na kilka szkiełek jeszcze ale na razie sobie odpuszczam, musze poznac sprzęt.

mcc
20-11-2006, 16:16
Mi sie osobiscie podobal sony - ogladalem go wprawdzie tylko przez 10 min, ale wydawal sie ok.

Odradzam Canona - jak dla mnie pomylka (widzialem lepsze kompakty)

Pzw,

turntable
20-11-2006, 18:47
Witam ,

miałem ten sam problem i bardzo pomogli mi uzytkownicy tego forum jak i moi znajomi. Miałem do wyboru eosa 350d nikona d50 i nowe sony . Jak mi powiedział mój kolega sony robi dobre telewizory nie aparaty i stwierdził że ten aparat jest za krótko na rynku żeby się na niego zadeycodwać. Wiec zdeydowałem się na nikona d50 - kolega polecił mi sklepik www.cybertronik.pl - koleś ze sklepu totalnie do ugadania za aparat zapłaciołem 2150 zł do tego karte 1 gb pqi 22mb/s , filtr Uv i za wszystko zaplaciłem 2280 hehehe z przesyłką już. Zamówiłem w środe i aparacik miałem w czwartek i już 5 dzień się nim bawie . Poki co jestem zadowolony i uwarzam że d50 to dobry wybór!!!!

turntable
20-11-2006, 18:48
Witam ,

miałem ten sam problem i bardzo pomogli mi uzytkownicy tego forum jak i moi znajomi. Miałem do wyboru eosa 350d nikona d50 i nowe sony . Jak mi powiedział mój kolega sony robi dobre telewizory nie aparaty i stwierdził że ten aparat jest za krótko na rynku żeby się na niego zadeycodwać. Wiec zdeydowałem się na nikona d50 - kolega polecił mi sklepik www.cybertronik.pl - koleś ze sklepu totalnie do ugadania za aparat zapłaciołem 2150 zł do tego karte 1 gb pqi 22mb/s , filtr Uv i za wszystko zaplaciłem 2280 hehehe z przesyłką już. Zamówiłem w środe i aparacik miałem w czwartek i już 5 dzień się nim bawie . Poki co jestem zadowolony i uwarzam że d50 to dobry wybór!!!!

zuto
20-11-2006, 22:33
kurcze... a może by tak powiedzić co chcesz fotografować? bo samo pytanie "co mi doradzicie" to troche za malo. czort wie gdzie ty z tym aparatem będziesz chodził, co ma bardzo duże znaczenie zwłaszcza jakie szkła chcesz kupić (a nie ma szkieł do wszystkiego)
sorry, ale niedługo będą na forum posty w stylu "... mam lustrzanke, doradźcie mi co moge nią pofotografować..."

----------

sorry... nie mogłem sie powstrzymać...

bacanski
21-11-2006, 00:33
puszka ma male znaczenie co bedzie za kadry robic... szkla tutaj sie licza... idz... pomacaj... i kup ten co najlepiej siedzi w lapie...

Łosiek
21-11-2006, 01:34
co bede fotografowal?
na pewno przyroda, czasem sport, wiec szybki autofocus by się przydał, i jasne szklo:) tak wiem że za taka kase to nie możliwe... Może napisze tak, mialem Minoltę A1 (taka fajna hybryda, jesli ktos nie wie) i pewnie bym ja na razie miał, gdyby nie wada fabryczna... Której niestety (albo stety) nie da sie naprawić bo nie ma juz tych matryc... W zwiazku z tym ma być refundacja... dostane ok 2700zł. O lustrzance myslalem juz wczesnej ale był brak kasy:( Minolta była w sumie ok, gdyby nie ten powolny autofocus... troszke ciemneij i była maskra. Lustrzanka to juz chyba kazda bedzie lepsza?:) Dzisiaj wysłałem maila do jakiegos sklepu z zapytaneim o porade co do wyboru. Pan polecił mi Pentaxa K100 + Sigma 70-300 i ewentualnie jak chce większy wydatek to nikona d80 + sigma 18-125 (F3,5-5-6). Co o tym myślicie? O sony pisał że jednak szumi i to sporo:(( Szkoda bo ta stabilizacja w środku troche kusi...
A w ogole dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi:)

zuto
21-11-2006, 08:39
o widzisz, teraz to juz coś więcej wiadomo. jeżeli chodzi o długie szkła to ktoś kiedyś na tym forum doradził mi żeby zakres nie był większy niż x4 (no może wyjatek to 18-200VR, ale ta cena...). chcesz mieć szybki AF to niestety (stety) jasne szkło + krótki mnożnik + AF-S napewno ci to zapewnią. polecana sigma napewno taka nie będzie (ciemna, x7, śrubokręt). to już szybszy będzie chyba 55-200 (troche mało polecany przez uzytkowników, ale ja kiedyś miałem i byłem zadowolony). raczej będzie lepiej jak zdecydujesz sie na 2 szkła. jedno krótkie i tele. cenowo może byc problem. ja mam tamrona 28-75 f2,8 i jestem z niego baaaardzo zadowolony (można kupic uzywany poniżej 1k). A tele.... sam nie wiem co ci polecić... może lepiej sigma 70-300 APO. Tylko chyba budżet przekroczysz. Nie kupuj na początek niczego na siłe. Może kup jeden krótki obiektyw i popróbuj jak to wszystko lata. Łatwiej szkło kupic niż sprzedać (oczywiście bez straty)...

ps.
do sony nie masz takiego wyboru szkieł. poolukaj na goole to sam zobaczysz.
no i sony nie ma takiego forum... ;-)

jarwlos
21-11-2006, 12:26
Ktoś mi wyjaśni pojęcie "śrubokręt"?

paskud
21-11-2006, 12:33
"śrubokręt" to taki sprzęg mechaniczny, który przenosi autofokus z puszki do obiektywu
z body wystaje kawałek trzpienia z wyfrezowanym piórem - wygląda jak końcówka śrubokręta
w obiektywie znajduje się trzpień z wyfrezowanym rowkiem - a`la śruba

jasne? ;)

zuto
21-11-2006, 15:07
Ktoś mi wyjaśni pojęcie "śrubokręt"?

a obiektywy Nikkor AF-S mają swój własny cichy i szybki napęd (szybszy od "śrubokręta"). praktycznie wszystkie (no są małe wyjątki np sigma HSM) inne obiektywy oprócz nikkorów AF-S są to śrubokręty.

odie83
21-11-2006, 15:20
Mi sie osobiscie podobal sony - ogladalem go wprawdzie tylko przez 10 min, ale wydawal sie ok.

Odradzam Canona - jak dla mnie pomylka (widzialem lepsze kompakty)

Pzw,

:confused:

jarwlos
21-11-2006, 15:37
Dziękuję :)

Łosiek
21-11-2006, 19:48
Ta sigma to to?: http://www.allegro.pl/item143557149_sigma_nikon_70_300_apo_macro_do_d50_ d80_d70s_d200.html
I takie swiatło bedzie ok? Tzn wiem ze za lepszy zapłace duzo więcej, ale czy do przecętnego sportu wystarczy?
A tamron ok, tyle tylko ze troche "długa bedzie ta krótka":) ogniskowa bo to trzeba chyba w przypdaku nikona przemnożyć przez 1,5? prawda?

zuto
21-11-2006, 20:13
Ta sigma to to?: http://www.allegro.pl/item143557149_sigma_nikon_70_300_apo_macro_do_d50_ d80_d70s_d200.html
I takie swiatło bedzie ok? Tzn wiem ze za lepszy zapłace duzo więcej, ale czy do przecętnego sportu wystarczy?
A tamron ok, tyle tylko ze troche "długa bedzie ta krótka":) ogniskowa bo to trzeba chyba w przypdaku nikona przemnożyć przez 1,5? prawda?

światło jak światło... jak w każdym standardowym zumie. nie wiem jakie masz wymagania, ale chyba powinna byc ok.
a mnozyć trzeba, jak w prawie kazdym DSLR. widze że bardzo duzy wachlarz zakresu chciałbyś mieć. może kup poprostu na poczatek kita 18-70 i będzie ok (albo chwalony Tamron 17-50, troszeczke inna liga), zakres "krótki" chyba ci wystarczy, a AF-S zapewni szybkość.
a jak chesz mieć szeroko to np tokina 12-24 lub sigma 10-20 (nie wspomne o nikkorze). jak sam widzisz co lepsiejsze szkło ma bardzo krótki zakres ogniskowych (i tu sie kłania "fizyka" szkieł).
np. bardzo dobre tele to 70-200 (nikkor AF-S, sigma HSM)... tylko te ceny. ale cos za coś.

Łosiek
21-11-2006, 20:40
no tak, wiem... nie ma nic za darmo:(( Cos przed chwila czytalem o tej sigmie, no i pisza ze wolny i niestety zawodny autofocus:( A moze masz jeszcze coś innego w zanadrzu? cos do 1500zł bedzie lepszego? a co do krótkiego to chyab na razie przy kicie zostane, w miare szeroki i chyba ogólnie moze być. Ale to tele mnie martwi bo widze ze wejscie w lustra to jednak studnia bez dna... Choć powiem szczerze znam takich którzy maja np 350d, kitowy obiektyw i sigme 70-300 ale ta słabsza i mówią na siebie prof..:)

zuto
21-11-2006, 22:19
1/. (nie)zawodność AF w dużej mierze zalezy od światła, czyli od tego jak jasny (ciemny) jest obiektyw.
2/. szybkość: zakres ogniskowych, róznież światło (bo się nie zgubi), napęd (body czy AF-S)
3/. ...
4/. ...
to wszystko zalezy od tego jakie wymagania stawiasz obiektywowi.
a że lustro to studnia bez dna to wielu juz sie przekonało.
pomyśl od razu o statywie i jakimś nosidełku na te zabawki.
kup kit'a 18-70 i pouzywaj go troche, poczytaj dział OPTYKA, a za jakiś czas jako tele bedziesz chciał już tylko 70-200 2,8f VR... ;-)
nie inwestuj na starcie w drogie szkła bo jeszcze nie wiesz co puszka potrafi i co ty z nią potrafisz zrobić, a kupowanie na chybil trafił tylko kieszeń ci przetrzepie a wymarzonego szkła i tak nie kupisz...

--------
pozdr.