Zobacz pełną wersję : Zamiana D50+N35mmf/1.8 na kompakt, ale jaki?
Z powodu sytuacji finansowej będę zmuszony pozbyć się mojego D50, Nikkora 35mm f/1.8 i innych drobizagów ;(. Jednak mam nadzieję, że w przyszłości karta się zmieni i wrócę do lustra i planów na szkła, które miałem. W tej chwili aby nie rezygnować z hobby stoję przed wyborem kompaktu (wszystko w jednym). W MM popstrykałem trochę aparatem Fuji S200 EXR i byłem załamany poziomem szumów i jakością obrazu na zdjęciach, ale to było na szybko, więc mogła to być moja wina (nieznajomość sprzętu). Bardzo proszę o propozycję kompaktu, który mieliście w rękach i jest waszym zdaniem alternatywą dla lustra (maualny zoom, PASM, itd.).
W tej chwili roważam:
1. Używka S9600,
2. S100FS
3. S200EXR
Niestey poza tymi aparatami nic innego mi do głowy nie przychodzi.
koniecpolska
10-03-2010, 10:15
Kup sobie jakiegoś analoga np. coś z rodziny Yashica Electro 35. Najpopularniejszy GS/GSN ma obiektyw 45mm/1.7 , są też modele z obiektywem 40mm/1.7 oraz 35mm/1.8 ale znacznie rzadziej można je kupić i to wyłącznie raczej na ebay'u. GS/GSN można kupić za 300-400zł w dobrym stanie. Obiektywy Yashinon DX są ostre od pełnej dziurki. Aparat ma dalmierz, światłomierz. Działa w trybie priorytetu przysłony. Baterie można kupić bez większego problemu w cenie do 10zł (np. 4LR44 6V). Bardzo ładnie naświetla.
Plastyka zdięć zabija wszelkie cyfrowe kompakty oraz lusterka APS-C.
Rozpiętość tonalna, szczególnie w B&W, jaką daje klisza jest nie do osiągnięcia na cyfrze.
Możesz również iść w jakieś analogowe SLR, że względu na cenę najlepiej w jakąś mechaniczną puszkę, bo manualne 50mm1.4 a na pewno 50mm1.7 (1.8 ) są tanie (w stosunku do analogicznych z AF). Polecam coś z M42 (duży wybór obiektywów) np. Yashica Electro TL, Praktika, Pentax Spomatic. Dlaczego body Manual a nie AF - bo w manualu masz matówkę z mikrorastrem i klinem. Sam mam Minoltę Dynax 5 z manualnymi szkłami więc wiem, choć z drugiej strony tryb A też jest nie do pogardzenia.
Zdecydowanie największą frajdę daje jednak MF.
Kupujesz coś a'la Zeiss Nettar 6x6 lub 6x9 (za 100zł) zakładasz kliszę 120 i masz genialnie jakościowo foty. Na początku byłem przerażony, żadnego światłomierza, odległość na oko ... ale założyłem B&W ISO 400 i nie zepsułem żadnej z 12 fotek. Na zewnątrz reguła słonecznej 16-tki, w pomieszczeniach centralna migawka i 1/10, 1/25 i zero poruszeń, a przy dobłysku lampą to już w ogóle żadnych poruszeń. Co prawda dokupiłem sobie zewnętrzny dalmierz (100zł) i teraz z odległością nie ma żadnych problemów, można kombinować z mniejszymi przysłonami. Zabawa przy tym doskonała.
Jak widzę rozważasz megazoomy w cenie ok. 1300-1600 zł. Zamiast nich chyba wolałbym Olympusa E420 z dwoma obiektywami (http://www.ceneo.pl/1355621). Lub z jednym (http://www.ceneo.pl/1355618).
Albo Olympusa E-520 (ma stabilizację w body) (http://www.ceneo.pl/1510088).
Większa matryca, wielkością nie odbiegają od wymienionych kompaktów, a jednak lustrzanki.
Co do analoga - faktycznie zabawa przednia, ale już nie dla mnie. Co do Olympusa, jest to jakaś myśl - zakres ogniskowych przy 2ch obiektywach wystaczający, ale w takim przypadku mógłbym sprzedać swoje 35mm a za to kupić jakiegoś N18-70 lub N18-105VR ale wtedy dalej np. brak macro.
Czyli nie kompakty Fuji nie mają zwolenników ani krytyków, którzy swoje doświadczenia mają poparte doświadczeniem?
koniecpolska
10-03-2010, 12:56
Z powodu sytuacji finansowej będę zmuszony pozbyć się mojego D50, Nikkora 35mm f/1.8 i innych drobizagówChwile. Ja chyba czegoś nie rozumie. Przecież Fuji S100FS czy S200EXR kosztuje około 1300zł, obawiam się że za D50 i N35mm/1.8 więcej nie dostaniesz. Chyba, że te "inne drobiazgi" są takie cenne.
Bo zamieniać ze względu na zoooooma to chyba jakieś nieporozumienie.
A do makro to pewnie wystarczy jakiś pierścionek pośredni pomiędzy body i N35mm.
Może pomyśl o Sony r1? Matryca aps-s, bardzo ciekawy zakres ogniskowych (24-120)... okej, zobaczyłem cenę... nie było propozycji..
Tak w ogóle to opłaca Ci się wymieniać? d50 sprzedasz za 800zł, 35/1.8 za max 650zł - daje Ci to 1450zł, czyli tyle, ile wydasz na kolejny aparat..
Miałem w palanach dokupienie jakiegoś spacerowego zooma, np. 18-105VR i pierścieni do macro, do zooma także Hoya UV HMC Super, i lampy SB-600 bo Di622 miałem przez chwilę, oddałem i już nie chcę
i tu okazało się, że w dłuuugiej perspektywie z zakupów nic nie wyjdzie, bo są sprawy dużo ważniejsze, ale nie chcę rezygnować z hobby,
dltego myślę nad czymś na wycieczki i na imieniny czy amatorsko wesela, czyli max uniwersalności bez dokładania kasy przy jak najlepszej jakości. Taki kompromis jakość, uniwersalność a cena.
W kwocie za sprzedaży D50, N35mmf/1.8 i ewentulanie 400 PLN, które dostanę lada chwila ze zwrotu lampy błyskowej. Dlatego interesuje mnie kwota do 1500 PLN.
Miałem w palanach dokupienie jakiegoś spacerowego zooma, np. 18-105VR i pierścieni do macro, do zooma także Hoya UV HMC Super, i lampy SB-600 bo Di622 miałem przez chwilę, oddałem i już nie chcę
i tu okazało się, że w dłuuugiej perspektywie z zakupów nic nie wyjdzie, bo są sprawy dużo ważniejsze, ale nie chcę rezygnować z hobby,
dltego myślę nad czymś na wycieczki i na imieniny czy amatorsko wesela, czyli max uniwersalności bez dokładania kasy przy jak najlepszej jakości. Taki kompromis jakość, uniwersalność a cena.
W kwocie za sprzedaży D50, N35mmf/1.8 i ewentulanie 400 PLN, które dostanę lada chwila ze zwrotu lampy błyskowej. Dlatego interesuje mnie kwota do 1500 PLN.
Wesela megazoomem? Cóż...
Moim zdaniem, to jedynie ten Olek w dual kicie, choć szkoda D50. Za zwrot z lampy kup używany 18-70 i jest fajny zestaw. Ewentualnie rozmień 35 mm na 50 mm, choć nie wiem, czy coś zyskasz... no, może na macro, pierścienie za 40 zł z Allegro - z tego połączenia wychodzą niezłe zdjęcia. Ktoś kiedyś tu pokazywał macro z 50 mm z pierścieniami - poszukaj.
Hmm... wzbudziliście moje wątpliwości...
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc, ale i tak ze względu na sytuację finansową będę musiał sprzedać, szkoda bo to nówka obiektyw i nówka Super HMC UV-ka, alekasa potrzebna, i znów w plecy :(, ale co zrobić ;-).
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc, ale i tak ze względu na sytuację finansową będę musiał sprzedać, szkoda bo to nówka obiektyw i nówka Super HMC UV-ka, alekasa potrzebna, i znów w plecy :(, ale co zrobić ;-).
Hm, ale chciałbyś mieć dłuższe ogniskowe, ale nie stać ciebie na obiektyw, więc chcesz sprzedać D50 i 35 i za ta kasę kupić superzooma.
Ale przecież zdecydowanie lepszym rozwiązaniem (chyba) będzie sprzedanie 35 i kupienie za niego np: 18-105 / 18-135.
Chyba, że bardzo zależy tobie na tym powiększeniu ponad 10x, to za cenę 35 + 200 zł możesz dostać 18-55 VR i 55-200 VR.
Chyba, że sytuacja się zmieniła i już nawet kompakta nie planujesz.
Sony r1. Bardzo fajny aparat z rewelacyjnym obiektywem. Szkoda, że już takich nie robią...
Pozdrawiam
Pat