Zobacz pełną wersję : Wielkość zdjęć.
szymano206
10-03-2010, 06:24
Witam.
Mam kolejne pytanie.
Potrzebuje zmniejszyc wielkość moich zdjęć. Mój Nikon D90 robi bardzo duze wagowo zdjęcia. Prosze o jakieś wskazówki jak i czym zmniejszyc i do jakiej wielkość by było dobrze bo zaraz nie będę mieć miejsca w komputerze.
Pozdrawiam
Szymano
Jedyna rada to nabyć wiekszy dysk
Proponuję dokupić zewnętrzny dysk wielkości 1-2 Terabajty, podłączany po USB. I tyle. Ze swojej strony polecę Samsung Story. Można oczywiście usiłować zarządzać jakoś wielkością zdjęć, ale to już zdecydowanie mniej interesujące i wydajne rozwiązanie. Z NEFami nic nie zrobisz, masz wybór, albo usunąć, albo zamienić na JPEGi. A te, można w różnych stopniach kompresji trzymać i różnych rozmiarach. Możesz użyć choćby darmowego IrfanView do wsadowej konwersji wszystkich plików. \
Ja osobiście trzymam oryginały na zewnętrznym wielkim dysku, a obrobione zdjęcia, czy JPEGi, w różnych mniejszych lub większych formatach - na dysku wewnętrznym. Tym samym do codziennej pracy dysk zewnętrzny nie musi pracować, a dostęp poglądowy do zdjęć jest. Podczas obróbki oczywiście pracuje w tym momencie dysk na USB.
1. nie kombinować,
2. nie zmniejszać,
3. archiwizować wszystkie /no.. prawie/ oryginały z puszki - najlepiej RAW,
4. nie kompresować,
5.... kupić dysk zewnętrzny.
ps. i tak się okaże wkrótce, że potrzebujesz coś, co już przekombinowałeś i będziesz zły sam na siebie ;)
szymano206
10-03-2010, 18:30
Rozumiem.
Ale jeżeli bym już chciał JPG zmniejszać. To czym i do jakiej wielkosci . Rozumiem, ze zmniejszone zdjecia traca na jakosci tak? ;)
A JAK ZMNIEJSZYC ZDJECIA DO WYSYLANIA POCZTA?
Pozdrawiam
Większość (lepszych) programów do obróbki zdjęć ma opcje ustawienia zarówno kompresji (jakości) oraz rozmiaru (rozdzielczości w pikselach) zdjęć przez nie zapisywanych (eksportowanych). Czy to będzie Picasa, IrfanView, Lightroom, czy PS. Dwa pierwsze są darmowe. Oba parametry (rozdzielczość oraz kompresja) wpływają na wielkość pliku ze zdjęciem.
Większość (lepszych) programów do obróbki zdjęć ma opcje ustawienia zarówno kompresji (jakości) oraz rozmiaru (rozdzielczości w pikselach) zdjęć przez nie zapisywanych (eksportowanych). Czy to będzie Picasa, IrfanView, Lightroom, czy PS. Dwa pierwsze są darmowe. Oba parametry (rozdzielczość oraz kompresja) wpływają na wielkość pliku ze zdjęciem.
Ja, gdy potrzebuję zmniejszyć "wagę" zdjęcia wybieram IrfanView - wycinam przy tym EXIF-a i inne profile
velaskez
15-03-2010, 18:19
SNS Resizer ;) Jak potrzeba tak na szybko.
Teraz Samsung/ Seagate 500GB kosztują w granicach 180-220 zł. Myślę, że to dobra inwestycja. Nie jest to jakiś wielki majątek, a na pewno starczy Ci na wieeele zdjęć. Ewentualnie InfraView i jazda do 90% jakośći.
Art Erie
15-03-2010, 18:53
Tutaj za 10zł http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14299382 możesz kupić program do skalowania całych katalogów ze zdjęciami.