Zobacz pełną wersję : sb600 i 800- uchylność palnikow
Jacek B.
17-11-2006, 23:06
witajcie,
czy w w lampach sb-600 i sb-800 sa uchylne palniki w pionie i poisomie tzn. góra dół i na boki? Mamjeszcze pytanie odnośnie lampy wbudowanej. Na trybie Auto (A) aparatu samoczynnie otwiera się gdy oświetlenie jest za słabe.. Czy jest mozliwość żeby się nie otwierała?
pozdrawiam
Palniki są ruchome w pionie i w poziomie.
A to preselekcja przesłony a nie auto. O jaki korpus chodzi? Jeśli D50/70/200 to w trybie A lampe otwierasz manualnie, w trybie AUTO masz możliwość wyboru czy ma automatycznie być otwierana czy nie.
1. Tak, jedna i druga lampa ma możliwość obracania palnika w dowolną stronę. W SB800 nawet można skierować palnik o 7 stopni w dół, nie wiem czy tak ma też SB600.
2. Zacząć robic w innym trybie niż AUTO to lampa nie będzie sie otwierała :twisted:
..........w końcu AUTO po to jest, żeby foty robiły się same.......no prawie....:)
zdaje się, ze SB600 nie mozna pochylać 7 stopni do dołu (przydatne przy zdjęciach z małej odległosci)
SB800 - tak
reszta obrotów i odchyleń do góry - ta sama w obu
Jacek B.
17-11-2006, 23:33
aparat o któym piszę to d70s. więc jak można to wyłączyć aby lmpa samanie wyskakiwała?
CynowaKonefka
17-11-2006, 23:41
Sabinkę 800 można jak pisali przedpiścy kręcić do góry i na boki natomiast wbudowana otwiera się automatycznie w trybach auto,człowiek z gwiazdą,kwiatek makro,dziecko chyba,pani w kapeluszu, na reszcie automatycznie się nie otwiera. Jeżeli chcesz mieć pełną kontrolę to używaj trybu M. No i P,S,A
Pozdrawiam
P.S. pisałem o D50 ale D70 powinna być podobna
P.S. II Po przeanalizowaniu wątku stwierdziłem że szkoda było strzępić język. Zgadnijcie czemu.
o ile pamiętam to w D70s można w trybie AUTO wyłaczyć lampę wybierając taką opcję poprzez kilkukrotne naciśnięcie przycisku sterującgo lampą na boku pryzmatu. Wyłaczenie lampy działa chyba jednak tylko chwilowo czyli do zmiany na któryś z programów bądź wyłączenai body......chyba to będzie tak ale mogłem coś pokrecić bo piszę z pamiecie a nie uzywam trybu AUTO.
ale jakoś nie widzę sensu w wyłączaniu lampy w trybie AUTO bo z foty nic dobrego nie wyjdzie.
ale jakoś nie widzę sensu w wyłączaniu lampy w trybie AUTO bo z foty nic dobrego nie wyjdzie
A ile razy np. w programie P aparat sugerowal Ci wlaczenie lampy a Ty jej nie wlaczales??
Inna sprawa ze w Auto wszystko powinno sie robic samo.
Valdek_Tychy
18-11-2006, 11:05
P.S. II Po przeanalizowaniu wątku stwierdziłem że szkoda było strzępić język. Zgadnijcie czemu.
bo wystarczyło podać nr strony instrukcji obsługi na ktorej ów problem jest opisany ;)
CynowaKonefka
21-11-2006, 17:50
Trafione ! :mrgreen: A poza tym o tym która lampa i jak kręci palnikiem można przeczytać w każdym sklepie e-foto...
Pozdrawiam
Jacek B.
24-11-2006, 07:57
Trafione ! :mrgreen: A poza tym o tym która lampa i jak kręci palnikiem można przeczytać w każdym sklepie e-foto...
Pozdrawiam
w pierwszym leprzym www.fotoexpert.pl nie można...
A jaką liczbę przewodnią ma SB800. Dla przykładu podam liczbę pzewodnią lampy minoltowskiej 5600HSD.wynosi ona 56 m dla ISO 100 tylko nie wiem dla jakiej przysłony. Jak to się dokadnie oblicza, i ile wynosi liczba przewodnia przy SB800?
pozdrawiam
CynowaKonefka
24-11-2006, 09:37
a chociażby tu http://www.sklepfotograficzny.pl/lampy-blyskowe/Nikon/SB800/ (http://www.sklepfotograficzny.pl/lampy-blyskowe/Nikon/SB800/)
Miałem na myśli sklepy fotograficzne a nie pośredników którzy nawet nie wiedzą co sprzedają. Do sklepu foto możesz nawet zadzwonic i o dziwo sprzedawca udzieli ci wyczerpujących informacji :) A na dodatek baner jednego z polecanych sklepów jest u góry forum na głównej stronie...
Pozdrawiam
SB800 tez chyba ma 56HSD...
w pierwszym leprzym www.fotoexpert.pl nie można...
A jaką liczbę przewodnią ma SB800. Dla przykładu podam liczbę pzewodnią lampy minoltowskiej 5600HSD.wynosi ona 56 m dla ISO 100 tylko nie wiem dla jakiej przysłony. Jak to się dokadnie oblicza, i ile wynosi liczba przewodnia przy SB800?
pozdrawiam
Przecież wystarczy zerknąć na stronę producenta i wszystko jasne. Przykładowo dla SB800 tu:
http://tinyurl.com/y4rzou
Pytanie dla jakiej ogniskowej (zoom lampy) jest to 56? Pewnikiem 85mm, bo to fajnie w folderach reklamowych wygląda. Na 35mm tak różowo nie jest, bo by mieć LP56 to trzeba mieć niezły "palnik".
Pytanie dla jakiej ogniskowej (zoom lampy) jest to 56? Pewnikiem 85mm
Dla 105 mm
Dla 105 mm
Hmmm. Sprawdziłem na stronie minolty. Oni twierdzą że dla 85mm :-) Ale to szczegół. Na 35mm wyjdzie "cirka" tyle co SB.
Dla 35mm SB800 ma liczbę przewodnią 38.
CynowaKonefka
25-11-2006, 20:42
Wszystko fajnie panowie ale w tej bitwie o liczbę przewodnią nie zapominajcie że głównie chodzi o zdjęcia :)
Pozdrawiam
Wszystko fajnie panowie ale w tej bitwie o liczbę przewodnią nie zapominajcie że głównie chodzi o zdjęcia :)
Otóż to.
I dlatego trzeba zdać sobie sprawę że duże cyferki ładnie w reklamówkach wyglądają, a rzeczywistość nie jest taka hurra optymistyczna.