PDA

Zobacz pełną wersję : Skanowanie w labie - szum

Zbyncom
09-03-2010, 23:38
Witam. Mam problem z moim zaprzyjaźnionym fotolabem, bowiem skanując mi klisze na których jest dużo czerni z generowane są szumy strasznne, czy to normalne ? Czy da się temu jakość zapobiec. Negatyw nie jest prosty do zeskanowania, bo wystawiony na ostre kontrasty głeboką czern i silne światło... Proszę o pomoc.
Mam dostęp do Nikona 8000 ED skanera, czy warto przeskanować je jeszcze raz i czy wynik będzie rzeczywiście lepszy ? Może skanre tego typu ogólnie jest lepszy niż lab ? Dodam że lab oferuje wysoką rozdzielczość 6000 na 4000 która jak dotąd robiła na mnie wrażenie, ale teraz nie mogę już znieść jakości.
Pozdrawiam

fIlek
10-03-2010, 00:00
Z jakiego laba są te skany? Np. z Frontiera 350/370 skany są wyraźnie ziarniste, ale za to przy wypuszczeniu na papier wychodzą miodzio.

VaCl
10-03-2010, 00:31
Zeskanuj tę samą klatke na obu skanerach, na próbę i się przekonasz. Mam i skaner Frontier 500 i Nikon 4000ED. Skaner Fuji jest ustawiony pod odbitki z negatywów i z tym nie ma problemu, jeśli jednak potrzebuję zeskanować trudna klatkę do obróbki i druku w dużym formacie - skanuje Nikonem w ustawieniach manualnych i zapisie NEF. W ekstremalnych przypadkach robiłem nawet HDRa z dwóch skanów :)
Cóż, nie ma butów na każdą pogodę..

Zbyncom
10-03-2010, 00:45
lab fuji NORITSU 3201
Powiem szczerze nie znam się na skanowaniu, ciekawe od czego to zależne jest ;/
Znacie jakieś kompedium technologiczno merytoryczne ?
Jakaś stronka dobra.
Pozdrawiam

fIlek
10-03-2010, 01:15
lab fuji NORITSU 3201
Powiem szczerze nie znam się na skanowaniu, ciekawe od czego to zależne jest ;/
Znacie jakieś kompedium technologiczno merytoryczne ?
Jakaś stronka dobra.
Pozdrawiam

Tylko własne doświadczenia. Chrzań to Noritsu, Nikon poradzi sobie zdecydowanie lepiej.

Zbyncom
10-03-2010, 17:22
jak tylko przeskanuje nikonem podziele się wrażeniem.
Ale kurcze troche mi porysowali wzdłóż klisze. niech to szlag. mam nadzieje że to nie sprawi że będę musiał retuszować. Zobaczymy czy wyjdzie ta rysa. Pozdrawiam