Zobacz pełną wersję : body+obiektyw - jaka najlepsza konfiguracja za ~3500
Witam
przeglądałem (nie tylko to) forum i wciąż nie mogę się zdecydować - do dyspozycji mam około 3500 zł (koniecznie poniżej 4000) - czy kupić tańsze body, ale lepszy obiektyw, czy może na odwrót? Nie jestem biegły w temacie lustrzanek, ale miałem już do czynienia z Canonem eos350D z kitowym 18-55, więc co nieco liznąłem...
Jeśli chodzi o body : wertując różne opinie, porady i testy, najbliżej jestem zakupu D5000 lub D90; oczywiście gdybym miał większy budżet to brałbym tę drugą - ale zależy mi także na jakimś ciekawym szkle... tylko jak to skonfigurować...
Co właściwie chciałbym fotografować? poza codziennymi, zwykłymi "rodzinnymi" fotkami, interesuje mnie uchwycenie piękna Tatr, zarówno krajobrazy jak i fauna i flora, np. jakąś kozicę na Myślenickich Turniach :) a więc fajnie jakby miał dłuższą ogniskową... z drugiej strony do krajobrazów przyda się szersza perspektywa.... i na co tu się zdecydować? czy jak będzie duży zakres, np. 18-200, to czy to się znacząco nie odbije na jakości zdjęć...
Do pełni szczęścia przydałoby się jeszcze odpowiednie szkło do sportu (halowa piłka nożna), no ale zdaję sobie sprawę, że na razie muszę to pozostawić w sferze marzeń, tym bardziej, że ten aspekt focenia nie jest u mnie priorytetowy.
Na ten moment biorę pod uwagę :
D90 + AF S 18-105 VR + tamron 70-300 = 3900
D5000 + Sigma 18-50/2.8 EX DC Macro HSM + tamron 70-300 = 3900
a może coś zupełnie innego?
z góry dzięki za sugestie!
D90 + 18-105 to świetna parka, polecam ;D
a za resztę dokup sobie co chcesz lub pooszczędzaj..
Robson_87
09-03-2010, 23:58
jak wyzej d90, to naprawde fajny korpus. Sam niedlugo bede myslal nad kupnem d90 lub d300. Jesli dobrze pamietam to d5000 ma "bude" po d60 i trzyma sie gorzej od d90.
marciing
09-03-2010, 23:59
d90 + tamron 17-50
o tamronie 70-300 się nie wypowiem bo w reku nie mialem
D90 + 18-105 to świetna parka, polecam ;D
a za resztę dokup sobie co chcesz lub pooszczędzaj..
podejrzewałem, że będziecie mi polecać d90+18-105
a coś innego? jakaś alternatywa godna uwagi? może jakiś niedrogi obiektyw macro (na robaczki, kwiatuszki, itp.)?
Antonioo
10-03-2010, 00:43
jakiekolwiek 70-300 na świetle gorszym niż 2.8, to półśrodek.....czyli statyw i te sprawy.......
bierz d90 z 18-1o5 i nie cuduj.....na resztę przyjdzie czas.....nie ma tu chyba nikogo, kto by kupił wszystko od razu.....
jeśli koniecznie chcesz wydać ok 4 tys. to d90/18-105+sb600....cud miód i orzeszki na początek.....i za kilka mc.kupujesz np 70-300 vr...
Antonioo
10-03-2010, 00:46
podejrzewałem, że będziecie mi polecać d90+18-105
a coś innego? jakaś alternatywa godna uwagi? może jakiś niedrogi obiektyw macro (na robaczki, kwiatuszki, itp.)?
szkło makro taka 60 f2.8 kosztuje ze 2 tys.... można się bawić też manualnymi.....za mniejsze pieniądze
Jak chcesz alternatywę to bierz nowe dziecko canona ma super zje.....stą 18Mpx matrycę :p
rozumiem, że opcji z tańszym body, czyli d5000, ale za to z lepszymi szkłami, nie polecacie?
odnośnie 70-300 jeśli nie ma stabilizacji, to czy sam statyw wystarczy aby zniwelować wszelkie niedociągnięcia? pytam, bo nigdy nie korzystałem ze statywu... i czy wystarczy pierwszy lepszy statyw, czy musi posiadać jakiś specjalny bajer?
Antonioo
10-03-2010, 01:13
to Ty wtedy potrzebujesz specjalny bajer na statyw.....raczej plecak, żeby go nosić jako tako wygodnie.....wpadnij do kraka do mnie do sklepu to pogadamy.....Tychy nie tak daleko....ale uwierz na słowo. warto poczekać i dozbierać do szkla ze stabilizacją........jak chcesz taniej, to kup używane d90....lub szkło....
a co do różnic to poszukaj w wcześniejszych wątkach.....BYŁA TEGO MASA......nie powielaj pytania
rozumiem, że opcji z tańszym body, czyli d5000, ale za to z lepszymi szkłami, nie polecacie?
Żartujesz?!
Zwykle tak ludzie polecają i jest w tym większy sens niż na odwrót (gorsze szkła)... jeśli jednak w grę wchodzą Nikony bez śrubokręta, to nie - to jest takie "nieprofi" (pomimo, że zdjęcie będzie tak samo dobre)...
Idź i pomacaj obydwa - jeśli D5000 będzie Ci dobrze leżał w rękach i nie będziesz miał kłopotów z obsłużeniem guzików, to spokojnie go bierz (+ lepsze szkło). Pod warunkiem, że wiesz z czym się wiąże brak śrubokręta w body.
Nie chodzi o to że bez śrubokręta jest nie profi tylko oto że D5000 jest mniej funkcjonalny, mniej ergonomiczny i mniej wygodny.
Co do śrubokręta decyzja jest prosta używam starych szkieł czy nie bo raczej już nikt nie produkuje szkieł ze śrubokrętem. Ja np. mam wszystkie z silnikiem.
Poza sramyangiem ale to kompletny manual.
Nie chodzi o to że bez śrubokręta jest nie profi tylko oto że D5000 jest mniej funkcjonalny, mniej ergonomiczny i mniej wygodny.
Dlatego proponuję obydwa porządnie wymacać :smile: . Chociaż ergonomia D5000 będzie gorsza od D90, to przy amatorskim pstrykaniu, może to mieć bardzo niewielkie znaczenie - końcowy obrazek będzie niemal identyczny.
Zwłaszcza, że ludzie są różni, ręce też mają różne i co jednemu nie pasuje, drugiemu pasuje jak najbardziej... Do tego limakk wcześniej miał Canona z niskiej półki o całkiem podobnej ergonomii do D5000
może d200 ? no chyba ze musi być nowy ?
zarówno body jak i obiektyw musi być nowy
skoro w praktyce jakość zdjęć pomiędzy d5000 a d90 się nie róźnią (mają tej samej klasy matrycę, o ile się nie mylę?), a wszystko zależy jakiego obiektywu użyję, to może lepiej wziąść tańsze body, a kasę zainwestować w lepsze szkła? bo skoro różnica z tego co rozumiem polega tylko na bajerach mających poprawić kwestię wygody użytkowania, to wolę to przełożyć na jakość szkieł
pewnie jest to błędny tok myślenia :-P jeśli tak to proszę o sugestie
zarówno body jak i obiektyw musi być nowy
skoro w praktyce jakość zdjęć pomiędzy d5000 a d90 się nie róźnią (mają tej samej klasy matrycę, o ile się nie mylę?), a wszystko zależy jakiego obiektywu użyję, to może lepiej wziąść tańsze body, a kasę zainwestować w lepsze szkła? bo skoro różnica z tego co rozumiem polega tylko na bajerach mających poprawić kwestię wygody użytkowania, to wolę to przełożyć na jakość szkieł
pewnie jest to błędny tok myślenia :-P jeśli tak to proszę o sugestie
tylko, że niektórzy chcą ci powiedzieć, że d90 jest właśnie tańszym body ;) :mrgreen:
slawomir1
10-03-2010, 10:24
Miałem podobny dylemat rok temu, ale wyleczyłem się jak wziąłem do ręki oba D90/D5000; zrób to samo.....
tylko, że niektórzy chcą ci powiedzieć, że d90 jest właśnie tańszym body ;) :mrgreen:
proszę nowicjuszy, a ja za takiego się uznaję, nie wprowadzać w błąd :razz:
Miałem podobny dylemat rok temu, ale wyleczyłem się jak wziąłem do ręki oba D90/D5000; zrób to samo.....
czyli wychodzi na to, że kwotę ~3500 zł najlepiej zainwestować w d90 + 18-105 VR?
Nie ma w tym ściemy - w pewnych/konkretnych przypadkach to prawda, np.: jeśli chcesz robić portrety...
przykład: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135795
Nie ma w tym ściemy - w pewnych/konkretnych przypadkach to prawda, np.: jeśli chcesz robić portrety...
przykład: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135795
portrety na pewno nie będą moim priorytetem...
Antonioo
10-03-2010, 11:06
wczoraj był u mnie klient który był zainteresowany d5000 no to zrobiłem mu półgodzinny wykład, a że mial czas to potem zapytał o d90.
wyciągnąłem na ladę i d90 ,postawiłem koło d5000 i zacząłem porównywać......pokazywać, prezentować, wziął do rąk, przyłożył do oka, i już nie był przekonany do d5000,
ZAWŁADNĘŁA NIM DEDZIEWIĘDZIESIĄTKA!!:D
A potem przyszedł dziadziuś, wyją drżącymi rękoma z reklamówki czarny futerał a z niego nowiuśką d90, którą przypuszczam że jakiś bezduszny sprzedawca mu wcisną, bo prosił o to czy bym mu mógł ustawić aparat, żeby robił normalne zdjęcia....jak mu zacząłem pokazywać co i jak,choć nie musiałem, to tylko wzdychał łojejjj, łojejjjj.
Przywalił sobie bombę......bo ni w ząb wiedzy.....no to poszło wszystko na auto......
a to tak OT, jako ciekawostka:)
wczoraj był u mnie klient który był zainteresowany d5000 no to zrobiłem mu półgodzinny wykład, a że mial czas to potem zapytał o d90.
wyciągnąłem na ladę i d90 ,postawiłem koło d5000 i zacząłem porównywać......pokazywać, prezentować, wziął do rąk, przyłożył do oka, i już nie był przekonany do d5000,
ZAWŁADNĘŁA NIM DEDZIEWIĘDZIESIĄTKA!!:D
Jak już przyjdzie zdecydowany kupić D90 to wyciągnij D300s i tak dalej ..... Ostatecznie sprzedasz mu D3x :smile:
Antonioo
10-03-2010, 11:14
od zainteresowania do zdecydowania droga daleka Panie Kolego
cervandes
10-03-2010, 11:35
a czy zamiast D90 18-105 warto wybrać D90 16-85?
obecnie mam D800 i 18-135 jako kit i szczerze mówiąc po zakupie Sigmy 10-20 jakość Nikkora mi tragicznie nie odpowiada i zastanawiam się nad zakupem nowego kita. Co prawda 4200 to cena nieco wyższa niż kita z 18-105 ale czy szukając lepszej jakości zarówno w zdjęciach jak i wykonaniu - warto dołożyć te kilka stówek.
cezar1972
10-03-2010, 11:37
W tej konkretnej sytuacji (sprzęt tylko nowy) mogę polecić zestaw:
D5000 + AFS 18-55VR (2100 PLN)
+
Nikkor AFS 70-300 VR (1650 PLN)
Te Obiektywy mają AF-S, więc śrubokręt w body będzie niepotrzebny. VR bardzo dobrze sprawdzi się w plenerze i przy słabszych warunkach oświetleniowych
Gdyby priorytetem były zdjęcia rodzinne, czy zdjęcia w pomieszczeniach poleciłbym AFS 18-105 + SB600 lub topowego Nissina.
Jeżeli będzie to pierwsza lustrzanka to D5000 spokojnie da radę (jest przecież większy od kompaktów).
No ja wziąłem z 16-85. Bardzo fajny obiektyw. Ale gdybym miał dostęp do cierpliwego sprzedawcy z dużym wyborem wśród Tamronów 17-50 vc, to chyba bym go wybrał zamiast. Ale jeśli chcesz spacerzooma do cykania przy dobrej pogodzie krajobrazów, architektury, to 16-85 będzie bardzo fajny. Nawet w reporterce się sprawdzi nieźle. Myślę, że proponowany 18-105 też nie jest złym wyborem, jest dłuższy. W mojej 16-85 zadziwia mnie nieraz, jak wiele daje te 16 na szerokim końcu. Szczególnie że wcześniej z innym aparatem miałem stałkę 35 mm z f=2.0. Bywam bardzo zadziwiony, jak szeroko można objąć przy 16mm. Ja myślę, że nie ma jednej dobrej opcji dla każdego. Różni ludzie strzelają różne rzeczy w różnych sytuacjach. A do tego mamy różne gusta. Znawcy twierdzą, że bokeh na 16-85 jest ze średniej półki, co dla niektórych może być przeszkodą.
Wspomniany Tamron kusi pięknym światłem, jak na niedużego zooma, co przyda się gdy jest ciemniej, a ponadto daje możliwość mocnego zmniejszenia głębi ostrości. Możesz wtedy fajnie wyodrębnić jeden obiekt, a resztę wrzucić do tła. Aż takiej głebi nie będziesz miał na 18-105 czy 16-85.
Pozdrawiam!
Odnośnie body- nad D5000 zastanawiałem się tylk0o przez chwilę. Jak już miało się kontakt z aparatem z dwoma pokrętłami i wieloma przyciskami na zewnątrz, z tego trudno zrezygnować. Chyba że mniej Ci zależy na łatwym dostępie lub kombinowaniu w ustawieniach, to D5000 powinien Ci dać dużo frajdy. Dla mnie nawet brak śrubokręta w D5000 tyle nie znaczył, co ergonomia D90.
I znów- zależy jak bardzo Ci zależy nie tylko na robieniu zdjęć, ale na całej frajdzie z dopasowywania ustawień (podejrzewam, że mniej bym tego robił, gdybym częściej musiał wchodzić w menu, by coś zmienić). W końcu seria D300, a więc półprofesjonalna, różni się od klasy amatorskiej róznież ergonomią.
rockabilly
10-03-2010, 12:10
a może podskocz wyżej, kup d200(wylęgarnia ich ostatnio na giełdzie w nienormalnych cenach), jakąś 50 i 18-105vr?
chyba tym zestawem dużo zwojujesz a przynajmniej nie będziesz miał plastic-fantastic body
Szkło 16-85 bardzo pozytywne, jestem z niego mega zadowolony. Ten szerszy kąt mimo woli jest bardziej potrzebny
niż dalszy. Rzadziej będziesz przekładał szkła w aparacie. Takie jest moje zdanie, twoje potrzeby mogą być inne.
Pozdrawiam
trochę myślałem jaki zestaw skonfigurować - i chyba się zdecyduję na poniższy, jeżeli mi go z głowy nie wybijecie :)
d90 + Nikkor 18-105mm DX VR + Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro
całość wyjdzie 3843 w Fotojokerze
jak na początek chyba dobry zestaw? pewnie z czasem będę miał większe wymagania i większy apetyt na coś z wyższej półki...
Wybijam sigmę :razz:
raczej nie będziesz zadowolony, ciemne długie szkło i brak stabilizacji = duża ilość poruszonych zdjęć, do tego wolny AF i mydło od ok 200 w górę. Na razie kup 18-105 a na tele przyjdzie czas.
Wybijam sigmę :razz:
raczej nie będziesz zadowolony, ciemne długie szkło i brak stabilizacji = duża ilość poruszonych zdjęć, do tego wolny AF i mydło od ok 200 w górę. Na razie kup 18-105 a na tele przyjdzie czas.
Raczej skup się na razie na podstawowym szkle dla wybranego D90 (jedyny słuszny wybór [D90] w powyższym porównaniu), a niebawem przyjdzie czas{nic na siłę!} na dłuższe tele, a Sigmę sobie odpuść.
dareknik
14-03-2010, 07:28
Można też takie rozwiązanie: D90 + 18-55 VR + 55-200 VR
właśnie zakupiłam w/w komplet D90 + 18-105vr
ale wymieniałam sprzęt do spodu :)
aparat+obiektyw+karta+filtry:)
na tele ,lampę i drugą baterię brakło
dozbiera się,grunt to podstawa
mam nadzieję być bardzo zadowoloną osobą
dołączając do szacownego grona nikonowców :)
tak więc jeżeli masz coś ze sprzętów poprzednich
(co się przyda)
to może lepiej dozbierać i kupić nikkora 70-300 vr