Zobacz pełną wersję : Lampa SIGMA EF-530 DG ST
Witam,
posiadam wyżej wymienioną lampę ale niestety nie ma nigdzie żadnych poradników lub bardziej rozszerzonych instrukcji :( firma oferuje instrukcję w formie ulotki:( w związku z tym mam prośbę do forumowiczów jeśli znają strony lub posiadają jakąś wiedzę na temat lamp tej firmy proszę pisać na PW lub forum napewno znajdzie się parę osób którym również się przyda kilka rad :) Interesowałby mnie bardziej dokładny opis jeśli chodzi o ustawienia lampy w trybach: iTTL, MH, ML.
Szukałem w całym internecie ale niestety nic nie znalazłem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
adolfik9501
09-03-2010, 22:19
Nic nie znalazłeś, bo to cienka lampa bez ustawień jest ;)
iTTL - jak to iTTL (tak jak w Di622, czy PZ42X), Sabina, czy chociaż 530 DG SUPER to to nie jest.
Manual z podziałem 2 stopniach: 1/1 (Hi) oraz 1/16 (Lo).
I wszystko.
Jak na razie jest taka akurat miałem promocję na nową sztukę za grosze wiec wziąłem i na razie musi wystarczyć, więc po prostu poszukuję więcej informacji.
adolfik9501
09-03-2010, 22:50
Jak na razie jest taka akurat miałem promocję na nową sztukę za grosze wiec wziąłem i na razie musi wystarczyć, więc po prostu poszukuję więcej informacji.
Więcej użytecznych informacji już nie znajdziesz...
robcio442
28-11-2012, 18:45
Pytank?? czy ta lampa ma stopke uniwersalna czyli bedzie pasowala do canona i nikona??? czy raczej nie.Ma gosc taka lampe do opchniecia ale twierdzi ze jest to Canon a ja potrzebuje do Nikona.Jak sie sprawa ma?????Dziekuje.
Pytank?? czy ta lampa ma stopke uniwersalna czyli bedzie pasowala do canona i nikona??? czy raczej nie.Ma gosc taka lampe do opchniecia ale twierdzi ze jest to Canon a ja potrzebuje do Nikona.Jak sie sprawa ma?????Dziekuje.
Trochę pomyślunku by się przydało - skoro jest to lampa z pomiarem światła (TTL), to raczej obsługuje tylko daną markę aparatów, to różne marki = różne rozłożenie styków i systemy pomiaru TTL...
Ale na Nikonie działać będzie - tzn tylko błyskać trybie manual.
Stopki poza Sony/Minolta są jednakowe - styk centralny i boczny do wyzwolenia lampy.
adolfik9501
28-11-2012, 19:04
Pytank?? czy ta lampa ma stopke uniwersalna czyli bedzie pasowala do canona i nikona??? czy raczej nie.
Stopkę ma uniwersalną, pasuje do wszystkich sanek aparatów, poza Minoltami (nowszymi) i Sony ;)
Ma gosc taka lampe do opchniecia ale twierdzi ze jest to Canon a ja potrzebuje do Nikona.
Gość zapewne twierdzi, że to lampa do Canona, skoro to Sigma ;)
Jak sie sprawa ma?????
Sprawa się ma tak, że lampy dedykowane mają różny układ styków, pod różne marki aparatów. Więc jak lampa jest dedykowana do Canona, to tylko na Canonie będzie działać jak należy.
Daj sobie spokój z tą lampą, gdyż bidna ona jest. Poszukaj czegoś do Nikona.
Dziekuje.
Proszę.
Chawison
28-11-2012, 19:42
stopka jest taka sama ale lampa działać nie będzie...
ps.
zgadzam się z przedmówcami, że to szczyt techniki nie jest i nie warto w nią inwestować...